TIMP LIBER DE ACASĂ: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - ediţie specială online
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se desfăşoară în mediul online, în perioada 12-21 iunie, având tema ''Puterea de a crede''. Timp de 10 zile, unele dintre cele mai mari spectacole ale lumii, recunoscute şi premiate la nivel internaţional, pot fi urmărite online pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube.
Programul fiecărei zile de festival începe la ora 9:30 dimineaţa şi se încheie la ora 24:00. Toate evenimentele vor fi redifuzate pe timpul nopţii pentru spectatorii de pe alte fusuri orare, de pe cele cinci continente de unde FITS a selectat spectacole: Asia, America de Nord, America de Sud, Australia şi Europa.
Evenimentul care de 27 de ani deschide Sibiul spre lume şi lumea spre Sibiu, devine primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală şi de Est care desfăşoară în 2020 exclusiv în mediul digital - a anunţat site-ul oficial al festivalului www.sibfest.ro/fits-online. FITS 2020, desfăşurată sub genericul ''Puterea de a crede/ Empowered'', aduce în casele spectatorilor 138 de evenimente din 30 de ţări, adică peste 14.400 de minute de teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferinţe, dezbateri, spectacole lectură şi spectacole pentru copii difuzate gratuit.
Foto: (c) ROMULUS BRUMA (C) / AGERPRES FOTO
Organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României, ediţia specială FITS are o structură similară celei deja consacrate, compusă din 13 secţiuni distincte: teatru, dans, outdoor, circ contemporan, muzică, operă, film, conferinţe speciale, Therme Forum, Bursa de Spectacole, Platforma doctorală, dar şi o nouă secţiune, ''FITS for KIDS'', dedicată celor mici.
''Ceea ce la început părea de neimaginat, devine realitate. Am reuşit împreună cu întreaga echipă pe care o am alături să dăm sens unei idei care părea de neconceput (...). O ediţie a festivalului care să ne readucă împreună, pe toţi cei cărora ne e dor de frumos, în poate cea mai mare sală de spectacole în care ne-am întâlnit până acum: online-ul. Îi vom avea alături pe unii dintre cei mai mari artişti ai lumii din toate timpurile, cu spectacole pe care nu am fi putut poate niciodată să le aducem în festival, pentru că nu avem încă nici scenele, nici resursele materiale necesare'', a transmis Constantin Chiriac, preşedintele FITS, care a adăugat că astfel vor fi prezenţi unii dintre marii creatori ai lumii cu spectacolele lor: Bob Wilson, Peter Sellars, Thomas Ostermeier, Akram Khan, Sasha Walz, Hideki Noda.
Din programul festivalului amintim: ''Poveşti magice cu Marian Râlea'' (în fiecare zi de la ora 9.30 şi 21.30), ''După bătălie'', de Pippo Delbono (12 iunie, ora 12.00), ''Caractere'', de Hideki Noda (12 iunie, ora 15.00), ''Inter_rupted'' - dans (12 iunie, ora 22.30), ''Omul e om'', regia Kazuyoshi Kushida (13 iunie, ora 12.00), ''Beţie'' (13 iunie, ora 15.45), ''Paznicul templului'' (13 iunie, ora 23.00), ''Cerere în căsătorie'' (14 iunie, ora 12.00), ''D'ale carnavalului'' (14 iunie, ora 14.30), ''Metamorfoza'', regia Wu Hsing-kuo (14 iunie, ora 16.30), ''Boys Don't cry'' - dans (14 iunie, ora 23.00), ''În timp ce priveam tavanul, am zărit cerul'' - operă, regia Eugen Jebeleanu (15 iunie, ora 15.00), ''Aşteptându-l pe Godot'', regia Silviu Purcărete (15 iunie, ora 17.00), Muzică fado (15 iunie, ora 21.37), ''Trei surori'', regia Peter Stein (16 iunie, ora 20.30), ''Profesorul Bernhardi'', regia Thomas Ostermeier (17 iunie, ora 14.20), ''Carnival of the Animals''- circ contemporan, (18 iunie, ora 15.10), ''Moby Dick'' - spectacol de stradă (18 iunie, ora 15.55), ''Povestea prinţesei deocheate'', regia Silviu Purcărete (19 iunie, ora 20.00), ''Poetul orb'', de Jan Lauwers (20 iunie, ora 22.00), ''Livada de vişini'', regia Lev Erenburg (21 iunie, ora 19.10), ''Mesia'' - operă, regia Robert Wilson (21 iunie, ora 21.40).
***
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi are originile în urma unei decizii luate în 1993 de un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul ''Radu Stanca'' din Sibiu, care s-a hotărât să dăruiască oraşului un festival de teatru. Marile spectacole ale teatrului românesc şi ale teatrelor invitate din afara ţării au făcut ca Festivalul să fie remarcat în peisajul cultural internaţional, festivalul evoluând de la an la an. Numărul ţărilor participante a ajuns de la opt - la cea de a doua ediţie - până la 68, în 2005.
Anul 2007 a marcat o ediţie de excepţie a Festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment adusă oraşului Sibiu în obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg. Evenimentul a reunit peste 2.500 de invitaţi din 70 de ţări.
Personalităţi de renume mondial, artişti, regizori, ambasadori, premieri, preşedinţi au fost prezenţi la ediţiile festivalului de-a lungul timpului. Străzi, pieţe, catedrale, biserici, parcuri, cetăţi, hale şi săli de teatru au devenit pline până la refuz cu oaspeţi veniţi din toate colţurile lumii. FITS participă la dezvoltarea unei pieţe de spectacol şi a dialogului creativ prin susţinerea teatrului independent, a întâlnirii şcolilor şi academiilor de teatru, a noii dramaturgii a cărţilor de teatru şi a experimentului creator. Complementar, Bursa de Spectacole de la Sibiu a oferit tuturor profesioniştilor din România şi din lume şansa dezvoltării limbajului pieţei libere, evidenţiază www.sibfest.ro.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU/AGERPRES FOTO
Fiecare ediţie a Festivalului s-a desfăşurat sub genericul unor teme în jurul cărora s-a realizat planificarea artistică: 1995 - Toleranţă, 1996 - Violenţă, 1997 - Identitate Culturală, 1998 - Legături, 1999 - Creativitate, 2000 - Alternative, 2001 - Provocări, 2002 - Punţi, 2003 - Mâine, 2004 - Moşteniri, 2005 - Semne, 2006 - Împreună?!, 2007 - Next, 2008 - Energii, 2009 - Inovaţii, 2010 - Întrebări, 2011 - Comunităţi, 2012 - Crize. Cultura face diferenţa, 2013 - Dialog, 2014 - Unicitate în diversitate, 2015 - Growing smart/ Smart growing, 2016 - Construind încredere, 2017 - Iubire, 2018 - Pasiune, 2019 - Arta de a dărui, 2020 - Puterea de a crede.
FITS este organizat de Teatrul Naţional ''Radu Stanca'' Sibiu, iar Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanţator al evenimentului. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025
Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de
Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025
Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui
CITATUL ZILEI
'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie
Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)