logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raport MCV/ Şerban Nicolae (PSD): România nu şi-a încălcat niciun angajament luat în faţa partenerilor UE

Imagine din galeria Agerpres

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, marţi, că în Parlamentul European s-a adoptat ''cu atâta fervoare şi cu largă majoritate'' o rezoluţie ''inutilă'', menţionând că şi raportul MCV este la fel de ''inutil'', pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete.

"În legătură cu rezoluţia Parlamentului European, este practic greu de conceput la ce ar folosi o astfel de rezoluţie în Parlamentul European, pentru că exprimarea unor îngrijorări în legătură cu legile Justiţiei, legi deja adoptate şi intrate în vigoare şi care nu au produs efectele preconizate de cei care se declară acum îngrijoraţi, arată tardivitatea unui asemenea demers. În legătură cu legislaţia penală, suntem în plin proces de elaborare, ceea ce arată prematuritatea unui asemenea demers. Faptul că se pun la grămadă aceste lucruri cu protestele din august sau din ianuarie 2017, unele dintre ele - cele din august 2018 - fiind sub anchetă penală, arată inutilitatea unui asemenea demers pur politic. Atunci suntem practic în situaţia în care la nivelul PE, într-o fierbere antieuropeană, s-a produs o rezoluţie gândită în termeni electorali ai anului viitor, ceea ce mă duce la gândul că probabil se va înregistra un scor anti-UE foarte îngrijorător în perspectiva evoluţiilor viitoare", a afirmat Şerban Nicolae, la Parlament.

El a spus că, în formula actuală, Comisia Europeană va avea cel mai trist bilanţ din ultimii 5 ani.

"Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană, în formula actuală, probabil profund marcată de sciatică, cu ghilimele de rigoare, va avea cel mai trist bilanţ după cinci ani, cu Marea Britanie în pragul ieşirii din construcţia europeană, cu România şi Bulgaria încă ţinute într-o poziţie inutilă şi umilitoare şi, din punctul meu de vedere, nelegală şi, practic, cu manifestări ale unor poziţii pur politicianiste care nu fac decât să alimenteze sentimentele anti-UE, ceea ce nu cred că ajută în vreun fel. Este foarte greu de înţeles spre imposibil la ce ar folosi o asemenea rezoluţie. Am căutat să înţeleg de când s-a lansat proiectul", a mai spus senatorul PSD.

El spune că nu înţelege ce ar putea România să facă.

"Nu pot să înţeleg ce am putea să facem? Să certăm poporul român, Parlamentul României, să aplicăm fără discernământ nişte îngrijorări şi nişte aprecieri dintr-o rezoluţie? Sau am putea să spunem că e bine să avem protocoale secrete, e bine să avem dosare instrumentate de ofiţeri de informaţii, că e bine să folosim probatorii în materie penală care nu sunt cunoscute de părţile implicate şi că, în general, anii '50 au fost o binefacere pentru sistemul penal românesc şi că eventualele închisori politice ar trebui să apară în România", s-a întrebat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă se va respecta rezoluţia Parlamentului European, Şerban Nicolae a răspuns: "Cu exact acelaşi mod în care a ţinut cont premierul Ungariei. O să văd cum a ţinut domnul Orban de rezoluţia privind Ungaria şi cred că e un model de urmat pentru că Ungaria este un membru mai vechi al UE în comparaţie cu România".

Potrivit acestuia, "România doreşte să meargă pe calea României şi a UE''. ''Din punctul ăsta de vedere, România nu şi-a încălcat niciun angajament luat în faţa partenerilor UE. Nu suntem un partener extern, ci suntem parte a construcţiei europene", a adăugat Şerban Nicolae.

În legătură cu punerea în aplicare a rezoluţiei PE, senatorul PSD crede că ''ridicolul situaţiei este aproape de absolut''.

"Nici în limba română nu scapă lipsa de coerenţă. Să pui în aplicare nişte recomandări este un non-sens. (...) Ridicolul situaţiei este aproape de absolut şi e păcat că la nivelul PE s-a adoptat cu atâta fervoare şi cu largă majoritate o rezoluţie inutilă. Dar, repet, luăm modelele altor state. (...) În general, Comisia Europeană are nu două standarde, mai multe standarde, iar României îl aplică pe cel mai rău'', a menţionat el.

În legătură cu raportul MCV, Şerban Nicolae a apreciat că acesta este ''la fel de inutil''.

"E la fel de inutil pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete. Nu am văzut niciodată preocupare pentru ceea ce a constituit abuz concret în justiţia penală din România, în special. Nu am văzut niciun fel de preocupare la nivelul MCV pentru persoanele care au fost arestate şi ulterior achitate, pentru persoanele care au fost închise şi ulterior achitate, nu am văzut niciun fel de preocupare pentru probatoriul ocult, niciun fel de preocupare pentru imixtiunea unor servicii de informaţii în activitatea judiciară", a mai spus Şerban Nicolae.

În opinia sa, aceste decizii adâncesc euroscepticismul. "Faptul că în Franţa, Germania, Italia, Spania apar mişcări din ce în ce mai importante de euroscepticism arată că la Bruxelles este buba, nu la Bucureşti", a adăugat Şerban Nicolae.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

"Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România", a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi ''pentru'', 151 ''împotrivă'' şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:11

Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:00

Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu

Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:37

Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard

Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:35

Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați

Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni

Viata Parlamentara 06-05-2025 15:19

Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție

Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales