Crew Dragon Demo-2: Vremea nefavorabilă ameninţă prima lansare a unei capsule SpaceX cu echipaj uman

O nouă eră spaţială ar trebui să înceapă miercuri, odată cu lansarea pe orbită a doi astronauţi de la NASA la bordul unei capsule construite de compania SpaceX, o capacitate deţinută mult timp în regim de monopol de un grup extrem de restrâns de ţări şi de care administraţia americană a fost privată în ultimii nouă ani, informează AFP.
Însă ploaia şi furtunile s-au abătut asupra Centrului Spaţial Kennedy din Florida miercuri dimineaţă, iar Centrul Naţional pentru Uragane (National Hurricane Center) din Statele Unite a anunţat formarea unei furtuni tropicale în largul statului Carolina de Sud, aflat puţin mai la nord, care ar putea să reprezinte un risc pentru astronauţi în cazul unei amerizări de urgenţă în Oceanul Atlantic după lansare.
Reprezentanţii agenţiei spaţiale americane (NASA) şi ai companiei SpaceX se vor reuni miercuri pentru a decide o eventuală amânare pentru sâmbătă - următoarea fereastră posibilă de lansare.
"Reuniunea de miercuri în care vom discuta despre vremea din Atlantic va stabili dacă vom putea efectua această lansare", a scris pe Twitter antreprenorul Elon Musk, fondatorul SpaceX, care aşteaptă acest moment istoric încă de la înfiinţarea companiei sale spaţiale private în 2002.
Deocamdată, lansarea rămâne programată pentru miercuri la ora locală 16:33 (20:33 GMT) de la rampa 39A, aceeaşi de pe care au plecat în spaţiu Neil Armstrong şi colegii lui din misiunile Apollo. O rachetă din gama Falcon 9 construită de SpaceX, ce va purta noua capsulă Crew Dragon, va fi lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Bob Behnken şi Doug Hurley, cei doi astronauţi aleşi de NASA pentru această misiune cu rol demonstrativ, se află în carantină de două săptămâni. Dar, în pofida izolării celor doi astronauţi, misiunea lor a fost menţinută în calendarul NASA.
Space Exploration Technologies Corp, creată cu obiectivul de a schimba regulile jocului din industria aerospaţială, a câştigat treptat încrederea celei mai mari agenţii spaţiale de pe planeta noastră.
SpaceX a devenit în 2012 prima companie privată care a reuşit să conecteze o capsulă de tip cargo la ISS, pe care o realimentează de atunci cu regularitate. Doi ani mai târziu, NASA a semnat un nou contract cu SpaceX pentru următoarea etapă a colaborării lor: SpaceX să trimită astronauţi americani la bordul ISS, "încă din 2017", după ce va adapta capsula Dragon.
"SpaceX nu ar fi aici fără NASA", a declarat Elon Musk anul trecut, după o repetiţie generală reuşită - dar fără echipaj uman - a unui zbor al capsulei sale, lansată cu succes spre ISS.
Agenţia spaţială americană a plătit peste 3 miliarde de dolari pentru ca SpaceX să conceapă, să construiască, să testeze şi să administreze noua sa capsulă spaţială, reutilizabilă, pentru şase zboruri spre şi dinspre ISS. Dezvoltarea noii capsule a înregistrat întârzieri, a fost marcată de explozii şi de probleme tehnice la nivelul paraşutelor cu rol de frânare, însă SpaceX a reuşit să întreacă Boeing, o companie plătită la rândul ei de NASA pentru a fabrica o capsulă spaţială (Starliner), care nu este încă pregătită pentru a transporta astronauţi la bordul ISS.
Această investiţie făcută de NASA, decisă pentru capsule cargo în timpul administraţiei Bush şi pentru capsule cu echipaj uman în timp administraţiei Obama, este considerată profitabilă în raport cu zecile de miliarde de dolari cheltuite pentru dezvoltarea precedentelor sisteme spaţiale create de specialiştii agenţiei spaţiale americane.
"Unii au spus că este nefezabil sau imprudent să lucrezi cu sectorul privat în această manieră. Eu nu sunt de acord cu acest punct de vedere", declara Barack Obama în 2010. Ostilitatea Congresului american şi a reprezentanţilor NASA, în faţa pretenţiilor emise de SpaceX, era pe atunci uriaşă.
Donald Trump, prezent la lansare
Zece ani mai târziu, un alt preşedinte american, Donald Trump, va asista de la Centrul Spaţial Kennedy la acest succes potenţial. Preşedintele republican încearcă să reafirme dominaţia americană în sectorul spaţial, atât din punct de vedere militar, cât şi ştiinţific, întrucât a ordonat revenirea astronauţilor americani pe Lună în 2024.
Crew Dragon este o capsulă precum celebra Apollo, dar reprezentând o versiune din secolul al XXI-lea. Ecranele tactile au înlocuit butoanele şi manetele. Interiorul său este dominat de alb, iar iluminarea este mai subtilă.
Foto: (c) Bill Ingalls/EPA/NASA
"Cu siguranţă că toţi piloţii din lume vor avea mai multă încredere dacă le daţi un joystick decât un iPad!", a glumit Thomas Pesquet, astronautul francez care ar putea să devină primul european care va călători la bordul capsulei Crew Dragon, în 2021.
Noua capsulă nu are nimic de-a face cu uriaşele navete spaţiale americane, imense vehicule cu aripi, care au zburat în spaţiu între anii 1981 şi 2011.
"Ne aşteptăm la un zbor mai lin, dar mai zgomotos", a declarat Bob Behnken, care, la fel ca şi colegul său de echipaj, a zburat de două ori în spaţiu la bordul unor navete americane.
Spre deosebire de navetele spaţiale, din care una (Challenger) a explodat în 1986 la scurt timp după decolare, capsula Crew Dragon poate să se ejecteze în regim de urgenţă dacă racheta purtătoare întâmpină anumite probleme tehnice.
Crew Dragon are misiunea de a se conecta la ISS, situată la o altitudine de circa 400 de kilometri, de care ar putea să rămână andocată până în luna august.
Dacă îşi îndeplineşte misiunea şi este certificată drept un mijloc de transport spaţial sigur, atunci astronauţii americani nu vor mai depinde de Rusia pentru a ajunge în spaţiu: din 2011, capsulele Soyuz erau singurele "taxiuri" spaţiale disponibile pe Terra. Lansările din Florida ar putea să redevină regulate şi fiecare capsulă Crew Dragon va putea să transporte echipaje alcătuite din patru astronauţi.
Totodată, SpaceX va fi liberă să organizeze călătorii spaţiale pentru turişti, costul mediu al unui bilet ce asigură un loc la bordul capsulelor Crew Dragon fiind estimat la câteva zeci de milioane de dolari. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Crew Dragon Demo-2: Deceniul în care NASA şi-a lansat astronauţii din Kazahstan, aproape de sfârşit
Crew Dragon Demo-2: SpaceX şi NASA au dat undă verde pentru lansare misiunii Demo-2
Crew Dragon Demo-2: Tot ce trebuie să ştim despre misiunea istorică pregătită de SpaceX
Crew Dragon Demo-2: Costume noi de astronaut, pentru echipajul misiunii Demo-2
NASA a dat undă verde primului zbor cu echipaj uman la bordul unei rachete SpaceX, pe 27 mai
Vicepreşedintele SUA anunţă o ''nouă eră'' a misiunilor spaţiale înaintea unei noi lansări spre ISS
Crew Dragon Demo-2: Astronauţii NASA au sosit la locul lansării istorice pregătite de SpaceX
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii
Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&