logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Răzvan Mazilu: Îmi place să mă joc, sunt un copil mare care se joacă cu responsabilitate

Image

Dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu a povestit în premieră, într-un interviu acordat AGERPRES, despre cel mai nou proiect al său, "Familia Addams", un musical care este în lucru la Teatrul Excelsior.

"Lucrez intens la un nou musical, 'Familia Addams', a cărui premieră va avea loc la jumătatea lunii septembrie la Teatrul Excelsior din Bucureşti. Este un titlu foarte cunoscut, celebru datorită filmelor de desene animate şi lungmetrajului cu acelaşi titlu. (...) Este un musical cu foarte mult umor, cu foarte multă muzică, cu o partitură destul de dificilă, eclectică, ce îmbină mai multe stiluri muzicale, de la operetă la pop", a mărturisit artistul.

El a vorbit şi despre cum este primit musicalul în România, stil pe care l-a adus şi impus pe scenele româneşti, dar şi despre formarea tinerilor artişti pentru acest gen.



AGERPRES: Ai revenit la Teatrul Excelsior pentru un nou proiect, ne dezvălui despre ce este vorba?

Răzvan Mazilu: Lucrez intens la un nou musical, "Familia Addams", a cărui premieră va avea loc la jumătatea lunii septembrie la Teatrul Excelsior din Bucureşti. Este un titlu foarte cunoscut, celebru datorită filmelor de desene animate şi lungmetrajului cu acelaşi titlu, şi iată anul acesta va apărea un nou film de desene animate. Este o coincidenţă cu faptul că noi am ales să montăm la Teatrul Excelsior acelaşi titlu. Este un musical cu foarte mult umor, cu foarte multă muzică, cu o partitură destul de dificilă, eclectică, ce îmbină mai multe stiluri muzicale, de la operetă la pop, fapt ce a provocat trupa de actori. Este un musical pentru toată familia, care se adresează tuturor palierelor de înţelegere, de receptare. Contăm pe acest titlu ca un succes de casă, de public. Distribuţia se bazează pe trupa tânără a teatrului, alături de care apare, ca invitat, actorul Teatrului de Comedie Lucian Ionescu, un colaborator permanent al spectacolelor mele de musical, cel pe care l-aţi putut vedea în rolul principal din "We will rock you" de la Sala Palatului, show-ul bazat pe muzica formaţiei Queen.

Spectacolul va fi cu foarte mult umor, este o mare comedie, dar în acelaşi timp ne face să medităm asupra unor teme importante cum ar fi, de exemplu, diferenţa dintre oameni: cu toţii suntem diferiţi, iar familia Addams este, clar, cu totul diferită şi ciudată, cu gustul ei pentru tot ceea ce e dark şi morbid. Însă o replică din piesă spune: "Defineşte normalul." Hai să definim normalul şi să încercăm să ne scuturăm de prejudecăţi şi de etichete, să încercăm să ieşim din canoanele unei societăţi limitate şi de cele mai multe ori lipsite de imaginaţie. Hai să aducem puţină "nebunie frumoasă" şi, în acest fel, poate vom reuşi să rămânem vii şi generoşi. Felul diferit de a fi al familiei Addams ne învaţă cât de important este să fii altfel pentru că în felul acesta poţi fi unic. Familia Addams ne învaţă lecţia iubirii, pentru că este o familie cu valori morale, cu repere zdravene şi principii exemplare.

 


AGERPRES: Ai adus pe scenele româneşti musicalul. Cât de dificil este să montezi genul acesta în România şi cum este primit de public?

Răzvan Mazilu: Publicul este foarte doritor să vadă acest gen de spectacol. De fapt, orice este calitativ şi valoros. Important nu este genul, ci să fie un spectacol bun. Există pur şi simplu spectacole bune şi spectacole proaste. Sălile sunt întotdeauna pline şi am întotdeauna această bucurie şi satisfacţie, pentru că la un musical se munceşte foarte mult, altfel decât la un spectacol "normal". Încerc să schimb mentalitatea interpretului român, să lucrez mult pe fizicaţie, pe muzică, pe actorie, pe scurt - să fac performanţă în acest gen special. Faptul că, spre exemplu, la "We Will Rock You" Sala Palatului a fost plină ochi trei seri la rând, cu 12.000 de oameni, îmi dă o mare satisfacţie şi îmi place să cred că s-a întâmplat asta nu doar pentru marea frumuseţe a muzicii formaţiei Queen, ci şi datorită valorii spectacolului, a performanţei scenice.



AGERPRES: Ai impus în România musicalul. Cum te-ai înţeles cu actorii, cu cei alături de care lucrezi, cum au reacţionat ei?

Răzvan Mazilu: Uneori este mai uşor, alteori este mai dificil, pentru că încă suntem la început, iar performanţa trebuie să fie totală, dar iată că am început uşor-uşor să-mi fac un cerc al meu de performeri, care nu sunt doar actori de musical, ci sunt actori şi de dramă, sunt actori care joacă în diferite teatre din Bucureşti. E foarte important ca aceşti actori să dispună de mijloace artistice foarte diferite, complexe, bogate, să fie, glumind un pic, dispuşi "să stea în cap", să fie versatili, să aibă un exerciţiu permanent al cântului, al coregrafiei şi al actoriei de musical, care diferă de actoria dintr-un spectacol de realism psihologic, de pildă.

AGERPRES: Este deja un stil Răzvan Mazilu modul în care realizezi aceste musicaluri atât de diferite - "Cabaret Noir" la Teatrelli, "Fecioarele noastre grabnic ajutătoare", la Excelsior, "Zaraza", la Ploieşti, "Sunetul muzicii", la Opera Comică pentru Copii. Ce te determină să alegi teme atât de diferite?

Răzvan Mazilu: Unele titluri au fost comenzi ale teatrelor respective, dar eu nu aş accepta niciodată un proiect dacă nu mi-ar plăcea şi dacă nu m-aş regăsi, dacă nu aş rezona cu el. Cum aş putea să refuz un mare titlu cum este "Sunetul muzicii", care este un musical clasic ce a făcut istorie în teatru şi în cinematografie? Sunt onorat şi fericit că am fost şi sunt ales să montez astfel de titluri importante. Îmi place faptul că sunt din zone foarte diferite ca estetică sau, în ceea ce priveşte muzica, cu poveşti din epoci diferite. "Familia Addams" a fost propunerea mea. Uneori, când decorul e deja pe scenă şi încep să apară luminile, mă gândesc că mi-ar plăcea să fug şi să mă ascund în musicalurile mele, pentru că totul mi se pare pur şi simplu frumos, pentru ca acolo toate problemele dispar, dacă începi să cânţi şi să dansezi şi totul se termină cu happy-end.



AGERPRES: Ai pus în scenă, la Sala Palatului, musicalul Queen - "We Will Rock You", un spectacol de dimensiuni mari. Cum a fost experienţa unei astfel de scene şi a unei colaborări cu artişti din show-biz, actori, şi muzicienii din orchestră?

Răzvan Mazilu: Spectacolul "We Will Rock You" se va relua în luna noiembrie, tot la Sala Palatului, pe 13 şi 14 noiembrie. De abia aşteptăm, pentru că lucrul la acest spectacol a fost foarte intens şi foarte greu şi tocmai de aceea foarte frumos. O adevărată aventură! Îmi place genul acesta de distribuţie foarte eclectică, mă incită să-i aduc pe toţi la acelaşi numitor comun şi să-i fac să fie din aceeaşi poveste. Impun un limbaj comun, impun o înţelegere şi dincolo de cuvinte, impun profesionalism şi cu toţii credem cu toată fiinţa în reuşită şi succes. Şi atunci nu există loc de neînţelegeri. A face teatru şi a produce emoţie artistică la Sala Palatului este o mare provocare pentru că vorbim de un spaţiu imens, un spaţiu aparent inhibitor, încărcat de istoria pe care o ştim cu toţii. Când am auzit sala întreagă cântând "I want to break free" sau "We are the champions" alături de artişti, mi-am dat seama de superba victorie a spiritului, a libertăţii omului într-un loc unde, ani la rând, generaţia mea a participat cu forţa la spectacolele omagiale comuniste.

AGERPRES: Pentru acest spectacol ai creat şi costumele şi nu este primul spectacol pentru care faci asta. Ce te-a îndemnat să te duci şi în direcţia asta?

Răzvan Mazilu: E cumva foarte simplu. Îmi place mult, îmi place să mă joc, sunt un copil mare care se joacă cu responsabilitate. Atunci când ştiu ce vreau şi ideile îmi sunt foarte clare, creez şi costumele personajelor mele de pe scenă. Închid ochii şi mi le imaginez, mă documentez, fac schiţe, ador să merg să aleg materiale şi urmăresc atent, în detaliu, întregul drum de la schiţă la costum. Pentru "Familia Addams" realizez şi costumele, consider că e o estetică pe care o stăpânesc bine, apropiată sufletului meu. În copilărie desenam mult, din păcate am păstrat foarte puţine lucruri, dar iată că talentul exprimat atunci capătă acum un sens.

AGERPRES: Sunt câţiva tineri actori cu care colaborezi deja la mai multe proiecte - Lucian Ionescu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, ca să dau doar câteva nume. O parte au debutat şi au făcut o carieră frumoasă sub bagheta ta şi nu numai.

Răzvan Mazilu: I-aş adăuga aici şi pe actorul Ion Radu Burlan sau pe Alex Ştefănescu, cel care a început o carieră foarte frumoasă în calitate de cantautor, sau Aylin Cadîr, sau cântăreaţa Maria Alexievici, oameni extrem de talentaţi şi dedicaţi. Sunt genul acela de întâlniri care ţin de un fel de destin artistic comun, întâlniri care ne permit să construim împreună aventuri artistice importante, care să conteze. Întâlniri bazate pe încredere, pe loialitate, căci succesul în teatru înseamnă muncă în echipă.



AGERPRES: Ai fost descris de multe ori ca un "rebel vizionar". De unde crezi că a venit această descriere?

Răzvan Mazilu: Habar n-am, căci nimeni nu a inventat roata. Şi sunt conştient că e foarte greu să fii vizionar azi, când pare că totul s-a făcut. E adevărat că îmi place să încerc neîncercatul şi că am în mine un gust crescut pentru a risca artistic. A risca face parte din definiţia artistului. E adevărat şi că simţeam şi încercam de mult să creez spectacole de musical, genul spectacular, care sunt convins că defineşte şi oglindeşte secolul şi lumea în care trăim.




AGERPRES: Care este cea mai frumoasă experienţă a ta ca dansator? Dar ca regizor sau coregraf?

Răzvan Mazilu: Toate, dar absolut toate experienţele au fost frumoase pentru că - îmi place să cred - s-au transformat în experienţe formatoare, au contribuit la evoluţia mea ca artist şi ca om. Şi spectacolele în care am greşit şi neîmplinirile, tot la capitolul câştiguri le contabilizez. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b