Cinci detalii insolite despre Opera Garnier din Paris

Fațada sa spectaculoasă, scara monumentală din marmură și foaierul grandios care seamănă cu Sala Oglinzilor de la Versailles: la 150 de ani după inaugurare, Palatul Garnier din Paris continuă să impresioneze, informează vineri AFP.
Jurnaliștii de la AFP au publicat cu această ocazie cinci detalii insolite care merită să fie cunoscute de publicul larg despre această clădire emblematică într-o perioadă în care Opera din Paris organizează o serie de evenimente pentru a marca aniversarea sa în 2025, inclusiv o gală excepțională, pe 24 ianuarie.
Operațiune anti-atentat
Timp de un secol și jumătate, Opera din Paris a fost sinonimă cu Palais Garnier. Dar această instituție, fondată în 1669, a rătăcit mai întâi din loc în loc, schimbându-și adresa pariziană de 11 ori în 200 de ani.
Pe 14 ianuarie 1858, Napoleon al III-lea și împărăteasa Eugénie au scăpat miraculos de un atentat cu bombă în timp ce cortegiul lor sosea la operă, care, la acea vreme, se afla pe strada îngustă Le Peletier.
Împăratul francez a decis atunci să construiască un nou teatru de operă, cu spații înconjurătoare mult mai degajate, pentru a descuraja viitoare acțiuni violente. Acesta urma să fie Opera Garnier, tronând singură în zona sa urbană la capătul vastului bulevard Avenue de l'Opéra, care fusese special amenajat de baronul Haussmann la cererea lui Napoleon al III-lea.
Opera Le Peletier a fost complet distrusă de un incendiu în 1873, un dezastru care a accelerat finalizarea Palatului Garnier.
Electrificare rapidă
Pe 5 ianuarie 1875, impresionanta clădire proiectată de arhitectul Charles Garnier a fost inaugurată cu mare fast. Întregul Paris s-a adunat acolo sub strălucirea a mii de becuri cu gaz. Aflată pe atunci la începuturile sale, electricitatea nu era considerată încă suficient de fiabilă pentru a echipa întreaga clădire.
Dar, încă din 1881, cele 340 de becuri cu gaz din candelabrul teatrului au fost înlocuite cu becuri electrice. Opera Garnier a fost una dintre primele clădiri pariziene care a beneficiat de o instalație electrică completă.
Bulevardul din vecinătate, Avenue de l'Opéra, a fost prima mare arteră pariziană care a experimentat iluminatul stradal electric, în 1878.
Pictori pe balcon și tavan
Opera din Paris nu este doar un loc pentru muzică și dans. Este, de asemenea, un cadru privilegiat pentru pictori. Edgar Degas și-a petrecut o bună parte din viața artistică înfățișând în sute de lucrări dansatori, cântăreți, muzicieni și abonați din culise.
Pictorul a fost un vizitator regulat al Operei Le Peletier și, apoi, al Operei Garnier, preferând sobrietatea relativă a celei dintâi în locul supraîncărcării decorative a celei de-a doua.
Fapt cunoscut: Marc Chagall a pictat cupola teatrului în 1964, la cererea ministrului Culturii din acea vreme, André Malraux. Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că decorul original, realizat de pictorul academic Jules-Eugene Lenepveu, a rămas intact sub panourile lui Chagall.
Unele persoane cer ca acestea să fie demontate, cel puțin temporar, pentru a face din nou vizibil plafonul lui Lenepveu.
21 de bisuri pentru Maria Callas
Maria Callas a triumfat pentru prima dată la Opera din Paris pe 19 decembrie 1958, într-un recital unic transmis la televiziune, în fața unui public în care s-au aflat numeroase celebrități, printre care Charlie Chaplin și Brigitte Bardot.
'La Divina' a revenit pe scena Palatului Garnier în 1964 și 1965. Pe 20 februarie 1965, AFP descria triumful divei: 'Douăzeci și unu de bisuri au salutat-o pe Maria Callas în această seară, când a interpretat 'Tosca' pentru prima dată la Opera din Paris. Din orchestră până în amfiteatru (...), aplauzele au răsunat, fanii au scandat 'Ca-las, Ca-las', în timp ce o ploaie de buchete a continuat să cadă pe scenă'.
Rockstar al baletului
La aproximativ douăzeci de ani după legendara sa fugă în Occident pe aeroportul Le Bourget, înșelând vigilența agenților KGB în timpul unui turneu, Rudolf Nureev a fost numit director al Baletului Operei din Paris în septembrie 1983 de către ministrul francez al Culturii din acea vreme, Jack Lang.
Pentru primul său sezon la Opera Garnier, Rudolf Nureev a ales să pună în scenă și să danseze celebrul balet rusesc 'Raymonda'. Agenția de presă sovietică Tass a salutat spectacolul ca fiind 'o completare a repertoriului teatrului parizian', dar nu a făcut nicio mențiune despre dansatorul transfug.
Acest 'rockstar al baletului' - după spusele fostului dansator Manuel Legris, el însuși numit prim-balerin de Nureev în 1986 - a murit de SIDA pe 6 ianuarie 1993. În cadrul unui eveniment rămas unic în istoria teatrului parizian, trupul său neînsuflețit a fost omagiat în clădirea Palatului Garnier, sicriul artistului fiind purtat pe scara monumentală a clădirii de șase dintre fostele sale prim-balerine. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Opéra national de Paris/Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Austria câștigă Eurovision 2025
Austria a câștigat, duminică, concursul Eurovision 2025 cu piesa 'Wasted Love' la cea de-a 69 ediție a festivalului desfășurată la Basel, în Elveția, notează AFP. JJ, alias Johannes Pietsch, un contratenor austro-filipinez în vârstă de 24 de ani, a acumulat 436 de puncte cu piesa 'Wasted Love', ale cărei versuri descriu
Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas
O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '
Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare
Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în
Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie
Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo
Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion
Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă
'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut
Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ
Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani
Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)
Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an
Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T
O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale
Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche
Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci
Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit
Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.
Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir
Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului
Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif
Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong
Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro
Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene
La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF