Este Amazonul mai lung decât Nilul? O expediţie ştiinţifică încearcă să tranşeze o dezbatere mai veche

Care este cel mai lung fluviu din lume: Nilul sau Amazonul? O expediţie internaţională va încerca să răspundă la această întrebare veche de mai multe decenii, parcurgând în canoe cei peste 6.000 de kilometri ai fluviului sud-american, informează AFP.
La bordul a trei ambarcaţiuni cu pedale şi energie solară, membrii expediţiei "Fluviul Amazon: de la gheaţă la mare" intenţionează să pornească în aprilie 2024 din Anzii peruani pentru a ajunge, după şase luni, la Oceanul Atlantic, după ce vor fi traversat Columbia şi Brazilia.
"Obiectivul principal constă în cartografierea fluviului şi documentarea biodiversităţii sale" în scopuri ştiinţifice, a declarat exploratorul brazilian Yuri Sanada, coordonatorul proiectului, evocând totodată realizarea unui film documentar.
Până în prezent, doar 12 persoane s-au aventurat în caiac de la un capăt la celălalt al Amazonului, însă nimeni nu a realizat acest lucru având astfel de obiective, a subliniat Yuri Sanada, care conduce şi compania de producţie audiovizuală Aventura Producoes alături de soţia lui, Vera Sanada.
Aflat în centrul celei mai mari păduri tropicale din lume, Amazonul este de multă vreme considerat cel mai puternic fluviu din lume, având un debit mult mai mare decât cel cumulat al fluviilor Nil, Yangtze şi Mississippi.
Însă există o dispută veche de mai multe decenii în legătură cu statutul de cel mai lung fluviu din lume - Nilul sau Amazonul -, din cauza absenţei unui consens privind locul din care începe şi cel în care se termină fluviul sud-american.
Cartea Recordurilor Guinness atribuie primul loc în acest clasament fluviului Nil. Însă "chestiunea de a şti care este mai lung reprezintă mai mult o chestiune de definiţie decât o simplă măsurătoare", precizează o notă publicată pe site-ul acestei organizaţii.
Potrivit Enciclopediei Britannica, fluviul sud-american are o lungime de aproximativ 6.400 de kilometri, de la izvorul său atribuit râului Apurimac din sudul statului Peru, în timp ce Nilul are o lungime de 6.650 de kilometri.
Anaconde, caimani şi jaguari
Cu toate acestea, în 2014, cercetătorul şi exploratorul american James Contos a dezvoltat o altă teorie, potrivit căreia Amazonul ar putea să izvorască dintr-un alt fluviu, Mantaro, situat mai la nord. Dacă noua expediţie va ţine cont de acest punct de vedere şi de "o gură fluvială mai la sud" de o deltă, acest lucru ar putea "să se traducă printr-o lungime mai mare a Amazonului", a precizat el pentru AFP.
Expediţia va parcurge concomitent cele două cursuri de apă: un grup condus de James Contos va coborî pe Mantaro făcând rafting, în timp ce alt grup va parcurge malurile râului Apurimac pe cai, alături de exploratoarea franceză Celine Cousteau, o nepoată a legendarului oceanograf Jacques-Yves Cousteau.
La joncţiunea celor două cursuri de apă, Yuri Sanada şi doi alţi exploratori vor începe cea mai lungă etapă a călătoriei, la bordul unor canoe individuale din răşină bio, echipate cu senzori pentru a realiza "măsurători mai precise", a explicat exploratorul brazilian.
Expediţia, care beneficiază de sprijinul unor organizaţii internaţionale precum The Explorers Club şi de cel oferit de biblioteca digitală a Universităţii Harvard, va fi însoţită pe anumite tronsoane ale călătoriei de o barcă de asistenţă, care va fi folosită ca bază pentru operaţiuni audiovizuale şi ştiinţifice.
Anaconde, caimani, jaguari - niciunul dintre animalele care vor fi prezente de-a lungul traseului nu îl sperie pe Yuri Sanada. "Ceea ce mă sperie cel mai mult sunt traficanţii şi minerii ilegali", a mărturisit el, explicând că acele canoe vor fi echipate cu cabine antiglonţ. De altfel, organizatorii expediţiei negociază cu autorităţile sud-americane posibilitatea de a beneficia de o escortă armată de-a lungul celor mai periculoase tronsoane.
În cazul în care va avea succes, experimentul ar putea fi reprodus şi pe Nil, a dat asigurări Yuri Sanada, conştient totuşi că această controversă ar putea să nu fie tranşată niciodată. Interesul suscitat de această "cursă" poate să atragă atenţia asupra bogăţiilor naturale ale Braziliei şi asupra programelor de conservare a planetei noastre, a adăugat el.
"Amazonia se situează (parţial) în Brazilia, însă consecinţele distrugerii sale şi obligaţia de a o conserva aparţin lumii întregi", a adăugat coordonatorul proiectului. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii
Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr