Comunicat de presă - Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București
Un nou pol de excelență în educația tehnică, dar și o investiție majoră pentru piața muncii din România:
POLITEHNICA București demarează proiectul strategic 'Campus Dual', un hub educațional revoluționar!
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UNSTPB) va semna miercuri, 21 mai 2025, contractul pentru demararea lucrărilor la proiectul 'Campus Dual POLITEHNICA București', în cadrul unui eveniment de lansare. Proiectul reprezintă o investiție strategică importantă pentru piața muncii din regiunea București-Ilfov și este preconizat să contribuie la adaptarea învățământul profesional și tehnic la cerințele actuale ale pieței muncii.
Proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare totală de 144.996.611,41 lei, va transforma o suprafață de 20.242,19 m2 într-un hub educațional modern. Campusul, situat pe Strada Fabricii din București, va include trei corpuri de clădiri distincte, iar lucrările vor fi finalizate până la 31 august 2026. Obiectivul general al proiectului este crearea unui spațiu de învățare modern și sustenabil (nZEB -
Nearly Zero Energy Building), care să stimuleze potențialul tehnic al elevilor și studenților și să faciliteze tranziția rapidă a acestora către piața muncii în domenii cheie precum domeniul energetic, inginerie electrică, transporturi și inginerie aerospațială.
Grupul-țintă al proiectului include 216 elevi de clasa a IX-a și 135 de studenți în anul I, alături de personal didactic și tutori de practică.
Consorțiul pentru învățământ dual integrat, condus de POLITEHNICA București, reunește 14 parteneri, incluzând instituții de învățământ preuniversitar, primării, Consiliul Județean Ilfov și companii de renume din diverse sectoare industriale, după cum urmează: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (lider de consorțiu), Primăria Sectorului 6, Primăria Ciorogârla, Consiliul Județean Ilfov, Colegiul Tehnic 'Iuliu Maniu', Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații 'Gheorghe Airinei', Liceul Tehnologic 'Pamfil Șeicaru', Compania Națională de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' S.A., Societatea Națională de Transport Gaze Naturale 'TRANSGAZ' S.A, Grup Feroviar Roman S.A., Alstom Transport S.A, Tema Energy S.A., S.C. Crystal System S.R.L. și CTE Trailers S.R.L.
'Vrem să redefinim modul în care tinerii sunt educați și ajung pe piața muncii, pentru că potențialul actual poate fi mult mai bine valorificat. Suntem pe cale să creăm un ecosistem în care tinerii vor avea contact practic cu tehnologii de ultimă oră utilizate în industrie și vor colabora direct cu mediul economic, alături de companii importante care activează pe piață. Acest proiect reprezintă un parteneriat între instituțiile publice și mediul privat, prin care ne asigurăm că noile generații de specialiști sunt mai bine pregătite și se integrează mai rapid pe piața muncii. Ne propunem să oferim tinerilor nu doar cunoștințe teoretice solide, ci și abilitățile practice esențiale pentru a excela într-o piață a muncii dinamică și exigentă, așa cum este cea din România.
Campusul Dual va fi un catalizator pentru dezvoltarea regională, un model de sustenabilitate și un simbol al viziunii noastre pentru o educație conectată la realitățile prezentului' a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul POLITEHNICII București.
Investiția în Campusul Dual POLITEHNICA București este preconizată să contribuie la reducerea abandonului școlar timpuriu, la alinierea curriculei la nevoile pieței și la consolidarea unui parteneriat solid între mediul academic și cel economic, asigurând astfel o forță de muncă înalt calificată și adaptată cerințelor viitorului.
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, cea mai mare și prestigioasă instituție de învățământ superior cu profil tehnic din România, își reafirmă prin acest proiect angajamentul față de excelență în educație și cercetare. Cu o tradiție de peste două secole și o comunitate academică vibrantă, POLITEHNICA București se distinge printr-o infrastructură modernă, programe de studiu aliniate la standardele internaționale și o strânsă colaborare cu mediul socio-economic, materializată prin peste 1000 de parteneriate cu companii și instituții de profil din țară și din întreaga lume. Noul Campus Dual reprezintă o continuare firească a acestei viziuni, consolidând rolul universității de lider în formarea specialiștilor de înaltă calificare, pregătiți să răspundă provocărilor unei societăți bazate pe cunoaștere și inovare.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].