logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day'''/ 29 octombrie - Ziua internetului şi ziua mondială a accidentului vascular cerebral

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.


Una dintre cele mai importante invenţii

În fiecare an, la 29 octombrie este marcată Ziua internaţională a internetului (#InternetDay), fără de care, în prezent, viaţa noastră ar fi greu de imaginat.

Internetul, această "pânză" informaţională accesată cu uşurinţă de pe telefoane, tablete şi alte dispozitive mobile, la care sunt legate calculatoare, servere, sateliţi, camere de supraveghere şi televizoare, ceasuri, case, cabinete, burse, săli de operaţie, birouri, ferme, instituţii religioase, de cercetare sau de apărare, şcoli, autobuze, trenuri şi aproape toate locurile populate de pe Pământ, a devenit, în doar câteva decenii, omniprezent, iar sărbătoarea de astăzi marchează acest punct culminant al tehnologiei de calcul şi de comunicaţii şi modul în care ea ne uneşte.

Ziua Internaţională a Internetului celebrează primul mesaj transmis pe internet şi, pornind de la aceasta, seria de evenimente radicale care au urmat şi au schimbat lumea şi posibilităţile oferite de noile tehnologii în domeniul digital. Datorită internetului, oamenii au posibilitatea să organizeze conferinţe video şi să colaboreze din aproape orice colţ al lumii, informaţiile sunt stocate şi transmise cu o viteză incredibilă între computere şi dispozitive mobile, iar realitatea augmentată şi metaversul au devenit realitate.

Acum, în perioada post-pandemică, când internetul şi-a dovedit utilitatea mai mult decât oricând, este greu de crezut că primul mesaj comunicat între două terminale folosind internetul a avut loc la doar câteva luni după ce Neil Armstrong a devenit primul om care a păşit pe Lună, la 20 iulie 1969.

La 29 octombrie 1969, într-un laborator al universităţii americane UCLA, absolventul Leonard Kleinrock i-a anunţat prin telefon pe Charley Kline şi Bill Duvall de la Universitatea Stanford că va trimite un mesaj prin intermediul unei reţele de internet. Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente aflate la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California - Santa Barbara. Intenţia lui Kleinrock a fost de a trimite cuvântul ''LOGIN'', însă a reuşit să trimită doar literele ''L'' şi ''O''. Sub îndrumarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită, o oră mai târziu, cuvântul ''LOGIN', reuşindu-se astfel prima comunicare între două terminale folosind internetul, potrivit www.theinternetday.com.

În 1989, World Wide Web (WWW) a devenit funcţional, mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee, care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol''. La 6 august 1991, proiectul World Wide Web a fost anunţat oficial, potrivit www.theinternetday.com.

La nivel mondial, în iulie 2022, erau peste 5 miliarde de utilizatori activi de internet la nivel mondial, respectiv 63,1% din populaţia lumii, potrivit www.statista.com. Rata de penetrare a internetului în rândul populaţiei este de 62,5%, cu un procent maxim de 98% în nordul Europei şi cel mai mare număr de utilizatori online pe regiune în Asia - peste 2,8 miliarde, urmată de Europa, cu aproape 744 de milioane de utilizatori.


Ziua de conştientizare asupra AVC

Fiecare secundă este crucială atunci când o persoană are un accident vascular cerebral (AVC) şi doar câteva minute pot face, în acest caz, diferenţa între viaţă şi moarte. Ziua Mondială a AVC (#StrokeDay), marcată în fiecare an la 29 octombrie, îşi propune să sensibilizeze oamenii din întreaga lume cu privire la gravitatea acestei probleme de sănătate, potrivit daysoftheyear.com, dar şi să crească gradul de conştientizare asupra faptului că un stil de viaţă sănătos poate să prevină şi să reducă acest risc.

AVC reprezintă o întrerupere a circulaţiei cerebrale ca urmare a unui blocaj la nivelul arterelor (accident ischemic) sau a unei rupturi a peretelui unui vas de sânge din creier (accident hemoragic).

 

 

Foto: (c)  PAULA NEAMTU / AGERPRES FOTO 


În prezent, accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel global şi a doua cauză de mortalitate. Anual, 15 milioane de persoane din întreaga lume suferă un AVC, conform OMS. Dintre acestea, 5 milioane mor, iar alte 5 milioane rămân cu handicap permanent.

AVC este mai puţin frecvent la persoanele sub 40 de ani. Când apare, cauza principală este hipertensiunea arterială. De altfel, potrivit OMS, hipertensiunea arterială şi consumul de tutun sunt cele mai semnificative riscuri care pot fi evitate. Pentru fiecare 10 persoane care mor în urma unui AVC, patru ar fi putut fi salvate dacă tensiunea arterială le-ar fi fost reglată. În rândul persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, două cincimi dintre decesele cauzate de AVC sunt asociate fumatului. Fibrilaţia atrială, insuficienţa cardiacă şi atacul de cord sunt alţi factori de risc importanţi.

Supravieţuitorii unui AVC se confruntă cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfuncţii fizice la dificultăţi de vorbire, de orientare, pierderi de memorie sau tulburări comportamentale, cu efecte pe termen mai scurt sau mai lung, în funcţie de care parte a creierului este afectată şi de cât de repede se intervine. Accesul rapid la servicii medicale salvează vieţi şi creşte considerabil gradul de recuperare.

Ziua Mondială a AVC a fost înfiinţată în 2006 de Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (WSO), care coordonează o strategie integrată de prevenţie, care ar putea reduce la jumătate numărul acestora până în anul 2030, o campanie, susţinută la nivel mondial pe tot parcursul anului, ce face apel la fiecare individ în parte, la familii, la comunităţi, la personalul medical şi la cel din administraţie să-şi unească eforturile pentru a lupta împotriva AVC. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&

Zig Zag 22-04-2025 10:24

Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație

Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti

Zig Zag 22-04-2025 10:13

Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere

Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'

Zig Zag 22-04-2025 09:02

SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington

Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,

Zig Zag 20-04-2025 14:36

VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella

Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.

Zig Zag 18-04-2025 19:57

Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027

După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime

Zig Zag 18-04-2025 16:59

Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile și abordările îi provoacă disconfort și panică

Cântărețul britanic Robbie Williams le-a spus fanilor că solicitările de selfie-uri îi provoacă 'disconfort' și 'panică', după ce a fost abordat de mai multe persoane în timpul unui zbor recent, relatează vineri PA Media/dpa. Interpretul hitului 'Let Me Entertain You', în vârstă de 51 de ani, are o istorie

Zig Zag 17-04-2025 14:12

Guvernul olandez lansează o campanie pentru a-i convinge pe bicicliști să poarte cască

Un flux constant, ușor haotic, de bicicliști care pedalează de la Gara Centrală din Amsterdam către canalele și cafenelele capitalei olandeze reprezintă o scenă obișnuită, celebră în întreaga lume. Dintre aceștia, puțini poartă cască de protecție. Guvernul încearcă, însă, să-i convingă pe olandezii reticenți să apeleze la acest accesoriu c&aci

Zig Zag 17-04-2025 11:02

Actorul american de stand-up comedy Nate Bargatze va prezenta gala Premiilor Emmy

Nate Bargatze, actor american de stand-up comedy, va prezenta gala Premiilor Emmy, în septembrie, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, transmite joi AFP. Cea de-a 77-a ceremonie de acordare a acestor distincții, echivalentul Oscarurilor în industria televiziunii americane, este programată la 14 septembrie, la Los Angeles, și va fi trans

Zig Zag 17-04-2025 09:03

Laureata unui prestigios premiu pentru fotografie, Susan Meiselas, este îngrijorată de efectele AI

Laureata de miercuri a prestigiosului premiu Sony World Photography Award 2025 pentru contribuția sa remarcabilă la fotografie, fotografa americană Susan Meiselas, cunoscută pentru portretele sale de mare impact și lucrările documentare, este îngrijorată de efectele asupra fotojurnalismului a dezvoltării inteligenței artificiale (AI) și a rețelelor sociale, transmite j

Zig Zag 16-04-2025 13:50

Franța/ Comediantul Pierre Palmade, eliberat din închisoare, își va ispăși pedeapsa sub monitorizare electronică

Comediantul francez Pierre Palmade a fost eliberat miercuri din penitenciarul în care a stat închis timp de patru luni după ce a provocat un grav accident rutier. El va continua să își execute pedeapsa de doi ani de închisoare sub monitorizare electronică, la domiciliu, transmite AFP. Această tragedie a declanșat o furtună mediatică &ic