logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Primăria Sectorului 3

'STOP ! Incendiilor de vegetație'

Avertisment pentru perioada 30 aprilie-6 mai

Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dealul Spirii' readuce în atenția cetățenilor o serie de recomandări pentru prevenirea incendiilor de vegetație, valabile inclusiv în perioada 30 aprilie-6 mai.
În contextul Zilei Internaționale a Muncii și Zilei Naționale a Tineretului, cetățenii sunt informați cu privire la riscurile care pot să apară în această perioadă.

Pentru a preveni incidente ce pot surveni în urma desfășurării de activități specifice, se vor avea în vedere următoarele:

- Conform prevederilor art. 97, alin. 3 din OMAI 163/ 2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.

- De asemenea, conform prevederilor art. 6 din OMAI 605/ 2008, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

A) condiții meteorologice fără vânt;
B) colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
C) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
D) curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
E) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
F) asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
G) supravegherea permanentă a arderii;
H) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
I) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

( 2) La executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești, condiția de la alin. (1) lit. d) nu este obligatorie.

- Totodată, conform prevederilor art. 8 din OMAI 605 /2008:
( 1) Arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul, potrivit prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI 163 / 2007.

(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.

(3) Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență său persoana desemnată în acest sens.

Serviciul Presă
[email protected]

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].