#ExplorareMartiana: Perseverance, un "Rolls-Royce" al roverurilor autonome, trimis de NASA pe Marte

Aflat pe ultima porţiune a drumului de peste 470 de milioane de kilometri spre Marte, Perseverance, noul roverul construit de NASA se apropie de noua sa casă planetară. La 18 februarie, roverul va coborî prin atmosfera rarefiată a Planetei Roşii cu viteza de aproximativ 19.500 km/h, iar 7 minute mai târziu îşi va putea începe misiunea de explorare, conform NASA.
"Facem ultimele verificări şi reglaje pentru a-l pune pe Perseverance în poziţia perfectă pentru asolizarea într-unul dintre cele mai interesante locuri de pe Marte", a declarat Fernando Abilleira, administratorul adjunct al acestei misiuni, de la NASA's Jet Propulsion Laboratory. "Echipa abia aşteaptă să pună aceste roci în ţărâna marţiană".
Construit de JPL pentru NASA, Perseverance se va alătura unui alt rover aflat în prezent în misiune pe Marte. Ce îl individualizează însă pe Perseverance în comparaţie cu celelalte rovere folosite de NASA pentru explorarea Planetei Roşii?
1. Perseverance caută urmele străvechi ale vieţii
Dacă, în prezent, suprafaţa lui Marte este un deşert îngheţat, oamenii de ştiinţă au aflat din misiunile anterioare ale NASA că pe Planeta Roşie au existat odinioare mări, lacuri şi cursuri de apă, care alături de o climă cu temperaturi mult mai blânde decât în prezent ar fi creat condiţiile optime apariţiei vieţii, cel puţin sub forma microorganismelor.
"Ne dorim ca Perseverance să ne ajute să răspundem următoarei întrebări logice: Chiar există urme ale existenţei vieţii microbiene pe Marte?", a declarat Katie Stack Morgan, cercetător în cadrul JPL. "Acest obiectiv pretenţios presupune trimiterea pe Marte a celui mai sofisticat robot-cercetător din lume", a adăugat ea.
Pentru a răspunde acestei întrebări vitale pentru domeniul astrobiologiei, Perseverance dispune de o nouă suită de instrumente ştiinţifice extrem de moderne şi de performante. Două dintre ele vor juca un rol cu adevărat important în căutarea eventualelor urme de viaţă din trecutul îndepărtat al planetei: SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals), care poate detecta materie organică şi minerale, şi respectiv PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry), care cartografiază compoziţia chimică a rocilor şi sedimentelor. Aceste instrumente le vor permite oamenilor de ştiinţă să dispună de date de un nivel de detaliu fără precedent în istoria cercetării lui Marte.
Perseverance va folosi o serie de instrumente şi pentru a aduna date ştiinţifice de la distanţă: camerele Mastcam-Z pot face zoom asupra texturii rocilor marţiene aflate la distanţe de peste 90 de metri, în timp ce SuperCam va folosi un laser pentru a penetra în interiorul rocilor şi regolitului marţian şi pentru a le analiza compoziţia din vaporii rezultaţi. RIMFAX (Radar Imager for Mars' Subsurface Experiment) va apela la unde radar pentru a sonda anumite formaţiuni geologice aflate în subteran.
2. Locaţia aleasă pentru asolizarea roverului are un potenţial ridicat pentru găsirea eventualelor urme ale vieţii marţiene
Zonele de teren interesante pentru oamenii de ştiinţă pot fi greu accesibile chiar şi aici, pe Pământ. Desigur că pe Marte însă sintagma "greu accesibil" capătă noi valenţe. Datorită noilor tehnologii care îi permit lui Perseverance să-şi ţintească cu mai multă acurateţe locul de asolizare şi să evite în mod autonom anumite pericole aflate la sol, roverul va putea fi trimis să exploreze un loc greu accesibil şi foarte interesant pentru cercetători: craterul Jezero, un bazin cu diametrul de 45 de kilometri, înconjurat de stânci abrupte şi în care se află dune de nisip şi suprafeţe presărate cu bolovani.
Foto: (c) NASA/JPL-Caltech/EPA
În urmă cu peste 3,5 miliarde de ani, un râu care se scurgea într-un lac din această zonă, a produs la vărsare o deltă. Echipa Perseverance este de părere că în depozitele de sedimente ale acestei delte s-ar putea păstra molecule organice şi alte potenţiale urme lăsate ale vieţii microbiene.
3. Perseverance va aduna şi date despre geologia şi clima planetei Marte
Sondele aflate în jurul Planetei Roşii au adunat imagini şi date din craterul Jezero de pe orbită, de la peste 300 de kilometri distanţă. Identificarea eventualelor urme lăsate de forme antice de viaţă necesită însă o inspecţie mult mai apropiată. Necesită un rover ca Perseverance.
Înţelegerea condiţiilor de mediu din trecutul îndepărtat al planetei Marte şi al istoriei geologice rămasă imprimată în rocile şi sedimentele marţiene le va oferi oamenilor de ştiinţă un tezaur de informaţii despre cum arăta această planetă şi posibile explicaţii cu privire la cataclismul sau şirul de cataclisme prin care a trecut pentru a deveni aşa cum o vedem în prezent. Studierea geologiei şi climei Planetei Roşii ne va oferi şi explicaţia pentru care două planete cu începuturi similare, Marte şi Pământul, au avut destine atât de diferite.
4. Perseverance este prima etapă a unei misiuni care are drept scop aducerea pe Pământ a unor mostre de rocă şi praf marţian
Analiza rocilor şi solului marţian în căutarea urmelor lăsate de viaţă acum peste 3,5 miliarde de ani este un proces extrem de dificil. Această activitate poate fi desfăşurată de oameni de ştiinţă, în laboratoare, în condiţii mult mai optime decât o pot face sistemele automate de analiză in situ ale roverelor de pe Marte, oricât de perfecţionate ar fi acestea. Din acest motiv, NASA a dotat roverul Perseverance, în premieră, cu un sistem de adunare a mostrelor de sol marţian, mostre ce vor fi aduse pe Pământ de o misiune viitoare.
Foto: (c) NASA/JPL-Caltech/EPA
În loc să pulverizeze rocile, aşa cum face burghiul automat din dotarea roverului Curiosity, Perseverance va extrage mostre de rocă de dimensiunea unei bucăţi de cretă pe care le va introduce în tuburi pentru colectarea de mostre. După ce va colecta suficiente mostre, le va transporta şi le va lăsa într-un loc stabilit, de unde vor fi preluate de o misiune ulterioară în scopul aducerii lor pe Pământ.
Odată ce aceste mostre vor ajunge pe Pământ, ele pot fi examinate cu instrumente prea mari şi prea complexe pentru a putea fi trimise pe Marte, iar oamenii de ştiinţă vor avea acces la informaţii pe care nici cel mai sofisticat rover nu le poate desluşi singur, pe Marte.
5. Perseverance are la bord instrumente şi tehnologii care vor deschide drumul pentru misiuni ulterioare pe Lună şi Marte cu echipaje umane
Printre tehnologiile futuriste care sunt testate în această misiune se numără sistemul de nivigaţie Terrain-Relative Navigation. Încorporat în sistemul de asolizare al misiunii, acest sistem îi permite modulului de asolizare aflat în coborâre să înţeleagă rapid, în mod autonom, care este locaţia sa exactă deasupra lui Marte şi să facă modificările de traiectorie necesare pentru a asoliza exact în locul ales.
De asemenea, Perseverance va dispune de o autonomie mai mare de deplasare pe Marte decât orice alt rover precursor. Noul rover este echipat, printre altele, cu un sistem de auto-navigare care îi va permite să acopere suprafeţe mai mari de teren în cadrul unei zile operative cu mai puţine instrucţiuni primite de la NASA decât celelalte rovere de până acum. Astfel de sisteme de navigare vor face ca viitoarele misiuni de explorare cu astfel de rovere, pe Marte, pe Lună sau pe alte corpuri din Sistemul Solar, să se desfăşoare cu un nivel superior de eficienţă decât până în prezent.
Foto: (c) NASA/JPL-Caltech/EPA
În plus, Perseverance transportă şi un experiment tehnologic denumit MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) care va produce oxigen direct din dioxidul de carbon al atmosferei marţiene. Acest experiment va demonstra dacă viitorii exploratori ai planetei Marte vor putea obţine direct de la faţa locului oxigenul necesar pentru respiraţie dar şi pentru combustibilul rachetelor.
Alte două instrumente îi vor ajuta pe inginerii NASA să conceapă sisteme pentru asolizarea şi supravieţuirea astronauţilor care vor ajunge pe Marte: pachetul MEDLI2 (Mars Entry, Descent, and Landing Instrumentation 2) este noua variantă a sistemului folosit în misiunea Mars Science Laboratory (care a transportat pe Marte roverul Curiosity), în timp ce suita de instrumente MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) va oferi informaţii despre vreme, climă, precum şi despre nivelurile de radiaţii ultraviolete de la suprafaţa planetei şi despre pericolul declanşării unor furtuni de praf.
Tot Perseverance are şi rolul de a transporta şi de a depune în siguranţă la suprafaţa lui Marte a dronei elicopter Ingenuity - un experiment tehnologic separat de misiunea roverului. Ingenuity va încerca primul zbor al unui aparat cu rotoare cu palete în atmosfera unei alte planete.
6. Perseverance ne invită pe toţi la o promenadă printre dunele marţiene
Misiunea Mars 2020 Perseverance este dotată cu mai multe camere foto/video decât orice altă misiune interplanetară de până acum - doar pe rover sunt plasate nu mai puţin de 19 camere, iar pe modulul de asolizare sunt instalate 4.
Dacă totul va merge conform programului misiunii, publicul larg va avea posibilitatea să urmărească transmisiuni HD despre cum se desfăşoară o asolizare de Marte şi să asculte, de asemenea în premieră, sunetele ambientale de la suprafaţa planetei, datorită microfonului cu care este dotat roverul Perseverance.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
* #ExplorareMartiana: Prima imagine de pe Marte trimisă de sonda spaţială arabă Al-Amal
* #ExplorareMartiana: Vapori de apă, detectaţi în atmosfera planetei Marte (studiu)
* #ExplorareMartiana: Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat pe orbita lui Marte
* #ExplorareMartiana: Sonda chineză Tianwen-1 ajunge miercuri pe orbita lui Marte
* #ExplorareMartiana: Conţinutul misiunii, obiectivele şi tehnologiile folosite de sonda Al-Amal
* VIDEO #ExplorareMartiana: Sonda arabă Al-Amal (Speranţă) s-a plasat pe orbita planetei Marte
* #ExplorareMartiana: Misiunile trimise spre Marte de EAU, China şi SUA se apropie de destinaţie
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS
Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C