Comunicat de presă - Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului
FACIAS: Șefii Gărzii Forestiere Naționale încasează până la 5.000 de euro pe lună pentru 'protejarea' pădurilor defrișate ilegal
Conducerea Gărzii Forestiere Naționale încasează salarii de circa 5000 euro pe lună. Într-un răspuns oficial transmis FACIAS, se arată că, pe lângă venituri considerabile, șefii Gărzii Forestiere beneficiază de autoturisme de serviciu și cazare decontată, în cuantum de 12.000 de euro per mandat.
Din analiza bugetului reiese că cheltuielile de personal ale Gărzii Forestiere Naționale aproape s-au dublat într-un singur an. Dacă în anul 2023, instituția a alocat peste 3,8 milioane de lei pentru salarii, în 2024 suma a crescut la peste 6,7 milioane de lei. Astfel, salariul mediu brut la Garda Forestieră este de 14.730 lei.
În timp ce conducerea și angajații Gărzii Forestiere se bucură de condiții privilegiate, tăierile ilegale ale pădurilor din România au atins cote alarmante. Potrivit statisticilor, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de arbori sunt tăiați ilegal anual.
Asta în timp ce, pe hârtie, instituția raportează ca indicator de performanță prioritar reducerea tăierilor ilegale de arbori. Alți indicatori de analiză a performanței instituției sunt: creșterea suprafețelor împădurite prin acțiuni de împădurire și reîmpădurire, creșterea efectivelor de faună sălbatică prin repopulare, diminuarea actelor de braconaj prin controale și sancțiuni.
Realitatea din teren arată că acești indicatori sunt departe de a fi îndepliniți. Potrivit datelor Romsilva, doar în primele nouă luni ale anului 2024, pagubele provocate de tăierile ilegale de arbori au depășit 7,3 milioane de lei. Totodată, în ultimul deceniu, suprafața împădurită a României a crescut cu doar 0,3% - de 30 de ori mai puțin decât recomanda Academia Română, încă din 2016. În același interval, peste 11 milioane de arbori au fost tăiați legal, cu mult peste recomandările experților. Dacă la aceste cifre se adaugă și estimările privind tăierile ilegale raportate de Greenpeace, tabloul este unul devastator.
Campania 'Închideți robinetul risipei', derulată de FACIAS are scopul de a atrage atenția asupra risipei colosale de fonduri publice și de a responsabiliza autoritățile în gestionarea eficientă și transparentă a banilor publici.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].