"It's today; My favorite day''/ 14 august - Ziua Independenţei Pakistanului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Ziua Independenţei Pakistanului
Sărbătorită în cinstea zilei în care Pakistanul a ieşit de sub dominaţia Indiei britanice, Ziua Independenţei Pakistanului (#PakistanIndependenceDay), marcată anual pe 14 august, este un moment oportun pentru a afla mai multe despre istoria şi cultura acestei ţări, notează site-ul Daysoftheyear.com
Istoria Zilei Independenţei Pakistanului:
După o dominaţie de aproape 200 de ani a fostului Imperiu Britanic, anii care au urmat Primului Război Mondial şi apoi celui de-al Doilea Război Mondial au deschis calea pentru ca locuitorii musulmani ai Indiei să se separe şi să îşi formeze un stat independent.
Începând cu luna august a anului 1947 a avut loc una dintre cele mai mari dislocări de populaţii din istoria omenirii, locuitorii Indiei deplasându-se spre estul şi vestul liniei de demarcaţie stabilite prin Partiţie. Independenţa Pakistanului este rezultatul luptei duse de Mişcarea pentru Pakistan, sub conducerea Ligii musulmane a Întregii Indii (la cârma căreia se afla Muhammad Ali Jinnah), pentru crearea unui stat musulman independent în subcontinentul indian.
Pe 14 august 1947, Muhammad Ali Jinnah a depus jurământul în calitate de prim guvernator general al Pakistanului. Deoarece transferul de putere a avut loc la miezul nopţii de 14 spre 15 august 1947, unele documente au recunoscut iniţial Ziua Independenţei Pakistanului ca fiind 15 august.
În anul următor, însă, data a fost stabilită pe 14 august şi a continuat astfel de atunci. Unii susţin că viceregele Indiei Louis Mountbatten, membru al familiei regale britanice, a dorit să fie prezent atât la ceremonia de independenţă a Pakistanului, cât şi la cea de independenţă a Indiei, care a avut loc pe 15 august.
Iniţial, Pakistanul a fost împărţit în două state, Pakistanul de Est şi Pakistanul de Vest, dar, în cele din urmă, Pakistanul de Est a devenit Bangladesh în 1971. Pakistanul de Vest se numeşte acum pur şi simplu "Pakistan".
Fiind una dintre cele şase sărbători naţionale din Pakistan, festivităţile şi celebrările oficiale dedicate #PakistanIndependenceDay au loc în tot statul pe parcursul întregii zile. Ziua începe, de obicei, cu un apel la rugăciune în moscheile din întreaga ţară, iar apoi oamenii se îndreaptă spre festivităţi şi evenimente.
Festivităţile încep cu înălţarea drapelului naţional deasupra clădirii Parlamentului din Islamabad. Oficiali guvernamentali şi alte celebrităţi ţin discursuri televizate şi au loc mitinguri, întâlniri, ceremonii, focuri de artificii şi alte evenimente importante.
Marcarea Zilei Independenţei Pakistanului poate fi o activitate distractivă pentru cei care au o legătură cu această sărbătoare sau pentru cei care doresc să afle mai multe despre ea. Încercaţi unele dintre aceste idei pentru a vă bucura şi a sărbători această zi aniversară, ne sugerează site-ul Daysoftheyear.com.
Experimentaţi mâncarea pakistaneză:
Cei care sunt suficient de norocoşi să aibă un restaurant pakistanez în apropierea casei pot alege să încerce diferitele opţiuni puse la dispoziţie de bucătăria pakistaneze. Dacă nu, atunci gătitul unor preparate pakistaneze va fi cu siguranţă la ordinea zilei!
Foarte condimentată şi picantă, mâncarea pakistaneză îşi are originile în Punjab şi Sindh. Felurile de mâncare tradiţionale conţin o varietate de ingrediente, care includ carnea de vită, bivol, capră sau oaie. Pâinea, brânzeturile, peştele, nucile şi năutul se regăsesc, de asemenea, în reţete.
Aflaţi mai multe despre Pakistan:
Fie că parcurgeţi cărţi, vizionaţi filme sau aflaţi informaţii de pe internet, Ziua Independenţei Pakistanului este un moment excelent pentru afla sau a vă reaminti date interesante despre Pakistan, cum ar fi cele de mai jos:
* "Pakistan" este un nume alcătuit din două cuvinte însemnând "loc sfânt", unul persan şi unul hindi: "pak" înseamnă "pur" sau "sfânt" în persană, iar "istan" desemnează un loc.
*Steagul pakistanez este de culoare verde, cu o bandă albă pe partea laterală a stâlpului. În centrul părţii verzi există o semilună şi o stea cu cinci colţuri, ambele de culoare albă. Porţiunea verde este menită să reprezinte populaţia majoritar musulmană a ţării, în timp ce albul ar reprezenta populaţia minoritară ne-musulmană.
* Doi pakistanezi au fost recompensaţi cu Premiul Nobel: Un fizician teoretician, Abdus Salam, care a câştigat Nobelul pentru Fizică în 1979; şi Malala Yousafzai, o activistă pentru dreptul fetelor la educaţie, care a împărţit premiul Nobel pentru Pace cu Kailash Satyarthi în 2014.
*Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, Pakistanul are cel mai mare sistem de irigaţii din lume, şi având în vedere că ţara are cinci deşerturi, acest lucru nu este o surpriză!AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&