logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

NASA i-ar putea solicita companiei Boeing să testeze capsula Starliner în al treilea zbor fără echipaj

Image

Capsula spațială Starliner a companiei Boeing, ale cărei probleme tehnice au făcut ca doi astronauți de la NASA să rămână blocați începând de anul trecut pe Stația Spațială Internațională (ISS), ar putea fi nevoită să efectueze cel de-al treilea zbor al său de testare fără echipaj înainte de a putea să transporte din nou astronauți pe orbită, au anunțat reprezentanți ai agenției spațiale americane în contextul în care primul echipaj al acestei capsule a reușit să revină pe Pământ abia în această săptămână la bordul unei capsule fabricate de compania privată SpaceX, informează Reuters.

Doi astronauți de la NASA, Butch Wilmore și Sunita Williams, care au călătorit cu Starliner spre ISS anul trecut, au amerizat marți într-o capsulă Crew Dragon a companiei SpaceX, în pofida eforturilor îndelungate întreprinse de Boeing de a repara sistemul de propulsie defect al capsulei Starliner, care a făcut ca acea misiune-test de opt zile să se transforme într-o ședere de nouă luni în spațiu.

Problemele tehnice cu care Starliner s-a confruntat în prima sa misiune cu echipaj au reprezentat cel mai recent eșec - și totodată cel mai vizibil de până acum - în dezvoltarea dificilă a unei capsule spațiale care a costat gigantul spațial american mai mult de 2 miliarde de dolari. Starliner ar urma să concureze cu capsula devenită dominantă în acest sector, Crew Dragon, dezvoltată de compania SpaceX controlată de Elon Musk, pentru a oferi NASA un al doilea mijloc de transport care să îi ducă pe astronauții americani pe orbita joasă a Pământului.

Dar înainte să obțină mult așteptata certificare din partea NASA pentru zboruri de rutină, Starliner ar putea fi nevoită să efectueze o misiune suplimentară de testare fără echipaj, care ar fi cel de-al patrulea zbor al său în total, după ce a realizat deja două zboruri-test fără echipaj în 2019 și 2022.

'Suntem în căutarea unor opțiuni pentru Starliner, în cazul în care va fi nevoie să zboare fără echipaj', a declarat marți seară Steve Stich, directorul programului NASA Commercial Crew, care supraveghează dezvoltarea capsulei Starliner. 'Când privim înainte, ceea ce am dori să facem este acel zbor, iar apoi să începem un zbor de rotație a echipajului', a adăugat el.

'Vom analiza toate aceste lucruri după ce vom fi efectuat testul și analize', a mai spus Steve Stich.

Compania Boeing nu a făcut deocamdată declarații pe această temă.

Steve Stich a declarat că zborul cu echipaj al capsulei Starliner de anul trecut a bifat câteva etape-cheie de testare legate de modul în care astronauții comandă și pilotează vehiculul. Scopul unui test suplimentar fără echipaj, a spus el, ar fi validarea faptului că propulsoarele sale pot funcționa conform planurilor în spațiu, un mediu imposibil de simulat în cadrul testelor de pe Pământ.

Prima misiune cu echipaj a capsulei Starliner urma să fie testul ei final înainte de a putea să înceapă zborurile de rutină cu astronauți pentru NASA, care se bazează deja pe capsula Crew Dragon a companiei SpaceX.

Viitorul competitiv al capsulei Starliner

Boeing intenționează, de asemenea, să utilizeze capsula Starliner ca pe un taxi spațial spre și dinspre viitoarele stații spațiale private, care se află în prezent în etape timpurii de dezvoltare - vizând acel gen de venituri neguvernamentale pe care SpaceX le-a obținut deja prin intermediul misiunilor sale Dragon complet private.

Însă viitorul capsulei Starliner a devenit incert atunci când cinci dintre propulsoarele sale s-au defectat în timpul zborului ei spre ISS de anul trecut, precum și după scurgerile de heliu înregistrate la nivelul sistemului de presurizare a propulsoarelor. NASA a decis apoi ca Starliner să se întoarcă fără echipaj pe Pământ în luna septembrie 2024, considerând că acea călătorie ar fi fost prea riscantă.

În ianuarie, un grup consultativ al NASA privind siguranța zborurilor a declarat că agenția spațială americană și Boeing au făcut 'progrese semnificative' în investigațiile lor tehnice de după zbor, dar că problemele legate de sistemul de propulsie rămân nerezolvate.

Steve Stich a dezvăluit că Boeing intenționează să efectueze un test la sol în această vară a componentelor sistemului de propulsie, pentru a valida soluțiilor propuse de companie.

Pe lângă cheltuielile de 2 miliarde de dolari ale grupului Boeing pentru a dezvolta capsula Starliner începând din 2016, plafonul contractului NASA cu preț fix de 4,2 miliarde de dolari, ce viza dezvoltarea Starliner și misiunile acestei capsule, a crescut cu 326 de milioane de dolari de când contractul a fost acordat în anul 2014, potrivit unei analize Reuters. Compania Boeing a primit jumătate din această sumă până acum în etapa de dezvoltare a capsulei, aproximativ 2,2 miliarde de dolari.

În această perioadă, capsula Crew Dragon a companiei SpaceX a efectuat deja 11 misiuni cu astronauți pentru NASA, inclusiv un zbor test cu echipaj în 2020.

Valoarea totală a contractului inițial încheiat de NASA cu SpaceX, în valoare de 3 miliarde de dolari, atribuit tot în 2014 și similar cu cel pentru capsula Starliner, a crescut la aproape 5 miliarde de dolari, în mare parte datorită misiunilor suplimentare pe care NASA le-a adăugat pe fondul întârzierilor acumulate de Boeing în procesul său de dezvoltare a capsulei Starliner. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 172

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 29-04-2025 13:58

Racheta Vega C decolează cu misiunea de a plasa pe orbită satelitul Biomass pentru studierea pădurilor

O rachetă Vega C a decolat marți de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză pentru a plasa pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite EFE. Racheta și-a început zborul la ora locală 06:15 (09:15 GMT) pentru a plasa pe orbită satelitul, la o altitudine de

Stiinta 29-04-2025 13:00

China amână revenirea pe Pământ a capsulei cu echipaj uman Shenzhou-19 din cauza vremii nefavorabile

China a amânat revenirea pe Pământ a capsulei spațiale Shenzhou-19, programată inițial pentru marți, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile de la locul de aterizare, în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară, în nordul Chinei, a anunțat Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite Xinhua.

Stiinta 29-04-2025 09:00

Amazon a lansat primii sateliți din constelația sa Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, a lansat luni seară primii sateliți din constelația sa Kuiper, care își propune să ofere servicii de internet de mare viteză din spațiu și să concureze cu rețeaua Starlink a unui alt multimiliardar, Elon Musk, informează AFP. Cu câțiva ani întârziere față de rivalul său, gigantul amer

Stiinta 28-04-2025 19:57

Compania Amazon pregătește lansarea primilor săi sateliți din constelația de comunicații Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze luni primii sateliți din constelația sa de comunicații Kuiper, care promite să ofere o conexiune la internet de foarte mare viteză și să concureze cu rețeaua gigantică Starlink a companiei rivale SpaceX, deținută de Elon Musk, transmite AFP. Cu câțiva ani mai t

Stiinta 28-04-2025 18:17

SpaceX a încheiat cu succes cea de-a 250-a lansare pentru dezvoltarea constelației Starlink

SpaceX a încheiat cu succes duminică seară cea de-a 250-a lansare de sateliți pe orbită pentru dezvoltarea constelației Starlink, transmite luni Space.com. O rachetă Falcon 9 a transportat pe orbită 23 de sateliți Starlink. Racheta a fost lansată de la baza spațială Cape Canaveral, din Florida, duminică la ora locală 22:09 (luni 02:09 GM

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Stiinta 25-04-2025 16:53

Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu

Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Stiinta 25-04-2025 09:47

VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong

Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.  

Stiinta 25-04-2025 09:26

VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru

O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau

Stiinta 24-04-2025 15:15

Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5

Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î

Stiinta 24-04-2025 12:54

Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză

O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m