logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

Actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 24 aprilie 2025

I. PROIECTE ÎN ANALIZÃ

1. PROIECT DE ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul acestuia, privind stabilirea unor măsuri pentru preluarea unor programe și aprobarea Programului multianual pentru construcția de locuințe 'Alexandru Cișmigiu', precum și privind modificarea și completarea unor acte normative (PRIMÃ LECTURÃ)

2. PROIECT DE ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor (PRIMÃ LECTURÃ)

II. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Protocolului semnat la Ashgabat la 20 ianuarie 2025, de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Turkmenistanului în domeniul transporturilor internaționale rutiere de persoane și mărfuri, semnat la București la 16 noiembrie 1994

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern și va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

III. ORDONANȚE DE URGENȚÃ

1. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuți, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și prorogarea unui termen

Actul normativ vizează modificarea și completarea legislației pentru eficientizarea implementării măsurii de sprijin material pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații de vulnerabilitate și pentru adaptarea cadrului legal la realitățile din teren.

Potrivit Programului guvernamental, în primele trei luni după naștere, mamele aflate în aceste situații dificile material, precum și cele cu dizabilități, se pot adresa primăriilor pentru a primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Cu acest tichet pot cumpăra haine pentru nou-născut, articole sanitare și medicale, scutece. Acest program aflat în derulare a fost astăzi îmbunătățit prin Ordonanță de Urgență, astfel încât banii să ajungă mai repede la tinerele mame.

Astfel, aspectele reglementate se referă la momentul transferării sumelor, termenul de utilizare a măsurii de sprijin material acordată pe tichetul social emis pe suport electronic pentru cuplurile mamă-nou-născut defavorizate și al transmiterii listelor de distribuire a tichetelor sociale emise pe suport electronic.

Concret, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea obligația de a transfera sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la primirea listelor de distribuire de la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Această măsură urmărește accelerarea procesului de acordare a sprijinului și de a evita scurtarea perioadei de valabilitate a tichetelor din cauza întârzierilor administrative.

Totodată, perioada de valabilitate a tichetului social va începe de la data alimentării efective, nu de la data emiterii, ceea ce va permite beneficiarilor utilizarea integrală a sprijinul acordat, în condițiile unor eventuale întârzieri în procesul de emitere sau distribuire.
În plus, sunt introduse noi reglementări care detaliază etapele privind semnarea și transmiterea listelor de distribuire a tichetelor, în conformitate cu Ordinul comun nr. 4.221/2024. Acest demers contribuie la creșterea transparenței și eficienței mecanismului de implementare.
Aceste modificări sunt necesare pentru a asigura un sprijin prompt și adaptat nevoilor familiilor vulnerabile aflate în situații de deprivare materială severă.

Informații suplimentare:

În luna noiembrie 2024 a fost demarată prima etapă de emitere a tichetelor sociale pe suport electronic destinate cuplurilor mamă-nou-născut defavorizate. Procesul a fost finalizat prin distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic către destinatarii finali și alimentarea acestora cu sumele aferente. Sumele vor putea fi utilizate în termen de maximum șase luni de la data emiterii suportului electronic.

Următoarea emitere a tichetelor sociale pe suport electronic pentru beneficiarii eligibili identificați, va fi demarată ulterior intrării în vigoare a modificărilor legislative.

2. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ pentru aprobarea unor măsuri în sistemul de învățământ

Ordonanța de urgență permite, prin excepție de la prevederile OUG 156/2024, organizarea, începând cu data de 30 aprilie, a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului.

Astfel, peste 62.000 de posturi didactice de predare în învățământul preuniversitar și universitar vor putea fi ocupate în 2025. Începând cu 30 aprilie, vor fi organizate concursurile pentru ocuparea posturilor de profesori și altele cu funcții de predare, care devin vacante sau temporar vacante în cursul acestui an.

Măsura stabilită de Guvern prin Ordonanță de Urgență este luată în contextul în care, din totalul de peste 229.000 de posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024-2025, mai mult de 32.000 sunt ocupate de cadre didactice angajate pe perioadă determinată de un an școlar. La data de 31 august 2025, încetează de drept contractul individual de muncă pentru aceste cadre didactice. Alte peste 30.000 de posturi sunt ocupate de cadre didactice angajate în regim de plată cu ora, pentru care contractele individuale de muncă încetează de drept la aceeași dată.

În aceste condiții, pentru a asigura resursa umană necesară sistemului de învățământ, vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de predare care devin vacante.

3. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind suspendarea aplicării unor dispoziții din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Guvernul a aprobat unele măsuri privind Sistemul RO e-Transport pentru a răspunde semnalelor primite din partea mediului de afaceri și cerințelor de a oferi timpul necesar pentru implementarea și testarea sistemelor interne specifice Sistemului RO e-Transport.

Prin Ordonanța de Urgență adoptată astăzi se prelungește, până la 31 decembrie 2025, perioada în care se suspendă stabilirea drept contravenție și sancționarea nerespectării de către operatorul de transport rutier, respectiv de către conducătorul vehiculului de transport, a obligațiilor referitoare la:

- echiparea vehiculelor de transport cu dispozitive care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie prin satelit;

- asigurarea transferului datelor curente de poziționare a vehiculului de transport și, respectiv, de pornire/oprire a dispozitivului de poziționare.

În practică au fost întâmpinate probleme din perspectiva preluării coordonatelor GPS de la transportatori, generate de multitudinea de soluții tehnice folosite de către aceștia.

În aceste condiții, pentru a oferi timpul necesar adaptării și implementării soluțiilor tehnologice, a fost prelungită, de la 1 aprilie 2025 până la sfârșitul acestui an, perioada în care nu vor fi stabilite contravenții și nu vor fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor menționate anterior.

IV. HOTÃRÂRI DE GUVERN

1. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea domeniilor și programelor de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2025-2026

Actul normativ actualizează domeniile, programele de studii universitare de master și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate.

Potrivit validării consiliilor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), se înregistrează o creștere a capacității de școlarizare a domeniilor evaluate cu 425 de locuri, de la 28.345 la 28.770 de locuri, și se acreditează 4 domenii noi, 3 în cadrul a 3 universități de stat și 1 în cadrul unei universități particulare.

Hotărârea mai stabilește faptul că, în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, nu se organizează admitere pentru anul I de studii la programele de studii universitare care intră în lichidare începând cu anul universitar 2025-2026. Aceste instituții vor asigura școlarizarea studenților deja înmatriculați la programele intrate în lichidare.

2. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/ programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2025-2026

Actul normativ aprobă structura și conținutul actualizat al programelor de studii universitare pentru anul universitar 2025-2026, aducând o serie de modificări privind denumirile domeniilor și programelor, introducerea unor noi specializări, ajustarea numărului de credite, precum și modificări structurale în cadrul instituțiilor de învățământ superior, la solicitarea acestora.

Acest demers urmărește alinierea ofertei educaționale la cerințele reale ale pieței muncii, încurajarea dezvoltării de competențe transversale și disciplinare, dar și adaptarea sistemului universitar la schimbările demografice și economice în curs.

Actualizarea nomenclatorului are la bază Legea învățământului superior nr. 199/2023 și rezultatele evaluărilor de calitate desfășurate între septembrie 2024 și martie 2025. Documentul reglementează funcționarea legală a programelor de studii și urmărește ca acestea să conducă la obținerea unor calificări relevante, recunoscute atât la nivel național, cât și european.

Astfel, sunt modificate denumirile unor domenii și programe de studii pentru a reda mai precis conținutul academic și a corespunde noilor realități din piața muncii. Totodată, au fost introduse noi programe în domenii precum informatică, arhitectură navală, ingineria mediului, inginerie și management, inginerie electronică și științe inginerești aplicate, care răspund cerințelor actuale privind digitalizarea, sustenabilitatea și mobilitatea inteligentă.

Pentru anumite programe din domeniul militar, s-a extins durata studiilor prin majorarea numărului de credite de la 180 la 240 ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System-Sistem European de Transfer și Acumulare a Creditelor), în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

În rețeaua învățământului superior de stat funcționează 52 de instituții, totalizând 2.259 de specializări/programe, dintre care 117 au fost modificate, iar 22 sunt programe nou-autorizate. În sectorul particular acreditat, sunt cuprinse 35 de instituții cu 343 specializări, din care 19 au suferit modificări și 3 sunt nou introduse.

Universitatea 'Ioan Slavici' din Timișoara a fost acreditată instituțional prin lege, iar Universitatea 'Tomis' din Constanța este propusă pentru acreditare, fiind singura instituție autorizată provizoriu cuprinsă în această categorie, cu trei specializări.

De asemenea, o serie de programe universitare vor intra în lichidare, începând cu anul universitar 2025-2026, în baza deciziilor senatelor universitare și notificărilor transmise Ministerului Educației. Nu se mai organizează admitere pentru aceste programe și nu se mai permit noi înmatriculări, inclusiv prin transfer, reconversie sau continuare de studii. Studenții deja înscriși își vor putea finaliza studiile în condiții normale.
Conform noilor reglementări, este posibilă comasarea ciclurilor I și II într-un program unic de 5-6 ani, cu frecvență, care va conduce la o diplomă echivalentă cu cea de master. Această modificare este valabilă pentru domeniile reglementate la nivel european, cum sunt medicina, farmacie, medicina veterinară și arhitectura.

În ceea ce privește evaluarea calității, instituțiile care au depășit termenul legal pentru evaluare sunt obligate să se supună de urgență unei evaluări externe, conform prevederilor legii. Toate programele de studii trebuie să fie înregistrate în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS), după validarea calificărilor de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Doar calificările relevante pentru piața muncii pot fi evaluate de agențiile înscrise în registrul european EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education), iar validarea acestora presupune consultarea a cel puțin trei angajatori relevanți din domeniul vizat.

3. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Programului național de achiziții ecologice 2025-2030

Programul național de achiziții ecologice (PNAE 2025-2030), aprobat prin această hotărâre de guvern, urmărește promovarea achizițiilor ecologice de către autoritățile și entitățile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activitățile sale, prin utilizarea achizițiilor publice ecologice (APE) ca modalitate de promovare a guvernanței durabile, implicând autoritățile administrației publice de la nivel local, administrațiile orașelor și toți factorii interesați relevanți.

PNAE stabilește ținte pentru accelerarea tranziției către modelele de consum și producție durabile, precum și sprijinirea autorităților/entităților contractante în achiziționarea de produse și servicii cu impact redus asupra mediului și schimbarea comportamentului consumatorilor în sensul orientării acestora către produse, servicii și lucrări durabile.

De asemenea, PNAE va sprijini participarea IMM-urilor la piața unică europeană și a entităților achizitoare în aplicarea criteriilor de mediu.
Produsele, serviciile și lucrările pentru care se stabilesc ținte anuale pentru achizițiile publice pentru perioada 2025-2030 sunt: computere, monitoare, tablete, smartphone-uri; hârtie de copiat și hârtie grafică; echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii; mobilier; produse de curățenie interioară; alimente; produse textile; echipamente electrice și electronice utilizate în sectorul asistenței medicale; produse pentru amenajarea spațiilor publice verzi; centrale termice cu apă; sisteme de iluminat rutier și de semnalizare rutieră; autovehicule pentru transport rutier; centre de date, camere ale serverelor și servicii cloud; servicii catering; servicii de curățenie interioară; vopsele, lacuri și marcaje rutiere; întreținerea spațiului public; servicii de transport rutier; servicii de imprimare; proiectarea, execuția și gestionarea clădirilor; proiectarea, execuția și întreținerea drumurilor; servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreținerea, preluarea textilelor).

Programul național de achiziții ecologice PNAE 2025-2030 a fost formulat luând în considerare obiectivele Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, ale Strategiei Naționale în domeniul achizițiilor publice 2023-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 554/2023, ale Strategiei Naționale pentru Economie Circulară, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1172/2022, cu completările ulterioare, și a altor documente strategice relevante.

Totodată, aprobarea acestor măsuri reprezintă unul dintre angajamentele asumate de România în vederea alinierii cu prevederile instrumentelor juridice OCDE.

4. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

5. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu

Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, cu 18% mai mare decât anul trecut, va finanța atât programe deja cunoscute, cât și noi inițiative de mediu și eficiență energetică.

Pentru prima dată, va fi finanțat integrat lanțul tranziției energetice la nivelul gospodăriilor, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură. Programul Casa Verde Plus completează programul deja existent pentru panouri fotovoltaice, adăugând acum soluții de încălzire pe bază de pompe de căldură. Acest program integrator permite beneficiarilor care au instalat deja panouri fotovoltaice să își completeze sistemul cu soluții de încălzire eficiente. Este un pas major către independența energetică a românilor și reducerea costurilor la întreținere.

De asemenea, va fi relansat Iluminatul public cu LED și introduse direcții noi de acțiune, cum ar fi sprijinul pentru încălzirea locuințelor în zona montană sau crearea de parcuri urbane pentru combaterea poluării.

Comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor: https://mmediu.ro/comunicare/comunicate-de-presa/comunicat-de-presa-guvernul-a-aprobat-bugetul-administratiei-fondului-pentru-mediu-pentru-anul-2025/

6. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind declararea zilei de 26 aprilie 2025 zi de doliu național pe teritoriul României

26 aprilie 2025 a fost declarată zi de doliu pe teritoriul României în memoria personalității Sanctității Sale Papa Francisc.

Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane. Sanctitatea Sa a adoptat poziții ferme față de principalele provocări geo-politice, a reușit să construiască punți de înțelegere și să promoveze idealurile păcii în întreaga lume.
Simbol al dialogului interreligios și intercultural, Sanctitatea Sa Papa Francisc a fost o personalitate profund apreciată de poporul român, prețuire evidențiată în mod deosebit cu ocazia vizitei apostolice în România, din anul 2019.

Această vizită istorică s-a remarcat atât prin deschiderea și căldura cu care Pontiful s-a adresat credincioșilor, cât și prin durata și anvergura sa.
Preocuparea sa constantă pentru situația migranților a reprezentat una dintre direcțiile esențiale ale pontificatului său. În acest spirit, Papa Francisc a susținut în mod activ comunitățile românești din diaspora. A înlesnit accesul acestora la viața religioasă prin oferirea de lăcașuri de cult, cu precădere comunităților ortodoxe.

În memoria Sanctității Sale Papa Francisc, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre, ca 26 aprilie să fie declarată zi de doliu pe întreg teritoriul României.

În zilele de doliu național toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

7. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acordarea cetățeniei române domnului Mesikammen Konsta Onni Filemon

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

8. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea Hotărârii Guvernului 576/2023 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Agenției Naționale pentru Sport

Pentru eficientizarea activității Agenției Naționale pentru Sport, se reduc 29 de posturi din totalul de 146 (exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora), numărul final de posturi fiind de 117.

Reorganizarea a avut în vedere criterii precum: eficiența funcțională - eliminarea suprapunerilor de atribuții și consolidarea responsabilităților, optimizarea resurselor - prin reducerea numărului de posturi neocupate și de conducere, coerența structurii - prin înființarea unor servicii dedicate achizițiilor, patrimoniului, investițiilor și salarizării, precum și adaptarea la noile nevoi de management instituțional.

Odată cu această reorganizare, Agenția Națională pentru Sport va funcționa cu un număr total de 117 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora, conform noii structuri organizatorice aprobate prin hotărâre de guvern.

9. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 688/2017 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

10. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Statistică

Pentru eficientizarea activității Institutului Național de Statistică (INS), instituție aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, se reduc 193 de posturi, inclusiv 15 funcții de conducere, din totalul de 1.989.

Dintre acestea, la nivelul aparatului central se reduc 80 de posturi (de la 620 la 540 posturi), iar la nivelul structurilor teritoriale se reduc 113 posturi (de la 1.373 la 1.260).

După reorganizare, numărul total de posturi al INS va fi de 1.796.

Reorganizarea a avut în vedere criterii precum: prioritizarea funcțiilor esențiale - colectare, procesare și diseminare de date, performanță - concentrare pe produse statistice de interes major (de ex: reglementări UE, cerințe OCDE), capacitate analitică - menținerea posturilor implicate în analiză și interpretare, reconfigurarea structurilor - reducerea sau comasarea acestora pentru eficiență, raportul între volumul de activitate și numărul de posturi în fiecare județ.

În vederea consolidării rolului de formator al culturii statistice la nivel național, se introduc noi atribuții pentru INS, respectiv organizarea, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, a Olimpiadei Naționale de Statistică. Prin acest demers, INS contribuie activ la formarea gândirii analitice în rândul tinerilor, stimulând interesul pentru știința datelor și întărind rolul educațional al statisticii în societatea românească. Totodată, INS este autorizat să acorde premii câștigătorilor competiției, în limita fondurilor disponibile.

Informații suplimentare

Institutul Național de Statistică (INS) susține promovarea culturii statistice în România, în concordanță cu obiectivele Strategiei de Comunicare și Diseminare a Eurostat și cu Programul Statistic European 2021-2027.

În acest sens, INS contribuie activ la inițiativele Sistemului Statistic European (SSE) și a organizat, în premieră națională, Olimpiada Națională de Statistică 2024-2025, în parteneriat cu Ministerul Educației. Inițiativa se aliniază eforturilor europene desfășurate în cadrul Olimpiadei Europene de Statistică, competiție lansată în 2017, care a reunit, la ediția curentă, peste 26.000 de elevi din 21 de state membre UE, inclusiv România.

11. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind numirea unui consul general

Prin această Hotărâre de Guvern, se numește doamna Corina Crețu în calitate de consul general, șef al Consulatului General al României la Salonic, Republica Elenă, funcție care este vacantă.

Prin această numire se are în vedere asigurarea desfășurării în condiții normale a activității Consulatului General al României la Salonic, precum și reprezentarea corespunzătoare a intereselor românești în cadrul circumscripției consulare.

Doamna Corina Crețu deține funcția de președinte interimar la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, a fost membru al Parlamentului European și a exercitat funcția de comisar european, remarcându-se printr-o activitate relevantă în plan extern și prin recunoaștere la nivel european.

12. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donației unui bun mobil, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestui bun

Prin această hotărâre, se acceptă pentru statul român donația unui bun imobil cu valoarea totală de piață de peste 6 milioane de dolari făcută de către Harris Global Communications Inc din Statele Unite ca operațiune compensatorie.

Este vorba despre un sistem pilot pentru modernizarea RRONS (Rețeaua Radio Operativă de Nivel Strategic), care devine proprietate a statului român și trece în administrarea MApN.

MApN, prin Compania Națională Romtehnica, a încheiat cu compania Harris Global Communications Inc, în 2023, un contract având ca obiect achiziție de stații radio.

Având în vedere faptul că produsele care fac obiectul contractelor subsecvente de achiziție sunt din domeniul apărării și au o valoare ce depășește 2 milioane de euro, furnizorului îi revine obligația să efectueze operațiuni compensatorii, potrivit OUG 189/2002. Pentru îndeplinirea operațiunilor compensatorii aferente acestor contracte de achiziție publică de echipamente militare, între Harris Global Communications Inc și Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare s-a încheiat Acordul de compensare potrivit căruia MApN devine beneficiarul donației unui Sistem Pilot modernizarea RRONS (Rețeaua Radio Operativă de Nivel Strategic).

13. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donației unui bun mobil, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestui bun

Statul român acceptă donația unei autospeciale radio de comandă-control de la distanță a dronelor din partea partea companiei Harris Global Communications INC din Statele Unite ale Americii. Bunul are o valoare de 2 milioane USD. Este un sistem pilot/prototip, oferit statului român ca măsură compensatorie.

Bunul va fi dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

14. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donației unui bun mobil, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestui bun
Statul român acceptă o donație în valoare de 1,4 milioane dolari din partea companiei Harris Global Communications Inc din Statele Unite ale Americii, constând într-un sistem Pilot 'Autospecială Radio HF 400W'.

Echipamentul va fi dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, pentru eficientizarea activității instituției în domeniul comunicațiilor militare.
Donația se înscrie în cadrul obligațiilor de compensare ce revin companiei Harris Global Communications Inc., în baza contractelor subsecvente nr. 1/2022 și nr. 2/2023, încheiate cu Compania Națională Romtehnica în baza Acordului-cadru nr. 02/233/2022, având ca obiect achiziția de stații radio.
În acest sens, a fost încheiat Acordul de compensare nr. 1940 din 08.12.2023 între Harris Global Communications Inc. și Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, prin care Ministerul Apărării Naționale este desemnat beneficiar al sistemului donat, în cadrul obligațiilor de compensare prevăzute de legislația în vigoare.

15. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donației unor bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications, Inc. și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestor bunuri

Statul român acceptă din partea companiei Harris Global Communications INC din Statele Unite ale Americii donația unor accesorii radio, în valoare de 126.000 USD.

Donația este primită în baza unui Acord de compensare încheiat în anul 2022, între compania americană și statul roman, în scopul creșterii capacității operaționale de apărare a Regiunii Mării Negre și a frontierei de est a NATO.

Bunul va fi dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

16. HOTÄ‚RARE DE GUVERN privind modificarea adresei, valorii de inventar și caracteristicilor tehnice ale unui bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

17. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității

Familiile sau femeile singure care își doresc copii vor beneficia și anul acesta de susținere financiară prin programul guvernamental de creștere a natalității.

Fiecare cuplu sau femeie singură care se confruntă cu probleme medicale de infertilitate va primi vouchere electronice în valoare totală de 15.000 de lei pentru cumpărarea medicamentelor necesare și acoperirea costurilor pentru procedurile medicale care se fac în țară.

La fel ca anul trecut, și în acest an, aproximativ 10.000 de cupluri sau femei singure cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au fost diagnosticate de un medic specialist cu probleme de fertilitate, vor fi primi suport financiar în acest scop. Bugetul alocat programului este de 150 de milioane de lei.
Programul se derulează de către Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Detalii aici: https://www.facebook.com/share/p/164vYD1Bhx/?mibextid=wwXIfr

18. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a bunului imobil intrat în proprietatea publică a statului în baza Hotărârii Guvernului 1384/2024 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilului proprietate privată care face parte din lucrarea de utilitate publică de interes național 'Reabilitare și modernizare corp Cl (pavilion 14) Spital Clinic CF Timișoara, str. Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 14, Timișoara, județul Timiș, conform CF Nr. 454673, nr. topo: 454673, 454673-Cl', darea acestuia în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, unitate ce funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

19. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unității administrativ - teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național 'Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov -Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Brașov - Sighișoara, subsecțiunile: 1. Brașov - Apața si 3. Cața - Sighișoara', aflate pe raza unității administrativ - teritoriale: Feldioara - județul Brașov

Se aprobă amplasamentul suplimentar al lucrării de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Brașov - Sighișoara și exproprierea tuturor imobilelor proprietate private situate pe acest amplasament.

Suma alocată pentru despăgubiri este în cuantum de 419.000 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Vor fi despăgubiți proprietarii a 8 imobile în suprafață totală de 17.867 metri pătrați și a două imobile în construcție.

20. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea Companiei Naționale de Administrare a lnfrastructurii Rutiere - S.A.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

21. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră - Curtici - Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan - European, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h: tronsonul 2: Km 614 - Gurasada și tronsonul 3: Gurasada - Simeria'

Prin această hotărâre, se reaprobă indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea a două tronsoane din Linia de cale ferată Frontieră-Curtici- Simeria, respectiv trosonul 2: kilometrul 614 - Gurasada și tronsonul 3: Gurasada-Simeria, cu o lungime totală de 144 kilometri.

Reabilitarea celor două tronsoane din această linie feroviară care face parte din Coridorul IV Pan European este necesară pentru a crește viteza de circulație, atât pentru trenurile de călători, cât și pentru cele de marfă, sporind siguranța traficului feroviar și crescând interoperabilitatea cu sistemul de transport feroviar european.

Astfel, valoarea actualizată a investiției pentru reabilitarea celor două tronsoane se ridică la 13,53 miliarde lei. Finanțarea obiectivului de investiții va fi realizată din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

22. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Burebista' Brașov (UM 0758 Brașov)

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

23. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind trecerea unei construcții aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - U.M. 0827 Cluj-Napoca (Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca) din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune și casării, precum și pentru actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

24. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Tribunalului Argeș

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

25. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea conversiei în acțiuni a obligațiilor bugetare principale ale Companiei Naționale ,,UNIFARM' S.A.

Actul normativ reglementează conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare principale ale companiei de interes strategic național în domeniul sanitar 'UNIFARM' S.A., reprezentând sumele datorate și neachitate de către companiei, în cuantum de aproape 488,69 milioane lei.

Aprobarea acestei măsuri permite menținerea activității companiei ca parte integrantă a sistemului public de sănătate și nu generează niciun impact asupra bugetului general consolidat.

Măsura de restructurare financiară, aplicabilă în baza Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, a fost inclusă de 'UNIFARM' S.A. în Planul său de restructurare a obligațiilor bugetare, aprobat de către organele fiscale, și prevede ca o parte din restructurarea obligațiilor bugetare să se realizeze prin măsura conversiei în acțiuni.

După cum a rezultat din analiza testului creditorului privat, această conversie nu poate fi considerată drept ajutor de stat și este în măsură să maximizeze sumele încasate la bugetul de stat în comparație cu orice alt scenariu, cum ar fi fost executarea silită, falimentul sau chiar reorganizarea judiciară.

De asemenea, conversia sumelor datorate în acțiuni este de natură a corecta și capitalul propriu al companiei anterior restructurării financiare, fără efort din partea acționarului unic al 'UNIFARM' S.A., care este statul român, prin Ministerul Sănătății.

Conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare principale se realizează prin majorarea capitalului social pentru acțiunile emise la 'UNIFARM' S.A. în favoarea statului și înregistrarea operațiunii de majorare a capitalului la Oficiul Registrului Comerțului. Acțiunile nou-emise în favoarea statului român, urmare conversiei, vor fi administrate de Ministerul Sănătății, care le înregistrează în evidențele contabile.

26. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea descrierii tehnice și actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Filarmonicii .,George Enescu', precum și închirierea unor spații din acest imobil

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

27. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Rasirom', aflată sub autoritatea Serviciului Român de Informații

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

28. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unității administrativ - teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov - Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Brașov - Sighișoara, subsecțiunile: 1. Brașov -Apața si 3. Cața- Sighișoara', aflate pe raza unităților administrativ - teritoriale: Măieruș, Apața, Cața - județul Brașov, Vânători, Albești și Sighișoara - județul Mureș

Hotărârea aprobă exproprierea suplimentară a unor imobile proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Brașov Sighișoara, subsecțiunile Brașov - Apața și Cața-Sighișoara.

Astfel, vor fi expropriate un număr de 379 de terenuri și construcții proprietate privată și publică, în suprafață totală de 306.075 metri pătrați, situate pe raza unităților administrativ - teritoriale: Măieruș, Apața, Cața-județul Brașov, respectiv Vânători, Albești și Sighișoara - județul Mureș. Sumele aferente despăgubirilor se ridică la circa 1,77 milioane lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Informații suplimentare

Tronsonul de cale ferată Brașov-Simeria conectează partea de vest cu partea de est a României, respectiv granița româno-ungară cu Portul Constanța și aparține Coridorului Rin-Dunăre(Nurnberg-Praga-Viena-Budapesta-Curtici-Simeria-Brașov-București-Constanța) având o lungime de 880,2 kilometri, fiind cel mai folosit din rețeaua CFR, atât pentru traficul național de călători și de marfă, cât și pentru cel internațional.

29. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 177/2016, privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), instituție aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, se reorganizează în scopul eficientizării cheltuielilor publice și reducerii personalului, asigurând, totodată, o funcționare eficientă.
Astfel, pentru o utilizare mai bună a fondurilor publice, la solicitarea Secretariatul General al Guvernului, în conformitate cu OUG nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice și Codul administrativ, ANES își reduce numărul de posturi de la 56 la 50.

Actualizarea HG nr. 177/2016 clarifică atribuțiile și structura organizatorică a agenției.

Pe lângă domeniile unice de competență, ANES are un rol esențial în coordonarea implementării Convenției de la Istanbul și a Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor. De asemenea, gestionează voucherele pentru victimele violenței domestice și operează linia națională de urgență 0800 500 333, cu program permanent. Totodată, ANES reglementează, licențiază și coordonează serviciile sociale din domeniu și elaborează sau actualizează legislația relevantă.

Informații suplimentare

În baza OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale, ANES a trecut din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în subordinea Guvernului, sub coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria acestuia. Finanțarea se realizează de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Funcția de subsecretar de stat este reglementată de Legea nr. 296/2023 și Legea nr. 202/2002 și nu poate fi eliminată prin hotărâre de guvern, ci doar prin modificare legislativă.

V. INFORMÃRI

1. INFORMARE privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025

Guvernul a fost informat cu privire la măsurile luate de autorități, în perioada 9-23 aprilie, în ceea ce privește pregătirea și organizarea alegerilor pentru Președintele României din data de 4 mai 2025. Ministerul Afacerilor Interne va urmări în continuare cu precădere ca toate instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din 2025 să ducă la îndeplinire sarcinile și atribuțiile ce le revin, să respecte și să realizeze acțiunile din Programul Calendaristic la termenele stabilite, conform Hotărârii Guvernului nr. 17/2025.

Biroul de presă al Guvernului

Afisari: 113

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].