DOCUMENTAR: 95 de ani de la naşterea cineastului polonez Andrzej Wajda (6 martie)

Andrzej Wajda a fost unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti polonezi. Între peliculele pentru marele ecran care l-au consacrat se numără ''The Promised Land'', ''Man of Iron'', ''Katyn''.
S-a născut la 6 martie 1926, la Suwalki, localitate în nord-estul Poloniei, potrivit http://www.wajda.pl. Tatăl său, căpitan în infanteria poloneză, a fost ucis la Katyn, în 1940, în masacrul orchestrat de agenţii poliţiei secrete sovietice.
În 1942, Andrzej Wajda se alătură mişcării de rezistenţă "Armia Krajova" până la încheierea războiului luptând pentru apărarea Poloniei. Se mută la Cracovia, în 1946, şi studiază la Academia de Arte Frumoase, potrivit imdb.com. Se dedică studiului picturii impresioniste şi postimpresioniste, devenind un împătimit al operei lui Paul Cezanne. A studiat regie de film, în 1950-1954, la Şcoala de Teatru şi Film din Lodz, sub coordonarea regizorilor Jerzy Teoplitz şi Alexander Ford. Ulterior, Wajda avea să nuanţeze impactul pe care l-a exercitat modul de a face regie al cineastului francez Fernand Leger, ilustrat în special în pelicula ''Ballet mecanique'' (1924).
Şi-a făcut debutul ca regizor de lungmetraj cu pelicula ''A Generation'' (1955), despre generaţia tânără în perioada ocupaţiei naziste a Poloniei. Peliculele premiate ''Kanal'' (1957) şi ''Ashes and Diamonds'' (1958) au completat trilogia ce expunea o parte a tabloului despre viaţă în Polonia ocupaţiei naziste. A resimţit, deseori, presiunea exercitată de autorităţile comuniste din Polonia, a încercat însă să se distanţeze de această povară şi să îşi desfăşoare activitatea deasupra pârghiilor de presiune ale conflictului politico-ideologic.
La 1 mai 1959 avea să debuteze ca regizor de teatru cu spectacolul ''A Hatfull of Rain'', după o piesă de Michael Vincente Gazzo. Avea să continue, semnând regie de teatru până în 1998, iar pentru o perioadă a fost directorul Teatrului Powszechny din Varşovia (1989-1990), potrivit http://www.wajda.pl.
Pelicula ''The Promised Land'' (1975), nominalizată la Oscar, este o producţie realizată în multiple straturi cu diferite forme de alegorie şi simbolism. A transpus în această peliculă o parte din istoria unui arc în timp a Poloniei, ultima scenă expunând, tragic, politica oficială a autorităţilor de distrugere a muncitorilor în Uniunea Sovietică, în anul 1962, în timpul mandatului lui Nikita Hruşciov.
Povestea unui student la cinematografie care încearcă să refacă fragmente din viaţa unui ''erou'' defăimat este transpusă în pelicula ''Man of Marble'' (1977). Aceleaşi personaje principale în pelicula ''Man of Iron'' (1981) continuă să demaşte manipulările regimului comunist împotriva clasei muncitoare. În 1981, Andrzej Wajda se alătură mişcării ''Solidaritatea'', condusă de Lech Walesa, al cărei membru a fost până în 1989.
Pentru o scurtă perioadă (1989-1991), a fost senator, ales prin vot, iar ulterior, 1992-1994, a fost membru al Consiliului prezidenţial pentru cultură. În 1994, a înfiinţat Centrul pentru artă şi tehnologie japoneză, în Cracovia, iar pentru demersurile sale de susţinere a culturii nipone a fost recompensat cu distincţia ''Order of Rising Sun'' a Japoniei, în 1995. Cu alte ocazii, a fost distins cu numeroase distincţii din partea altor state pentru activitatea sa în slujba cinematografiei şi a culturii. A condus în calitate de preşedinte Asociaţia filmului polonez (1978-1983).
Activitatea cineastului polonez depusă în slujba cinematografiei a fost recompensată, în 2000, cu un Oscar onorific pentru întreaga carieră şi cu Ursul de Aur, în 2006, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
''Katyn'' (2007) este ecranizarea pentru marele ecran a dramei poloneze din primăvara anului 1940, când a avut loc masacrarea unui corp de peste 22.000 de ofiţeri polonezi de armată şi din serviciul de informaţii polonez de către poliţia secretă sovietică. Pelicula a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin, fiind recompensată cu 14 premii şi 12 nominalizări la alte distincţii.
''Walesa: Man of Hope'' (2013), ecranizarea vieţii câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace şi fondator al Sindicatului Solidaritatea - Lech Walesa, ''Afterimage'' (2016), povestea carismaticului pictor Wladyslaw Strzeminski, care s-a opus realismului social şi şi-a păstrat libertatea artistică în ciuda opreliştilor politice, documentarul ''Andrzej Wajda: My Inspirations'', la care a lucrat o perioadă în calitate de regizor şi actor, precum şi colaborarea alături de regizoarea Jolanta Dylewska la ''Marek Edelman... And There Was Love in the Ghetto'' (2019) aveau să fie ultimele contribuţii pentru istoria cinematografiei care au purtat semnătura marelui cineast polonez.
S-a stins din viaţă, la 9 octombrie 2016, în Varşovia, în urma unor complicate probleme respiratorii. Cariera sa a fost încununată cu un premiu BAFTA, alte 56 de distincţii şi 37 de nominalizări la premii de specialitate. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial