"It's today; My favorite day''/ 27 martie - Ziua mondială a teatrului şi ziua internaţională a whisk(e)y-ului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Mondială a Teatrului
Teatrul a fost una dintre cele mai populare forme de divertisment încă din Grecia Antică, iar actoria este şi azi o meserie grea, dar capabilă de a aduce satisfacţii. Dacă aţi fost vreodată la teatru sau aţi văzut un spectacol live, ştiţi cât de distractiv poate fi teatrul. Şi chiar dacă pare o formă de divertisment ameninţată de industria cinematografică, pentru aceia dintre voi care iubesc teatrul în toate manifestările sale, #WorldTheaterDay - instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) - are menirea de a aduce un omagiu acestei vechi forme artistice, dar şi de a petrece un timp cu cei dragi şi de a asista la spectacole live.
Adela Popescu şi Mihai Bendeac în cea mai nouă premieră a Teatrului Metropolis - piesa 'Doi pe o banca' de Aleksandr Ghelman, în regia lui Emanuel Pârvu.
Foto: (c) SORIN LUPSA/AGERPRES FOTO
Marcată anual pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului este un prilej ideal pentru ca teatrele din întreaga lume să sărbătorească valoarea şi importanţa acestei forme artistice, dar şi pentru a atrage atenţia guvernelor, politicienilor şi instituţiilor cu privire la importanţa teatrului pentru societate şi pentru prosperitatea acesteia.
Una dintre cele mai importante manifestări de Ziua Internaţională a Teatrului constă în transmiterea mesajului internaţional tradiţional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să-şi comunice reflecţiile cu privire la această formă artistică şi la viitorul acesteia, primul mesaj de acest fel fiind rostit de Jean Cocteau în 1962. Mesajul este apoi tradus în peste 50 de limbi, tipărit în sute de ziare şi difuzat în toate colţurile lumii prin intermediul mass-media. Deoarece ITI are peste 90 de centre în întreaga lume, institutul încurajează, de asemenea, universităţile, şcolile şi profesioniştii din teatru să marcheze la rândul lor această sărbătoare. Data acestei sărbători corespunde, de asemenea, cu deschiderea stagiunii la Teatrul Naţiunilor din Paris.
Pentru ITI, obiectivele celebrării #WorldTheaterDay constau în promovarea teatrului în toate colţurile lumii, conştientizarea valorii acestei forme artistice în toate manifestările sale, contribuţia la promovarea comunităţilor de teatru locale şi împărtăşirea dragostei pentru teatru cu ceilalţi.
Deşi numeroase dintre evenimentele care au loc la nivel mondial cu ocazia acestei zile se desfăşoară în centrele ITI, vă puteţi alătura şi dumneavoastră celebrărilor, ne recomandă site-ul Daysoftheyear.com, oferind câteva sugestii. Puteţi participa la spectacole organizate în centrele ITI sau partenere, puteţi distribui pe reţelele de socializare mesajul anual folosind hashtag-ul #WorldTheaterDay sau puteţi cumpăra bilete şi sprijini cu donaţii un teatru local.
Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului
Whisk(e)y-ul are o istorie îndelungată şi venerabilă, fiind una dintre cele mai uşor de recunoscut băuturi spirtoase din lume. Numele de "Whisk(e)y" provine din limba gaelică, unde era numit "Uisce na Beatha", însemnând "Apa vieţii". Nu a trecut mult timp până când numele a fost prescurtat în "Uisce" (însemnând pur şi simplu "Apă"), iar ulterior pronunţia s-a schimbat încet, transformându-se din "Ish-Key", în "Whiskey". Şi această pronunţie a rămas până în ziua de azi.
Sursa foto: irishpost.com
Istoria Zilei Internaţionale a Whisk(e)y-ului (#InternationalWhisk(e)yDay), marcată pe 27 martie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com este intrinsec legată de istoria producerii acestei populare băuturi. Whisky-ul este rezultatul unui proces de distilare, cunoscut încă din Babilon. Şi chiar dacă nimeni nu ştie cu exactitate dacă locuitorii Babilonului au creat o băutură la fel de minunată ca whisky-ul zilelor noastre, istoricii au confirmat că procesul distilării le era cunoscut.
Toate whisky-urile pornesc de la o "pastă" ("mash"), un amestec de cereale şi apă încălzit încet pentru a descompune amidonul în zaharuri. Tipul de cereale pe care îl foloseşte producătorul va determina ce tip de whisky va rezulta. Rezultatul acestui proces este cunoscut sub numele de "wort" şi este doar începutul călătoriei acestei băuturi uimitoare.
Învechirea într-un butoi face, de obicei, şi ea parte din proces, însă cantitatea de timp petrecută de băutură în acesta este cea cea face diferenţa.
Iată o scurtă trecere în revistă a diferitelor tipuri de cereale din care rezultă toate aceste feluri unice de de whisky:
"Bourbon"-ul trebuie să conţină cel puţin 51% porumb, însă devine un "Corn Whiskey" odată ce ajunge la 81%.
"Malt whiskey" conţine minim 51% orz malţat.
"Rye whiskey" este realizat dintr-o pastă de cereale care conţine cel puţin 51% secară.
"Wheat Whiskey" conţine minim 51% grâu.
Cum a apărut însă Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului? Ei bine, ea a fost anunţată pentru prima dată în 2008 şi sărbătorită în 2009, în cadrul Whiskey Festival din nordul Olandei. Totul a fost făcut în onoarea unui cunoscător de whisky (şi bere) şi scriitor, Michael Jackson. (Nu, nu regele muzicii pop.) O personalitate cunoscută pentru scrierile sale despre whisky, Jackson a fost însă diagnosticat cu boala Parkinson. Prietenii săi iubitori de whisky au vrut nu numai să celebreze dragostea sa pentru populara băutură, ci şi să ajute la găsirea unui leac pentru această boală dificilă. Deoarece ziua de naştere a lui Michael era celebrată pe 27 martie, data în care este marcată Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului este o dovadă de apreciere pentru acesta.
Aşadar, scopul Zilei Internaţionale a Whisk(e)y-ului nu constă doar în popularizarea acestei deja faimoase băuturi - deşi acesta este cu siguranţă un motiv important - ci şi de a sensibiliza publicul cu privire la boala Parkinson, de care a suferit în ultimii ani de viaţă Michael Jackson.
Cea mai evidentă şi practică modalitate de a celebra această sărbătoare este fie să consumaţi varietatea preferată de whisky, fie să încercaţi una nouă. De asemenea, învăţaţi cum se scrie Whisk(e)y: Pare ciudat, însă există de fapt două moduri corecte de a scrie acest cuvânt, în funcţie de context. Iniţial, whiskey-ul irlandez includea litera "e", iar whisky-ul scoţian nu. Ulterior, americanii au adoptat versiunea cu "e" pentru whiskey-ul lor, însă canadienii şi producătorii de whisky japonezi nu au făcut-o! Aşadar, ortografia corectă şi inclusivă este: Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului! AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas
O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '
Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare
Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în
Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie
Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo
Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion
Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă
'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut
Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ
Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani
Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)
Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an
Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T
O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale
Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche
Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci
Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit
Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.
Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir
Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului
Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif
Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong
Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro
Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene
La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF
Festivalul de la Cannes a interzis accesul unui actor din cauza unor acuzații de violențe sexuale
Festivalul de la Cannes i-a interzis unui actor să participe la prezentarea filmului 'Dossier 137', regizat de Dominik Moll, din cauza unor acuzații de violențe sexuale, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, confirmând informațiile publicate de Telerama, relatează AFP. Actorul francez Theo Navarro-Mussy, care joacă un