Cei doi astronauți rămași blocați pe ISS și-au început călătoria de întoarcere spre Terra

Cei doi astronauți americani care au rămas blocați timp de peste nouă luni pe Stația Spațială Internațională (ISS) au părăsit laboratorul orbital marți dimineață, în ultima etapă a călătoriei lor în spațiu care a captivat lumea întreagă, informează AFP.
Butch Wilmore și Sunita Williams au părăsit ISS la ora 05:05 GMT la bordul unei capsule Crew Dragon, construită de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA.
Însoțiți de un alt astronaut american și de un cosmonaut rus, ei urmează să amerizeze în apele din largul statului american Florida marți seară, în jurul orei 22:00 GMT, a precizat NASA. Coborârea capsulei spațiale va fi încetinită cu ajutorul unor parașute, iar vehiculul va fi recuperat apoi de către o navă.
Lansați în luna iunie 2024 în spațiu pentru o misiune inițială de opt zile, Butch Wilmore și Sunita Williams, doi astronauți experimentați ai NASA, au fost nevoiți să își prelungească sejurul la bordul avanpostului orbital din cauza unor defecțiuni detectate la nivelul capsulei Starliner, fabricată de grupul Boeing și care îi adusese pe ISS.
Ei urmează să își revadă rudele și prietenii, care îi așteaptă cu nerăbdare de mai multe luni. 'Suntem pe drum, ne vom întoarce în scurt timp, așa că nu planificați nimic fără mine', a declarat Sunita Williams, râzând, de la bordul ISS, cu puțin timp înaintea zborului de întoarcere spre Terra.
Afront pentru Boeing
Problemele tehnice ale capsulei Starliner au determinat NASA să o trimită înapoi fără echipaj pe Terra și să încredințeze misiunea de întoarcere a celor doi astronauți ghinioniști companiei SpaceX a lui Elon Musk. Decizia agenției spațiale americane a reprezentat un afront pentru Boeing.
A început atunci un 'joc al scaunelor libere'. La sfârșitul lunii septembrie, NASA și SpaceX au trimis în spațiu doar două persoane în locul celor patru prevăzute, pentru a lăsa locuri libere pentru Butch Wilmore și Sunita Williams în timpul zborului de întoarcere pe Pământ.
Pentru a părăsi laboratorul spațial, ei așteptau încă de atunci sosirea următorului echipaj de rotație pe ISS, programată inițial pentru februarie, dar întârziată la jumătatea lunii martie.
S-au îmbarcat în cele din urmă în zborul de întoarcere spre Terra alături de compatriotul lor Nick Hague și de rusul Aleksandr Gorbunov, ale căror întoarceri erau deja planificate.
În perioada petrecută pe ISS, cei doi astronauți au participat la numeroase experimente care sunt încă în desfășurare. 'Fiecare zi este interesantă', a declarat la începutul lunii martie Sunita Williams, explicând că așteptarea a fost mai dificilă pentru familiile lor.
'Ne pregătisem pentru a rămâne mult timp în spațiu, chiar dacă atunci am crezut că urma să stăm foarte puțin', a precizat Butch Wilmore, afirmând că aceasta este 'însăși rațiunea' antrenamentului' de astronaut: 'să te pregătești pentru toate posibilitățile și situațiile neprevăzute'.
În pofida celor peste 280 de zile consecutive petrecute pe orbita Pământului, cei doi americani sunt însă departe de stabili un nou record de ședere în spațiu. În anii 1990, cosmonautul rus Valeri Poliakov a petrecut peste 400 de zile la bordul stației spațiale MIR. Mai recent, astronautul american Frank Rubio a rămas 371 de zile pe ISS, tot din cauza unor probleme tehnice ale vehiculului care îl adusese pe laboratorul spațial.
Polemică
Riscurile pe care le generează aceste misiuni îndelungate asupra sănătății fizice sunt bine documentate și astronauții realizează exerciții specifice pentru a le minimiza, în special în cazul osteoporozei, a explicat Rihana Bokhari, specialistă în medicină spațială.
Însă acest sejur prelungit ar putea să îi afecteze într-un mod diferit, a dezvăluit Joseph Keebler, psiholog la Universitatea americană de științe aeronautice Embry-Riddle.
'Dacă afli atunci când mergi astăzi la lucru că vei rămâne blocat în biroul tău pentru următoarele nouă luni, ai putea suferi un atac de panică', a explicat el.
La caracterul neobișnuit al misiunii s-a adăugat și mediatizarea inedită și alimentată recent de o polemică de natură politică, după ce președintele Donald Trump l-a acuzat pe predecesorul său, Joe Biden, că 'i-a abandonat' în mod intenționat pe cei doi astronauți.
'I-au uitat în mod rușinos pe astronauți, pentru că ei considerau că era un eveniment foarte stânjenitor pentru ei', a scris președintele Trump luni pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, dând totodată asigurări că a preluat controlul asupra lucrurilor 'alături de Elon'.
Devenit de acum un consilier apropiat al președintelui republican, Elon Musk a declarat că ar fi putut să îi salveze de mult timp pe cei doi astronauți, fără să precizeze însă în ce fel.
Aceste acuzații au stârnit polemici aprinse în comunitatea spațială și chiar au dus la o ceartă între cel mai bogat om din lume și un astronaut danez. 'Ești complet retardat', i-a spus Elon Musk la sfârșitul lunii februarie acelui astronaut, care l-a acuzat că a mințit. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor
O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink
O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli
ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare
Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei
Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor
V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte