Compania SpaceX a miliardarului Elon Musk a înregistrat un nou eșec cu megaracheta sa Starship

La fel ca în timpul unui test anterior din luna ianuarie, compania SpaceX a multimiliardarului Elon Musk a pierdut din nou cea de-a doua treaptă a megarachetei sale Starship, joi, dar a reușit totuși să recupereze prima ei treaptă în cadrul unei manevre spectaculoase, informează AFP.
'Am pierdut contactul cu vehiculul', a anunțat cu o voce gravă Dan Huot, un director de la SpaceX, într-o transmisiune video.
'S-a întâmplat și data trecută, așa că avem ceva experiență în acest domeniu', a adăugat el cu o notă de ironie, subliniind că SpaceX colaborează 'îndeaproape cu autoritățile de control al traficului aerian'.
Autoritatea americană de reglementare a aviației, FAA, a anunțat că a suspendat imediat anumite lansări și 'a încetinit pentru scurt timp aeronavele' pentru a evita o posibilă coliziune cu reziduurile spațiale.
De asemenea, FAA i-a ordonat companiei SpaceX să efectueze o anchetă cu privire la acest nou incident, așa cum a făcut-o și în ianuarie. În cursul serii de joi, compania a confirmat pe rețeaua de socializare X că racheta a fost supusă unei 'dezasamblări rapide neprogramate', adică unei explozii, în timpul ascensiunii sale.
'Înainte de sfârșitul ascensiunii, un eveniment energetic apărut în secțiunea din spate a lui Starship a provocat pierderea mai multor motoare Raptor. Acest lucru a dus la o pierdere a controlului altitudinii și, în cele din urmă, la o pierdere a comunicării cu Starship. Contactul final cu nava Starship a avut loc la aproximativ 9 minute și 30 de secunde după lansare', a precizat compania SpaceX într-un comunicat.
În timpul precedentului zbor de testare de la jumătatea lunii ianuarie, vehiculul spațial a avut aceeași soartă, provocând o ploaie de resturi strălucitoare deasupra Mării Caraibilor, cu pagube materiale minime în Insulele Turks și Caicos, la peste 2.500 de kilometri de locul de lansare.
Videoclipurile publicate joi pe rețelele de socializare au arătat dâre strălucitoare pe cerul din Bahamas. Contactat de AFP, Guvernul din Bahamas nu a făcut deocamdată declarații pe această temă.
Reutilizare
Având o înălțime de 123 de metri, de mărimea unei clădiri cu 40 de etaje, racheta Starship, pe care compania SpaceX o dezvoltă pentru călătorii spre Lună și spre planeta Marte, a fost lansată în siguranță din statul american Texas joi, puțin după ora locală 17:30 (23:30 GMT).
La câteva minute după lansare și separarea celor două trepte, propulsorul, denumit Super Heavy, a început o coborâre controlată spre rampa de lansare înainte de a fi imobilizat cu ajutorul unor brațe mecanice instalate pe turnul de lansare.
Este o manevră extrem de complexă, pe care compania americană a reușit să o realizeze joi pentru a treia oară, în aplauzele și ovațiile echipelor sale. 'Wow, nu ne vom plictisi niciodată de asta', a exclamat Kate Tice, angajată a SpaceX.
La scurt timp după aceea, cealaltă treaptă a rachetei, aflată încă în etapa de ascensiune, a apărut că începuse să se învârtă în jurul propriei axe. Ulterior, compania SpaceX a anunțat că a pierdut controlul asupra vehiculului, ceea ce a provocat fiori în rândurile echipelor sale.
Ambiția lui Elon Musk este de a recupera în cele din urmă acest vehicul, denumit Starship, care este a doua treaptă a rachetei și care dă numele întregului aparat de zbor, astfel încât racheta să devină complet reutilizabilă, ceea ce ar reduce considerabil costurile și resursele necesare.
Proximitate
Aceste explozii sunt departe de a fi însă primele care au loc în timpul unui zbor de testare al Starship, deoarece SpaceX își dezvoltă rachetele la viteză maximă și se bazează pe mai multe lansări de prototipuri pentru a corecta apoi foarte repede orice probleme întâlnite într-o situație de zbor în condiții reale, chiar dacă acest lucru înseamnă mai multe explozii.
Este vorba despre o filosofie care a contribuit decisiv la succesul companiei americane, care nu este însă scutită de critici.
Mai multe asociații au depus plângere împotriva autorităților americane, acuzându-le că au evaluat greșit impactul de mediu, în condițiile în care baza spațială din Texas se află în proximitatea unor zone naturale protejate.
Iar apropierea ideologică a lui Elon Musk de președintele Donald Trump a stârnit temeri legate de posibile ingerințe în acțiunile autorităților de reglementare.
În timpul președinției lui Joe Biden, Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a pus adeseori sub semnul întrebării deciziile adoptate de FAA, pe care a acuzat-o că exercita o supraveghere excesivă a companiei sale.
Potrivit Bloomberg, un inginer al companiei SpaceX a mers la sediul autorității de reglementare în urmă cu două săptămâni, îndemnându-și echipele să lucreze la un program ce vizează desfășurarea a mii de sateliți Starlink, dezvoltați tot de Elon Musk, în caz contrar riscând să-și piardă locurile de muncă.
Acest lucru a fost dezmințit însă de SpaceX. 'Articolele recente despre SpaceX și FAA sunt false', a declarat compania pe rețeaua de socializare X, care este deținută, de asemenea, tot de Elon Musk. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință
Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice
Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, potrivit unui studiu
Sfârșitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință olandezi, informează AFP. Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâm
O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață
O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The
Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)
Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția
O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni
Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii
Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic