logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raport MCV/ Şerban Nicolae (PSD): România nu şi-a încălcat niciun angajament luat în faţa partenerilor UE

Imagine din galeria Agerpres

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, marţi, că în Parlamentul European s-a adoptat ''cu atâta fervoare şi cu largă majoritate'' o rezoluţie ''inutilă'', menţionând că şi raportul MCV este la fel de ''inutil'', pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete.

"În legătură cu rezoluţia Parlamentului European, este practic greu de conceput la ce ar folosi o astfel de rezoluţie în Parlamentul European, pentru că exprimarea unor îngrijorări în legătură cu legile Justiţiei, legi deja adoptate şi intrate în vigoare şi care nu au produs efectele preconizate de cei care se declară acum îngrijoraţi, arată tardivitatea unui asemenea demers. În legătură cu legislaţia penală, suntem în plin proces de elaborare, ceea ce arată prematuritatea unui asemenea demers. Faptul că se pun la grămadă aceste lucruri cu protestele din august sau din ianuarie 2017, unele dintre ele - cele din august 2018 - fiind sub anchetă penală, arată inutilitatea unui asemenea demers pur politic. Atunci suntem practic în situaţia în care la nivelul PE, într-o fierbere antieuropeană, s-a produs o rezoluţie gândită în termeni electorali ai anului viitor, ceea ce mă duce la gândul că probabil se va înregistra un scor anti-UE foarte îngrijorător în perspectiva evoluţiilor viitoare", a afirmat Şerban Nicolae, la Parlament.

El a spus că, în formula actuală, Comisia Europeană va avea cel mai trist bilanţ din ultimii 5 ani.

"Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană, în formula actuală, probabil profund marcată de sciatică, cu ghilimele de rigoare, va avea cel mai trist bilanţ după cinci ani, cu Marea Britanie în pragul ieşirii din construcţia europeană, cu România şi Bulgaria încă ţinute într-o poziţie inutilă şi umilitoare şi, din punctul meu de vedere, nelegală şi, practic, cu manifestări ale unor poziţii pur politicianiste care nu fac decât să alimenteze sentimentele anti-UE, ceea ce nu cred că ajută în vreun fel. Este foarte greu de înţeles spre imposibil la ce ar folosi o asemenea rezoluţie. Am căutat să înţeleg de când s-a lansat proiectul", a mai spus senatorul PSD.

El spune că nu înţelege ce ar putea România să facă.

"Nu pot să înţeleg ce am putea să facem? Să certăm poporul român, Parlamentul României, să aplicăm fără discernământ nişte îngrijorări şi nişte aprecieri dintr-o rezoluţie? Sau am putea să spunem că e bine să avem protocoale secrete, e bine să avem dosare instrumentate de ofiţeri de informaţii, că e bine să folosim probatorii în materie penală care nu sunt cunoscute de părţile implicate şi că, în general, anii '50 au fost o binefacere pentru sistemul penal românesc şi că eventualele închisori politice ar trebui să apară în România", s-a întrebat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă se va respecta rezoluţia Parlamentului European, Şerban Nicolae a răspuns: "Cu exact acelaşi mod în care a ţinut cont premierul Ungariei. O să văd cum a ţinut domnul Orban de rezoluţia privind Ungaria şi cred că e un model de urmat pentru că Ungaria este un membru mai vechi al UE în comparaţie cu România".

Potrivit acestuia, "România doreşte să meargă pe calea României şi a UE''. ''Din punctul ăsta de vedere, România nu şi-a încălcat niciun angajament luat în faţa partenerilor UE. Nu suntem un partener extern, ci suntem parte a construcţiei europene", a adăugat Şerban Nicolae.

În legătură cu punerea în aplicare a rezoluţiei PE, senatorul PSD crede că ''ridicolul situaţiei este aproape de absolut''.

"Nici în limba română nu scapă lipsa de coerenţă. Să pui în aplicare nişte recomandări este un non-sens. (...) Ridicolul situaţiei este aproape de absolut şi e păcat că la nivelul PE s-a adoptat cu atâta fervoare şi cu largă majoritate o rezoluţie inutilă. Dar, repet, luăm modelele altor state. (...) În general, Comisia Europeană are nu două standarde, mai multe standarde, iar României îl aplică pe cel mai rău'', a menţionat el.

În legătură cu raportul MCV, Şerban Nicolae a apreciat că acesta este ''la fel de inutil''.

"E la fel de inutil pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete. Nu am văzut niciodată preocupare pentru ceea ce a constituit abuz concret în justiţia penală din România, în special. Nu am văzut niciun fel de preocupare la nivelul MCV pentru persoanele care au fost arestate şi ulterior achitate, pentru persoanele care au fost închise şi ulterior achitate, nu am văzut niciun fel de preocupare pentru probatoriul ocult, niciun fel de preocupare pentru imixtiunea unor servicii de informaţii în activitatea judiciară", a mai spus Şerban Nicolae.

În opinia sa, aceste decizii adâncesc euroscepticismul. "Faptul că în Franţa, Germania, Italia, Spania apar mişcări din ce în ce mai importante de euroscepticism arată că la Bruxelles este buba, nu la Bucureşti", a adăugat Şerban Nicolae.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

"Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România", a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi ''pentru'', 151 ''împotrivă'' şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i