Un nou robot american va încerca să asolizeze joi pe Lună

După ce a intrat în istorie anul trecut devenind prima firmă privată care a plasat un vehicul spațial pe Lună, compania americană Intuitive Machines speră să repete această performanță joi, la doar câteva zile după alunizarea reușită a unui alt robot american, informează AFP.
Sonda ei spațială, Athena, va încerca astăzi începând de la ora 17:32 GMT să realizeze o coborâre lentă și controlată pe suprafața Lunii.
Această performanță a fost reușită duminică de o altă companie americană, Firefly Aerospace, cu sediul în Texas, demonstrând actuala accelerare a explorării spațiale, pe fondul utilizării în creștere a industriei private.
Înainte ca Intuitive Machines să plaseze, în februarie 2024, robotul său Odysseus pe Lună, doar câteva țări, începând cu Uniunea Sovietică în 1966, reușiseră acest lucru.
Totuși, Odysseus a suferit avarii în urma alunizării, din cauza defectării sistemului său de navigație, care l-a făcut să se apropie prea repede de scoarța lunară.
După o serie de ajustări, compania americană dorește să realizeze de această dată o alunizare perfect controlată în proximitatea polului sudic al Lunii, o regiune de mare interes întrucât acolo există apă sub formă de gheață. Dacă va reuși, ea va fi prima care se va apropia atât de mult de acest obiectiv.
'Science-fiction'
'Această misiune pare desprinsă direct din unul dintre filmele noastre de science-fiction preferate', a declarat Nicky Fox, o directoare de la NASA, în timpul lansării sondei, săptămâna trecută.
Agenția spațială americană a ales în urmă cu mai mulți ani să încredințeze sectorului privat sarcina de a trimite echipamente și tehnologii pe Lună, pentru a reduce costul misiunilor și a le accelera ritmul.
Cu o înălțime de peste patru metri, aproximativ cât o girafă adultă, sonda Athena este echipată cu mai multe instrumente științifice destinate în special forării scoarței selenare și căutării de apă și de alte resurse.
Ea transportă, de asemenea, un mic robot denumit Grace - în onoarea matematicienei americane Grace Hopper -, capabil să execute salturi și să exploreze zone în care accesul este dificil.
Un alt dispozitiv de la bordul sondei Athena va testa instalarea unei rețele celulare 4G. Toate aceste experimente sunt menite să aprofundeze cunoștințele științifice și să pregătească terenul pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, în cadrul Artemis, programul emblematic al NASA.
Echipele de cercetători vor trebui să realizeze aceste 'experimente și demonstrații tehnologice timp de aproximativ 10 zile înainte ca noaptea lunară să se instaleze la polul sudic al Lunii, făcând ca Athena să devină inutilizabilă', au precizat reprezentanții companiei Intuitive Machines.
Ambiții spațiale
Dar, mai întâi de toate, Intuitive Machines va trebui să reușească alunizarea fără probleme a modulului său de asolizare, o manevră extrem de complexă din cauza absenței atmosferei, un detaliu care face inoperabilă utilizarea unor parașute.
În plus, zona de alunizare este situată într-un teren muntos, la circa 160 de kilometri distanță de polul sudic lunar.
În 2023, sonda indiană Chandrayaan-3 a devenit prima din lume care a asolizat în acea regiune, la aproximativ 600 de kilometri de polul sudic al Lunii.
Această nouă tentativă americană survine într-o perioadă în care incertitudinile ce planează asupra programului Artemis continuă să crească după ce președintele Donald Trump s-a declarat sceptic în privința utilității programelor ce vizează revenirea astronauților pe Lună înainte să călătorească spre planeta Marte.
Președintele republican a repetat marți seară în fața Congresului din Washington dorința sa ca Statele Unite să plaseze drapelul american pe 'Planeta Roșie'.
Programul Artemis, care a acumulat mai multe întârzieri și complicații tehnice și bugetare, are ca obiectiv stabilirea unei prezențe umane durabile pe Lună, în timp ce alte țări, începând cu China, o mare putere rivală a Statelor Unite, doresc la rândul lor să trimită oameni pe Lună și să construiască acolo o bază spațială în următorii ani sau în următorul deceniu. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință
Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice
Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, potrivit unui studiu
Sfârșitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință olandezi, informează AFP. Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâm
O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață
O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The
Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)
Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția
O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni
Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii
Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic