Evoluţia situaţiei din Ucraina în intervalul 2-8 aprilie 2022

În perioada 2-8 aprilie 2022, atacurile ruseşte din Ucraina au continuat în oraşe precum Harkov, Odesa, Nikolaev, Mariupol, Dnipro. În acelaşi interval, circa 340 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună la Bucea, oraş din regiunea Kiev, întreaga comunitate internaţională condamnând aceste evenimente. La 5 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia nu renunţă la ofensiva sa în Ucraina, dar va încerca să se concentreze pe preluarea completă a regiunii Donbas în următoarele săptămâni. Preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa sa de a pune stăpânire pe toată Ucraina şi războiul riscă să dureze ''luni, chiar ani'', a mai avertizat secretarul general al NATO, la 6 aprilie. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a suspendat, la 7 aprilie, Rusia din funcţia de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca răspuns la abuzurile pe care le comite în Ucraina.
2 aprilie, a 38-a zi de război
* Forţele ruse efectuează o "retragere rapidă" din regiunile Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei, a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. Colaboratorul preşedintelui Volodimir Zelenski a spus, într-un mesaj pe Telegram, că este "foarte clar că Rusia a optat pentru altă tactică prioritară: replierea spre est şi sud, menţinerea controlului teritoriilor extinse ocupate şi stabilirea de poziţii puternice acolo" (AFP).
* Fostul procuror internaţional, Carla Del Ponte, a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI), să emită rapid un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin. "Putin este un criminal de război", a declarat jurista din Elveţia, care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului "Le Temps" (AFP).
* Negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat că Moscova a acceptat "verbal" principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă. "Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea", anexată de Moscova în 2014, a afirmat el (AFP).
3 aprilie, a 39-a zi de război
* "Proiectul de acord nu este gata pentru trimiterea la o întâlnire la vârf", a declarat negociatorul şef al Rusiei, Vladimir Medinski, pe contul său de Telegram. "Repet iar şi iar: poziţia Rusiei privind Crimeea şi Donbas rămâne NESCHIMBATĂ. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent, a scris el (Reuters).
* Mai multe rachete ruse au lovit portul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv) de la Marea Neagră, a declarat un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko. Forţele ruse au atacat porturi sudice ale Ucrainei, precum Odesa, Nikolaev şi Mariupol, pe măsură ce încearcă să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să stabilească un coridor terestru din Rusia şi până în Crimeea (Reuters).
* Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucea (bilanţ provizoriu), oraş din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au preluat din nou controlul în această săptămână şi unde au fost deja descoperite pe străzi numeroase trupuri neînsufleţite, a declarat Serhii Kapliceni, şeful echipelor locale de salvare (AFP).
Kremlinul a respins "categoric", la 4 aprilie, orice acuzaţie legată de uciderea civililor în oraşul ucrainean Bucea şi a spus că acuzaţiile ucrainene în această privinţă ar trebui tratate cu o marjă de îndoială (Reuters şi EFE). ONU consideră că descoperirea unor gropi comune la Bucea, localitate din apropierea capitalei ucrainene Kiev, după retragerea forţelor ruse ridică întrebări serioase privind "posibile crime de război", subliniind totodată importanţa de a păstra orice probe (AFP).
* 8 persoane au fost ucise, iar alte 34 rănite în bombardamentele forţelor ruse asupra oraşelor Oceakov şi Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, a indicat Parchetul ucrainean (AFP).
4 aprilie, a 40-a zi de război
* Forţele ruse se reorganizează în prezent şi îşi concentrează ofensiva asupra regiunii Donbas, în estul Ucrainei, conform unui raport al serviciilor secrete britanice. (EFE).
* Circa 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din oraşul Bucea, din apropiere de Kiev, pentru care sunt acuzate trupele ruse (dpa).
* Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a ameninţat Rusia cu represalii după masacrul de la Bucea, afirmând pe Facebook că "acest rău pur şi simplu nu poate rămâne nepedepsit" (dpa).
* Forţele armate ucrainene au anunţat că oraşul asediat Harkov, din estul Ucrainei, este vizat în continuare de atacuri de artilerie ruse (dpa).
5 aprilie, a 41-a zi de război
* Au avut loc atacuri cu rachete în oraşele Nikolaev şi Odesa, au indicat primarul Nikolaev, Oleksandr Senkevici, şi purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale militare Odesa, pe paginile lor de Facebook.
* Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită de o jumătate de oră în Bucea, fiind prima ieşire din Kiev de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie (AFP).
* Cadavrele primăriţei din satul Motîjîn, al soţului şi fiului lor, precum şi a altor doi bărbaţi au fost descoperite în această localitate, situată la vest de Kiev. Potrivit poliţiei, cele cinci persoane aveau mâinile legate la spate.
* 10 civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Mikolaiv din sudul Ucrainei, a anunţat primarul său, Oleksandr Senkevici (AFP).
* Rusia îşi regrupează trupele şi pregăteşte o operaţiune ofensivă în estul Ucrainei, pentru a încerca să controleze în totalitate regiunile Doneţk şi Lugansk, potrivit ultimului buletin de război al Statului Major al armatei ucrainene, publicat în a 41-a zi a invaziei (EFE).
* Numărul de persoane strămutate pe teritoriul Ucrainei a crescut la peste 7,1 milioane, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). (dpa)
* Rusia nu renunţă la ofensiva sa în Ucraina, dar va încerca să se concentreze pe preluarea completă a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă. (AFP, Reuters).
6 aprilie, a 42-a zi de război
* Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale (dpa).
* Un depozit de petrol din apropierea oraşului Dnipro, în estul Ucrainei, a fost bombardat şi distrus de către armata rusă în noaptea de 5 spre şi 6 aprilie, fără să provoace victime, au anunţat autorităţile locale (AFP).
* Doi civili au fost ucişi şi cinci au fost răniţi într-un bombardament asupra unui centru pentru distribuirea de ajutoare la Vugledar (Vuhledar), în estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko (AFP).
* Preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa sa de a pune stăpânire pe toată Ucraina şi războiul riscă să dureze ''luni, chiar ani'', a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (AFP şi EFE).
* Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept o ''provocare grosolană şi cinică'' a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucea, lângă Kiev, după retragerea forţelor ruse. În cadrul unei convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban, Putin a evocat în special ''provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucea'', potrivit unui comunicat al Kremlinului (AFP).
7 aprilie, a 43-a zi de război
* Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva sa în estul Ucrainei, cu scopul de a prelua controlul asupra întregului Donbas, potrivit ultimului raport privind situaţia de război al Înaltului comandament al armatei ucrainene, în cea de-a 43-a zi a invaziei ruse în Ucraina (EFE).
* Consiliul Europei denunţă returnarea "generalizată" a refugiaţilor la frontierele europene şi cere statelor sale membre să pună capăt la ceea ce organizaţia descrie drept "încălcări ale drepturilor omului", într-un raport publicat la această dată (France Presse).
* Rezoluţia Parlamentului European (PE), care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus, a fost adoptată cu o majoritate largă de eurodeputaţi.
* Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, formată din 193 de membri, a suspendat Rusia din funcţia de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca răspuns la presupusele abuzuri pe care le comite în Ucraina (cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri). Printre cele 24 de ţări care au votat împotrivă se numără Rusia, China, Cuba, Iran, Nicaragua, Siria şi Kazahstan (AFP).
Ministerul rus de externe consideră că această suspendare este "ilegală şi motivată politic, cu scopul de a pedepsi în mod ostentativ un stat membru suveran al ONU care duce o politică internă şi externă independentă", potrivit unui comunicat de presă (France Presse).
* Echipele de salvare ucrainene au descoperit 26 de cadavre sub dărâmăturile a două blocuri bombardate la Borodianka, la nord-vest de Kiev, a anunţat procurorul general ucrainean Irina Venediktova (AFP).
8 aprilie, a 44-a zi de război
* Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat în dimineaţa acestei zile cu trenul din Polonia spre Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski. Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell (dpa). AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril editor: Cristian Anghelache)
*** Cronologia este realizată în baza ştirilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform