14 ianuarie - Ziua mondială a logicii (UNESCO)
.png)

În fiecare an, la 14 ianuarie, începând din 2019, se sărbătoreşte Ziua mondială a logicii.
Abilitatea de a gândi este una dintre cele mai definitorii trăsături ale rasei umane. În diferite culturi, definiţia umanităţii este asociată cu concepte precum conştiinţa, cunoaşterea şi raţiunea. Potrivit clasicei definiţii occidentale, oamenii sunt definiţi drept "animale logice" sau "raţionale", notează https://en.unesco.org/.
Logica, privită ca investigaţie pe principiile raţionamentului, a fost studiată de multe civilizaţii de-a lungul istoriei şi, încă de la primele sale formulări, a jucat un rol important în dezvoltarea filosofiei şi a ştiinţelor.
În ciuda relevanţei sale incontestabile în dezvoltarea cunoştinţelor, ştiinţelor şi tehnologiilor, există puţină conştientizare publică cu privire la importanţa logicii. Proclamarea Zilei mondiale a logicii de către UNESCO, în asociere cu Consiliul Internaţional pentru Filosofie şi Ştiinţe Umane (CIPSH), intenţionează să aducă istoria intelectuală, semnificaţia conceptuală şi implicaţiile practice ale logicii în atenţia comunităţilor ştiinţifice interdisciplinare şi a publicului larg.
O sărbătorire anuală dinamică şi globală a Zilei mondiale a logicii are ca scop încurajarea cooperării internaţionale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât şi în predare, sprijinirea activităţilor asociaţiilor, universităţilor şi altor instituţii implicate în studierea/predarea logicii şi îmbunătăţirea înţelegerii publice a logicii şi a implicaţiilor acesteia în ştiinţă, tehnologie şi inovaţie. În plus, sărbătorirea Zilei mondiale a logicii poate contribui şi la promovarea unei culturi a păcii, a dialogului şi a înţelegerii reciproce, bazată pe avansarea educaţiei şi a ştiinţei.
Ziua mondială a logicii a fost celebrată pentru prima dată la 14 ianuarie 2019, la iniţiativa universităţilor, institutelor de cercetare, fundaţiilor şi asociaţilor active în domeniul matematicii, filosofiei, ştiinţei calculatoarelor, ingineriei, ştiinţelor economice şi cognitive. Au fost organizate workshop-uri, prelegeri şi simpozioane având ca subiect rolul logicii în cunoaşterea umană şi societate în aproximativ 60 de oraşe din întreaga lume: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Chile, China, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, India, Iran, Italia, Kazahstan, Mexic, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Rusia, Arabia Saudită, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina, SUA şi Vatican, aminteşte https://wld.cipsh.international/.
Bazându-se pe succesul înregistrat, Brazilia, membră a UNESCO, a propus proclamarea Zilei mondiale a logicii, Consiliului Executiv al UNESCO. Propunerea a fost discutată şi adoptată în cadrul celei de-a 207-a sesiuni a Consiliului Executiv al UNESCO din octombrie 2019.
La 26 noiembrie 2019, cea de-a 40-a Conferinţă Generală a UNESCO a proclamat ziua de 14 ianuarie drept Ziua mondială a logicii, o zi universală de susţinere a dezvoltării logicii prin predare şi cercetare, precum şi pentru diseminarea publică a disciplinei. Data aleasă pentru a sărbători Ziua mondială a logicii, 14 ianuarie, corespunde cu data morţii lui Kurt Gödel şi cu data naşterii lui Alfred Tarski, doi dintre cei mai proeminenţi logicieni ai secolului al XX-lea, potrivit https://wld.cipsh.international/.
Consiliul Internaţional de Filosofie şi Ştiinţe Umane (CIPSH) şi organizaţia sa membră, Divizia pentru Logică, Metodologie şi Filosofie a Ştiinţei şi Tehnologiei/ Uniunii Internaţionale de Istorie şi Filosofie a Ştiinţei şi Tehnologiei (DLMPST / IUHPST), coordonează sărbătoarea anuală dinamică şi universală a Zilei mondiale a logicii, care vizează încurajarea cooperării internaţionale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât şi în predare, sprijinirea activităţilor asociaţiilor, universităţilor şi a altor instituţii implicate în logică şi îmbunătăţirea înţelegerii publice a logicii şi a implicaţiilor acesteia pentru ştiinţă, tehnologie şi inovaţie.
La 14 ianuarie 2020, cea de-a doua ediţie a Zilei mondiale a logicii s-a desfăşurat sub auspiciile UNESCO. "În secolul XXI - într-adevăr, acum mai mult ca oricând - disciplina logicii este una particulară, vitală societăţilor şi economiilor noastre. Informatica şi tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, de exemplu, au rădăcini în raţionamentul logic şi algoritmic" a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO, potrivit https://wld.cipsh.international/.
***
Kurt Friedrich Gödel (n. 28 aprilie 1906 - m. 14 ian. 1978) a fost unul dintre principalii fondatori ai erei metamatematice moderne în logica matematică. El este cunoscut pe scară largă pentru teoremele incompletitudinii, care se numără printre câteva dintre teoremele de referinţă din matematica secolului al XX-lea, dar lucrarea sa a atins fiecare domeniu al logicii matematice. În lucrarea sa filosofică, Gödel a formulat şi a apărat platonismul matematic, opinia că matematica este o ştiinţă descriptivă sau, alternativ, opinia potrivit căreia conceptul de adevăr matematic este obiectiv. Pe baza acestui punct de vedere, el a pus bazele programului de analiză conceptuală în cadrul teoriei mulţimilor. A anticipat şi subliniat importanţa numerelor mari cardinale în teoria mulţimilor înainte ca importanţa lor să devină evidentă, potrivit https://plato.stanford.edu/.
Alfred Tarski (n. 14 ian. 1901 - m. 26 oct. 1983), unul dintre cei mai mari logicieni din toate timpurile, este considerat "omul care a definit adevărul". Lucrările sale asupra conceptelor de adevăr şi consecinţă logică sunt pietrele de temelie ale logicii moderne, influenţând evoluţiile în matematică, filosofie, lingvistică şi informatică. Născut la Varşovia din părinţi evrei, şi-a schimbat numele şi s-a convertit la catolicism, dar nu a reuşit niciodată să obţină o catedră în ţara sa natală. O călătorie neprevăzută în Statele Unite, la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, i-a salvat viaţa şi i-a schimbat cariera, chiar dacă l-a separat ani de zile de familie. La sfârşitul războiului, era profesor de matematică la Universitatea Berkeley din California. Alfred Tarski a construit un imperiu în logică şi metodologie care a atras studenţi şi cercetători distinşi din întreaga lume, arată https://www.amazon.com/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda )
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice