BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Sfântul Vitus din Praga

Catedrala Sfantul Vitus din Praga sau ''Katedrala svateho Vita'', situată în centrul complexului de clădiri din jurul Castelului Praga, domină linia orizontului cu turnurile sale care se ridică mai sus decât oricare alte structuri din zonă. Pe lângă ceremoniile religioase, aici se oficiau şi ceremoniile de încoronare a regilor şi reginelor.
Edificiul este un tezaur naţional, atât prin ineditul cât şi prin clasicul elementelor arhitecturale, care îl definesc. Adăposteşte unele dintre cele mai importante simboluri ale statalităţii cehe, cum ar fi Coroana Sfântul Venceslau. A adunat elemente doveditoare ale istoriei Cehiei şi devenit o sumă a creştinismului şi a întregii civilizaţii, după cum se menţionează pe site-ul catedralei www.katedralasvatehovita.
Catedrala are următoarele dimensiuni: 124 x 60 metri, turnul principal are înălţimea de 96,5 metri, turnurile din faţă au 82 m, iar bolta are înălţimea de 33,2 m, potrivit site-ului orasele-europei-paris-roma-si-praga.webnode.ro.
Intrarea în catedrală se face cel mai bine din curtea secundară a Castelului din Praga, prin uşile de bronz masive, o capodoperă a stilului gotic, cu elementele obişnuite ale vremii.
Prima biserică care se află pe locul catedralei actuale a fost o rotondă romanică timpurie fondată de Venceslau I, ducele de Boemia în 925. Acest hram a fost ales pentru că Venceslau a dobândit o sfântă relicvă - braţul Sfântului Vit - de la împăratul Henric I.
În 1060, odată cu înfiinţarea episcopiei din Praga, prinţul Spythinev II s-a implicat în ridicarea unei biserici mai încăpătoare. Deşi nu este în întregime descoperită, experţii susţin că aceasta era o basilică cu trei abside, cu un cafas şi două turnuri, aşezată deasupra părţii de vest a actualei catedrale.
Construcţia din prezent, în stil gotic, a început în 1344 la iniţiativa împăratului Carol al IV-lea, pe locul bazilicii romanice, ale cărei ziduri au fost parţial integrate în noua clădire, precum absida de sud, cu mormântul sfântului Venceslau.
Cel mai important arhitect care şi-s adus contribuţia la ridicarea catedralei a fost un francez, Matthias din Arras, care a proiectat o basilică cu trei nave. În timpul vieţii sale a reuşit să facă majoritatea detaliilor de pe laterala de est, cu arcade. Verticalitatea stilului târziu gotic francez, claritatea şi rigiditatea în respectarea proporţiilor îi fac vizibilă lucrarea până azi.
După moartea lui Matthias, în 1352, arhitectul Peter Parler, având doar 23 de ani, a preluat lucrările la catedrală. Parler a continuat cu planurile rămase de la antecedentul său, lucrând la unele detalii ale catedralei, apoi, s-a axat pe ideile sale. Designul îndrăzneţ şi inovator al lui Parler a dus la realizarea unei noi sinteze de elemente gotice în arhitectură, exemplificat prin bolţile pe care le-a realizat şi care dau un viu aspect tavanului.
În timp ce Matthias din Arras a pus accent pe un sistem rigid de calcule şi proporţii matematice în proiectul său, Parler a tratat arhitectura ca pe sculptură. Particularităţile stilului său pot fi văzute şi în proiectarea pilaştrilor (cu coloane clasice în formă de clopot), peretele unduitor al tavanului, originalitatea ferestrelor (nu sunt două ferestre la fel - ornamentele lor sunt întotdeauna altele). Printre busturile prezente, se găsesc persoane din familia regală, sfinţi, episcopi din Praga, şi cei doi arhitecţi, printre care şi Parler. El nu a reuşit să termine decât cafasul şi lateralele cu coloane, potrivit web.archive.org.
În 1406, fiii lui Parler, Wenzer Parler, însă mai ales Johannes Parler, au continuat munca acestuia. Aceştia au fost urmaţi de un anume Petrilk. Sub aceşti trei maeştri, s-au terminat lateralele şi marele turn de pe laterala sudică. Supranumit şi "Poarta de aur" (datorită mozaicului de aur care înfăţişează Judecata de Apoi) pe aici intrau regii în catedrală, cu ocazia ceremoniilor de încoronare.
În interiorul lăcaşului sfânt se află douăzeci şi două de capele laterale, capela sfântul Venceslas fiind cel mai impresionant loc din catedrală, aici fiind depuse şi moaştele sfântului. Camera a fost construită de Peter Parler între 1344-1364. Partea inferioară a pereţilor este frumos decorată, cu peste 1.300 de pietre semi-preţioase şi picturi despre patimile lui Hristos. Partea superioară a pereţilor prezintă scene din viaţa sfântului Venceslas. La mijlocul peretelui se află o statuie gotică a sfântului, executată de Jindrich Parler (nepotul lui Peter) în 1373. O uşă mică cu şapte încuietori, pe peretele de sud-vest al capelei, duce la camera Coroanei ce păstrează bijuteriile de încoronare, potrivit www.crestinortodox.ro.
Apoi, mai multe încercări de a continua lucrările la catedrală au fost în mare parte lipsite de succes.
Secolele XIX şi XX au dus la terminarea lucrărilor. Astfel, în 1844, Vaclav Pesina împreună cu arhitectul neo-gotic Josef Kranner au prezentat un program de renovare şi terminare a marii catedrale la adunarea arhitecţilor germani din Praga. În acelaşi an, a fost fondată societatea "Uniunea pentru finalizarea Catedralei Sfântului Vitus din Praga", al cărei scop era repararea şi completarea catedralei.
Josef Kranner s-a ocupat, în mare parte, cu repararea, renunţând la decoraţiile baroce inutile şi restaurând interiorul. În 1870, fundaţiile noii nave erau în sfârşit aşezate, iar în 1873, odată cu moartea lui Kramer, arhitectul Joseph Mocker a preluat planurile. El este cel care a proiectat faţada de vest într-o formă tipică gotică clasică, cu cele două turnuri. Aici, se găseşte şi rozeta inspirată de la catedralele pariziene. În partea dreaptă a turnului, se află vechea intrare principală în catedrală având deasupra celor trei arcade un mozaic auriu ce reprezintă Judecata de Apoi. Acelaşi design a fost continuat, după moartea lui Mocker, de următorul arhitect, care va fi şi ultimul, Kamil Hilbert. Faimosul pictor ceh Alfons Mucha a decorat noile ferestre din nava de nord.
Alte puncte importante din interiorul edificiului sunt cripta şi mausoleul regal. Situat în faţa altarului principal, mausoleul de marmură şi cripta reprezintă locul de veci pentru regii Cehiei. Mausoleul adăposteşte mormintele lui Ferdinand I de Austria şi al soţiei sale Anna de Boemia şi Ungaria şi al împăratului Imperiu Roman, Maximilian al II-lea. Cripta regală de sub catedrală conţine mormintele lui Carol al IV-lea şi a celor patru soţii ale sale, ale lui Wenceslas al IV-lea, Ladislau Postumul, Rudolf al II-lea şi fiica Mariei Tereza de Austria, Marie Amalie, potrivit www.globi.ro.
În partea de sus a clădirii, în curtea interioară, se află o serie de garguiuri, ornamente fantastice şi înfricoşătoare, care servesc sistemul de jgheaburi al Catedralei Sfântului Vitus, eliberând, atunci când plouă, apa, prin gurile lor înfiorătoare. Spre partea sudică, poate fi văzut şi turnul clopotniţei şi cel mai mare clopot făcut vreodată pe pământul Cehiei, utilizat şi în prezent.
Partea neogotică a catedralei constă din naosul principal şi navele laterale înguste, căptuşite cu capele şi aripa nordică a navei transversale.
Întreg edificiul este o catedrală mitropolitană romano-catolică, necropolă regală şi imperială, catedrală a Arhiepiscopiei de Praga, care se află în proprietatea guvernului Republicii Cehe. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa