logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Crew Dragon Demo-2: Costume noi de astronaut, pentru echipajul misiunii Demo-2

Image

Misiunea Demo-2, care semnalează revenirea la lansări spaţiale cu echipaj uman de pe pământ american şi cu tehnologie americană, mai propune o premieră - cei doi piloţi ai NASA care vor urca la comanda capsulei Crew Dragon vor dispune de noi costume spaţiale concepute tot de compania lui Elon Musk, SpaceX, conform Space.com.

Noile costume albe ce vor fi purtate de astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley sunt complet diferite de costumele portocalii cu care se echipau astronauţii în era navetelor spaţiale construite de NASA.

 

 

Aceste costume sunt nişte combinezoane dintr-o singură bucată, ce lasă o libertate de mişcare mult mai mare faţă de costumele voluminoase folosite anterior şi care poartă denumirea de ACES (acronimul de la Advanced Crew Escape Suit). De fapt, aspectul acestor noi costume este atât de "SF" prin comparaţie cu ce eram obişnuiţi încât, după prezentarea lor în 2018, Elon Musk a postat personal câteva mesaje pe Instagram pentru a-i linişti pe utilizatorii îngrijoraţi că aceste costume nu le vor asigura astronauţilor protecţia de care au nevoie. "Funcţionează, în mod clar, foarte bine. Poţi să intri în camera de vid purtând un astfel de model şi totul este bine", scria Musk.

Cei doi astronauţi care vor participa la misiune, veterani ai spaţiului în misiuni NASA, şi-au exprimat la rândul lor părerea despre aceste combinezoane şi au semnalat diferenţele faţă de modelele cu care erau obişnuiţi.

"Acest costum (creat de SpaceX) este în mod semnificativ diferit faţă de costumele pe care le purtam pe navete (ACES)", a comentat Doug Hurley, care a participat la misiunile STS-129 şi STS-135 cu vechile navete spaţiale americane. De asemenea, el a mai susţinut, într-o conferinţă de presă desfăşurată la 1 mai că aceste costume noi sunt diferite şi de cele ruseşti, Sokol, însă a precizat că nu a fost niciodată echipat complet cu un costum Sokol pentru că acestea erau ţinute în rezervă, pentru situaţii de urgenţă pe ISS, în perioada în care s-a aflat pe staţia orbitală.

Costumele concepute de SpaceX au fost supuse aceluiaşi regim de teste riguroase la care au fost supuse şi combinezoanele portocalii ale NASA dar şi costumele ruseşti Sokol. "Costumele sunt verificate să nu existe scurgeri şi să fie perfect etanşe, este verificat sistemul de comunicaţii încorporat, şi în general, echipa se asigură că totul este în stare perfectă de funcţionare până la plecarea în misiune", a susţinut Hurley.

Mai mult decât atât, două dintre costumele create de SpaceX au fost deja testate în spaţiu, înainte de a fi purtate de oameni. Unul dintre ele se află pe manechinul "pilot de încercare" al automobilului Tesla lansat spre Marte cu o rachetă Falcon Heavy în 2018, iar un alt astfel de costum l-a îmbrăcat pe manechinul Ripley, care a fost folosit în prima misiune de încercare (Demo-1) a capsulei Crew Dragon, misiune ce a presupus lansarea capsulei şi andocarea la ISS şi s-a încheiat cu succes în 2019.

Iar dacă vi se pare că aceste costume par parcă desprinse din marile filme SF produse la Hollywood, nu sunteţi departe de adevăr. Designerul acestor costume este nimeni altul decât legendarul realizator de costume de la Hollywood Jose Fernandez, care a conceput costumele unor filme precum "Wonder Woman", "Wolverine", "Batman vs. Superman" sau "Captain America: Civil War."

Bob Behnken a adăugat, la rândul său, că vechile costume portocalii au devenit între timp simboluri ale erei navetelor spaţiale şi a precizat că acelaşi lucru se va întâmpla probabil şi cu noile costume albe concepute de SpaceX. "Ambele (costume) sunt un succes, cred, în ceea ce priveşte potenţialul lor de a deveni simboluri ale misiunilor în spaţiu", a susţinut el.

În plus, conform celor doi astronauţi, costumul creat de SpaceX prezintă un uriaş avantaj faţă de generaţiile anterioare de costume spaţiale: "o fidelitate suficient de ridicată, din perspectiva folosirii lor în antrenamente, încât amândoi, eu şi Doug, putem sta în capsulă şi ne putem costuma singuri şi apoi putem trece printr-o situaţie sau scenariu în care costumele se umflă (pentru a asigura presiunea necesară funcţionării organismului uman în vidul spaţiului n.r.)".

SpaceX a păstrat secrete o serie de caracteristici de design ale costumelor, dar a precizat că aceste costume sunt concepute pentru a fi în simbioză cu sistemele computerizate de comandă ce vor fi folosite de astronauţi pentru a monitoriza sistemele de bord ale capsulei Dragon Crew şi pentru a naviga până la ISS. Conform NASA, costumele au fost personalizate de SpaceX în funcţie de solicitările şi preferinţele celor doi astronauţi care vor pleca în misiune.

Costumul creat de SpaceX "este conceput să fie funcţional, uşor şi să ofere protecţia necesară în cazul unei depresurizări accidentale a capsulei", conform NASA. Protecţia împotriva depresurizării va fi similară celei asigurate de costumele portocalii ACES, care sunt prevăzute cu sistem de urgenţă pentru susţinerea respiraţiei şi devin complet presurizate în cazul în care cabina pierde oxigen.

"Un singur punct de conexiune din zona coapsei ataşează sisteme de menţinere a vieţii, inclusiv conexiuni pentru circulaţia aerului în costum şi circuite de energie. Casca este produsă personalizat folosind tehnologie de imprimare 3D şi include valve integrate, mecanisme pentru deschiderea şi închiderea vizierei, şi microfoane încorporate în structura sa", conform NASA.

Aceste costume nu sunt însă concepute pentru activităţi extravehiculare. Pentru acest gen de activităţi, astronauţii vor continua să folosească aşa-numitele costume EMU (acronimul de la Extravehicular Mobility Unit), ce erau folosite şi în perioada navetelor spaţiale şi au fost concepute pentru a asigura o perioadă de 8 până la 10 ore de activitate în regim de microgravitaţie şi de vid cosmic, oferind şi protecţie împotriva radiaţiilor.

La rândul ei, NASA lucrează la noi versiuni modernizate de costume spaţiale care să fie optimizate pentru activităţi în mediul selenar şi care vor fi folosite în programul spaţial Artemis, ce are ca obiectiv revenirea astronauţilor pe Lună în 2024. Dacă totul va decurge conform planului, NASA va testa aceste noi costume pe ISS în 2023.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Crew Dragon Demo-2: Tot ce trebuie să ştim despre misiunea istorică pregătită de SpaceX

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 12-05-2025 20:37

O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață

O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The

Stiinta 12-05-2025 19:54

Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)

Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția

Stiinta 12-05-2025 17:19

O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni

Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata

Planeta 12-05-2025 15:46

Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor

Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători

Planeta 12-05-2025 14:51

Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni

Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr

Stiinta 12-05-2025 14:34

'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii

Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic

Planeta 12-05-2025 09:57

Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător

Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Stiinta 10-05-2025 17:40

O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ

Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic

Stiinta 09-05-2025 12:16

O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri

Stiinta 09-05-2025 10:25

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor