DOCUMENTAR: 190 de ani de la naşterea pictorului Theodor Aman (20 martie)

Opera lui Theodor Aman, privită în cadrul istoric al picturii româneşti moderne, ocupă fără îndoială unul dintre locurile importante.
Pictorul Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831 la Câmpulung, judeţul Argeş, în familia unor bogaţi negustori craioveni. Tatăl său, român cuţovlah, boierit de Caragea, pe adevăratul său nume Dimitrie Mihali Dinu, avea în arendă strângerea din judeţele Olteniei, a untului, a seului şi a mierei, ceea ce datora Principatul paşei de la Vidin. De prin 1802 el a început să fie numit Aman, nume ce i-a rămas lui şi urmaşilor săi. Mama sa, a fost Despina, o grecoaică romanizată (alintată Pepica). Revoluţia de la 1821, apoi, în 1828, trecerea ruşilor şi ciuma, i-au adus mari pagube acestuia, care doborât de necazuri moare în 1834, notează lucrarea "Pictura românească în secolul al XIX-lea" (George Oprescu, Editura Meridiane, Bucureşti, 1984).
Încă din timpul copilăriei, pe care şi-a petrecut-o la Craiova, Theodor Aman a dovedit înclinaţie pentru desen. La numai 12 ani a realizat o acuarelă, reprezentând pe bunica sa pe patul de moarte. A urmat cursurile Şcolii Centrale din Craiova, unde a luat lecţii de desen la clasa profesorului Constantin Lecca, după care s-a înscris la cursurile Colegiului Sfântul Sava din Bucureşti la clasa profesorului Carol Wallenstein. S-a dedicat picturii, fiind influenţat de maeştrii Renaşterii italiene.
Revoluţia de la 1848 începea să cuprindă Ţara Românească. Ideile ei, care trezeau conştiinţa naţională, precum înlăturarea entităţilor feudale, unirea Principatelor şi întemeierea unui stat autonom, erau cu înflăcărare promovate de la catedră de profesori ca A. Treboniu Laurian, Costache Aristia şi Aaron Florian (care îi fusese profesor şi la Craiova). Chiar fratele pictorului, Alexandru, student în Franţa, era înscris în anii 1846 şi 1847 în "Societatea studenţilor români din Paris", filiala de peste hotare a "Asociaţiei literare" din Muntenia. Între 1848-1850, Colegiul Sfântul Sava a fost închis.
La Bucureşti, viaţa artistică era extrem de redusă. Şcolile de artă nu existau. Prin urmare, în 1850, Theodor Aman a plecat la Paris, unde a început să studieze cu Michel Martin Drolling. Un an mai târziu, după moartea acestuia survenită la 9 ianuarie 1851, şi-a continuat studiile în atelierul lui François-Edouard Picot. În perioada cât a stat la Paris, a fost preocupat de însuşirea tehnicilor de pictură, vizitând totodată numeroase muzee. A fost puternic influenţat de Delacroix şi Thomas Conture, arată dicţionarul "Membrii Academiei Române/1866-2003" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române/Bucureşti, 2003) şi lucrarea "Theodor Aman" (Vasile Florea, Editura Meridiane, Bucureşti, 1965).
Vernisajul expoziţiei 'Misterele picturii lui Theodor Aman', la Muzeul Theodor Aman (23 decembrie 2014).
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Anul 1852 a marcat realizarea primului tablou important, situat în sfera sa predilectă de preocupări - compoziţia istorică ''Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul''. În 1853 a expus pentru prima dată la Salonul de la Paris, anume lucrarea ''Autoportret''. În timpul unei călătorii la Istanbul şi în Crimeea s-a documentat asupra scenelor de luptă, executând totodată mai multe schiţe şi câteva tablouri. În Crimeea a pictat ''Bătălia de la Alma'', tablou care a fost expus, în 1855, la Expoziţia Universală de la Paris.
A revenit în ţară în 1857. A început o serie de demersuri (1859) pe lângă Eforia Şcoalelor pentru înfiinţarea unei şcoli de artă. Ca urmare, au luat fiinţă în 1864, prin decretul semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, primele şcoli de belle-arte, la Bucureşti şi Iaşi. Theodor Aman a fost primul profesor de pictură şi directorul Şcolii de belle-arte din Bucureşti, funcţie pe care a deţinut-o până la sfârşitul vieţii. De asemenea, i-a fost încredinţată şi conducerea Pinacotecii, care a luat fiinţă pe lângă Şcoala de belle-arte de la Bucureşti.
În 1858, după o perioadă petrecută la Paris, a plecat în Italia, unde a vizitat Roma, Veneţia, Milano. S-a întors definitiv în ţară, stabilindu-se la Bucureşti.
Theodor Aman a avut iniţiativa organizării evenimentului "Expoziţia artiştilor în viaţă", expoziţii care au avut loc începând din 1865 şi până în 1881 şi care pot fi considerate drept primele saloane oficiale de artă din România. La prima ediţie din 1865, a avut o contribuţie uriaşă, expunând 24 de tablouri. În 1868, a obţinut "Medalia de onoare". Cu prilejul celei de-a treia ediţii a ''Expoziţiei artiştilor în viaţă'', organizată în 1870, avea să se afirme pictorul Nicolae Grigorescu, care a expus 27 de lucrări şi care a obţinut Medalia Clasa I. În 1872, a expus, printre altele, vasta compoziţie "Izgonirea turcilor la Călugăreni", pentru care a primit "Medalia clasa I".
Vernisajul expoziţiei 'Theodor Aman - pictor si gravor', organizata la Muzeul National Cotroceni (24 martie 2011).
Foto: (c) GEORGE CALIN/AGERPRES FOTO
Din 1872, artistul a început să lucreze gravură în tehnica aquaforte şi tot atunci a deschis primele cursuri de gravură la Şcoala de Arte Frumoase. În 1873 a participat la înfiinţarea Societăţii Amicilor Artelor Frumoase, organizând şi o expoziţie cu lucrări ale artiştilor români şi străini. În acelaşi an, a participat la Expoziţia internaţională de la Viena cu 16 lucrări.
Prima sa expoziţie retrospectivă a fost deschisă în 1883, la Bucureşti, cu circa 130 de lucrări, urmată de o a doua în anul 1889. În 1884, a călătorit la Paris, unde a vizitat Salonul, expoziţia lui Meissonier şi pe cea a lui Munkacsy. A vizitat, din nou, Italia.
Opera sa (aproximativ 3.000 de lucrări) reuneşte tablouri cu subiecte istorice: ''Vlad Ţepeş şi solii'', ''Boieri surprinşi la ospăţ de trimişii lui Vlad Ţepeş'', ''Izgonirea turcilor la Călugăreni'', ''Bătălia de la Călugăreni'', ''Mihai Viteazul primind capul lui Bathory'', ''Proclamarea Unirii'', ''Hora Unirii la Craiova'', "Bătălia de la Plonin", ''Bătălia românilor cu turcii pe insula Sf. Gheorghe''; portrete, autoportrete, tablouri de gen, natură moartă: ''Atelierul pictorului'', ''Hora de peste Olt'', ''Hora de la Aninoasa'', ''Portretul principesei Zoe Brâncoveanu'', ''Portret de femeie'', "Portretul lui Tudor Valdimirescu", ''Bal mascat în atelier'', ''Peisaj cu case'', ''Petrecere cu lăutari'', ''Lecţia de pian'', ''Pe terasă la Sinaia'', ''În grădină'', ''Stejarul'', ş.a. În domeniul gravurii, de care Theodor Aman s-a ocupat cu preponderenţă în perioada 1872-1880, creaţia acestuia a avut o tematică similară cu cea din domeniul picturii.
Theodor Aman s-a stins din viaţă la 19 august 1891 la Bucureşti, şi a lăsat în urma sa o operă vastă, reprezentativă şi totodată deschizătoare de noi drumuri în pictura românească a secolului al XIX-lea, ale cărei elemente se regăsesc, transfigurate şi îmbogăţite conceptual în creaţia foştilor săi elevi, între care, la loc de cinste figurează Ion Andreescu şi Ştefan Luchian.
Soţia sa, Ana Aman, a donat statului român, în 1904, casa-atelier cu operele artistului rămase în colecţia personală după moartea sa, obiectele şi tot mobilierul. Aici, în prima casă-atelier de artist din România, a fost deschis în 1908, Muzeul ''Theodor Aman'', unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din România care păstrează cea mai mare parte a lucrărilor pictorului Theodor Aman.
Muzeul Theodor Aman.
Foto: (c) ERNEST ANDONE/ AGERPRES FOTO
La 10 septembrie 1991, Academia Română i-a acordat titlul de membru post-mortem. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Vernisajul expoziţiei tematice 'Vitagen Nama - Aman Negativ' - Plăcile de gravură ale Muzeului Theodor Aman, eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti (18 septembrie 2019).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa