logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Sibiu: Povestea neştiută a celui mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est

Image

Cel mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est, în care rezistă peste 900 de plante, de aproape trei secole, se află în colecţia de botanică a Muzeului de Istorie Naturală, una dintre cele mai valoroase instituţii de profil din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, aflat în centrul istoric al municipiului Sibiu.

"Este cel mai vechi ierbar din ţară şi probabil din Europa de Sud-Est. Prin simpla căutare pe Internet se poate observa că poţi număra pe degetele de la o mână articolele ştiinţifice referitoare la ierbarele pre-lineene şi de menţionat că din acestea nu toate sunt ierbare vii. Astăzi, acest ierbar reprezintă pentru ştiinţă un tezaur pentru cultura grădinilor deoarece arată diversitatea plantelor cultivate, nivelul informaţiilor ştiinţifice din prima jumătate a secolului XVIII precum şi interesul în acele timpuri pentru cunoaşterea naturii cât mai detaliată", a declarat, pentru AGERPRES, Ghizela Vonica, expert botanist al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.

 

Sursa foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES

 

Herbarul Baussner este unul cu totul deosebit, fiind vedeta depozitului de ierbarii de la Sibiu şi unul din cele mai căutate de specialişti.

Acest ierbar este o raritate fiind unul atât de vechi şi în care se pot vedea încă plantele presate cu multă grijă de aproape trei secole. Fiecare plantă este denumită, iar autorul ierbarului a notat şi momentul în care ea a înflorit.

"Este un ierbar pre-lineean în primul rând, el datând din anul 1734, adică înainte de a apărea lucrarea de referinţă a lui Carl Linee (Species Plantarum 1753), considerat şi părintele sistematicii (clasificarea animalelor şi plantelor). Linee a făcut ordine în lumea vie, atribuind fiecărei plante un nume format din două părţi: gen şi specie, ex. Păpădia - Taraxacum officinale (primul termen arată genul din care face parte şi al doilea arată specia). Acest ierbar a fost constituit în anul 1734, deci determinarea plantelor trebuia să se fi făcut după alt sistem cunoscut acelor timpuri şi, într-adevăr, se pare că plantele au fost descrise de către autor după lucrarea renumitului botanist Kaspar Bauhin (1560-1624), profesor la Universitatea din Basler. Dacă observaţi înscrisurile ce apar sub fiecare plantă presată din ierbar, planta avea pe atunci o denumire sub formă de frază în care se specifica momentul înfloririi şi culoarea florilor - de exemplu, pe prima pagină a ierbarului apare Viola martia flores purpureo, adică viorea de martie cu florile purpurii", a explicat Ghizela Vonica.

 

Sursa foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES

 

Ierbarul de la Sibiu se deosebeşte de altele fiind un ierbar viu, tip carte, ceea ce reprezintă iarăşi o raritate. În anii 1700 existau doar cărţi cu plante desenate, nu cu plante presate. Tot unic este şi faptul că plantele sunt însoţite de bucăţi de ghivece desenate.

"Erau foarte rare acele ierbarii care conţineau plante presate, de unde şi numele vivum, deoarece pe acele timpuri întâlneai doar cărţi cu plante desenate care erau numite ierbarii şi erau folosite ca baze de date pentru farmacişti în recunoaşterea plantei în sălbăticie. Plantele presate din acest ierbar, cu aproximaţie 921 de exemplare sunt lipite direct pe 337 de coli de papir, dar fără rădăcină. Toate ierbarele acelor timpuri aveau lipite la baza tulpinilor câte un vas decorativ, ghiveci sau bentiţă decorativă deoarece era necesar să-şi educe fiecare colecţionar şi simţul artistic, foarte apreciat de altfel în acel timp. Ierbarul nostru de tip carte arată ca o Biblie mai groasă cu 14 cm grosime la cotor, acoperit de două coperţi de carton. Astăzi se cunoaşte că doar ierbariile foarte vechi aveau forma unei cărţi, iar procurarea unei astfel de cărţi se făcea direct de la edituri, pe costuri considerabile", a spus Ghizela Vonica.

Potrivit sursei citate, acest ierbar a trezit numeroase întrebări în rândul specialiştilor. De unde sunt colectate plantele? Unde a fost el depozitat până la intrarea lui în colecţiile muzeului sibian? Cine este autorul? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au frământat curiozitatea specialiştilor până în prezent.

Prea rar văzut de vizitatorul de rând, respectivul ierbar atrage la Sibiu specialiştii cunoscători, care vin să îl vadă ca pe un lucru foarte rar şi valoros. Aflat în prezent în depozitul muzeului, unde este păstrat în condiţii speciale, pentru a nu se deteriora, Herbarul Baussner a fost studiat de o botanistă cu origini germane, ce a publicat în 2009, un articol detaliat despre acesta.

"Botanista Erika Schneider, fost muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, a publicat un articol detaliat despre acest ierbar, dar în limba germană (Brukenthal. Acta Musei, IV.3, 2009). Foarte multe informaţii în limba română nu au fost oferite până în prezent, cu excepţia a câtorva expoziţii temporare, motiv pentru care a stat în umbra interesului publicului vizitator", a mai spus Ghizela Vonica.

Toţi specialiştii sunt uimiţi să afle că autorul acestui ierbar atât de bine realizat a fost un copil de 15 ani din Austria, cu părinţi transilvăneni. Numele autorului este trecut chiar pe coperta interioară a ierbarului.


Sursa foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES

 

"Pe coperta interioară a ierbarului se poate descifra pe patru rânduri următoarele înscrisuri: e / George Fr: a Baußner / Halae în paed. Regio / 1734. Presupunând că autorul acestui ierbar a fost George Fr. Baussner, botanista Erika Schneider a făcut investigaţii detaliate legate de nume şi şcoala pe care acesta a urmat-o. Pe lista elevilor înmatriculaţi la Şcoala pedagogică din Halle, a descoperit că în 1733 Johannes Georgius von Bussner era îmatriculat cu nr. 1218 şi se crede că acesta a urmat Şcoala Regală de Pedagogie din Halle (Austria) până în anul 1735 pentru că apărea ca participant la cursul de oratorie în 1734, motiv pentru care a şi realizat acest ierbar. Se pare că Johann Georg. Fr. Baussner s-a născut la Viena în 1719 (avea 15 ani când a realizat ierbarul) din părinţi transilvăneni", a arătat Ghizela Vonica.

Conform botanistei sibiene, tatăl copilului care a realizat ierbarul era un preot sas din Biertan (judeţul Sibiu). "Tatăl său, Simon Baußner Edler von Baussnern (1677-1742) a fost al doilea fiu al Superintendentului Bisericii Evanghelice şi preot la biserica din Biertan - Bartholomäus Baußner. Mama lui, Anna Maria a fost fiica burghezului sibian Bartholomäus Fabritius. După mai multe poziţii importante pe care Simon Baußner le-a avut, a ajuns în final comitele saşilor în Sibiu, motiv pentru care au trebuit să se reîntoarcă din Viena (unde au trăit în perioada 1711-1732), în Transilvania", a adăugat Vonica.

Se pare că tânărul Georg. Fr. Baussner a făcut prima s-a vizită în România abia în vacanţa din 1732, dar după o scurtă perioadă de timp s-a întors la Halle pentru a-şi continua studiile şi apoi la Universitatea din Leipzig.

Ierbarul rar a fost adus din Austria la Sibiu de un medic sibian, tatăl unuia dintre prietenii lui Baussner, pentru că autorul acestei colecţii de plante a decedat.

"În anul 1740 a murit fiind răpus de o pneumonie severă. Se pare totuşi că pe timpul studenţiei a avut un grup de prieteni apropiaţi, printre care şi Johann Andreas Vette, fiul medicului sibian Johann Georg Vette, care se presupune ca ar fi adus ierbarul său în Sibiu", a relatat botanista.

Cel mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est conţine cel mai probabil plante culese de autor, doar din Austria.

"În anul 1734 Johann Georg. Fr. Baussner a fost elev iar deplasarea pe teren se făcea frecvent în împrejurimile oraşului Halle şi probabil a mai colectat puţine plante de prin excursiile care le-a făcut în timpul vacanţelor. Din păcate acest ierbar nu conţine plante colectate din Transilvania cum s-ar fi crezut iniţial, dar valoarea sa istorică rămâne de necontestat", a declarat Ghizela Vonica.

Autorul ierbarului a decedat în Austria, iar doi prieteni de ai săi, originari din Transilvania, au adus ierbarul la Sibiu, unde a ajuns la părinţii colecţionarului. De la părinţi, ierbarul a ajuns la sora celui care l-a realizat. Fiul surorii lui Baussner a dăruit acest ierbar unui renumit botanist transilvănean, Lerchenfeld. După moartea lui Lerchenfeld, ierbarul celebru a fost lăsat unei rude, care a vândut întreaga moştenire, inclusiv ierbarul, Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii. Toată colecţia de plante a Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii a trecut apoi în custodia Muzeului de Istorie Naturală.

"Tânărul s-a îmbolnăvit şi a murit devreme şi se pare că doi prieteni de-ai acestuia, originari din Transilvania, după terminarea studiilor au adus acest ierbar in Sibiu, dându-l părinţilor acestuia. Ierbarul a ajuns în cele din urmă, în mâinile surorii sale, Catharina Sofia von Rosenfeld. Se pare că fiul acesteia, Johann Friedrich von Rosenfeld (1739-1809), a fost bun prieten cu renumitul botanist transilvănean Joseph v. Lerchenfeld, al cărui herbar se află şi el în custodia Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu şi se presupune că Herbarul lui Baussner a fost făcut cadou lui Lerchenfeld, ca simbol al prieteniei ce-i lega pe cei doi. După moartea lui Lerchenfeld, toată colecţia sa, inclusiv Herbarul Baussner, a fost lăsată unei rude care în final a vândut, în anul 1850 întreaga moştenire, Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii, pentru suma de 30 florini. Mai târziu, întreaga colecţie de plante a Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii a trecut în custodia Muzeului de Istorie Naturală, odată cu înfiinţarea acestuia în 1894", a explicat Ghizela Vonica.

Herbarul Baussner este păstrat de peste un secol şi monitorizat din punctul de vedere al conservării în cadrul depozitului de ierbarii al muzeului din Sibiu, unul dintre cele mai valoroase muzee de profil din ţară şi nu numai. AGERPRES/(A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 65

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 16-05-2025 10:02

Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro

Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei

Cultura - Media 15-05-2025 22:05

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67

Cultura - Media 15-05-2025 21:47

Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său

Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ

Cultura - Media 15-05-2025 19:54

Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată

Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &

Cultura - Media 15-05-2025 17:00

Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii

Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.

Cultura - Media 15-05-2025 16:06

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul