#ExplorareMartiana: Ingenuity, micuţul elicopter trimis de NASA pentru a zbura în atmosfera lui Marte
Atunci când Perseverance, noul rover autonom construit de NASA, va atinge cu roţile solul marţian, la 18 februarie, va transporta şi un pasager micuţ însă cu o mare ambiţie - aceea de a deveni primul aparat de zbor construit de om care zboară în atmosfera unei alte planete - drona elicopter Ingenuity, conform NASA.
Elicopterul, care cântăreşte aproximativ 1,8 kilograme (în gravitaţia terestră), are dimensiunile aproximative ale unei cutii de şerveţele. Conceptul acestui aparat de zbor s-a născut în urmă cu aproape 6 ani, iar la început a fost considerat drept un proiect mai degrabă puţin plauzibil. Inginerii NASA de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California de Sud ştiau că este teoretic posibil să zbori în amtosfera rarefiată a planetei Marte, însă nimeni nu era sigur că poate fi construit un aparat de zbor suficient de mic pentru a putea fi transportat pe Marte, dar şi suficient de puternic pentru a putea zbura, comunica şi pentru a-şi duce la îndeplinire în mod autonom misiunea, ţinând cont de restricţiile extreme privind greutatea maximă pe care ar fi putut să o aibă.
Foto: (c) NASA / JPL-Caltech
Echipa NASA a trebuit să demonstreze într-o serie de teste desfăşurate pe Pământ că micuţul elicopter va putea zbura pe Marte. Ingenuity a trecut aceste teste cu succes şi acum se pregăteşte să demonstreze de ce este capabil pe Marte.
"Echipa noastră care a lucrat la acest elicopter a reuşit lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut înainte şi despre care nimeni nu putea şti cu siguranţă că sunt posibile", a declarat MiMi Aung, managerul proiectului Ingenuity din cadrul JPL. "De-a lungul drumului ne-am confruntat cu numeroase provocări care ar fi putut să pună capăt acestui proiect. Suntem fericiţi că acum am ajuns atât de aproape de a demonstra - pe Marte - ce poate de fapt să facă Ingenuity", a adăugat ea.
Ingenuity a supravieţuit vibraţiilor puternice ce au însoţit lansarea în spaţiu de la 30 iulie 2020 şi apoi a trecut cu bine prin diferitele verificări desfăşurate de tehnicieni pe perioada drumului spre Marte. Chiar dacă totul va merge conform planului şi în ceea ce priveşte asolizarea roverului Perseverance (la bordul căruia va ajunge şi micuţul elicopter la suprafaţa Planetei Roşii), Ingenuity nu va încerca să zboare mai devreme de o lună după asolizare, pentru ca tehnicienii NASA să aibă timpul necesar pentru a se asigura că ambele vehicule robotizate funcţionează în parametrii standard.
NASA prezintă câteva date importante despre ambiţioasa misiune a micuţului elicopter Ingenuity:
1. Obiectivul misiunii
Misiunea elicopterului Ingenuity este simplă: primul zbor experimental în atmosfera unei alte planete. Acest aparat de zbor este o demonstraţie de tehnologie. Alte celebre astfel de demonstraţii includ primul rover trimis pe Marte, Sojourner, sau cei doi microsateliţi gemeni Mars Cube One (MarCO-A şi MarCO-B), primii microsateliţi de tip CubeSat care au survolat planeta Marte.
Elicopterul nu dispune de instrumente ştiinţifice. Scopul său este de a demonstra că este posibil zborul unui aparat cu elice în atmosfera extrem de rarefiată a planetei Marte, care are abia 1% din densitatea celei terestre.
Conform programului misiunii, Ingenuity va executa 5 zboruri de încercare într-o perioadă de 30 de zile marţiene (31 de zile terestre).
2. Principalele dificultăţi cu care se va confrunta elicopterul Ingenuity
Pentru că atmosfera lui Marte este atât de rarefiată, Ingenuity este conceput să fie uşor, cu palele elicelor mult mai lungi şi cu rotoarele capabile să se învârtă mult mai rapid decât ar fi fost necesar pentru ca un elicopter cu greutatea lui Ingenuity să zboare pe Pământ.
În plus, temperaturile pe Planeta Roşie sunt foarte scăzute, cu minime ce depăşesc -90 de grade Celsius pe timpul nopţii în regiunea Craterului Jezero, locul de asolizare ales de NASA pentru rorverul Perseverance. Testele desfăşurate de NASA înainte de lansare au demonstrat că aparatul poate funcţiona la aceste temperaturi. Însă adevăratul test rămâne Marte.
"Nu putem spune că Marte ne aşteaptă cu braţele deschise. Unul dintre primele lucruri importante pe care Ingenuity va trebui să le facă după ce va ajunge pe Marte este să supravieţuiască prime sale nopţi marţiene", a declarat Tim Canham, şeful de operaţiuni pentru Ingenuity din cadrul JPL.
3. Ingenuity este dependent de roverul Perseverance pentru a ajunge pe Marte şi pentru a-şi desfăşura operaţiunile stabilite în cadrul misiunii.
Minielicopterul Ingenuity a pornit în această călătorie spaţială fixat sub roverul Perseverance şi acoperit cu un scut menit să-l protejeze atât în timpul lansării şi al voiajului interplanetar, cât mai ales în timpul asolizării pe Marte. La rândul său, roverul este introdus într-o capsulă de asolizare asemănătoare unei scoici. De-a lungul drumului, bateriile micuţului elicopter au fost reîncărcate periodic de sistemul de energie al sondei spaţiale Mars 2020.
După ce roverul va ajunge la suprafaţa lui Marte, va elibera elicopterul într-un loc ce va fi stabilit ulterior de NASA, la o dată ce urmează să fie anunţată. Apoi, roverul Perseverance va asista elicopterul în cursul testelor de zbor şi va transmite imagini şi date despre evoluţia acestuia înapoi pe Pământ.
4. Ingenuity este inteligent pentru un robot atât de mic
Întârzierile fac parte inerentă din menţinerea comunicaţiilor pe distanţe interplanetare, ceea ce înseamnă că tehnicienii NASA nu vor putea controla în timp real elicopterul. Mai mult decât atât, ei vor putea analiza parametrii de zbor şi imaginile cu fiecare test desfăşurat de Ingenuity abia după ce micuţul elicopter îşi va încheia respectiva activitate.
Astfel, Ingenuity a fost conceput să poată să ia singur decizii, pornind de la parametrii stabiliţi de inginerii NASA. Spre exemplu, elicopterul dispune de un tip de termostat programabil, menit să-l încălzească la suprafaţa lui Marte. În cursul zborurilor, Ingenuity va analiza datele receptate de senzori şi imagini ale terenului pentru a-şi menţine traiectoria de zbor aleasă de echipa NASA.
5. Principalele borne ale misiunii lui Ingenuity
Având în vedere natura experimentală a misiunii lui Ingenuity, echipa NASA se aşteaptă ca elicopterul să se confrunte cu numeroase pericole, dar este încrezătoare că această micuţă dronă autonomă va trece cu bine peste aceste încercări. Principalele borne ce trebuie atinse de elicopter sunt: "supravieţuirea" călătoriei până pe Marte (cu tot cu asolizare), desprinderea de roverul Perseverance şi amplasarea pe suprafaţa marţiană în poziţia optimă pentru zbor, "supravieţuirea" în mod autonom de-a lungul nopţilor marţiene, capacitatea de a se reîncărca cu energie de la panourile solare dispuse deasupra rotoarelor sale, comunicarea cu succes prin intermediul unui subsistem de comunicare denumit Mars Helicopter Base Station, ce este amplasat pe roverul Perseverance, şi respectiv realizarea cu succes a unui prim zbor de încercare (de a cărui reuşită este, evident, legată şi posibilitatea desfăşurării unui al doilea astfel de test ş.a.m.d.).
6. Dacă misiunea lui Ingenuity va fi un succes, programele viitoare de explorare marţiană ar putea include şi astfel de vehicule de zbor
Ingenuity a fost creat cu intenţia de a demonstra tehnologiile necesare pentru a zbura în atmosfera lui Marte. Dacă misiunea lui Ingenuity va fi un succes, aceste tehnologii ar putea deschide calea pentru alte vehicule de zbor autonome care vor fi incluse în programele de cercetare in situ de pe Marte. Astfel de elicoptere ar putea fi folosite în viitorul apropiat pentru a asigura un punct de observare direct asupra operaţiunilor desfăşurate de astronauţi şi roboţi pe suprafaţa lui Marte, executarea de misiuni de recunoaştere în diferite zone ale planetei, precum şi accesul în zone în care roverele autonome nu pot pătrunde din cauza terenului prea accidentat. Viitoarele elicoptere ce vor ajunge pe Marte dacă misiunea lui Ingenuity va fi un succes vor putea chiar să asigure transportul unor încărcături uşoare dar vitale între diferite tabere sau zone de cercetare. AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)
Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3
Concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice, descoperite în placenta copiilor născuți prematur (studiu)
Microplasticele, care măsoară mai puțin de 5 milimetri și nanoplasticele, invizibile cu ochiul liber, sunt foarte răspândite, iar o nouă cercetare a descoperit concentrații ridicate din aceste particule în placenta copiilor născuți prematur, într-o proporție mai mare decât în cazul copiilor născuți la termen, transmite vineri agenția EFE
Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri
Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare
BTA/ Institutul INSAIT prezintă noua ediție a programului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria
Institutul de Informatică, Inteligență Artificială și Tehnologie (INSAIT) și Universitatea St. Kliment Ohridski din Sofia au prezentat joi noua ediție a EXPLORER, programul institutului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria. La evenimente au participat ministrul educației și tineretului, Krasimir Vălcev, rectorul Universității din Sofia, Georgi Vălcev, ș
Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024
Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.
Grecii și romanii au contaminat cu plumb regiunea Mării Egee (studiu)
Contaminarea mediului cu plumb provocată de om în regiunea Mării Egee a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu circa 1.200 de ani mai devreme decât se credea până în prezent, potrivit unei cercetări care mai relevă că expansiunea Imperiului Roman în Grecia Antică a contribuit în mod semnificativ la această poluare.
După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles
În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters. Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerci
Grupul Thales va construi un modul de alunizare pentru Agenția Spațială Europeană
Grupul Thales Alenia Space (TAS) a semnat joi un contract de 862 de milioane de euro cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a dezvolta modulul Argonaut, un viitor vehicul de asolizare destinat transportului de mărfuri pe Lună, informează AFP. TAS, un joint-venture creat de companiile Thales (67%) și Leonardo (33%), va concepe, va dezvolta și va livra modul
Astronauții chinezi au obținut oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind 'fotosinteza artificială'
Astronauții chinezi au reușit să obțină oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind un nou tip de 'fotosinteză artificială', o tehnologie inovatoare ce utilizează doar echipamente relativ simple și un minim de energie și care ar putea fi folosită pentru a asigura resursele necesare pe viitoarea bază selenară a Chinei, care urmează să fie gata &icir
Rusia/ Temperaturile ridicate de la Moscova doboară recorduri
Luna ianuarie 2025 este pe cale să devină una dintre cele mai calde înregistrate la Moscova, au anunțat miercuri meteorologii, luni și marți fiind doborâte recordurile de temperatură din această perioadă, transmite AFP. Termometrul nu a coborât miercuri sub 3,8 grade Celsius, o valoare 'de lună aprilie', mult mai mare
Lucrările avansează la construcția telescopului gigant din deșertul chilian Atacama
Zeci de cutii în care se află oglinzi sunt plasate de-a lungul unei coline dintr-un deșert îndepărtat din nordul statului Chile pe măsură ce muncitorii fac progrese la construcția Extremely Large Telescope, proiectat să devină unul dintre cele mai performante observatoare astronomice asamblate vreodată pe Terra, informează Reuters.
Un nou contract pentru racheta europeană Ariane 6: lansarea unui telescop spațial în 2026
Carnetul de comenzi continuă să crească pentru racheta Ariane 6: la sfârșitul anului 2026, acest lansator greu european va lansa telescopul spațial Plato, conform unui contract semnat miercuri cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează AFP. Companiei Arianespace i-a fost încredințată de către ESA lansarea satelitului său Plato, 'un vâ
Temperaturi record pentru această perioadă în Ungaria
Recordul zilnic de căldură pentru această perioadă înregistrat în Ungaria a fost doborât trei zile la rând, duminică, luni și marți, a anunțat serviciul național de meteorologie HungaroMet, transmite miercuri agenția MTI. După o noapte caldă, temperatura de marți dimineață a atins 10,5 grade Celsius la Napkor, în județul Szabolcs-
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor din Los Angeles (experți)
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor majore din Los Angeles, soldate cu cel puțin 29 de morți în ianuarie, potrivit unei analize realizate de o rețea științifică de referință, care a fost publicată marți, informează AFP. Combinația explozivă de vegetație uscată și vânturi puternice, favorabilă incendi
Incendii în Los Angeles/ O casă rezistentă la incendii oferă lecții pentru reconstrucția zonelor distruse
O vilă înconjurată de ruine carbonizate, situată pe o stradă din Los Angeles, a rămas, în mod miraculos, intactă. Departe de a-și datora supraviețuirea hazardului, această locuință rezistentă la foc oferă inspirație pentru reconstrucția orașului american, conform arhitectului Michael Kovac, citat miercuri de AFP. 'Întotde