logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Evoluţia situaţiei din Ucraina în perioada 12-18 martie 2022

Image

În perioada 12-18 martie 2022, bombardamentele ruse asupra Ucrainei au continuat, vizate fiind, între altele, baza militară ucraineană de la Iavoriv - în apropiere de frontiera cu Polonia -, Teatrul Dramatic din Mariupol sau civili care stăteau la coadă la pâine în oraşul Cernigov etc. De asemenea, Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Rusiei "să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina", iar Consiliul Europei a decis excluderea Federaţiei Ruse din organizaţie.

A 17-a zi de război, 12 martie
* O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată, întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a reiterat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, pe Twitter.
* Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat satisfacţia pentru noua abordare, "fundamental diferită", a Moscovei, în recentele convorbiri cu Kievul, subliniind că Rusia nu se mai mulţumeşte "doar să dea ultimatumuri". La ultimele discuţii, "am început să vorbim" şi Moscova "nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri", ceea ce reprezintă "o abordare fundamental diferită", a adăugat Zelenski. Potrivit lui, în cursul ultimilor doi ani, Ucraina a solicitat Moscovei acest lucru "de peste zece ori (...) fără a auzi vreodată că poate avea loc un dialog" (AFP).

A 18-a zi de război, 13 martie
* Preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că toate coridoarele umanitare care fuseseră convenite pentru această zi au funcţionat şi 12.729 persoane au putut fi evacuate (EFE).
* Forţele ruse au bombardat baza militară ucrainenă de la Iavoriv, în apropiere de frontiera cu Polonia, în regiunea Lvov, în vestul Ucrainei. Cel puţin 35 de persoane au murit.
* Rusia a instalat un administrator pro-rus în oraşul Melitopol din Ucraina, unul dintre primele teritorii cucerite de forţele ruse de la începutul invaziei. Aleasa locală pro-rusă Galina Danilcenko a fost numită după ce primarul ales al oraşului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de trupele ruse, conform Kievului. Galina Danilcenko le-a cerut locuitorilor din acest oraş din sudul ţării "să se adapteze la noua realitate". În aceeaşi zi, autorităţile ucrainene au anunţat că primarii oraşelor Melitopol şi Dniprorudne au fost răpiţi de forţele ruse care au invadat ţara.

A 19-a zi de război, 14 martie
* Consilierul lui Volodimir Zelenski a afirmat, în cadrul celei de-a patra runde de negocieri ruso-ucrainiene, că "părţile îşi exprimă activ poziţiile specificate" şi a apreciat că "motivul neînţelegerilor este diferenţa prea mare între sistemele politice". Înainte de negocieri, oficialităţi de la Kiev au declarat că obiectivele principale ale negocierilor sunt încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate (Reuters).
* Vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al peninsulei Crimeea a susţinut că un coridor terestru leagă de acum această zonă de regiunea separatistă Donbas din Ucraina. Potrivit lui Gheorghi Muradov, citat de RIA Novosti, forţele ruse au preluat controlul asupra drumului care leagă Crimeea de Mariupol (dpa). Informaţia nu a fost confirmată de partea ucraineană.
* Autorităţile ruse au susţinut că 23 de persoane au fost ucise de o rachetă ucraineană în oraşul prorus Doneţk, acuzând Kievul de "crimă de război". Conform unui comunicat al puternicului Comitet de Anchetă rus, "cel puţin 23 de civili, între care şi copii, au fost ucişi şi nu mai puţin de 18 persoane au fost rănite".
* Doar şapte din zece coridoare umanitare concepute pentru evacuarea civililor din zonele disputate în conflictul din Ucraina erau funcţionale la această dată, potrivit oficialităţilor de la Kiev (dpa).

A 20-a zi de război, 15 martie
* Într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat că ţara sa "nu este parte" a războiului din Ucraina după invazia rusă. El a calificat conflictul din Ucraina drept "un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani" (dpa).
* Delegaţiile rusă şi ucraineană au reluat negocierile prin videoconferinţă. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus, într-o conferinţă de presă, că obiectivul negocierilor este asigurarea unui statut de neutralitate pentru Ucraina.
* Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat cu trenul la Kiev, aceasta fiind prima vizită a unor lideri străini în capitala Ucrainei după începerea invaziei militare ruse.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a insistat, în context, asupra necesităţii de a acorda rapid Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Premierul ceh Petr Fiala a declarat că decizia de a vizita capitala Ucrainei a fost luată în consultare cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedinta Comisiei Europene.
* O lovitură asupra unui bloc de locuinţe din Kiev a provocat decesul a cel puţin patru persoane. (AFP).
* Preşedintele Volodimir Zelenski a spus, într-un mesaj video, că "Articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Nord-Atlantic nu a părut niciodată la fel de slab ca astăzi'' (Reuters).
* Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluţie prin care îl califică pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război (Reuters).
* Consiliul UE a adoptat un nou set de măsuri restrictive la adresa Rusiei.

A 21-a zi de război, 16 martie
*Armata rusă a bombardat din nou mai multe cartiere rezidenţiale din Kiev, unul dintre atacuri afectând cartierul Şevcenko (EFE).
* Autorităţile ucrainene au denunţat că două treimi dintre rachetele lansate de trupele ruse în cursul invaziei din Ucraina au lovit clădiri civile, lăsând să se înţeleagă că acest lucru nu se datorează neapărat calculelor greşite ale armatei ruse (EFE).
* Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis, într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă. La rândul său, Rusia a anunţat, la 15 martie, că a declanşat procedura ieşirii din Consiliul Europei.
* Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut Rusiei "să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina". "Curtea este profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional", a subliniat judecătoarea preşedintă a CIJ, Joan Donoghue. CIJ s-a exprimat în cadrul unei proceduri de urgenţă iniţiate de Kiev la câteva zile după debutul invaziei ruse (AFP, Reuters şi EFE).
* Cel puţin 10 persoane care stăteau la coadă la pâine au fost ucise în timpul unui bombardament rusesc asupra oraşului Cernigov, din partea de nord a Ucrainei (CNN şi AFP).
* NATO nu va desfăşura trupe sau mijloace aeriene în Ucraina şi pregăteşte o consolidare substanţială a prezenţei sale militare în ţările de pe flancul estic, unde va desfăşura mai multe trupe şi echipamente militare, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o reuniune a miniştrilor apărării din statele NATO (AFP).
* Tirurile ruseşti asupra civililor care fugeau din Mariupol s-au soldat cu morţi şi răniţi, în timp ce Teatrul Dramatic din Mariupol, care găzduia "sute de civili", a fost distrus de un atac aerian rus.
* Preşedintele american, Joe Biden, l-a calificat pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un "criminal de război" pentru tacticile sale militare barbare din timpul invaziei din Ucraina. Cuvintele preşedintelui american reprezintă o retorică inacceptabilă şi de neiertat, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov (TASS).

A 22-a zi de război, 17 martie
* Refugiul antiaerian aflat sub Teatrul Dramatic din oraşul Mariupol, şi bombardat la 16 martie, a rezistat şi oamenii care se adăposteau acolo în momentul în care clădirea a fost bombardată de aviaţia rusă sunt în viaţă (EFE).
* Kremlinul a respins decizia Curţii Internaţionale de Justiţie din 16 martie. "Nu vom putea ţine cont de această decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că cele două părţi - Rusia şi Ucraina - trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare.
* Parlamentul Estoniei (Riikokogu) şi cel al Lituaniei au cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară (euractiv.com, dpa).
* "Marile companii ruse, care se temeau de sancţiuni, nu mai au acum de ce să se teamă. Ele pot să vină liniştite în peninsulă, în special băncile, şi să lucreze activ în regiune", a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni guvernamentale asupra situaţiei economice din Crimeea. "Restricţiile adoptate împotriva Rusiei creează numeroase probleme, însă asta nu e totul, pentru că ele deschid de asemenea noi posibilităţi", a adăugat el.
* Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat că, în cazul în care preşedintele ucrainean nu semnează un acord cu omologul său rus, în scurt timp va trebui să semneze un act de capitulare (EFE şi Interfax).
* Uniunea Europeană a condamnat "grave încălcări ale dreptului umanitar" şi "crime de război" comise de Rusia în Ucraina, conform unei declaraţii a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a subliniat că liderii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere pentru aceasta (France Presse).

A 23-a zi de război, 18 martie
* Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev şi Moscova şi pentru care preşedintele rus afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, a scris BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei. Potrivit lui Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Putin i-a telefonat, la 17 martie, omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina.
* Rusia a creat o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, ce include regiunile Doneţk şi Lugansk, potrivit unui responsabil al separatiştilor din autoproclamata Republică Populară Doneţk. AGERPPRES (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)

*** Cronologia este realizată în baza ştirilor AGERPRES.

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.