logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene

Imagine din galeria Agerpres

La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP.

Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AFP au analizat cele 108.000 de puncte distribuite țărilor finaliste la cele 67 de ediții ale competiției, din 1957 până în 2024.

Vot în funcție de blocurile de state

Aproape un sfert din punctele atribuite la Eurovision au fost acordate unei țări vecine.

În nordul continentului, Suedia este țara căreia Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda i-au atribuit cele mai multe puncte de la înființarea concursului. Cele patru țări menționate au furnizat mai mult de o cincime din punctele pe care Suedia le-a primit de la prima sa participare din 1958.

'Voturile între blocurile de state sunt evidente în anumite regiuni', a confirmat Dean Vuletic, autorul cărții 'Postwar Europe and the Eurovision Song Contest', publicată în 2019. Mai mult decât proximitatea geografică, ceea ce contează este o proximitate culturală, cum ar fi o limbă sau o cultură comună, poate chiar o industrie muzicală comună.

Printre principalele alte 'blocuri' se numără cele ale țărilor din fosta U.R.S.S. și ale țărilor din fosta Iugoslavie: aproape toate au acordat punctajul maxim unuia dintre foștii lor 'camarazi'.

Alte țări acționează în perechi: voturile exprimate între Republica Cipru - stat elenistic, în contextul în care autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord nu participă la Eurovision - și Grecia reprezintă 'unul dintre cele mai evidente voturi exprimate în fiecare an', a declarat Nicholas Charron, profesor de științe politice la Universitatea Goteborg din Suedia.

Între 1975 și 2015, exista posibilitatea de a atribui până la 12 puncte unei alte țări. În condițiile în care Cipru și Grecia au primit, în medie, 1,9, respectiv 2,3 puncte pe ediție de la celelalte țări, ele își atribuie una celeilalte, în medie, 10 sau 11 puncte la fiecare ediție.

Începând din 2016 și după introducerea unui vot al publicului, separat de cel al juriului, ceea ce permite atribuirea unui maximum de 24 de puncte aceleiași țări, Grecia acordă Ciprului, în medie, în fiecare an, cu 18,4 puncte mai mult decât ceea ce micul stat insular primește de la alte state. Iar Ciprul îi întoarce favoarea atribuindu-i cu 19,2 puncte mai mult decât alte țări.

În sens contrar, unele țări se remarcă prin numărul foarte scăzut de puncte 'schimbate' între ele. Azerbaidjanul și Armenia, care s-au înfruntat în două războaie în Karabah, nu și-au acordat decât un singur punct la Eurovision - cel atribuit în 2009 de Armenia vecinului său.

'Te iubesc, eu nu te mai iubesc'

Pe lângă aceste 'efecte simetrice', există și efecte 'asimetrice': este vorba despre celebrul 'je t'aime, moi non plus' ('te iubesc, eu nu te mai iubesc'), a declarat Farid Toubal, profesor la Universitatea Paris-Dauphine. 'Când o țară supra-votează sistematic pentru o altă țară, fără ca acest lucru să fie reciproc, este vorba în general despre un vot al diasporei', a subliniat Dean Vuletic.

Unul dintre cele mai citate exemple de către specialiști: voturile Germaniei pentru Turcia. Între 1975 și 1995, Germania atribuia, în medie, 1,4 puncte către Turcia la fiecare ediție. Odată cu introducerea televotului pentru public și, așadar, a posibilității ca importanta diasporă turcă să voteze, Germania a acordat, între 1997 și 2012, 9,8 punct pe ediție, în medie, către Turcia. În schimb, Turcia i-a atribuit doar 2,3 puncte, în medie.

Același fenomen este vizibil în voturile Franței pentru Portugalia. Juriile franceze au atribuit, în medie, 3,3 puncte Portugaliei, un scor mediu care a ajuns la 9 puncte după introducerea votului telespectatorilor. În sens invers, Portugalia i-a atribuit Franței doar 1,7 puncte, în medie, în timpul edițiilor care au inclus votul publicului.

Israelul este țara căreia Franța i-a acordat cel mai mare punctaj cumulat de la înființarea concursului. 'Acest lucru se explică efectiv prin aceea că în Franța trăiește principala comunitate evreiască din Europa', a declarat Florent Parmentier, specialist în chestiuni europene.

'Minoritățile motivate', explică el, ajung să influențeze voturile din țări precum Franța și Germania, întrucât restul populației se implică prea puțin în votare.

Plebiscit pentru Ucraina în 2022

Pe lângă factorii de proximitate culturală, mai stabili, 'există și factori care sunt extrem de volatili', ce variază de la o ediție la alta, a precizat Farid Toubal.

Ca în cazul invadării Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022. Încă din ziua următoare, Rusia a fost exclusă din concursul Eurovision. Iar Ucraina a câștigat competiția două luni și jumătate mai târziu, grație unui vot masiv din partea publicului.

Dintre cele 39 de țări cu drept de vot, grupul ucrainean Kalush Orchestra a fost plasat pe primul loc doar de cinci jurii naționale, însă a câștigat voturile populare din 28 de state. Cu 439 de puncte din 468 posibile, nicio altă țară nu a obținut încă vreodată un număr atât de mare de voturi din partea publicului. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 333

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 13-06-2025 18:22

Locul 11A, ocupat de singurul supraviețuitor al tragediei aeriene din India, nu e chiar cel mai ''sigur''

Supraviețuirea unui pasager, care a scăpat printr-o ușă de evacuare la câteva secunde după ce avionul Boeing 787 Dreamliner al companiei Air India s-a prăbușit, ucigându-i pe toți ceilalți aflați la bord, a dus la speculații firești cu privire la locul său din avion, 11A, considerat de unii ''mai sigur'' decât celelalte, transmite Re

Zig Zag 13-06-2025 16:25

Verificarea vârstei online: Google se opune oricărui control asupra magazinelor de aplicații

Gigantul american de tehnologie Google și-a reafirmat vineri opoziția față de propunerea (pe care o caracterizează drept ''înșelătoare'') promovată de rivalul său Meta (Facebook, Instagram) de a introduce verificarea vârstei pentru utilizatorii online în magazinele de aplicații, transmite AFP. Impunerea aceste

Zig Zag 13-06-2025 10:37

Franța / Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul Grévin din Paris

Aya Nakamura, una dintre cântărețele francofone cele mai ascultate din lume, a dezvelit joi propria efigie din ceară la muzeul Grévin, după aproape un an de la participarea artistei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, informează AFP. ''Cred că sunt una dintre primele persoane de culoare din Franța care ajunge &icir

Zig Zag 12-06-2025 14:15

Pălăriile, cel mai important accesoriu la evenimentul hipic Royal Ascot

La studioul ei din Londra, creatoarea de pălării Merve Bayindir lipește meticulos flori uscate pe o pălărie cu boruri largi. Lângă ea, sunt expuse alte pălării colorate, relatează Reuters. Creatoarea, născută în Turcia, este ocupată cu confecționarea pălăriilor destinate participanților la cursele de cai Royal Ascot, unde pălăriile

Zig Zag 12-06-2025 13:14

Primul aparat de karaoke, recunoscut drept 'punct de referință' în domeniul tehnologiei divertismentului

Primul aparat de karaoke din lume a fost premiat joi de o organizație americană dedicată promovării progresului tehnologic, care l-a descris drept un 'punct de referință' ce a condus la crearea unui nou tip de divertisment, transmite agenția Kyodo. În cadrul unei ceremonii desfășurate la Tokyo, o plachetă a fost înmânată familiei lui

Zig Zag 12-06-2025 11:24

Harvey Weinstein, găsit din nou vinovat de agresiune sexuală, în cadrul unui verdict parțial

Fostul producător de film Harvey Weinstein, vizat de critici în cadrul mișcării #MeToo, a fost găsit din nou vinovat de agresiune sexuală, miercuri, într-un proces cu verdict parțial, în desfășurare la New York, transmite joi AFP. Juriul l-a găsit, însă, nevinovat de una dintre acuzațiile care i-au fost aduse. Ca și în 2020, &icir

Zig Zag 12-06-2025 09:28

Bruce Springsteen critică modul în care Trump a gestionat protestele din Los Angeles

Bruce Springsteen a atacat dur administrația președintelui american Donald Trump pentru trimiterea Gărzii Naționale și a pușcașilor marini la Los Angeles, numind guvernul 'corupt, incompetent și trădător' în timpul unui concert susținut miercuri la Berlin, transmite joi agenția DPA. 'America pe care o iubesc. America despre care v-am scris, c

Zig Zag 12-06-2025 08:48

A murit Brian Wilson, cofondator al trupei The Beach Boys

Brian Wilson, cofondatorul celebrului grup muzical The Beach Boys, compozitorul coloanei sonore a Californiei anilor 1960, a decedat la vârsta de 82 de ani, a anunțat familia sa miercuri, transmite joi AFP. 'Cu tristețe anunțăm trecerea în neființă a iubitului nostru tată, Brian Wilson. Nu avem cuvinte. (...) Știm că împărtășim durerea no

Zig Zag 11-06-2025 19:53

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos se recuperează după ce a fost operată în urma unui accident de călărie

Prințesa moștenitoare Amalia a Țărilor de Jos se recuperează după ce a fost operată în urma unei fracturi la nivelul brațului superior, a anunțat Palatul Regal olandez, informează DPA. Catharina-Amalia, fiica cea mare a regelui Willem-Alexander, suferise o

Zig Zag 11-06-2025 19:00

Studiourile Disney și Universal cheamă în instanța compania Midjourney pentru încălcarea drepturilor de autor

Walt Disney Co. și Comcast Universal au înaintat, miercuri, o plângere în instanță împotriva companiei Midjourney pe care o acuză de încălcarea drepturilor de autor, susținând că instrumentul AI de generare de imagini al acestei companii este ''o groapă fără fund a plagiatului'' pentru folosirea celor mai cunoscute

Zig Zag 11-06-2025 17:38

Berlinul îi aduce un omagiu lui Einstein, marcând 110 ani de la prezentarea teoriei relativității generale

Observatorul Archenhold din Berlin celebrează luna aceasta împlinirea a 110 ani de la prezentarea de către Albert Einstein a Teoriei Generale a Relativității, unul dintre cele mai importante momente din istoria științei moderne, relatează miercuri agenția EFE. Dezvelirea unei statui de ceară a lui Einstein, organizată miercuri la Observa

Zig Zag 11-06-2025 13:22

O figurină Labubu, vândută la licitație cu peste 130.000 de euro în China

O figurină uriașă Labubu a fost vândută la o licitație organizată în Beijing cu peste 130.000 de euro, într-o perioadă marcată de un veritabil boom mondial al cererii pentru aceste produse derivate din personaje create în China, informează AFP. Micile jucării de pluș Labubu, care seamănă cu un iepure încrucișat cu un monstru, au f

Zig Zag 11-06-2025 11:07

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de humerus după ce a căzut de pe un cal

Prințesa moștenitoare Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură la nivelul brațului superior (humerus) după ce a căzut de pe un cal marți și va fi operată într-un spital din Utrecht, a anunțat biroul de presă al Palatului Regal olandez, informează AFP. 'Prințesa de Orange și-a rupt astăzi brațul superior după ce a căzut de pe cal. Ea va fi supusă

Zig Zag 10-06-2025 12:27

Danemarca: Participare record la o cursă de alergări, condusă de regele Frederik al X-lea

Aproximativ 100.000 de danezi s-au reunit în mai multe orașe din țara lor pentru a participa luni la o cursă de alergări, intitulată 'Royal Run' și creată de regele Frederik al X-lea, un atlet pasionat care a încheiat mai multe maratoane, informează DPA. În total, 97.500 de alergători s-au reunit în orașele Ribe, Viborg, Horsens

Zig Zag 10-06-2025 11:28

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei Diana, scoase la licitație la sfârșitul lunii iunie

De la rochii și pălării colorate la poșete și pantofi, mai multe obiecte care i-au aparținut prințesei Diana vor fi scoase la vânzare în cadrul celei mai ample licitații ale unor piese din garderoba prințesei, potrivit casei de licitații, informează Reuters. Licitația, care se va desfășura live online și este intitulată ''Princess Diana'