Scriitorul Andrei Kurkov, la Bucureşti: Putin şi-a schimbat narativul despre ucraineni de 3 ori în decurs de 10 ani

Scriitorul ucrainean Andrei Kurkov, prezent joi la Bucureşti, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a schimbat în decurs de 10 ani de trei ori "narativul despre ucraineni", numindu-i la început naţiune înfrăţită şi ajungând apoi să susţină că ar fi ruşi, care au ales să fie puţin diferiţi.
Precizările au fost făcute în cadrul conferinţei "Rolul scriitorului ca militant pentru o gândire liberă, într-o lume liberă", organizată la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.
"Sarcina scriitorilor este să transmită informaţia - informaţia corectă. Trebuie să fac faţă în fiecare zi narativelor ruseşti false, folosite pentru a justifica agresiunea din Ucraina. În ultimii zece ani, Putin şi-a schimbat narativul despre ucraineni de trei ori. În urmă cu zece ani spunea că ruşii şi ucrainenii sunt naţiuni înfrăţite. În urmă cu doi-trei ani spunea că ruşii şi ucrainenii sunt o singură naţiune. Chiar înainte de război susţinea că ucrainenii nu există, ci sunt ruşi care au hotărât să fie puţin diferiţi. Aşa că trebuie să explic că, de fapt, Rusia şi Ucraina au istorii diferite", a precizat scriitorul ucrainean.
El a adăugat că, din perspectiva istoriei ruseşti, ucrainenii nu sunt o naţiune aparte, dar că, potrivit istoriei ucrainene, situaţia e diferită. Andrei Kurkov a evidenţiat faptul că face aceste remarci în calitate de etnic rus.
"La baza mentalităţii ruseşti se află iubirea faţă de monarhie, dorinţa de a avea un ţar, care va garanta stabilitatea. Pentru ucraineni acest lucru este inacceptabil încă din secolul al XVI-lea, deoarece în secolele XVI-XVII Ucraina era un teritoriu independent. Cazacii apărau graniţele, care nu erau bine stabilite, dar cazacii îşi alegeau un conducător militar. Ucraineni nu au avut familie regală, nici aristocraţie. Aveau oameni bogaţi şi influenţi, însă ierarhia era mai degrabă militară. Ucrainenii nu s-au preocupat să aibă propria monedă, foloseau argint polonez sau aur turcesc, etc. Au creat un serviciu diplomatic, iar in arhivele de la Istanbul poate fi găsită corespondenţa dintre hatmanii ucraineni şi sultani. Au creat un sistem juridic, existau tribunale în Ucraina. Presupun că erau şi ele corupte, la fel ca tribunalele ucrainene din ziua de azi, dar existau. Aşa că era un stat, un teritoriu independent, cu istorie diferită", a afirmat Andrei Kurkov.
Potrivit scriitorului, mentalitatea ucraineană are la bază elemente de "anarhie organizată, individualism şi anti-colectivism". În acest sens, a făcut referire la faptul că în secolul XX, în perioada sovietică, 3.000 de fermieri ucraineni au fost deportaţi în Siberia deoarece nu au acceptat să facă parte din cooperativele agricole.
"Din acest motiv a fost indusă în mod artificial foametea, Holodomor, pentru a zdrobi această mentalitate. Oamenii de stat ruşi au fost mereu foarte inteligenţi. Au ştiut că poţi schimba mentalitatea oamenilor dacă le impui limba şi cultura ta. Aşa că limba şi cultura ruse au fost impuse în Ucraina centrală şi estică, influenţând mentalitatea şi transformându-i pe ucraineni în oameni colectivi, sovietici. După 1991, după căderea URSS, mentalitatea ucraineană a revenit, odată cu limba ucraineană. Această luptă între influenţa rusă şi cea ucraineană reprezintă lupta dintre două mentalităţi", a spus el.
Andrei Kurkov a adăugat că 30-40% dintre ucraineni vorbesc limba rusă, dar că aceasta nu înseamnă că îl iubesc pe Vladimir Putin. El a menţionat că, la rândul său, este vorbitor de rusă şi că scrie mai ales în această limbă. În urmă cu 20 de ani a scris cartea "Ultima iubire a preşedintelui", în care apare şi Putin ca personaj, iar ulterior cărţile lui au fost interzise în Rusia.
"Acest război are loc pe plan militar, dar şi la nivel cultural. Nu vreau să intru în detalii, dar cred că toţi trebuie să susţinem cultura ucraineană şi să o ajutăm să ocupe acea nişă din cultura europeană care îi este destinată. Cu cât citeşti mai mult despre istoria Ucrainei, cu atât îţi exprimi susţinerea. Sunt recunoscător României. Am trecut ieri pe lângă Cafeneaua Van Gogh şi am văzut două steaguri ucrainene. Asta mi s-a părut ceva foarte românesc. Iubesc oraşul acesta şi îl asociez cu Parisul. Este foarte dinamic. Uneori puţin cam kitsch. Dar plin de energie - energie tânără. Pentru mine, de fapt, seamănă cu Lvov, din vestul Ucrainei, sau cu Odesa sau cu iubitul meu Kiev", a spus el.
Andrei Kurkov a precizat că este pentru a patra oară când călătoreşte, de la începerea războiului. El a remarcat că ucrainenii, cu multă durere, s-au adaptat la realitatea războiului.
"Atunci când, pe 24 februarie, sunetul exploziilor ne-a trezit pe mine şi pe soţia mea, la ora 4.00 dimineaţa, am ştiut că viaţa nu va mai fi niciodată la fel. Bunicul meu, care a murit în 1980, îmi spunea că sunt norocos că m-am născut după război; se referea la Al Doilea Război Mondial. Mă bucur că nu a apucat să afle că de fapt m-am născut înaintea războiului şi că şi copiii mei s-au născut înaintea războiului şi că vor avea parte de această experienţă", a afirmat Andrei Kurkov.
Scriitorul ucrainean a remarcat că războiul din Ucraina este "primul mare război" din Europa în acest secol, dar că începutul a avut loc odată cu anexarea Crimeei şi "lipsa de reacţie" din partea majorităţii statelor.
"Majoritatea ţărilor au continuat să facă comerţ cu Rusia, iar Angela Merkel a fost de acord să construiască Nord Stream 2 şi totul a părut în regulă pentru Europa până pe 24 februarie, când liderii europeni au realizat că acest război va influenţa nu doar Europa, ci lumea întreagă. Iar acum toţi înţelegem faptul că un aşa numit 'război local' poate creşte preţul gazului de 10-20 de ori şi poate agrava foametea din Africa, deoarece Ucraina exportă cea mai mare parte din grâul european, iar acum jumătate din Ucraina nu poate fi folosită pentru agricultură. Vom învăţa multe lucruri pe care nu ne-am fi dorit să le aflăm, dar cred că ar trebui să înţelegem că orice viitor război nu va distruge doar viaţa ţărilor beligerante, ci va influenţa chiar şi statele aflate la distanţă", a spus el.
Potrivit acestuia, consolidarea naţiunii ucrainene "nu s-ar fi petrecut la fel de rapid" fără Putin.
"Mă bucur că armata rusă s-a dovedit a fi mult mai slabă decât se aştepta toată lumea. Toţi cei din vest credeau că Ucraina va rezista 2-3 ore, iar apoi nu va mai exista Ucraina. Şi vedeţi ce se întâmplă acum, suntem în ziua 49, iar ţara luptă în continuare şi Europa înţelege că Ucraina nu va ceda. Politicienii ucraineni nu au fost prea interesaţi de viitorul ţării. Toţi voiau să devină bogaţi şi din acest motiv Ucraina nu şi-a creat un adevărat spirit naţional înainte de 2005. Singura persoană responsabilă pentru faptul că acum avem o identitate ucraineană puternică este Putin. A atacat Ucraina de trei ori, în trei feluri diferite, iar inamicul comun i-a reunit pe ucraineni într-o singură putere care vrea să îşi apere ţara", a mai menţionat scriitorul.
Andrei Kurkov a apreciat că Biblioteca Facultăţii de Litere a Univeristăţii din Bucureşti este una dintre cele mai frumoase biblioteci pe care le-a văzut în viaţa sa. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național
Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67
Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său
Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ
Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată
Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &
Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii
Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.
REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă
Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des