''It's today; My favorite day''/ 24 august - O zi dedicată muntelui Vezuviu, internauţilor şi muzicii stranii

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Vezuviului
Ziua de 24 august comemorează devastarea oraşului antic Pompeii în urma celei mai celebre erupţii vulcanice din istorie, cea a Vezuviului, vulcan activ şi astăzi.
Erupţia vulcanica catastrofală a fost precedată de un prim seism important în anul 62 î.e.n. În urma acestuia, au existat distrugeri în Golful Napoli, în special la Pompeii. Chiar dacă au mai existat câteva mici cutremure produse înaintea erupţiei propriu-zise, nimeni nu a estimat că distrugerile vor fi atât de devastatoare.
Muntele Vezuviu este cel mai bine cunoscut pentru erupţia din anul 79 î.e.n. Această erupţie a ucis peste 1.000 de persoane şi a devastat oraşele Pompeii, Herculaneum, precum şi alte aşezări mai mici. Pierderea de vieţi omeneşti a fost masivă, alături de anihilarea totală a construcţiilor şi a suprafeţelor agricole. În afară de Pliniu cel Bătrân, se mai cunosc doar numele altor câteva victime. Printre acestea, Drusilla, prinţesa evreică, şi Agrippa, fiul acesteia. Unii cred că şi poetul Caesius Bassus ar fi murit în erupţie. Până în 2003, au fost reconstituite circa 1.044 de mulaje din urmele lăsate de trupuri în depozitele de cenuşă descoperite la Pompeii şi în regiunile învecinate, la care se adaugă osemintele risipite a alte 100 de persoane.
Vezuviul a erupt de multe ori de atunci şi este considerat drept unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume având în vedere numărul mare de oameni care locuiesc în proximitatea sa. Fiind situat la doar nouă kilometri de Napoli, o erupţie poate pune în pericol vieţile a circa trei milioane de persoane. Vârful vulcanului s-a format în urma prăbuşirii unei structuri montane preexistente, ceea ce înseamnă că muntele a fost mai înalt la un moment dat. Muntele se poate vizita întrucât în 1995 întreaga zonă a fost declarată parc naţional.
Ziua internauţilor
Internetul este în prezent o lume într-o continuă expansiune, unde fiecare nouă inovaţie creează o nouă lume virtuală. Ziua internautului îi celebrează pe toţi cei care au contribuit la progresul internetului.
''Internaut'' este un cuvânt care a luat naştere din combinaţia ''internet'' şi ''astronaut'' şi se referă la toţi cei care au jucat un rol în dezvoltarea internetului sau la un utilizator priceput al acestui instrument. Iniţial, se referea doar la membrii Internet Engineering Task Force (IETF), un grup de experţi care creează standarde pentru internet precum TCP/IP Internet Protocol Suite. Calitatea de internaut s-a extins ulterior pentru a cuprinde membrii Internet Society (ISOC), o altă organizaţie care se concentrează pe îmbunătăţirea standardelor de internet, pe educaţie şi acces.
Astăzi, termenul poate include aproape pe toată lumea care foloseşte internetul, deşi cei care au şi abilităţi tehnice sunt deseori denumiţi ''netizen''.
Ziua internaţională a muzicii stranii
Ziua de 24 august este dedicată muzicii bizare şi se adresează celor care au o tendinţă către unic şi straniu.
Ziua internaţională a muzicii stranii a fost creată de Patrick Grant, un muzician şi compozitor din New York. Premisele acestei zile sunt simple: de a-i determina pe oameni să cânte şi să asculte feluri de muzică pe care n-au mai experimentat-o până atunci.
Patrick Grant crede că lărgirea orizonturilor muzicale ale oamenilor poate schimba de asemenea felul în care societatea consideră alte aspecte ale vieţii - mantra lui era ''a asculta fără prejudecăţi''.
De asemenea, Ziua muzicii stranii a debutat ca o modalitate pentru Grant de a-şi promova un nou album, ''Fields Amaze'', lansat în 1997. A ales ziua de 24 august pentru că era totodată ziua de naştere a tatălui prietenei lui, care i-a fost un fel de mentor artistic.
Până în 2002, sărbătoarea a luat amploare şi a fost marcată de diferiţi artişti şi centre pentru evenimente. Când a descoperit că Ziua muzicii stranii ajunsese în Europa, a decis să adauge ''internaţional'' în dreptul numelui.
Anul 2012 a adus o şi mai mare vizibilitate evenimentului, iar Patrick Grant i-a provocat pe muzicienii din New York să participe la o serată dedicată Zilei internaţionale a muzicii stranii. Numeroase trupe şi muzicieni inediţi cum ar fi Jolly Ramey, The Dreamscape Floppies, Da Groove Commanders, Micro-tons o' Fun au marcat atunci evenimentul.
Ziua retrogradării planetei Pluto
Ziua retrogradării planetei Pluto marchează, pe 24 august, ziua când, în 2006, statutul lui Pluto a fost modificat de la cel de planetă propriu-zisă la planetă pitică de Uniunea Astronomică Internaţională (IAU).
Descoperit în 1930 de Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona, Pluto a fost cea de-a noua planetă din sistemul nostru solar timp de 76 de ani. Purtând numele conducătorului lumii subterane în mitologia greacă, Pluto a fost botezat de o fetiţă de 11 ani pe nume Venetia Burney, potrivit timeanddate.com.
Întrucât Pluto se află la mare distanţă de noi - de circa şase miliarde de kilometri de Terra - se cunosc puţine informaţii despre această planeta pitică. Pluto are diametrul de aproximativ 2.250 de kilometri, ceea ce înseamnă cât două treimi din dimensiunile Lunii, satelitul natural al Terrei.
Orbita lui Pluto este excentrică, cu alte cuvinte orbita sa în jurul Soarelui nu este perfect circulară, ceea ce înseamnă că distanţa dintre planetă şi Soare variază de-a lungul timpului. Pluto are nevoie de circa 250 de ani tereştri pentru a orbita o singură dată Soarele şi de 6,5 zile terestre pentru a face o rotaţie completă în jurul axei sale.
IAU defineşte o planetă ca fiind un corp ceresc care ''orbitează Soarele, are o formă aproape rotundă şi a eliberat vecinătatea din jurul orbite sale''. Pluto a fost reclasificată ca planetă pitică întrucât nu întruneşte al treilea criteriu pentru a fi o planetă propriu-zisă. Nu este obiectul dominant de pe orbita sa în jurul Soarelui, alte corpuri pot fi găsite în regiune în vecinătatea sa.
Ziua Kobe Bryant
Ziua de 24 august este dedicată memoriei baschetbalistului american Kobe Bryant, care şi-a pierdut viaţa pe 26 ianuarie 2020, într-un accident aviatic.
Kobe Bean Bryant s-a născut în Philadelphia, Pennsylvania, în 1978. Prima parte a copilăriei şi-a petrecut-o în Italia, unde tatăl lui era jucător de baschet în liga europeană. Când Kobe avea 13 ani, familia sa a revenit în Statele Unite. După patru ani dedicaţi baschetului în timpul liceului, Kobe Bryant decide să nu meargă mai departe la facultate, ci să intre direct în NBA. A fost selectat în lotul Los Angeles Laker, unde şi-a petrecut cariera de 20 de ani şi a câştigat cinci titluri.
Bryant s-a retras din baschetul profesionist în 2016.
Pe 26 ianuarie, baschetbalistul însoţit de fiica sa de 13 ani Gianna Bryant călătoreau cu un elicopter, un lucru la care Bryant recurgea în mod regulat pentru a evita traficul infernal din Los Angeles. Elicopterul cu nouă persoane la bord se îndrepta către un turneu de baschet feminin s-a prăbuşit pe un deal californian. Bryant avea doar 41 de ani.
Ziua de 24 august a fost aleasă pentru a marca Kobe Bryant Day întrucât combină cele două numere de pe tricou pe care sportivul le-a purtat cât timp a făcut parte din LA Lakers: 8 şi 24. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&