logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Activista Malala Yousafzai, laureată a Premiul Nobel pentru Pace, împlineşte 25 de ani (12 iulie)

Image

Activista pakistaneză Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace la doar 17 ani, s-a născut la 12 iulie 1997, în Mingora, cel mai mare oraş din Valea Swat, astăzi, provincia Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan, potrivit biografiei de pe site-ul oficial al premiilor Nobel, https://www.nobelprize.org/.

Malala Yousafzai a urmat şcoala de fete pe care a fondat-o tatăl său, învăţătorul Ziauddin Yousafzai. În 2007, când Malala avea zece ani, situaţia comunităţii s-a înrăutăţit din cauza instaurării controlului talibanilor pakistanezi în regiune. Fetelor le-a fost interzis să meargă la şcoală şi să participe la activităţi culturale. În septembrie 2008, a ţinut un discurs la Peshawar, intitulat "Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educaţie?". La începutul lui 2009, la doar 11 ani, Yousafzai a început să scrie sub pseudonimul "Gul Makai" pe un blog BBC în urdu, limba naţională, despre schimbările care au avut loc în regiune de la creşterea influenţei talibanilor.

 



Cu o platformă publică în creştere, Yousafzai a continuat să vorbească despre dreptul ei şi al tuturor femeilor la educaţie. Activismul ei a dus la o nominalizare la Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor în 2011. În acelaşi an, ea a primit Premiul Naţional pentru Pace al Tinerilor din Pakistan, notează https://www.biography.com/.

Yousafzai şi familia ei au aflat că talibanii au transmis o ameninţare cu moartea împotriva ei. Deşi Yousafzai era speriată pentru siguranţa tatălui ei, la rândul lui un susţinător al drepturilor fetelor la educaţie, ea şi familia ei nu s-au gândit niciodată că grupul fundamentalist va face rău vreunui copil.


La 9 octombrie 2012, Malala a fost împuşcată în cap de un grup de talibani, care a atacat autobuzul cu care venea de la şcoală. Alte două fete au fost, de asemenea, rănite în atac. Glonţul a lovit-o în partea stângă a capului, Malala fiind transportată de urgenţă cu un avion la spitalul militar din Peshawar şi, patru zile mai târziu, la un centru medical din Birmingham, Marea Britanie. Aici, Yousafzai a fost scoasă din coma indusă medical. Deşi a avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale - inclusiv repararea unui nerv facial, o paralizie ce i-a afectat partea stângă feţei - nu a suferit alte leziuni majore ale creierului.



În martie 2013, după săptămâni întregi de tratament şi terapie, Malala şi-a reînceput educaţia la o şcoală din Birmingham, notează https://www.nobelprize.org/.

După atac, recuperarea ei incredibilă şi întoarcerea la şcoală, au început să curgă mesaje de susţinere din întreaga lume. La 12 iulie 2013, când a împlinit 16 ani, Malala a vorbit în faţa Naţiunilor Unite, la New York. Ea a spus că, în urma atacului, "teroriştii s-au gândit că ne vor schimba obiectivele şi ne vor opri ambiţiile, dar nimic nu s-a schimbat în viaţa mea în afară de aceasta: slăbiciunea, frica şi deznădejdea au murit. S-au născut forţa, puterea şi curajul." A cerut, de asemenea, să se acţioneze împotriva analfabetismului, sărăciei şi terorismului: "Extremiştilor le era şi le este frică de cărţi şi pixuri. Puterea educaţiei îi sperie. Le este frică de femei... Să ne luăm cărţile şi pixurile. Sunt cele mai puternice arme ale noastre."



 

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a decretat, cu acel prilej, ziua de 12 iulie - ziua de naştere a tinerei - "Ziua Malala" în onoarea activismului tinerei lidere de a asigura educaţia tuturor copiilor şi a declarat următoarele: "Malala a ales să îşi marcheze cea de-a 16-a aniversare cu întreaga lume. Niciun copil nu ar trebui să moară pentru a merge la şcoală. Nicăieri, nu ar trebui ca profesorii să se teamă să predea sau copii să se teamă să înveţe. Împreună, putem schimba această imagine.", potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, https://news.un.org/.

Parlamentul European, în semn de recunoaştere pentru activitatea ei, i-a decernat la 10 octombrie 2013, prestigiosul Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, conform www.europarl.europa.eu. "Prin decernarea Premiul Saharov, Parlamentul European recunoaşte tăria extraordinară a acestei tinere. Malala susţine cu curaj dreptul tuturor copiilor la o educaţie corectă. Acest drept al fetelor este prea mult neglijat. (...) Aş vrea să amintesc că în jur de 250 de milioane de fete din întreaga lume nu pot merge liber la şcoală. Exemplul Malalei ne aminteşte de datoria şi responsabilitatea noastră în acordarea dreptului la educaţie pentru copii. Aceasta este cea mai bună investiţie pentru viitor", a spus atunci preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.


Mai târziu, în acelaşi an, Malala Yousafzai a publicat prima carte, autobiografia "I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban". În România, cartea semnată de Malala Yousafzai şi Christina Lamb, intitulată "Eu sunt Malala. Povestea fetei care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată de talibani", a apărut la Editura Polirom, în 2014.

 


Tot în 2013, Malala şi tatăl ei au lansat Fondul Malala, al cărui obiectiv este de a se asigura că fetele din întreaga lume au acces la 12 ani de educaţie gratuită, sigură şi de calitate. Fondul acordă prioritate asistenţei pentru reţeaua "Gul Makai" - referire la pseudonimul folosit de Yousafzai când a scris blogul pentru BBC despre viaţa în Pakistan sub dominaţia talibană. Apoi, se adresează fetelor din ţări precum Afganistan, Brazilia, India, Liban, Nigeria, Turcia, inclusiv Pakistan, unde majoritatea pierde educaţia secundară.

În 2014, prin intermediul fundaţiei sale, Malala a călătorit în Iordania pentru a vizita refugiaţii sirieni, în Kenya unde a întâlnit tinere studente şi în nordul Nigeriei. Aflată în Nigeria, Malala şi-a arătat deschis susţinerea pentru fetele răpite în acel an de gruparea teroristă Boko Haram.

În octombrie 2014, a primit premiul Nobel pentru Pace, alături de activistul indian Kailash Satyarthi, pentru scopul lor comun de a lupta împotriva suprimării copiilor şi a tinerilor şi pentru respectarea dreptului copiilor la educaţie. La 17 ani, a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel, potrivit www.nobelprize.org. "Acest premiu nu este doar pentru mine. Este pentru acei copii uitaţi care vor educaţie. Este pentru acei copii speriaţi care vor pace. Este pentru acei copii fără glas care vor schimbare", a susţinut Malala la primirea premiului. Ea a fost nominalizată prima dată la Premiul Nobel pentru Pace în 2013.

 


Cu acest prilej, fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a descris-o pe Yousafzai drept "un avocat curajos şi blând al păcii care, prin simplul act de a merge la şcoală, a devenit un profesor global."

În octombrie 2015, a fost lansat un documentar despre viaţa tinerei militante pentru drepturile femeilor "He Named Me Malala", regizat de Davis Guggenheim ("An Inconvenient Truth, Waiting for Superman"), care a oferit telespectatorilor o privire asupra vieţii acesteia, a familiei şi a angajamentului ei de a sprijini educaţia fetelor din întreaga lume, arată https://www.biography.com/.

 


În aprilie 2017, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a numit-o pe Yousafzai drept Mesager ONU al Păcii pentru a promova educaţia fetelor, potrivit https://www.un.org/. De asemenea, a primit cetăţenia canadiană de onoare, fiind cea de-a şasea persoană şi cea mai tânără din istoria ţării care a primit această onoare.

Yousafzai s-a întors, în Pakistan, în 2018, pentru prima dată de la atacul brutal din 2012. La scurt timp după sosire, ea s-a întâlnit cu prim-ministrul Shahid Khaqan Abbasi şi a ţinut un discurs emoţionant în biroul său.

În octombrie 2017, a publicat "Creionul magic al Malalei", o carte ilustrată pentru copii despre viaţa ei, iar în 2018, cartea "We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World", care explorează povestea lui Yousafzai, precum şi poveştile fetelor pe care le-a întâlnit în călătoriile ei în taberele de refugiaţi din Columbia, Guatemala, Siria şi Yemen.

În 2017, a început studiile la prestigioasa Universitate Oxford, pe care a absolvit-o în iunie 2020 cu o diplomă în filosofie, politică şi economie. Yousafzai Malala s-a căsătorit în noiembrie 2021 cu Asser Malik, notează https://www.biography.com/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Malala /Facebook

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice