logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#ExplorareMartiana: Conţinutul misiunii, obiectivele şi tehnologiile folosite de sonda Al-Amal

Image

Sonda Al-Amal (Speranţă), din cadrul misiunii lansate spre Marte de Emiratele Arabe Unite (EAU) s-a plasat cu succes, marţi, pe orbita stabilită în jurul Planetei Roşii, reuşită ce coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea acestei uniuni statale arabe.

Această misiune a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima (Japonia) la data de 19 iulie 2020.

Sonda Al-Amal a fost transportată în spaţiu în conul din vârful rachetei portante. Această rachetă a avut nevoie să atingă viteza de 39.000 km/h pentru a se putea rupe de atracţia gravitaţională a Pământului.

La puţin timp după ce a ajuns în spaţiul orbital al Pământului sonda Al-Amal şi-a stabilizat poziţia şi şi-a desfăcut cele trei panouri solare pentru a-şi încărca bateriile pe baza cărora funcţionează calculatoarele de bord, sistemele de transmitere a datelor şi celelalte echipamente ştiinţifice şi de navigaţie, conform Agenţiei spaţiale din Emiratele Arabe Unite.

Pentru a nu se "rătăci" pe drumul spre Marte, sonda a folosit un sistem de navigaţie bazat pe poziţia constelaţiilor, sistem în esenţă similar cu cel folosit de călătorii beduini pentru a se orienta în deşert.

 

Foto: (c) Ahmed Jadallah / REUTERS



Odată ce a ajuns suficient de aproape de planeta Marte, sonda a trecut printr-un alt moment delicat al misiunii, după cel al lansării. Vehiculul spaţial şi-a folosit motoarele pentru a decelera şi pentru a coborî pe orbita marţiană stabilită. În această etapă a misiunii sale, sonda se află atât de departe de Pământ încât semnalul radio pe care-l emite are nevoie de 13 până la 20 de minute să ajungă la Pământ, ceea ce face imposibil controlul vehiculului în timp real. Pentru a depăşi această etapă, sonda este dotată cu un sistem software capabil să ia decizii autonome, pentru a corecta în timp real traiectoria vehiculului. Motoarele sondei au fost aprinse din nou timp de 30 de minute pentru manevrele de frânare (în caz contrar exista riscul ieşirii de pe orbită şi pierderea sondei în spaţiu).

Conform programului misiunii, sonda s-a plasat pe o orbită largă, de formă ovală (eliptică), urmând ca ulterior să se poziţioneze pe orbita aleasă, mai joasă, de pe care va desfăşura observaţii ştiinţifice. Viteza sa va varia între 3.600-14.400 km/h, deplasându-se mai repede atunci când orbita sa eliptică o va aduce mai aproape de suprafaţa planetei. Sonda Al-Amal încheie o orbită completă a planetei Marte în 55 de ore.

Sonda va începe să transmită date ştiinţifice de la jumătatea acestui an, iar misiunea este programată să dureze doi ani tereştri, cu posibilitatea extinderii pentru încă doi ani.

Sonda Al-Amal este un vehicul compact, de formă hexagonală în secţiune, asemenea unei celule dintr-un fagure. Construită din aluminiu, mărimea şi greutatea sondei sunt comparabile cu cele ale unui mic autoturism - aproximativ 1.500 de kilograme, 2,90 metri lungime şi 2,37 metri lăţime.

În spaţiu, sonda şi-a reîncărcat bateriile periodic, folosind trei panouri solare cu capacitatea de 600 de waţi (pentru comparaţie, energia necesară funcţionării a 20 de laptopuri).

Sonda comunică cu centrul pentru controlul misiunii folosind o antenă radio cu o farfurie cu diametrul de 1,5 metri. Această antenă produce un semnal radio care trebuie direcţionat direct către Pământ pentru a face comunicarea posibilă.

Sonda este echipată cu două seturi de motoare de rachetă - motoare "Delta V" folosite pentru accelerare şi decelerare şi respectiv motoare Reaction Control System (RCS) pentru manevrele delicate de repoziţionare în spaţiu. Din când în când sonda are nevoie să se repoziţioneze în spaţiu, fie pentru a-şi plasa panourile solare spre Soare, fie pentru a-şi îndrepta antena de comunicaţii spre Pământ sau instrumentele ştiinţifice spre suprafaţa lui Marte.

 


Foto: (c) Ahmed Jadallah / REUTERS



Creierul sondei este un calculator echipat cu un software sofisticat care poate manevra vehiculul pe orbita lui Marte fără a fi nevoie de comenzi transmise de pe Pământ. Acest detaliu este important din cauza întârzierii cu care ajunge un semnal transmis de pe Pământ pe orbita lui Marte.

La bordul său se află trei instrumente specifice pentru studierea atmosferei marţiene: o cameră digitală care va transmite imagini color de înaltă rezoluţie ale suprafeţei, un spectrometru în infraroşu ce va analiza modificările de temperatură, vaporii de apă şi praful din atmosfera marţiană şi un spectrometru în ultraviolet ce va fi folosit pentru studierea straturilor superioare ale atmosferei marţiene, precum şi pierderile de oxigen şi hidrogen din atmosfera marţiană în spaţiu.

Obiectivele ştiinţifice ale misiunii sondei Al-Amal sunt concentrate asupra studiului atmosferei şi ciclurilor climatice pe Marte. Această misiune are obiectivul de a obţine prima imagine cu adevărat globală a atmosferei marţiene. Va studia modul în care interacţionează straturile atmosferice inferioare cu cele superioare şi va căuta conexiuni între clima marţiană din prezent şi cea din trecutul îndepărtat al Planetei Roşii.

De asemenea, misiunea arabă pe orbita lui Marte îşi propune să ofere o explicaţie cu privire la condiţiile în care Marte şi-a pierdut atmosfera de-a lungul timpului, studiind modul în care clima, ciclurile şi caracteristicile straturilor inferioare ale atmosferei marţiene influenţează procesul de pierdere în spaţiu a oxigenului şi hidrogenului din straturile superioare ultra-rarefiate ale planetei. Oamenii de ştiinţă speră să descopere de ce aceste elemente (care formează împreună apa) se pierd în spaţiu.

Sonda va investiga şi modurile în care atmosfera marţiană se schimbă în ciclurile sale zilnice şi sezonale. Oamenii de ştiinţă vor afla mai multe date şi despre fenomenele meteorologice de pe Marte, printre care celebrele furtuni de praf de la suprafaţa planetei. Dacă pe Pământ astfel de furtuni de praf sunt fenomene scurte şi localizate, pe Marte ele pot cuprinde întreaga planetă. Sonda Al-Amal va fi primul satelit meteorologic de pe orbita lui Marte. Ea va fi primul instrument conceput special pentru a studia efectele pe care unele fenomene meteorologice de la suprafaţa planetei (cum ar fi fluctuaţiile de temperatură sau furtunile de praf) le au asupra straturilor atmosferice superioare, zile şi săptămâni după producerea lor la suprafaţa lui Marte. De asemenea, această sondă va fi primul instrument care va examina interacţiunile dintre climă şi geografie în cazul lui Marte - cum ar fi diferenţele între vremea înregistrată pe vârfurile vulcanice marţiene şi în adâncul canioanelor acestei planete.

În prezent, climatologia, ca ştiinţă, se bazează aproape exclusiv pe studierea climei şi atmosferei terestre. Din acest punct de vedere, Marte este considerat un interesant laborator pentru progresul acestei ştiinţe. Acolo condiţiile sunt foarte diferite de cele de pe Terra. Datele obţinute din studierea climei marţiene vor adăuga noi dimensiuni cunoaşterii cu privire la procesele atmosferice. Acest lucru este important atât pentru a înţelege în profunzime mecanismele atmosferice terestre şi marţiene, dar şi pentru numeroasele alte exoplanete potenţial locuibile pe care le descoperim în Calea Lactee.

De-a lungul acestei misiuni, sonda Al-Amal va aduna şi va trimite spre Pământ un volum de peste 1.000 gigabytes (GB) de date despre Marte. Aceste date vor fi analizate şi catalogate în primă instanţă în cadrul Emiratelor Arabe Unite şi apoi vor fi împărtăşite liber oamenilor de ştiinţă din întreaga lume. AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

#ExplorareMartiana: Sonda arabă Al-Amal (Speranţă) s-a plasat pe orbita planetei Marte

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 04-04-2025 14:16

Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore

Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e

Stiinta 04-04-2025 10:15

'Cântecele' stelelor dezvăluie evoluția Căii Lactee (studiu)

Un nou studiu australian a deschis noi perspective asupra evoluției stelare prin analizarea 'sunetelor' stelelor dintr-un roi stelar aflat la 2,700 de ani-lumină distanță, a transmis joi Xinhua. Publicată miercuri în revista Nature, această descoperire oferă astrofizicienilor o nouă tehnică de a cartografia istoria și viitorul Că

Planeta 03-04-2025 19:12

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare

Planeta 03-04-2025 17:57

Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure

O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice

Planeta 03-04-2025 16:33

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în

Stiinta 03-04-2025 15:09

Ediția 2025 a salonului parizian de tehnologie VivaTech își propune să concretizeze inteligența artificială

Aplicațiile concrete ale inteligenței artificiale (AI) în domenii precum comerț, sănătate sau cultură se vor afla în centrul salonului VivaTech, cel mai mare eveniment tehnologic european, care va avea loc în iunie la Paris, într-o perioadă în care sectorul se află în centrul unor tensiuni geopolitice intense, transmite AFP.

Planeta 03-04-2025 14:37

Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane

Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o

Stiinta 03-04-2025 11:07

Amazon va lansa primii sateliți din constelația sa furnizoare de internet

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze primii sateliți din constelația sa care va furniza acces din spațiu la internet și care va concura cu Starlink, constelația rivalului său, Elon Musk, informează AFP. Misiunea intitulată 'Kuiper Atlas 1' prevede lansarea unui set de 27 de sateliți cu ajutorul

Planeta 03-04-2025 08:56

Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei

Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf

Planeta 02-04-2025 20:04

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000

Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că

Planeta 02-04-2025 19:50

Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută

Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa

Planeta 02-04-2025 18:51

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi

Stiinta 02-04-2025 15:53

Astronauții misiunii Starliner ar accepta oricând o nouă misiune cu capsula Boeing, în pofida problemelor tehnice înregistrate

Astronauții NASA Suni Williams și Butch Wilmore au declarat la unison că ar accepta o nouă misiune la bordul capsulei Starliner construită de Boeing, în pofida problemelor tehnice cu care s-au confruntat cei doi în primul zbor de încercare al acestei capsule, transmite miercuri

Planeta 02-04-2025 14:42

Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă

Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul

Planeta 02-04-2025 10:25

Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături

Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu