logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

JO 2018: Istoria participării României la Jocurile Olimpice de iarnă

Imagine din galeria Agerpres

România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie din 1924 şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble, Franţa, România a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor - medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de iarnă începe în 1928, când ţara noastră a concurat cu 10 sportivi la o singură probă: bob. Delegaţia de sportivi români nu a primit susţinere financiară din partea statului pentru participarea la olimpiadă, astfel că sportivii care s-au înscris au fost nevoiţi să suporte singuri cheltuielile de deplasare şi de participare. Pe lângă echipele de bob, a mai participat şi o echipă de militari, condusă de locotenentul Ion Zăgănescu. Echipa României s-a clasat pe locul 8 din 9 ţări participante.

La ediţia din 1932, desfăşurată la Lake Placid, SUA, România a participat cu patru sportivi, tot la proba de bob. Cheltuielile de participare au fost susţinute prin organizarea de baluri şi colecte publice, prin sprijin financiar din partea Ministerului de Război, cei 4 sportivi fiind şi aviatori, şi prin contribuţia fiecărui sportiv cu câte 25.000 lei. Rezultatele obţinute, locurile 4 la bob-2 şi 6 la bob-4, au fost remarcabile, având în vedere că sportivii se antrenaseră în condiţii modeste în România. La această ediţie, România a obţinut 4 puncte, clasându-se pe locul 10 în clasamentul pe naţiuni, potrivit http://www.cosr.ro. Aceasta a fost cea mai bună clasare a României la Jocurile Olimpice de iarnă din istoria participărilor.

În 1936, Jocurile Olimpice de iarnă s-au desfăşurat în Germania, la Garmisch-Partenkirchen. România a participat cu 15 sportivi (14 bărbaţi şi o femeie), care au concurat la opt probe din cinci sporturi. Această ediţie a însemnat pentru România prima participare la o olimpiadă de iarnă în probele de patinaj artistic, sărituri cu schiurile, schi alpin şi schi fond. Cel mai bun rezultat al delegaţiei României a fost locul 13, obţinut de perechea Irina Timciuc - Alfred Eisenbeisser-Feraru la patinaj artistic, precizează http://www.cosr.ro.

Al Doilea Război Mondial determină anularea a două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă.

Ediţia de după război, din 1948, s-a desfăşurat la St. Moritz, Elveţia. România a participat cu o delegaţie formată din şapte sportivi, toţi bărbaţi, care au concurat la un singur sport, cu trei probe de schi. Schiorii Dumitru Sulică, Ion Coliban, Dumitru Frăţilă, Radu Scârneci, Vasile Ionescu, Béla Imre şi Mihai Bâră au ocupat locuri între 38 şi 74, ei concurând la probele de slalom, coborâre şi combinată alpină. Delegaţia României nu a obţinut niciun punct. Românii au fost prezenţi şi la proba demonstrativă de patrulă militară pe distanţa de 28,05 km, unde a participat o echipă de militari condusă de căpitanul Ştefan Ionescu, primul comandant al C.S. Dinamo Braşov.

România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1952 cu 16 sportivi, care au concurat la trei sporturi: combinata nordică, schi alpin şi schi fond. România a trimis la Oslo, în Norvegia, o delegaţie formată numai din bărbaţi, care au participat la şapte probe de schi. La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a unui reprezentant român în proba de combinata nordică. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 10, la ştafeta de 4x10 km, la schi fond, conform http://www.cosr.ro. Echipa a fost formată din Moise Crăciun, Manole Aldescu, Dumitru Frăţilă şi Constantin Enache. Alte rezultate bune au fost locul 19, obţinut de Niculae-Cornel Crăciun, la combinata nordică şi locul 22 obţinut de Gheorghe Olteanu în cursa de 50 km.

La Jocurile Olimpice de la Cortina d'Ampezzo, Italia, din 1956, România a participat cu 19 sportivi (13 bărbaţi şi 6 femei), care au concurat la patru sporturi (bob, sărituri cu schiurile, schi alpin şi schi fond). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locurile 14 obţinute de echipajul de bob de 2 persoane (Heinrich Enea şi Mărgărit Blăgescu) şi de cel de 4 persoane (Heinrich Enea, Nicolae Moiceanu, Dumitru Frăţilă şi Mărgărit Blăgescu). Alte două echipaje au ocupat locul 18 la cel de două persoane şi 20 la cel de patru persoane. La această ediţie au participat echipe din 32 de ţări.

După absenţa la Jocurile Olimpice din 1960, România a revenit în competiţie, în 1964, la Innsbruck, cu 27 sportivi (numai bărbaţi), care au concurat la 4 sporturi: biatlon, bob, hochei pe gheaţă şi schi fond, cu şase probe. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 5, obţinut de biatlonistul Gheorghe Vilmoş la proba de 20 km. La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a echipei naţionale de hochei pe gheaţă a României, din care făcea parte şi braşoveanul Ion Ţiriac, care a devenit cunoscut mai târziu ca jucător de tenis şi, ulterior, ca om de afaceri. Echipa naţională de hochei s-a clasat, în final, pe locul 12. În această competiţie, a debutat Ion Panţuru (la bob-2 şi la bob-4), participant la patru olimpiade de iarnă. România a încheiat această ediţie cu 2 puncte, ocupând locul 19 în clasamentul pe puncte.

La Jocurile Olimpice din 1968, de la Grenoble (Franţa) România a înregistrat cel mai reprezentativ succes din istoria participărilor. Delegaţia formată din 30 sportivi (29 bărbaţi şi 1 femeie), a concurat la nouă probe din cinci sporturi - biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj artistic şi schi alpin. La această ediţie, România a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor - medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Cei doi boberi deveniseră campioni europeni cu un an în urmă şi vicecampioni europeni înaintea concursului de la Grenoble. S-au clasat la numai câteva sutimi de secundă în spatele celebrului italian Eugenio Monti, campionul JO, notează ''Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România''. (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002). Ei au făcut parte şi din echipajul de bob-4 persoane, împreună cu Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei, care s-a clasat pe locul patru la olimpiadă. Două alte participări apreciate au fost cele ale schiorului junior Dan Cristea, născut în 1949, care a ocupat locul 25 la slalom şi ale patinatoarei Beatrice Huştiu, născută în 1956, care la numai 11 ani şi jumătate, s-a clasat pe locul 29, devansând în programul liber 12 patinatoare cu experienţă.

Bilanţul delegaţiei României a fost cel mai semnificativ din toate participările la olimpiadele albe: medalie de bronz la bob-2 persoane, locul 4 la bob-4 persoane şi locul 7 la ştafeta de biatlon pe distanţa de 4 x 7,5 km. România a acumulat 7 puncte în clasamentul pe naţiuni, ocupând locul 15 pe medalii şi locul 16 în ierarhia pe puncte. În competiţie au participat echipe din 37 de naţiuni.

 

Sursa foto: (c) AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ


România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1972, de la Sapporo, Japonia, cu 13 sportivi, numai bărbaţi, care au concurat la 4 sporturi: biatlon, bob, patinaj artistic şi schi alpin. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 5 obţinut de echipajul de bob - 2 persoane, format din Ion Panţuru şi Ion Zangor. Cei doi boberi au făcut parte şi din echipa de bob - 4 (împreună cu Dumitru Pascu şi Dumitru Focşeneanu) care s-a clasat pe locul 10. Un alt loc bun a fost obţinut de ştafeta masculină la biatlon care s-a clasat pe locul 9. La această ediţie a Jocurilor Olimpice, România a obţinut 2 puncte, clasându-se pe locul 18 în clasamentul pe naţiuni.

În 1976, la Innsbruck, Austria, cel mai bun rezultat al echipei de români, formată din 32 bărbaţi, a fost locul 7, pe care s-a clasat echipa masculină de hochei, care a realizat patru victorii (4-3 cu Austria, 4-3 cu Elveţia, 9-4 cu Bulgaria şi 3-1 cu Japonia) din 6 meciuri desfăşurate. Echipajul de bob-4 persoane s-a clasat pe locul opt, iar echipajul de bob-2 persoane România I, condus de Ion Panţuru, a terminat pe locul 11. Un alt loc important a fost locul 10 obţinut de ştafeta masculină de 4 x 7,5 km la biatlon. Ion Panţuru era atunci antrenor, însă din cauza accidentării unuia dintre elevii săi, a intrat în competiţie.

România participă în 1980, la Lake Placid, SUA, cu o delegaţie formată din 35 sportivi (33 bărbaţi şi 2 femei), care au concurat la 4 sporturi cu 9 probe (8 masculine şi 1 feminină). La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a unor reprezentanţi români în probele de patinaj viteză şi sanie. Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locurile 8 obţinute de echipa masculină de hochei şi de echipa de bob - 4 persoane România I. Echipa de hochei pe gheaţă a României a evoluat în grupa B, alături de Suedia, SUA, Cehoslovacia, Germania Federală şi Norvegia. Primul meci desfăşurat a fost victoria cu 6-4 împotriva RFG-ului, în care Doru Tureanu a marcat patru goluri, fiind declarat cel mai bun hocheist al zilei la olimpiadă. În clasamentul final, echipa României s-a clasat pe locul 8. Echipajele de bob au obţinut şi ele rezultate bune: bobul de 4 persoane România I s-a clasat pe locul 8, iar cel de 2 persoane România I pe locul 11.

La Sarajevo, Iugoslavia, în 1984, România a participat cu 19 sportivi (16 bărbaţi şi 3 femei) care au concurat la 6 sporturi (biatlon, bob, patinaj viteză, sanie, schi alpin şi schi fond) cu 19 probe. Cea mai bună performanţă a fost obţinută de boberi, care s-au clasat pe locul 7 la bob-4, potrivit http://www.cosr.ro. Echipajul de sanie-2 masculin s-a clasat pe locul 11, iar ştafeta masculină de biatlon a obţinut locul 13.

La ediţia a 15-a a Jocurilor Olimpice, din 1988, de la Calgary, Canada, au participat 57 de naţiuni. România a avut 14 sportivi, dintre care cinci femei, în competiţie, în probele de schi alpin, bob, schi fond şi sanie. Cel mai bun rezultat obţinut a fost locul 12, obţinut de echipa feminină de schi fond 4 x 5 km.

În 1992, la Albertville, Franţa, au concurat 23 sportivi români (14 bărbaţi şi 9 femei), la 8 sporturi (biatlon, bob, patinaj artistic, sărituri cu schiurile, schi alpin şi schi fond). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 4, obţinut de echipajul de sanie - 2 persoane (Ioan Apostol şi Liviu Cepoi) şi locul 6 obţinut de Mihaela Dascălu în proba de patinaj viteză pe distanţa de 1.000 m. Ştafeta feminină de biatlon 3 x 7,5 km s-a clasat pe locul 10. Echipajul de sanie-dublu, care s-a clasat pe locul 4, a concurat cu o sanie veche Germina, fabricată în fosta RDG şi modificată pentru a-i îmbunătăţi aerodinamica. Delegaţia României a obţinut, în final, 4 puncte, clasându-se pe locul 22 în clasamentul pe naţiuni.

În 1994, România a participat la Lillehammer, Norvegia, cu 23 de sportivi la 7 sporturi (biatlon, bob, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, schi alpin şi schi fond). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 6 obţinut de echipajul de sanie - 2 persoane (Ioan Apostol şi Liviu Cepoi) şi două locuri 8 obţinute de Mihaela Dascălu în probele de patinaj viteză pe distanţele de 1.500 m şi 3.000 m. Cornel Gheorghe a ocupat locul 14 la prima sa participare la Jocurile Olimpice. Ştafeta de 4 x 7,5 km la biatlon feminin a terminat pe locul 16. României a obţinut doar un punct (la sanie), clasându-se pe locul 28 în clasamentul pe naţiuni.

În 1998, Japonia a fost pentru a doua oară gazda Olimpiadei de iarnă, la Nagano. România a fost prezentă cu 17 sportivi (5 femei şi 12 bărbaţi), cel mai bine comportându-se Éva Tófalvi, care se clasează pe locul 11 în proba de biatlon 15 km.

În 2002, România a trimis la Salt Lake City (SUA) o delegaţie formată din 21 sportivi (11 bărbaţi şi 10 femei), concurând la 8 sporturi cu 26 probe (14 masculine şi 12 feminine). La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiada de iarnă a unui sportiv român în proba de patinaj viteză pe pistă scurtă. Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost două locuri 15 obţinute de echipajul de sanie - 2 persoane - Eugen Radu şi Marian Tican - şi de echipajul de bob -2 persoane - Erika Kovacs şi Maria Spirescu. Cel mai bun rezultat individual l-a obţinut Katalin Kristo la patinaj viteză pe pistă scurtă: locul 17 la 1.500 m.

România a trimis la Torino, Italia, în 2006, o delegaţie formată din 25 sportivi (16 bărbaţi şi 9 femei), care au concurat la 8 sporturi cu 30 probe (15 masculine şi 15 feminine). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 14, obţinut de Gheorghe Chiper, la patinaj artistic şi de ştafeta feminină de biatlon pe distanţa de 4 x 6 km (Dana Elena Plotogea, Éva Tófalvi, Mihaela Purdea şi Alexandra Rusu).

 

Sursa foto: (c) GEORGE CĂLIN / AGERPRES FOTO


În 2010, România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, Canada, cu 29 de sportivi, care au concurat la 9 sporturi (biatlon, bob, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, schi acrobatic, schi alpin, schi fond şi skeleton). La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a unui reprezentant al României în proba de skeleton. Cel mai bun rezultat al delegaţiei României a fost locul 10, la ştafeta feminină de 4 x 6 km, formată din Dana Plotogea, Éva Tófalvi, Mihaela Purdea şi Reka Ferencz. Alte rezultate bune au fost cele două locuri 11 obţinute de biatlonista Éva Tófalvi, în cursa de 15 km individual, şi de echipajul de bob - 2 persoane, format din Nicolae Istrate şi Florin Cezar Crăciun. Cea mai bună clasare în probele de schi a fost locul 16 obţinut de echipajul de sprint la schi fond, format din Paul Constantin Pepene şi Petrică Hogiu.

 

Sursa foto: (c) SIMION MECHNO / AGERRES FOTO


La ediţia Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, organizată între 7 şi 23 februarie, la Soci, în Rusia, România a deplasat o delegaţie de 24 de sportivi, care au concurat la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton), iar port-drapel la cele două ceremonii a fost biatlonista Eva Tofalvi. Locul 17, ocupat de echipajele feminin, respectiv masculin de bob-2, a fost cea mai bună clasare pentru sportivii români la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de

Documentare 31-01-2025 13:07

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui

Documentare 31-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 31-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț

Documentare 31-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie

Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 31-01-2025 01:58

PERSONALITATEA ZILEI: Fosta tenismenă Virginia Ruzici

Fosta jucătoare profesionistă de tenis Virginia Ruzici, dublă câștigătoare a turneului de la Roland Garros, s-a născut la 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii, județul Cluj, conform www.itftennis.com. Este absolventă a IEFS București, actuala Universitate de Educație Fizică și Sport, promoția 197