Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova

Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o poziție constructivă, a afirmat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters și EFE.
După convorbirea telefonică purtată luni după-amiază cu președintele Donald Trump, Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să colaboreze cu Ucraina la un memorandum privind un viitor acord de pace și că eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina sunt pe 'drumul cel bun'.
Putin a spus că discuțiile privind acest memorandum se vor axa pe principiile unei soluționări (a conflictului), precum și pe calendarul și definirea unei posibile încetări a focului.
'Bineînțeles, nu contăm pe raționalitatea celor de pe Bankovaia (sediul președinției ucrainene), dar ne-ar plăcea să credem că cel puțin instinctul de conservare a rămășițelor statului va prevala acolo, iar asta i-ar obliga să adopte o atitudine constructivă', a afirmat Zaharova într-o conferință de presă.
'Acum mingea este în terenul Kievului', a spus ea, adăugând că, după ce (Vladimir) Putin a propus discuții directe de pace cu Ucraina, aliații europeni ai Ucrainei au încercat să împiedice reluarea dialogului direct, dar că europenii au eșuat în cele din urmă.
Zaharova a insistat că teza promovată de Ucraina și aliații săi occidentali privind imposibilitatea negocierilor în condițiile continuării luptelor 'nu rezistă la nicio critică'.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a declarat că ultraliberalii din Occident nu sunt interesați de obținerea păcii, ci de obținerea, cu orice preț, a unui răgaz pentru forțele armate ucrainene și de continuarea confruntării cu Rusia.
Referitor la noile sancțiuni anunțate de UE, Zaharova a declarat că Rusia nu va ceda niciodată ultimatumurilor nimănui, adăugând că este clar că Europa dorește să reînarmeze Ucraina pentru a continua războiul.
În același timp, Maria Zaharova a declarat că în discuția purtată luni cu Donald Trump, președintele Putin a subliniat 'dorința Moscovei de a obține o rezolvare definitivă și echitabilă a crizei', iar 'baza trebuie să fie înțelegerea faptului că este imposibil să se atingă acest obiectiv fără a elimina cauzele profunde' ale acesteia.
Moscova califică drept 'cauzele profunde' ale conflictului în Ucraina extinderea NATO spre Est, aspirațiile Ucrainei de a adera la Alianța Nord-Atlantică și UE și sistemul politic care a apărut în Ucraina după revolta din Maidan din 2014, care a dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici (care a fugit la Moscova) și venirea la putere a forțelor prooccidentale, notează BBC în limba rusă.
Or, după cum remarcă unii observatori citați de postul de radio menționat, problema extinderii NATO spre Est nu ține de competența Kievului, ci de cea a Alianței Nord-Atlantice și mai ales a SUA, țară cu care Rusia dorește în realitate să discute.
'Ultimele demersuri ale diplomației ruse nu fac decât să confirme cursul urmat de Vladimir Putin de la începutul războiului în Ucrainei. Aceasta este calea distrugerii statalității ucrainene prin forța brută, impunând totodată Occidentului și în primul rând SUA o nouă realitate geopolitică - împărțirea lumii în sfere de influență', scrie fostul diplomat rus Boris Bondarev într-un editorial publicat marți în The Moscow Times.
Putin caută să devină arhitectul unei noi ordini mondiale, în care spațiul post-sovietic și țările din Europa de Est să ajungă în sfera de influență a Rusiei și înaintează spre acest obiectiv, consideră fostul diplomat.
În decembrie 2021, Moscova a emis un ultimatum NATO privind revenirea la granițele din 1997. Acest document a consemnat în mod deschis intențiile Kremlinului, amintește el.
Putin este consecvent, susține Bondarev, care la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și-a dat demisia din reprezentant al Rusiei pe lângă organismele ONU de la Geneva și a rămas în Occident. 'El știe ce vrea, își imaginează parametrii «victoriei« sale și acționează sistematic pentru a o obține. Acest lucru contrastează puternic cu comportamentul liderilor occidentali, care nu au reușit să dezvolte o strategie comună de rezistență timp de trei ani. Aceștia continuă să ignore demersurile și declarațiile Kremlinului, considerându-le drept «maximaliste« crezând că Putin, de fapt, își dorește mai puțin - că va fi posibil să se ajungă la o înțelegere cu el'.
În acest sens, fostul diplomat rus consideră că este vorba de o meteahnă a Europei de a 'cădea la o înțelegere' cu agresorul, apreciind totodată că reluarea negocierilor ruso-ucrainene de la Istanbul nu este decât o capcană pentru Kiev și Occident.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o
Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'
Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr
Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD
Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți
Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per
OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA
Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au
UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o
China afirmă că independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare
China a afirmat marți că 'pacea în Strâmtoarea Taiwan' și 'independența' insulei sunt în mod 'fundamental incompatibile', după declarațiile făcute în aceeași zi de președintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deși menținând o poziție suveranistă, informează EFE și AFP.
Polonia/alegeri: Liderul de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, stabilește condițiile pentru sprijinul său în turul doi
Candidatul de extremă dreapta care a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, Slawomir Mentzen, și-a anunțat marți condițiile în schimbul sprijinului său pentru unul dintre cei doi candidați, un proeuropean și un naționalist, care se vor confrunta în turul doi, programat pentru 1 iunie, relatează AFP. S
Belgia: Șapte persoane arestate în cadrul unei anchete pentru fraudă electorală
Șapte persoane au fost arestate marți într-o anchetă pentru fraudă electorală în orașul belgian Ninove, unde extrema dreaptă a câștigat alegerile municipale din octombrie 2024, relatează agenția belgiană de știri Belga, potrivit dpa. Autoritățile investighează potențiala utilizare a unor procuri și a unor certificate medicale falsificate &ici
Germania: 12 persoane au fost, zilnic, în 2024, victime ale violenței de extremă dreapta
O medie de 12 persoane pe zi au fost, în 2024, victime ale violenței de extremă dreapta, rasiste sau antisemite în 12 din cele 16 landuri ale Germaniei, violențe soldate cu nouă victime în patru infracțiuni de omor, conform raportului anual prezentat marți de asociația centrelor de consiliere pentru victimele acestui tip de violențe, informează EFE.
ONU a primit permisiunea de la Israel pentru intrarea în Gaza a încă circa 100 de camioane cu ajutoare
Organizația Națiunilor Unite a primit permisiunea de la Israel pentru intrarea în Gaza a încă circa 100 de camioane cu ajutoare, a declarat marți un purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU, informează AFP și Reuters. 'Am solicitat și am primit aprobare astăzi pentru intrarea mai multor camioane, mult mai multe decât au fost a
#Ucraina: Londra a anunțat sancțiuni contra Rusiei vizând armata și sectoarele energetic și financiar
Regatul Unit a anunțat marți o gamă largă de sancțiuni care vizează armata, energia și sectorul financiar din Rusia, pentru a spori astfel presiunea asupra Moscovei în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters și AFP. Londra afirmă că aceste sancțiuni urmează atacurilor ruse cu 273 drone în weekend asupra unor orașe ucrai
India și Pakistan își vor retrage 'înainte de sfârșitul lui mai' trupele desfășurate în timpul conflictului
Pakistanul și India au convenit să își retragă 'înainte de sfârșitul lui mai' întăririle de trupe desfășurate la frontierele lor în timpul celei mai grave confruntări militare din ultimele decenii între cele două țări, a anunțat marți pentru AFP un responsabil pakistanez în domeniul securității.