logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Răzvan Mazilu: Îmi place să mă joc, sunt un copil mare care se joacă cu responsabilitate

Image

Dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu a povestit în premieră, într-un interviu acordat AGERPRES, despre cel mai nou proiect al său, "Familia Addams", un musical care este în lucru la Teatrul Excelsior.

"Lucrez intens la un nou musical, 'Familia Addams', a cărui premieră va avea loc la jumătatea lunii septembrie la Teatrul Excelsior din Bucureşti. Este un titlu foarte cunoscut, celebru datorită filmelor de desene animate şi lungmetrajului cu acelaşi titlu. (...) Este un musical cu foarte mult umor, cu foarte multă muzică, cu o partitură destul de dificilă, eclectică, ce îmbină mai multe stiluri muzicale, de la operetă la pop", a mărturisit artistul.

El a vorbit şi despre cum este primit musicalul în România, stil pe care l-a adus şi impus pe scenele româneşti, dar şi despre formarea tinerilor artişti pentru acest gen.



AGERPRES: Ai revenit la Teatrul Excelsior pentru un nou proiect, ne dezvălui despre ce este vorba?

Răzvan Mazilu: Lucrez intens la un nou musical, "Familia Addams", a cărui premieră va avea loc la jumătatea lunii septembrie la Teatrul Excelsior din Bucureşti. Este un titlu foarte cunoscut, celebru datorită filmelor de desene animate şi lungmetrajului cu acelaşi titlu, şi iată anul acesta va apărea un nou film de desene animate. Este o coincidenţă cu faptul că noi am ales să montăm la Teatrul Excelsior acelaşi titlu. Este un musical cu foarte mult umor, cu foarte multă muzică, cu o partitură destul de dificilă, eclectică, ce îmbină mai multe stiluri muzicale, de la operetă la pop, fapt ce a provocat trupa de actori. Este un musical pentru toată familia, care se adresează tuturor palierelor de înţelegere, de receptare. Contăm pe acest titlu ca un succes de casă, de public. Distribuţia se bazează pe trupa tânără a teatrului, alături de care apare, ca invitat, actorul Teatrului de Comedie Lucian Ionescu, un colaborator permanent al spectacolelor mele de musical, cel pe care l-aţi putut vedea în rolul principal din "We will rock you" de la Sala Palatului, show-ul bazat pe muzica formaţiei Queen.

Spectacolul va fi cu foarte mult umor, este o mare comedie, dar în acelaşi timp ne face să medităm asupra unor teme importante cum ar fi, de exemplu, diferenţa dintre oameni: cu toţii suntem diferiţi, iar familia Addams este, clar, cu totul diferită şi ciudată, cu gustul ei pentru tot ceea ce e dark şi morbid. Însă o replică din piesă spune: "Defineşte normalul." Hai să definim normalul şi să încercăm să ne scuturăm de prejudecăţi şi de etichete, să încercăm să ieşim din canoanele unei societăţi limitate şi de cele mai multe ori lipsite de imaginaţie. Hai să aducem puţină "nebunie frumoasă" şi, în acest fel, poate vom reuşi să rămânem vii şi generoşi. Felul diferit de a fi al familiei Addams ne învaţă cât de important este să fii altfel pentru că în felul acesta poţi fi unic. Familia Addams ne învaţă lecţia iubirii, pentru că este o familie cu valori morale, cu repere zdravene şi principii exemplare.

 


AGERPRES: Ai adus pe scenele româneşti musicalul. Cât de dificil este să montezi genul acesta în România şi cum este primit de public?

Răzvan Mazilu: Publicul este foarte doritor să vadă acest gen de spectacol. De fapt, orice este calitativ şi valoros. Important nu este genul, ci să fie un spectacol bun. Există pur şi simplu spectacole bune şi spectacole proaste. Sălile sunt întotdeauna pline şi am întotdeauna această bucurie şi satisfacţie, pentru că la un musical se munceşte foarte mult, altfel decât la un spectacol "normal". Încerc să schimb mentalitatea interpretului român, să lucrez mult pe fizicaţie, pe muzică, pe actorie, pe scurt - să fac performanţă în acest gen special. Faptul că, spre exemplu, la "We Will Rock You" Sala Palatului a fost plină ochi trei seri la rând, cu 12.000 de oameni, îmi dă o mare satisfacţie şi îmi place să cred că s-a întâmplat asta nu doar pentru marea frumuseţe a muzicii formaţiei Queen, ci şi datorită valorii spectacolului, a performanţei scenice.



AGERPRES: Ai impus în România musicalul. Cum te-ai înţeles cu actorii, cu cei alături de care lucrezi, cum au reacţionat ei?

Răzvan Mazilu: Uneori este mai uşor, alteori este mai dificil, pentru că încă suntem la început, iar performanţa trebuie să fie totală, dar iată că am început uşor-uşor să-mi fac un cerc al meu de performeri, care nu sunt doar actori de musical, ci sunt actori şi de dramă, sunt actori care joacă în diferite teatre din Bucureşti. E foarte important ca aceşti actori să dispună de mijloace artistice foarte diferite, complexe, bogate, să fie, glumind un pic, dispuşi "să stea în cap", să fie versatili, să aibă un exerciţiu permanent al cântului, al coregrafiei şi al actoriei de musical, care diferă de actoria dintr-un spectacol de realism psihologic, de pildă.

AGERPRES: Este deja un stil Răzvan Mazilu modul în care realizezi aceste musicaluri atât de diferite - "Cabaret Noir" la Teatrelli, "Fecioarele noastre grabnic ajutătoare", la Excelsior, "Zaraza", la Ploieşti, "Sunetul muzicii", la Opera Comică pentru Copii. Ce te determină să alegi teme atât de diferite?

Răzvan Mazilu: Unele titluri au fost comenzi ale teatrelor respective, dar eu nu aş accepta niciodată un proiect dacă nu mi-ar plăcea şi dacă nu m-aş regăsi, dacă nu aş rezona cu el. Cum aş putea să refuz un mare titlu cum este "Sunetul muzicii", care este un musical clasic ce a făcut istorie în teatru şi în cinematografie? Sunt onorat şi fericit că am fost şi sunt ales să montez astfel de titluri importante. Îmi place faptul că sunt din zone foarte diferite ca estetică sau, în ceea ce priveşte muzica, cu poveşti din epoci diferite. "Familia Addams" a fost propunerea mea. Uneori, când decorul e deja pe scenă şi încep să apară luminile, mă gândesc că mi-ar plăcea să fug şi să mă ascund în musicalurile mele, pentru că totul mi se pare pur şi simplu frumos, pentru ca acolo toate problemele dispar, dacă începi să cânţi şi să dansezi şi totul se termină cu happy-end.



AGERPRES: Ai pus în scenă, la Sala Palatului, musicalul Queen - "We Will Rock You", un spectacol de dimensiuni mari. Cum a fost experienţa unei astfel de scene şi a unei colaborări cu artişti din show-biz, actori, şi muzicienii din orchestră?

Răzvan Mazilu: Spectacolul "We Will Rock You" se va relua în luna noiembrie, tot la Sala Palatului, pe 13 şi 14 noiembrie. De abia aşteptăm, pentru că lucrul la acest spectacol a fost foarte intens şi foarte greu şi tocmai de aceea foarte frumos. O adevărată aventură! Îmi place genul acesta de distribuţie foarte eclectică, mă incită să-i aduc pe toţi la acelaşi numitor comun şi să-i fac să fie din aceeaşi poveste. Impun un limbaj comun, impun o înţelegere şi dincolo de cuvinte, impun profesionalism şi cu toţii credem cu toată fiinţa în reuşită şi succes. Şi atunci nu există loc de neînţelegeri. A face teatru şi a produce emoţie artistică la Sala Palatului este o mare provocare pentru că vorbim de un spaţiu imens, un spaţiu aparent inhibitor, încărcat de istoria pe care o ştim cu toţii. Când am auzit sala întreagă cântând "I want to break free" sau "We are the champions" alături de artişti, mi-am dat seama de superba victorie a spiritului, a libertăţii omului într-un loc unde, ani la rând, generaţia mea a participat cu forţa la spectacolele omagiale comuniste.

AGERPRES: Pentru acest spectacol ai creat şi costumele şi nu este primul spectacol pentru care faci asta. Ce te-a îndemnat să te duci şi în direcţia asta?

Răzvan Mazilu: E cumva foarte simplu. Îmi place mult, îmi place să mă joc, sunt un copil mare care se joacă cu responsabilitate. Atunci când ştiu ce vreau şi ideile îmi sunt foarte clare, creez şi costumele personajelor mele de pe scenă. Închid ochii şi mi le imaginez, mă documentez, fac schiţe, ador să merg să aleg materiale şi urmăresc atent, în detaliu, întregul drum de la schiţă la costum. Pentru "Familia Addams" realizez şi costumele, consider că e o estetică pe care o stăpânesc bine, apropiată sufletului meu. În copilărie desenam mult, din păcate am păstrat foarte puţine lucruri, dar iată că talentul exprimat atunci capătă acum un sens.

AGERPRES: Sunt câţiva tineri actori cu care colaborezi deja la mai multe proiecte - Lucian Ionescu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, ca să dau doar câteva nume. O parte au debutat şi au făcut o carieră frumoasă sub bagheta ta şi nu numai.

Răzvan Mazilu: I-aş adăuga aici şi pe actorul Ion Radu Burlan sau pe Alex Ştefănescu, cel care a început o carieră foarte frumoasă în calitate de cantautor, sau Aylin Cadîr, sau cântăreaţa Maria Alexievici, oameni extrem de talentaţi şi dedicaţi. Sunt genul acela de întâlniri care ţin de un fel de destin artistic comun, întâlniri care ne permit să construim împreună aventuri artistice importante, care să conteze. Întâlniri bazate pe încredere, pe loialitate, căci succesul în teatru înseamnă muncă în echipă.



AGERPRES: Ai fost descris de multe ori ca un "rebel vizionar". De unde crezi că a venit această descriere?

Răzvan Mazilu: Habar n-am, căci nimeni nu a inventat roata. Şi sunt conştient că e foarte greu să fii vizionar azi, când pare că totul s-a făcut. E adevărat că îmi place să încerc neîncercatul şi că am în mine un gust crescut pentru a risca artistic. A risca face parte din definiţia artistului. E adevărat şi că simţeam şi încercam de mult să creez spectacole de musical, genul spectacular, care sunt convins că defineşte şi oglindeşte secolul şi lumea în care trăim.




AGERPRES: Care este cea mai frumoasă experienţă a ta ca dansator? Dar ca regizor sau coregraf?

Răzvan Mazilu: Toate, dar absolut toate experienţele au fost frumoase pentru că - îmi place să cred - s-au transformat în experienţe formatoare, au contribuit la evoluţia mea ca artist şi ca om. Şi spectacolele în care am greşit şi neîmplinirile, tot la capitolul câştiguri le contabilizez. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 22:05

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67

Cultura - Media 15-05-2025 21:47

Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său

Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ

Cultura - Media 15-05-2025 19:54

Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată

Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &

Cultura - Media 15-05-2025 17:00

Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii

Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.

Cultura - Media 15-05-2025 16:06

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des