logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

INFORMAȚIE DE PRESÃ privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României
din 30 aprilie 2025

PROIECTE DE LEGI
PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Protocolului între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul educației și formării personalului pentru punerea în aplicare a legii, semnat la Ankara la 21 mai 2024

Protocolul dintre cele două state vizează cooperarea în domeniul pregătirii și instruirii personalului Jandarmeriilor din România și din Turcia, precum și realizarea de schimburi de experiență, de activități practice comune în domeniile ordinii și securității publice, securității bunurilor și transporturilor, căutării și salvării, securității interne și criminalisticii. De asemenea, cele două țări își vor acorda asistență reciprocă în dezvoltarea echipamentelor și a materialelor auxiliare de pregătire, care vor fi utilizate în activitatea de formare.

Protocolul urmărește definirea, stabilirea și reglementarea principiilor și detaliilor privind organizarea și participarea la activități de pregătire și schimburi de experiență efectuate în școli și centre de pregătire ale Jandarmeriilor din România și din Turcia.

Autoritățile competente pentru punerea în aplicare a protocolului sunt, pentru partea română, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și, pentru partea turcă, Comandamentul General al Jandarmeriei Turce din cadrul Ministerului de Interne.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

ORDONANȚE DE URGENȚÃ

ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor

Ordonanța de urgență introduce noi reglementări prin care se reduce timpul necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către instituții, în medie, cu 50%.

Astfel, ordonanța de urgență prevede că avizul de oportunitate pentru PUZ-uri se va emite în maximum 30 zile, iar în cazul investițiilor finanțate din bani publici nu se plătesc taxe pentru avizare.

Se instituie obligația în sarcina instituțiilor avizatoare de a elibera avizele sau a transmite o solicitare de completări/ modificări, o singură dată, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și juridic, în maximum 30 de zile pentru amenajarea teritoriului sau urbanism, respectiv 15 zile pentru faza de autorizare a construirii, de la data depunerii solicitării de eliberare a acestora de către beneficiarul lucrărilor.

Depășirea termenelor se consideră aviz tacit în cazul avizelor/ acordurilor atât la faza de planificare (realizarea a documentațiilor de amenajarea teritoriului și urbanism) cât și la faza de emitere de avize și acorduri necesare pentru autorizarea executări lucrărilor de construcții. În cazul în care nu se transmit observații sau nu se respinge motivat temeinic documentația de urbanism, aceasta se consideră corectă și completă după epuizarea termenului de 30 zile, iar procesul de avizare poate continua. Autoritățile publice pot solicita o singură dată completări ale documentației, iar avizul se emite la 15 zile după depunerea documentațiilor completate sau se respinge documentația cu o justificare motivată.

În cazul neemiterii avizului în termen de 15 zile, sau al neemiterii respingerii documentației justificat temeinic în termen, documentația se consideră corectă și completă.

Actul normativ prevede și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, respingerea nefondată a documentațiilor este contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții.

Totodată, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând astfel coerență între solicitările formulate către beneficiar.

Avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenții, își păstrează valabilitatea până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condițiile care au stat la baza emiterii acestora.

Autoritățile publice locale și ai entităților abilitate de lege să emită avize și acorduri au obligația să analizeze și să avizeze cu prioritate și în regim de urgență documentațiile pentru investițiile finanțate din PNRR, să prioritizeze lucrările depuse spre avizare în funcție de complexitate și să realizeze semestrial/ anual o analiză a numărului și tipului de investiții pentru care avizele și acordurile au fost considerate acordate conform procedurii stabilite de prezența ordonanță de urgență și să dispună măsurile organizatorice ce se impun pentru reducerea numărului acestor situații.

Pentru eliminarea avizării în cascadă, care crește foarte mult perioada de avizare, se clarifică că toate avizele se pot cere simultan. Totodată, termenele diferite de valabilitate ale avizelor fac că uneori să fie reluată procedura de avizare la unele entități sau să fie necesară reconfirmarea avizelor și acordurilor.
Avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenții, își păstrează valabilitatea până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condițiile care au stat la baza emiterii acestora.

Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private, iar noile termene încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Mai multe detalii aici: https://short-link.me/11cBT
Comunicatul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației:
https://www.mdlpa.ro/subarticles/5/csekeattilaeliminamvirocratieconsrtructii30042025

HOTÃRÂRI DE GUVERN

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente obiectivului de investiții, TRENURI DE METROU PENTRU MAGISTRALA 4 DE METROU: GARA DE NORD -STRÃULEȘTI'

Prin această hotărâre se aprobă achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou care vor fi introduse pe pe Magistrala 4 de metrou Gara de Nord-StrăuleȘti, magistrală care va avea legături directe cu viitoarea magistrală 6 de metrou 1 Mai-Otopeni.

Investiția este de peste 1 miliard de lei și va fi eșalonata pentru o perioadă de patru ani.

Modernizarea infrastructurii de metrou va îmbunătăți condițiile de călătorie, va crește capacitatea de transport - având în vedere că un astfel de tren va avea capacitatea să transporte 1.200 de persoane - și va reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Finanțarea necesară pentru achiziționarea celor 12 trenuri electrice de metrou se asigură din fonduri alocate României prin Fondul pentru modernizare, de la bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite.

HOTÃRÂREDE GUVERN privind aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unității administrativ - teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov - Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/ h, tronsonul Brașov - Sighișoara, subsecțiunile: 1. Brașov-Apața și 3. Cața - Sighișoara', aflate pe raza unităților administrativ - teritoriale: Măieruș, Apața, Cața- județul Brașov, Vânători, Albești și Sighișoara- județul Mureș

Actul normativ aprobă amplasamentul suplimentar și declanșarea exproprierilor pentru lucrarea de utilitate publică 'Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov - Simeria', tronsonul Brașov - Sighișoara. Vor fi expropriate terenuri din Măieruș, Apața, Cața (Brașov) și Vânători, Albești, Sighișoara (Mureș).

Pentru implementarea proiectului, este necesară ocuparea a 305.340 mp de terenuri private (358 imobile), 16.552 mp de terenuri din proprietatea publică a statului (29 imobile) și 7.924 mp de terenuri ale unităților administrativ-teritoriale (51 imobile).

Suma destinată despăgubirilor pentru proprietarii privați este de 1.775.000 lei, alocată de la bugetul de stat. Compania C.F.R. - S.A. și Ministerul Transporturilor sunt responsabili de corectitudinea datelor și de plată despăgubirilor.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 67/ 2016 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național 'Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii pe teritoriul localităților Bogată, Chețani, Cucerdea, Cuci, Iernut, Luduș și Ogra din județul Mureș și pe teritoriul localității Luna din județul Cluj din cadrul obiectivului de investiții de interes național 'Autostrada Brasov-Târgu Mures-Cluj-Oradea ', precum și modificarea și completarea anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 67/ 2016
Hotărârea a fost aprobată.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri și darea acestora în administrarea 'Administrației Fluviale a Dunării de Jos' R.A. Galați, unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Hotărârea a fost aprobată.

HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități
Hotărârea a fost aprobată.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Amendamentului nr. 2, convenit între Guvernul României și Banca Europeană de Investiții prin scrisoarea semnată la Luxemburg la 11 februarie 2025 și la București la 24 februarie 2025, la Contractul-cadru de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (România UE cofinanțare pentru mediu 2014 - 2020), semnat la Luxemburg la 16 iunie 2016

Prin această hotărâre se prelungește până la 31 decembrie 2025 termenul final de disponibilizare a sumelor din împrumutul în valoare de 300 milioane euro, acordat României de Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru finanțarea proiectelor din domenii precum infrastructura de apă și deșeuri, protecția biodiversității, adaptarea la schimbările climatice și gestionarea riscurilor (axele prioritare 3, 4 și 5 ale Programului Operațional Infrastructură Mare).

Contractul-cadru de finanțare, semnat la 16 iunie 2016, are o valoare de 300 milioane euro. Până în prezent, din împrumut au fost trase 215 milioane euro, iar BEI a alocat 217,5 milioane euro.
Amendamentul convenit, semnat în februarie 2025, nu implică majorarea obligațiilor financiare asumate de România.

Concomitent, se extind și celelalte termene aferente contractului: perioada de transmitere și alocare a proiectelor, depunerea cererilor de tragere și raportarea către BEI.

HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Acordului de finanțare încheiat între Guvernul României și Fondul European de Investiții, semnat la București, la 4 decembrie 2024 și la Luxemburg, la 12 decembrie 2024

Acordul de finanțare este necesar pentru implementarea măsurilor prevăzute în cadrul Programului' Creștere Inteligentă și Instrumente Financiare' (PoCIDIF), program care propune măsuri în domeniile cercetare, dezvoltare și inovare/ specializare inteligentă, antreprenoriat și digitalizare pentru a răspunde provocărilor identificate la nivel național.

Potrivit concluziilor 'Evaluării ex-ante pentru instrumente financiare în cadrul PoCIDIF' efectuată de România și datată 08.04.2024, se confirmă că există un eșec al pieței în ceea ce privește asigurarea finanțării sub formă de capital de risc în România. În temeiul acestui Acord, semnat în decembrie 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene încredințează Fondului European de Investiții (FEI) crearea Innovation România Holding Fund (denumit 'Fondul de Participare' sau 'FP'), cu scopul de a remedia acest eșec al pieței, prin facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii finali identificați de către intermediarii financiari selectați, activi în sau relevanți pentru realizarea obiectivului Programului, prin implementarea unuia sau mai multor Instrumente Financiare.

Fondul de Participare este finanțat cu suma de 106,7 milioane euro, constând în resurse din fondurile UE implementate în regim de gestiune partajată din PoCIDIF (80 milioane euro) și cofinanțare din bugetul național al României (26,7 milioane euro).

În cadrul PoCIDIF, Fondul de participare cuprinde trei componente de instrumente (tipuri de Fonduri Specifice), fără o alocare specifică (pentru a beneficia de o flexibilitate maximă în condițiile actuale ale pieței): Fond de co-investiții, Fond de accelerare și Fond de transfer de tehnologie.
FEI va elabora unul sau mai multe apeluri pentru expresii de interes și fiecare apel va include criteriile de selecție specifice pentru Intermediarii Financiari pentru a implementa Instrumentele Financiare ale FP.

Destinatarii finali propuși sunt microîntreprinderi (inclusiv start-up-uri) și întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Strategiei naționale pentru prevenirea recidivei 2025-2029 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea recidivei 2025-2029 și pentru înființarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru coordonarea și monitorizarea implementării strategiei

Guvernul a aprobat Strategia națională pentru prevenirea recidivei 2025-2029 și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia.

În același timp, a fost aprobată înființarea Comitetului interministerial pentru coordonarea și monitorizarea implementării strategiei, structură care va asigura coerența și eficiența măsurilor aplicate pe parcursul perioadei de referință.

Strategia urmărește consolidarea unui sistem unitar și eficient de prevenire a recidivei, prin colaborarea tuturor instituțiilor implicate în combaterea infracționalității și sprijinirea reintegrării sociale a celor care au comis fapte penale. Accentul este pus pe schimbarea mentalităților și susținerea unei atitudini deschise în comunitate, pentru a facilita atât acceptarea, cât și reinserția socială și profesională a acestor persoane.

Printre principalele direcții de acțiune se numără:
- Prevenirea infracționalității în rândul populației generale, prin campanii de conștientizare menite să prevină comportamentele infracționale
- Sprijinirea grupurilor vulnerabile, prin măsuri adaptate nevoilor și caracteristicilor acestora;
- Reducerea riscului de recidivă în cazul persoanelor sancționate penal, indiferent dacă au primit pedepse cu sau fără privare de libertate;
- Facilitarea asistenței post-detenție, sprijinind reintegrarea persoanelor care au ispășit pedepse privative de libertate;
- Implicarea comunității în susținerea reintegrării celor care au fost sancționați penal, promovând colaborarea activă între instituțiile statului și societatea civilă.

Comitetul interministerial va coordona implementarea strategiei, va monitoriza progresele, va evalua impactul măsurilor și va propune ajustări, acolo unde este necesar, pentru a asigura atingerea obiectivelor stabilite.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Societatea BÃIȚA S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Societății Băița S.A., operator economic cu capital majoritar de stat, activ în domeniul prospecțiunii, explorării și exploatării zăcămintelor minerale.

Bugetul Societății Băița S.A reflecta o gestionare riguroasă a resurselor financiare și are la bază următoarele estimări:
- Veniturile totale propuse în valoare de 6,935 milioane lei, în creștere cu 0,19% față de estimările pentru 2024;
- Cheltuielile totale de 6,821 milioane lei, în scădere cu 1,13%;
- Rezultatul brut estimat este de 114.000 lei, cu 91.000 lei mai mult decât nivelul preliminat pentru 2024;
- Cheltuielile salariale sunt diminuate cu 3,65% față de bugetul aprobat pentru 2024, conform cu OUG nr. 156/ 2024 privind măsurile fiscal-bugetare de reducere a cheltuielilor publice, fără a afecta desfășurarea activității în condiții normale și sigure
- Inflație estimată: 4,40%, potrivit Strategiei fiscal-bugetare 2025-2027.
Societatea Băița S.A. nu estimează plăți restante pentru anul 2025, consolidând astfel premisele unei activități economice sustenabile.

Bugetul Societății Băița S.A., societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, a fost întocmit având în vedere necesarul de resurse materiale și servicii, prețurile estimate ale acestora, amortizarea mijloacelor fixe, obligațiile fiscale și prevederile privind guvernanță corporativă (OUG nr. 109/ 2011).

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Compania Națională Romarm S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Compania Națională Romarm S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Pentru anul 2025, compania estimează venituri totale de peste 1,8 miliarde lei, în creștere cu 27,43% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024.

Cheltuielile totale estimate pentru anul 2025 sunt în sumă de circa 1,8 miliarde lei, în creștere cu 27,42% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024.

Nivelul total al cheltuielilor a fost estimat în funcție de necesarul de materii prime, materiale, energie, apă, servicii și lucrări necesare desfășurării în condiții de siguranță în exploatare, precum și în condiții normale a activității, precum și în funcție de contribuțiile legale aferente drepturilor salariale, cheltuielile cu taxele și impozitele, etc.

Cheltuielile salariale sunt prognozate cu o creștere de 35,93% față de nivelul realizat al anului 2024, iar numărul de personal estimat la finalul anului 2025 va fi de 90 de persoane.

Cheltuielile pentru investiții sunt prevăzute la nivelul de 7,8 milioane lei.

Pentru anul 2025, societatea nu prevede plăți restanțe în buget.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului MINVEST - S.A. Deva, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
Bugetul de venituri și cheltuieli, pentru anul 2025, pentru MINVEST - S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, estimează veniturile totale de peste 9,8 milioane lei, în creștere cu 21% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024. Cheltuieli sunt estimate la circa 9 milioane lei, în creștere cu 12% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024, din care cheltuielile cu personalul 4,4 milioane lei, în condițiile în care societatea are 62 de salariați.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat, în anul școlar / universitar 2025- 2026
Executivul a aprobat cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat pentru anul 2025-2026. Actul normativ stabilește numărul de locuri alocate copiilor, elevilor și studenților, inclusiv pentru etnicii români din afara granițelor, cetățenii români din străinătate și cetățenii străini, în baza documentelor internaționale și angajamentelor asumate de România.

Pentru învățământul preuniversitar, cifrele se mențin în mare parte, cu unele ajustări: se propun 670.000 de locuri la educația timpurie, cu o suplimentare de 5.000 de locuri, dar și o diminuare de 5.000 de locuri în programul 'A doua șansă', ca urmare a încheierii unor proiecte cu finanțare europeană. De asemenea, sunt prevăzute 933.000 de locuri în învățământul primar, 813.000 la gimnaziu și 194.000 pentru clasa a IX-a, dintre care 134.000 în liceu și 60.000 în învățământul profesional. Se suplimentează cu 1.000 de locuri la clasa a XI-a, în învățământul liceal dual și seral, iar 1.000 de locuri sunt diminuate la formele de învățământ seral și frecvență redusă, ca urmare a scăderii cererii și a orientării elevilor către învățământul profesional. Se mențin cifrele pentru învățământul primar, gimnazial, liceal (clasa a IX-a - zi), profesional, postliceal, sportiv, artistic și special. Sunt alocate locuri speciale pentru copii cu cerințe educaționale speciale (CES), minori reveniți din străinătate, din sistemul privat sau cu statut protejat (apatrizi, refugiați etc.).

Pentru învățământul superior de stat, sunt aprobate 68.116 locuri bugetate la nivel de licență, 36.141 la master, 3.438 la doctorat și 5.600 pentru rezidențiat. Cifrele rămân neschimbate față de anul precedent și nu presupun alocări bugetare suplimentare. Stabilirea acestora are în vedere corelarea cu cererea de pe piața muncii, incluziunea socială, procesul de internaționalizare a educației și angajamentele internaționale asumate de România. Cifrele aprobate au caracter maximal și nu pot fi depășite.

HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru operaționalizarea Platformei naționale de raportare unică în învățământul superior

Hotărârea stabilește că instituțiile de învățământ superior vor raporta datele privind funcționarea lor, activitatea studenților și a cadrelor didactice sau absolvenții studiilor universitare în Platformă Națională de Raportare Unică în Învățământul Superior.

Acest sistem informativ, care urmează să fie operaționalizat, va asigura raportarea anuală unică la nivel național a datelor instituțiilor de învățământ superior și Academiei Române solicitate de Ministerul Educației și Cercetării și comisiile sale consultative, de Institutul Național de Statistică (INS), de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de alte instituții ale statului.
Un avantaj al operaționalizării acestei platforme informatice îl reprezintă accesul la date actualizate pentru instituțiile de învățământ superior. De asemenea, prin raportarea unică, vor fi sprijinite și demersurile pe care statul român trebuie să le facă pentru îndeplinirea obligațiilor de raportare către organisme și structuri internaționale precum Spațiul European al Educației, Spațiul European al Învățământului Superior, OCDE și UNESCO.

Platforma informatică va fi dezvoltată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în urma consultărilor instituțiilor de învățământ superior, INS, ARACIS și alte instituții ale statului.

Calendarul de colectare a datelor, categoriile și tipurile de date raportate în platformă se aprobă în termen de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotărâri de Guvern, prin Ordin al ministrului Educației și Cercetării.

Finanțarea dezvoltării, mentenanței și funcționării sistemului informatic se asigură prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării din sume alocate de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile.

În prezent, există consens în sistemul de învățământ superior cu privire la necesitarea unificării, îmbunătățirii și eficientizării operațiunilor, procedurilor și infrastructurii de colectare a datelor statistice instituționale și individuale. În prezent, colectarea datelor în învățământul superior se realizează în mod separat, de către diverse instituții centrale, în scopuri, la intervale de timp și momente calendaristice diferite.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar și a datelor de identificare a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Instituției Prefectului-Județul Vâlcea din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru divizarea bunului imobil cu nr. MF 115295 și actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/ 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a imobilului cu nr. M.F. 36702, aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne - U.M. 0681 Pitești (Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș), ca urmare a reevaluării, precum și trecerea unor construcții din acest imobil din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării
Hotărârea a fost aprobată.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventor ale unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Direcției Județene pentru Cultură Galați
Hotărârea a fost aprobată.

HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu
Hotărârea a fost aprobată.

MEMORANDUMURI
MEMORANDUM cu tema: Aprobarea semnării Declarației Ministeriale de la Bonn, FOREST EUROPE - Keeping Sustainable Forest Manangement Fit for the Future', și a Deciziei Ministeriale de la Bonn, Sustainable Forest Management aș a tool to enhance forest resilience'

Memorandumul aprobă semnarea de către România a documentelor finale ale celei de-a 9-a Conferințe Ministeriale pentru protecția pădurilor în Europa desfășurată în octombrie anul trecut la Bonn (Germania), asigurând astfel pentru continuarea coordonării României cu celelalte state semnatare (Uniunea Europeană și 44 de state europene) cu privire la modul de protejare și gestionare durabilă a pădurilor în cadrul acestui format de cooperare politică pan-europeană voluntară, la nivel înalt, în domeniul politicilor forestiere, căruia România i s-a alăturat în 1990.

Angajamentele politice pe care le implică semnarea acestor documente servesc drept bază pentru punerea în aplicare a gestionării durabile a pădurilor din țara noastră, adaptate la circumstanțele naționale și realizate în mod coerent cu celelalte state semnatare.

De menționat că angajamentele asumate de România prin semnarea celor două documente se reflectă deja în totalitate în legislația națională (noul Cod Silvic), precum și în Strategia Națională pentru Păduri (2030), iar implementarea lor, pe lângă măsurile adoptate la nivel de Guvern de susținere financiară a acțiunilor de împădurire, va avea o contribuție esențială inclusiv pentru atingerea obiectivelor asumate în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pădurile reprezentând un pilon important pentru viitorul investițiilor verzi.

Decizia Ministerială de la Bonn' Sustainable Forest Management aș a tool to enhance forest resilience' detaliază și indică modalitățile concrete prin care vor fi implementate unele dintre angajamentele de natură generală menționată în Declarația Ministerială de la Bonn. De asemenea, pentru îmbunătățirea cooperării referitoare la riscurile forestiere, cele două documente a căror semnare a fost aprobată prin acest Memorandum prevăd înființarea unei rețele dedicate FoRISK (Forest Risk Facility), care va avea un dublu rol - de schimb de informații și creștere a capacității administrative, pe de o parte, și, pe de altă parte, de punct de contact în situațiile de criză. FoRISK va avea rolul de a îmbunătăți cooperarea statelor UE cu celelalte state semnatare din afara Uniunii, având în vedere că la nivelul UE funcționează deja un sistem integrat de prevenire și combatere a riscurilor forestiere, inclusiv prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă.

Din punct de vedere administrativ, statele participante la procesul Forest Europe vor nominaliza puncte focale. În ceea ce privește România, punctul/ punctele focale vor fi nominalizate din cadrul autorităților competente.

Biroul de presă al Guvernului [email protected]
Telefon: +4021.314.34.00
Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

Afisari: 95

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].