logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 190 de ani de la naşterea pictorului Theodor Aman (20 martie)

Imagine din galeria Agerpres

Opera lui Theodor Aman, privită în cadrul istoric al picturii româneşti moderne, ocupă fără îndoială unul dintre locurile importante.

Pictorul Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831 la Câmpulung, judeţul Argeş, în familia unor bogaţi negustori craioveni. Tatăl său, român cuţovlah, boierit de Caragea, pe adevăratul său nume Dimitrie Mihali Dinu, avea în arendă strângerea din judeţele Olteniei, a untului, a seului şi a mierei, ceea ce datora Principatul paşei de la Vidin. De prin 1802 el a început să fie numit Aman, nume ce i-a rămas lui şi urmaşilor săi. Mama sa, a fost Despina, o grecoaică romanizată (alintată Pepica). Revoluţia de la 1821, apoi, în 1828, trecerea ruşilor şi ciuma, i-au adus mari pagube acestuia, care doborât de necazuri moare în 1834, notează lucrarea "Pictura românească în secolul al XIX-lea" (George Oprescu, Editura Meridiane, Bucureşti, 1984).

Încă din timpul copilăriei, pe care şi-a petrecut-o la Craiova, Theodor Aman a dovedit înclinaţie pentru desen. La numai 12 ani a realizat o acuarelă, reprezentând pe bunica sa pe patul de moarte. A urmat cursurile Şcolii Centrale din Craiova, unde a luat lecţii de desen la clasa profesorului Constantin Lecca, după care s-a înscris la cursurile Colegiului Sfântul Sava din Bucureşti la clasa profesorului Carol Wallenstein. S-a dedicat picturii, fiind influenţat de maeştrii Renaşterii italiene.

Revoluţia de la 1848 începea să cuprindă Ţara Românească. Ideile ei, care trezeau conştiinţa naţională, precum înlăturarea entităţilor feudale, unirea Principatelor şi întemeierea unui stat autonom, erau cu înflăcărare promovate de la catedră de profesori ca A. Treboniu Laurian, Costache Aristia şi Aaron Florian (care îi fusese profesor şi la Craiova). Chiar fratele pictorului, Alexandru, student în Franţa, era înscris în anii 1846 şi 1847 în "Societatea studenţilor români din Paris", filiala de peste hotare a "Asociaţiei literare" din Muntenia. Între 1848-1850, Colegiul Sfântul Sava a fost închis.

La Bucureşti, viaţa artistică era extrem de redusă. Şcolile de artă nu existau. Prin urmare, în 1850, Theodor Aman a plecat la Paris, unde a început să studieze cu Michel Martin Drolling. Un an mai târziu, după moartea acestuia survenită la 9 ianuarie 1851, şi-a continuat studiile în atelierul lui François-Edouard Picot. În perioada cât a stat la Paris, a fost preocupat de însuşirea tehnicilor de pictură, vizitând totodată numeroase muzee. A fost puternic influenţat de Delacroix şi Thomas Conture, arată dicţionarul "Membrii Academiei Române/1866-2003" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române/Bucureşti, 2003) şi lucrarea "Theodor Aman" (Vasile Florea, Editura Meridiane, Bucureşti, 1965).

 

 

Vernisajul expoziţiei 'Misterele picturii lui Theodor Aman', la Muzeul Theodor Aman (23 decembrie 2014).

Foto: (c)  ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Anul 1852 a marcat realizarea primului tablou important, situat în sfera sa predilectă de preocupări - compoziţia istorică ''Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul''. În 1853 a expus pentru prima dată la Salonul de la Paris, anume lucrarea ''Autoportret''. În timpul unei călătorii la Istanbul şi în Crimeea s-a documentat asupra scenelor de luptă, executând totodată mai multe schiţe şi câteva tablouri. În Crimeea a pictat ''Bătălia de la Alma'', tablou care a fost expus, în 1855, la Expoziţia Universală de la Paris.

A revenit în ţară în 1857. A început o serie de demersuri (1859) pe lângă Eforia Şcoalelor pentru înfiinţarea unei şcoli de artă. Ca urmare, au luat fiinţă în 1864, prin decretul semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, primele şcoli de belle-arte, la Bucureşti şi Iaşi. Theodor Aman a fost primul profesor de pictură şi directorul Şcolii de belle-arte din Bucureşti, funcţie pe care a deţinut-o până la sfârşitul vieţii. De asemenea, i-a fost încredinţată şi conducerea Pinacotecii, care a luat fiinţă pe lângă Şcoala de belle-arte de la Bucureşti.

În 1858, după o perioadă petrecută la Paris, a plecat în Italia, unde a vizitat Roma, Veneţia, Milano. S-a întors definitiv în ţară, stabilindu-se la Bucureşti.

Theodor Aman a avut iniţiativa organizării evenimentului "Expoziţia artiştilor în viaţă", expoziţii care au avut loc începând din 1865 şi până în 1881 şi care pot fi considerate drept primele saloane oficiale de artă din România. La prima ediţie din 1865, a avut o contribuţie uriaşă, expunând 24 de tablouri. În 1868, a obţinut "Medalia de onoare". Cu prilejul celei de-a treia ediţii a ''Expoziţiei artiştilor în viaţă'', organizată în 1870, avea să se afirme pictorul Nicolae Grigorescu, care a expus 27 de lucrări şi care a obţinut Medalia Clasa I. În 1872, a expus, printre altele, vasta compoziţie "Izgonirea turcilor la Călugăreni", pentru care a primit "Medalia clasa I".

 

 

Vernisajul expoziţiei 'Theodor Aman - pictor si gravor', organizata la Muzeul National Cotroceni (24 martie 2011).

Foto: (c)  GEORGE CALIN/AGERPRES FOTO


Din 1872, artistul a început să lucreze gravură în tehnica aquaforte şi tot atunci a deschis primele cursuri de gravură la Şcoala de Arte Frumoase. În 1873 a participat la înfiinţarea Societăţii Amicilor Artelor Frumoase, organizând şi o expoziţie cu lucrări ale artiştilor români şi străini. În acelaşi an, a participat la Expoziţia internaţională de la Viena cu 16 lucrări.

Prima sa expoziţie retrospectivă a fost deschisă în 1883, la Bucureşti, cu circa 130 de lucrări, urmată de o a doua în anul 1889. În 1884, a călătorit la Paris, unde a vizitat Salonul, expoziţia lui Meissonier şi pe cea a lui Munkacsy. A vizitat, din nou, Italia.

Opera sa (aproximativ 3.000 de lucrări) reuneşte tablouri cu subiecte istorice: ''Vlad Ţepeş şi solii'', ''Boieri surprinşi la ospăţ de trimişii lui Vlad Ţepeş'', ''Izgonirea turcilor la Călugăreni'', ''Bătălia de la Călugăreni'', ''Mihai Viteazul primind capul lui Bathory'', ''Proclamarea Unirii'', ''Hora Unirii la Craiova'', "Bătălia de la Plonin", ''Bătălia românilor cu turcii pe insula Sf. Gheorghe''; portrete, autoportrete, tablouri de gen, natură moartă: ''Atelierul pictorului'', ''Hora de peste Olt'', ''Hora de la Aninoasa'', ''Portretul principesei Zoe Brâncoveanu'', ''Portret de femeie'', "Portretul lui Tudor Valdimirescu", ''Bal mascat în atelier'', ''Peisaj cu case'', ''Petrecere cu lăutari'', ''Lecţia de pian'', ''Pe terasă la Sinaia'', ''În grădină'', ''Stejarul'', ş.a. În domeniul gravurii, de care Theodor Aman s-a ocupat cu preponderenţă în perioada 1872-1880, creaţia acestuia a avut o tematică similară cu cea din domeniul picturii.

Theodor Aman s-a stins din viaţă la 19 august 1891 la Bucureşti, şi a lăsat în urma sa o operă vastă, reprezentativă şi totodată deschizătoare de noi drumuri în pictura românească a secolului al XIX-lea, ale cărei elemente se regăsesc, transfigurate şi îmbogăţite conceptual în creaţia foştilor săi elevi, între care, la loc de cinste figurează Ion Andreescu şi Ştefan Luchian.

Soţia sa, Ana Aman, a donat statului român, în 1904, casa-atelier cu operele artistului rămase în colecţia personală după moartea sa, obiectele şi tot mobilierul. Aici, în prima casă-atelier de artist din România, a fost deschis în 1908, Muzeul ''Theodor Aman'', unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din România care păstrează cea mai mare parte a lucrărilor pictorului Theodor Aman.

 

 

Muzeul Theodor Aman.

Foto: (c) ERNEST ANDONE/ AGERPRES FOTO


La 10 septembrie 1991, Academia Română i-a acordat titlul de membru post-mortem. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Vernisajul expoziţiei tematice 'Vitagen Nama - Aman Negativ'  - Plăcile de gravură ale Muzeului Theodor Aman, eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti (18 septembrie 2019).

Afisari: 54

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat