logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#ExplorareMartiana: Ingenuity, micuţul elicopter trimis de NASA pentru a zbura în atmosfera lui Marte

Image

Atunci când Perseverance, noul rover autonom construit de NASA, va atinge cu roţile solul marţian, la 18 februarie, va transporta şi un pasager micuţ însă cu o mare ambiţie - aceea de a deveni primul aparat de zbor construit de om care zboară în atmosfera unei alte planete - drona elicopter Ingenuity, conform NASA.

Elicopterul, care cântăreşte aproximativ 1,8 kilograme (în gravitaţia terestră), are dimensiunile aproximative ale unei cutii de şerveţele. Conceptul acestui aparat de zbor s-a născut în urmă cu aproape 6 ani, iar la început a fost considerat drept un proiect mai degrabă puţin plauzibil. Inginerii NASA de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California de Sud ştiau că este teoretic posibil să zbori în amtosfera rarefiată a planetei Marte, însă nimeni nu era sigur că poate fi construit un aparat de zbor suficient de mic pentru a putea fi transportat pe Marte, dar şi suficient de puternic pentru a putea zbura, comunica şi pentru a-şi duce la îndeplinire în mod autonom misiunea, ţinând cont de restricţiile extreme privind greutatea maximă pe care ar fi putut să o aibă.

 


Foto: (c) NASA / JPL-Caltech



Echipa NASA a trebuit să demonstreze într-o serie de teste desfăşurate pe Pământ că micuţul elicopter va putea zbura pe Marte. Ingenuity a trecut aceste teste cu succes şi acum se pregăteşte să demonstreze de ce este capabil pe Marte.

"Echipa noastră care a lucrat la acest elicopter a reuşit lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut înainte şi despre care nimeni nu putea şti cu siguranţă că sunt posibile", a declarat MiMi Aung, managerul proiectului Ingenuity din cadrul JPL. "De-a lungul drumului ne-am confruntat cu numeroase provocări care ar fi putut să pună capăt acestui proiect. Suntem fericiţi că acum am ajuns atât de aproape de a demonstra - pe Marte - ce poate de fapt să facă Ingenuity", a adăugat ea.

Ingenuity a supravieţuit vibraţiilor puternice ce au însoţit lansarea în spaţiu de la 30 iulie 2020 şi apoi a trecut cu bine prin diferitele verificări desfăşurate de tehnicieni pe perioada drumului spre Marte. Chiar dacă totul va merge conform planului şi în ceea ce priveşte asolizarea roverului Perseverance (la bordul căruia va ajunge şi micuţul elicopter la suprafaţa Planetei Roşii), Ingenuity nu va încerca să zboare mai devreme de o lună după asolizare, pentru ca tehnicienii NASA să aibă timpul necesar pentru a se asigura că ambele vehicule robotizate funcţionează în parametrii standard.

NASA prezintă câteva date importante despre ambiţioasa misiune a micuţului elicopter Ingenuity:

1. Obiectivul misiunii

Misiunea elicopterului Ingenuity este simplă: primul zbor experimental în atmosfera unei alte planete. Acest aparat de zbor este o demonstraţie de tehnologie. Alte celebre astfel de demonstraţii includ primul rover trimis pe Marte, Sojourner, sau cei doi microsateliţi gemeni Mars Cube One (MarCO-A şi MarCO-B), primii microsateliţi de tip CubeSat care au survolat planeta Marte.

Elicopterul nu dispune de instrumente ştiinţifice. Scopul său este de a demonstra că este posibil zborul unui aparat cu elice în atmosfera extrem de rarefiată a planetei Marte, care are abia 1% din densitatea celei terestre.

Conform programului misiunii, Ingenuity va executa 5 zboruri de încercare într-o perioadă de 30 de zile marţiene (31 de zile terestre).

 



2. Principalele dificultăţi cu care se va confrunta elicopterul Ingenuity

Pentru că atmosfera lui Marte este atât de rarefiată, Ingenuity este conceput să fie uşor, cu palele elicelor mult mai lungi şi cu rotoarele capabile să se învârtă mult mai rapid decât ar fi fost necesar pentru ca un elicopter cu greutatea lui Ingenuity să zboare pe Pământ.

În plus, temperaturile pe Planeta Roşie sunt foarte scăzute, cu minime ce depăşesc -90 de grade Celsius pe timpul nopţii în regiunea Craterului Jezero, locul de asolizare ales de NASA pentru rorverul Perseverance. Testele desfăşurate de NASA înainte de lansare au demonstrat că aparatul poate funcţiona la aceste temperaturi. Însă adevăratul test rămâne Marte.

"Nu putem spune că Marte ne aşteaptă cu braţele deschise. Unul dintre primele lucruri importante pe care Ingenuity va trebui să le facă după ce va ajunge pe Marte este să supravieţuiască prime sale nopţi marţiene", a declarat Tim Canham, şeful de operaţiuni pentru Ingenuity din cadrul JPL.

3. Ingenuity este dependent de roverul Perseverance pentru a ajunge pe Marte şi pentru a-şi desfăşura operaţiunile stabilite în cadrul misiunii.

Minielicopterul Ingenuity a pornit în această călătorie spaţială fixat sub roverul Perseverance şi acoperit cu un scut menit să-l protejeze atât în timpul lansării şi al voiajului interplanetar, cât mai ales în timpul asolizării pe Marte. La rândul său, roverul este introdus într-o capsulă de asolizare asemănătoare unei scoici. De-a lungul drumului, bateriile micuţului elicopter au fost reîncărcate periodic de sistemul de energie al sondei spaţiale Mars 2020.

După ce roverul va ajunge la suprafaţa lui Marte, va elibera elicopterul într-un loc ce va fi stabilit ulterior de NASA, la o dată ce urmează să fie anunţată. Apoi, roverul Perseverance va asista elicopterul în cursul testelor de zbor şi va transmite imagini şi date despre evoluţia acestuia înapoi pe Pământ.

4. Ingenuity este inteligent pentru un robot atât de mic

Întârzierile fac parte inerentă din menţinerea comunicaţiilor pe distanţe interplanetare, ceea ce înseamnă că tehnicienii NASA nu vor putea controla în timp real elicopterul. Mai mult decât atât, ei vor putea analiza parametrii de zbor şi imaginile cu fiecare test desfăşurat de Ingenuity abia după ce micuţul elicopter îşi va încheia respectiva activitate.

Astfel, Ingenuity a fost conceput să poată să ia singur decizii, pornind de la parametrii stabiliţi de inginerii NASA. Spre exemplu, elicopterul dispune de un tip de termostat programabil, menit să-l încălzească la suprafaţa lui Marte. În cursul zborurilor, Ingenuity va analiza datele receptate de senzori şi imagini ale terenului pentru a-şi menţine traiectoria de zbor aleasă de echipa NASA.

5. Principalele borne ale misiunii lui Ingenuity

Având în vedere natura experimentală a misiunii lui Ingenuity, echipa NASA se aşteaptă ca elicopterul să se confrunte cu numeroase pericole, dar este încrezătoare că această micuţă dronă autonomă va trece cu bine peste aceste încercări. Principalele borne ce trebuie atinse de elicopter sunt: "supravieţuirea" călătoriei până pe Marte (cu tot cu asolizare), desprinderea de roverul Perseverance şi amplasarea pe suprafaţa marţiană în poziţia optimă pentru zbor, "supravieţuirea" în mod autonom de-a lungul nopţilor marţiene, capacitatea de a se reîncărca cu energie de la panourile solare dispuse deasupra rotoarelor sale, comunicarea cu succes prin intermediul unui subsistem de comunicare denumit Mars Helicopter Base Station, ce este amplasat pe roverul Perseverance, şi respectiv realizarea cu succes a unui prim zbor de încercare (de a cărui reuşită este, evident, legată şi posibilitatea desfăşurării unui al doilea astfel de test ş.a.m.d.).

 



6. Dacă misiunea lui Ingenuity va fi un succes, programele viitoare de explorare marţiană ar putea include şi astfel de vehicule de zbor

Ingenuity a fost creat cu intenţia de a demonstra tehnologiile necesare pentru a zbura în atmosfera lui Marte. Dacă misiunea lui Ingenuity va fi un succes, aceste tehnologii ar putea deschide calea pentru alte vehicule de zbor autonome care vor fi incluse în programele de cercetare in situ de pe Marte. Astfel de elicoptere ar putea fi folosite în viitorul apropiat pentru a asigura un punct de observare direct asupra operaţiunilor desfăşurate de astronauţi şi roboţi pe suprafaţa lui Marte, executarea de misiuni de recunoaştere în diferite zone ale planetei, precum şi accesul în zone în care roverele autonome nu pot pătrunde din cauza terenului prea accidentat. Viitoarele elicoptere ce vor ajunge pe Marte dacă misiunea lui Ingenuity va fi un succes vor putea chiar să asigure transportul unor încărcături uşoare dar vitale între diferite tabere sau zone de cercetare. AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

#ExplorareMartiana: Intrarea, Coborârea şi Asolizarea - cea mai periculoasă fază a misiunii roverului Perseverance

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 20-04-2025 17:59

India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir

Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport

Planeta 20-04-2025 12:40

Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un

Planeta 20-04-2025 11:58

Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate

Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso

Stiinta 20-04-2025 11:27

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS

Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.