logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Sfântul Vitus din Praga

Imagine din galeria Agerpres

Catedrala Sfantul Vitus din Praga sau ''Katedrala svateho Vita'', situată în centrul complexului de clădiri din jurul Castelului Praga, domină linia orizontului cu turnurile sale care se ridică mai sus decât oricare alte structuri din zonă. Pe lângă ceremoniile religioase, aici se oficiau şi ceremoniile de încoronare a regilor şi reginelor.

Edificiul este un tezaur naţional, atât prin ineditul cât şi prin clasicul elementelor arhitecturale, care îl definesc. Adăposteşte unele dintre cele mai importante simboluri ale statalităţii cehe, cum ar fi Coroana Sfântul Venceslau. A adunat elemente doveditoare ale istoriei Cehiei şi devenit o sumă a creştinismului şi a întregii civilizaţii, după cum se menţionează pe site-ul catedralei www.katedralasvatehovita.

Catedrala are următoarele dimensiuni: 124 x 60 metri, turnul principal are înălţimea de 96,5 metri, turnurile din faţă au 82 m, iar bolta are înălţimea de 33,2 m, potrivit site-ului orasele-europei-paris-roma-si-praga.webnode.ro.

Intrarea în catedrală se face cel mai bine din curtea secundară a Castelului din Praga, prin uşile de bronz masive, o capodoperă a stilului gotic, cu elementele obişnuite ale vremii.

Prima biserică care se află pe locul catedralei actuale a fost o rotondă romanică timpurie fondată de Venceslau I, ducele de Boemia în 925. Acest hram a fost ales pentru că Venceslau a dobândit o sfântă relicvă - braţul Sfântului Vit - de la împăratul Henric I.

În 1060, odată cu înfiinţarea episcopiei din Praga, prinţul Spythinev II s-a implicat în ridicarea unei biserici mai încăpătoare. Deşi nu este în întregime descoperită, experţii susţin că aceasta era o basilică cu trei abside, cu un cafas şi două turnuri, aşezată deasupra părţii de vest a actualei catedrale.

Construcţia din prezent, în stil gotic, a început în 1344 la iniţiativa împăratului Carol al IV-lea, pe locul bazilicii romanice, ale cărei ziduri au fost parţial integrate în noua clădire, precum absida de sud, cu mormântul sfântului Venceslau.

Cel mai important arhitect care şi-s adus contribuţia la ridicarea catedralei a fost un francez, Matthias din Arras, care a proiectat o basilică cu trei nave. În timpul vieţii sale a reuşit să facă majoritatea detaliilor de pe laterala de est, cu arcade. Verticalitatea stilului târziu gotic francez, claritatea şi rigiditatea în respectarea proporţiilor îi fac vizibilă lucrarea până azi.

După moartea lui Matthias, în 1352, arhitectul Peter Parler, având doar 23 de ani, a preluat lucrările la catedrală. Parler a continuat cu planurile rămase de la antecedentul său, lucrând la unele detalii ale catedralei, apoi, s-a axat pe ideile sale. Designul îndrăzneţ şi inovator al lui Parler a dus la realizarea unei noi sinteze de elemente gotice în arhitectură, exemplificat prin bolţile pe care le-a realizat şi care dau un viu aspect tavanului.

În timp ce Matthias din Arras a pus accent pe un sistem rigid de calcule şi proporţii matematice în proiectul său, Parler a tratat arhitectura ca pe sculptură. Particularităţile stilului său pot fi văzute şi în proiectarea pilaştrilor (cu coloane clasice în formă de clopot), peretele unduitor al tavanului, originalitatea ferestrelor (nu sunt două ferestre la fel - ornamentele lor sunt întotdeauna altele). Printre busturile prezente, se găsesc persoane din familia regală, sfinţi, episcopi din Praga, şi cei doi arhitecţi, printre care şi Parler. El nu a reuşit să termine decât cafasul şi lateralele cu coloane, potrivit web.archive.org.

În 1406, fiii lui Parler, Wenzer Parler, însă mai ales Johannes Parler, au continuat munca acestuia. Aceştia au fost urmaţi de un anume Petrilk. Sub aceşti trei maeştri, s-au terminat lateralele şi marele turn de pe laterala sudică. Supranumit şi "Poarta de aur" (datorită mozaicului de aur care înfăţişează Judecata de Apoi) pe aici intrau regii în catedrală, cu ocazia ceremoniilor de încoronare.

În interiorul lăcaşului sfânt se află douăzeci şi două de capele laterale, capela sfântul Venceslas fiind cel mai impresionant loc din catedrală, aici fiind depuse şi moaştele sfântului. Camera a fost construită de Peter Parler între 1344-1364. Partea inferioară a pereţilor este frumos decorată, cu peste 1.300 de pietre semi-preţioase şi picturi despre patimile lui Hristos. Partea superioară a pereţilor prezintă scene din viaţa sfântului Venceslas. La mijlocul peretelui se află o statuie gotică a sfântului, executată de Jindrich Parler (nepotul lui Peter) în 1373. O uşă mică cu şapte încuietori, pe peretele de sud-vest al capelei, duce la camera Coroanei ce păstrează bijuteriile de încoronare, potrivit www.crestinortodox.ro.

Apoi, mai multe încercări de a continua lucrările la catedrală au fost în mare parte lipsite de succes.

Secolele XIX şi XX au dus la terminarea lucrărilor. Astfel, în 1844, Vaclav Pesina împreună cu arhitectul neo-gotic Josef Kranner au prezentat un program de renovare şi terminare a marii catedrale la adunarea arhitecţilor germani din Praga. În acelaşi an, a fost fondată societatea "Uniunea pentru finalizarea Catedralei Sfântului Vitus din Praga", al cărei scop era repararea şi completarea catedralei.

Josef Kranner s-a ocupat, în mare parte, cu repararea, renunţând la decoraţiile baroce inutile şi restaurând interiorul. În 1870, fundaţiile noii nave erau în sfârşit aşezate, iar în 1873, odată cu moartea lui Kramer, arhitectul Joseph Mocker a preluat planurile. El este cel care a proiectat faţada de vest într-o formă tipică gotică clasică, cu cele două turnuri. Aici, se găseşte şi rozeta inspirată de la catedralele pariziene. În partea dreaptă a turnului, se află vechea intrare principală în catedrală având deasupra celor trei arcade un mozaic auriu ce reprezintă Judecata de Apoi. Acelaşi design a fost continuat, după moartea lui Mocker, de următorul arhitect, care va fi şi ultimul, Kamil Hilbert. Faimosul pictor ceh Alfons Mucha a decorat noile ferestre din nava de nord.

Alte puncte importante din interiorul edificiului sunt cripta şi mausoleul regal. Situat în faţa altarului principal, mausoleul de marmură şi cripta reprezintă locul de veci pentru regii Cehiei. Mausoleul adăposteşte mormintele lui Ferdinand I de Austria şi al soţiei sale Anna de Boemia şi Ungaria şi al împăratului Imperiu Roman, Maximilian al II-lea. Cripta regală de sub catedrală conţine mormintele lui Carol al IV-lea şi a celor patru soţii ale sale, ale lui Wenceslas al IV-lea, Ladislau Postumul, Rudolf al II-lea şi fiica Mariei Tereza de Austria, Marie Amalie, potrivit www.globi.ro.

În partea de sus a clădirii, în curtea interioară, se află o serie de garguiuri, ornamente fantastice şi înfricoşătoare, care servesc sistemul de jgheaburi al Catedralei Sfântului Vitus, eliberând, atunci când plouă, apa, prin gurile lor înfiorătoare. Spre partea sudică, poate fi văzut şi turnul clopotniţei şi cel mai mare clopot făcut vreodată pe pământul Cehiei, utilizat şi în prezent.

Partea neogotică a catedralei constă din naosul principal şi navele laterale înguste, căptuşite cu capele şi aripa nordică a navei transversale.

Întreg edificiul este o catedrală mitropolitană romano-catolică, necropolă regală şi imperială, catedrală a Arhiepiscopiei de Praga, care se află în proprietatea guvernului Republicii Cehe. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 93

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)