logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Bună seara, Irina'' (1980)

Image

Filmul "Bună seara, Irina", regizat de Tudor Mărăscu după un scenariu scris de Timotei Ursu, a avut premiera în 1980. Pelicula reprezintă debutul în cinematografie al regizorului de teatru şi televiziune Tudor Mărăscu, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Irina Ionescu (interpretată de actriţa Valeria Seciu) este soţia unui navigator de cursă lungă - Victor (interpretat de actorul Ştefan Iordache). "Acesta, prin prisma muncii sale, este plecat de acasă mai mult de nouă luni într-un an. Deşi munca şi soţia îi creează un confort în viaţă, acest lucru, în timp, se schimbă. Irina suferă de lipsa dragostei şi a atenţiei soţului, motiv pentru care, este pe cale să cadă în mrejele altui bărbat. Soţul ei află acest lucru, încercând să rezolve problema care s-a ivit", notează site-ul amintit mai sus.

"Abia întors după o călătorie de câteva luni, Victor află că Irina suportă greu acest stil de viaţă, în care îşi vede soţul doar câteva zile odată la multe luni distanţă. El speră însă că timpul pe care-l va petrece acasă va face ca relaţia cu Irina să funcţioneze din nou, însă îmbolnăvirea neaşteptată a unui căpitan de vas îi aduce promovarea de la secund la căpitan de navă, pe care o aştepta de multă vreme şi pentru care studiase îndelung. Doar că această promovare presupune să plece imediat în cursă şi să abandoneze relaţia cu Irina", scrie site-ul https://www.cinemarx.ro, în prezentarea filmului.

 

Sursa foto: cinemagia.ro


 

Acţiunea filmului începe în dana portului în care acostează vaporul cu care se întorsese acasă, după cinci luni, Victor. Cu uimire, află că e numit comandant de vas dacă pleacă a doua zi din nou în cursă, pe ruta Casablanca, Brazilia, Peru, deci o nouă cursă lungă. Victor ştie că Irina, soţia lui, suportă din ce în ce mai greu aceste despărţiri lungi şi îi spune şefului că vrea s-o întrebe pe soţie dacă e de acord. "Nu scrie la regulament că se dau avize cu consimţământul soţiei", răspunde şeful lui Victor.

Ajunge acasă, dar Irina nu e acolo. Victor se întoarce pe vas, apoi pleacă acasă la Mircea (interpretat de actorul Emil Hossu), un vechi prieten al său, care e îndrăgostit de Irina şi îi aminteşte mereu acest lucru, reproşându-i că l-a ales pe Victor şi nu pe el. Ajuns acasă la Mircea, intră în toate camerele, căutând-o pe Irina, dar ea nu era acolo. După o vreme, Irina sună la Mircea să întrebe dacă Victor e la el, apoi soseşte şi ea. Dialogurile dintre cei doi sunt simple, scurte, dar pline de înţelesuri nerostite. "Eram sigură că o să mă cauţi aici", spune Irina. "Din 100 de bărbaţi, 99 te-ar fi căutat aici", răspunde Victor. "Din 100 de femei, 99 ar fi fost aici", vine replica Irinei.

Cei doi coboară pe faleză să se plimbe, Irina îi mărturiseşte că nu mai suportă acest gen de viaţă. "Nu mi-ai spus niciodată nimic, Irina", zise Victor. "Ba ţi-am spus", spune ea. "La revelionul trecut?", insistă Victor. "La singurul revelion petrecut împreună", răspunde Irina. "Când mi-ai urat să nu mai plec pe mare? Dar mi-ai spus râzând... N-ar fi trebuit să spui asta niciodată, eu am socotit că a fost o glumă", adaugă el.

 

Sursa foto: cinemagia.ro


 

Irina şi Victor intră într-o cafenea şi ea aprinde o ţigară. Din nou dialoguri scurte. "Era vorba că mă las eu de fumat, nu că te apuci tu". "N-ai să te laşi niciodată de fumat, Victor". "Da, sunt un om slab". "Tu? Nu eşti un om slab, eşti un om tare. Şi ai fi avut nevoie tot de un om tare. Eu nu sunt tare, sunt doar sinceră, Victor". "De când nu mă mai iubeşti, Irina?". "Eu nu mai ştiu decât că nu mai am 20 de ani. Aş vrea să înţelegi că nu mai pot, am vrut dar chiar nu mai pot, în patru ani am stat doar 125 de zile împreună...". "Eu am crezut că am fost tot timpul acasă, Irina". "Da, ai crezut, dar eu... ce vină am? Mi-e foarte greu, Victor".

Victor e chemat urgent în port şi pleacă, Irina se duce după el. Urcă pe navă şi intră în cabina lui Victor. Îi găseşte jurnalul şi citind câteva pagini, realizează că în drumurile lui, Victor rezistă doar gândindu-se la ea şi fiecare pagină a jurnalului se termină cu "Bună seara, Irina". Iese pe punte, îl vede pe Victor echipat în costum de scafandru şi coborând în adânc, pentru a repara ceva. Irina îşi dă seama de responsabilitatea pe care o are Victor, pentru un întreg echipaj, dar şi de pericolul căruia se expune.

Filmul se încheie cu Irina şi Victor mergând acasă pentru ca el să ia nişte cărţi, haine şi hărţile necesare. În timp ce Irina îi pregăteşte ceva să mănânce, el adoarme. Dimineaţa, vede că Irina nu a dormit, l-a vegheat. Apoi se îmbracă şi pleacă. "La revedere, Irina!". "Drum bun" - sunt replicile cu care se încheie filmul.

"Valeria Seciu e uimitoare. Rolul ei, aşa de dificil, rol de neîncetată, sinceră, provizorie răzgândire; regret continuu, dar dorit intens a fi doar trecător. Rolul ei se potriveşte cu făptura sa de fetiţă gravă şi perplexă. Figura ei nu se compune din trăsături impecabile de zeiţă greacă, ci dintr-un surâs şi o pereche de ochi imenşi. Ochii se deschid ca o largă fereastră, iar buzele se închid într-un zâmbet de o dulceaţă infinită. (...) Iar Ştefan lordache, acest mare şi multiplu artist, îşi compune personajul numai din aluzii şi elocvente reticenţe, cu o graţioasă şi severă eleganţă morală şi trupească, aşa cum numai marii actori ştiu să îmbine", scria D.I. Suchianu în revista "România literară" nr. 26 din 26 iunie 1980, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Dorel Vişan, Brânduşa Zaiţa Silvestru, Mihai Stan, Mihai Dobre, Dan Condurache, Sebastian Papaiani, Dionisie Vitcu, Ion Anghel, Radu Panamarenco. Coloana sonoră este semnată de compozitorul Florin Bogardo.

Filmul "Bună seara, Irina" a primit, în 1981, Premiul pentru interpretare feminină (Valeria Seciu), la Festivalul de la Costineşti, precizează site-ul https://www.cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Criste, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: cinemaraton.ro

Afisari: 71

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 08:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read