logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

'Pietre solare', utilizate ca ofrande în Neolitic, descoperite în Danemarca

Image

Copenhaga, 16 ian /Agerpres/ - Arheologii danezi au descoperit un depozit unic de mici 'pietre solare' reprezentând steaua aflată în centrul Sistemului Solar, despre care cred că au fost utilizate pentru a alunga blestemul unei schimbări climatice majore apărute în urma unei erupții vulcanice, informează AFP.

În urmă cu aproape 5.000 de ani, o comunitate mică umană de pe insula daneză Bornholm, în Marea Baltică, a depus mai multe sute de pietre gravate în câteva gropi.

Această artă miniaturală, comună mai degrabă regiunilor aflate mult mai la sud de Peninsula Iberică, era foarte rar practicată în nord-vestul Europei în Neolitic.

Ea se limitează acolo mai ales la 'forme pur geometrice (...), fără reprezentări de oameni, animale sau alte lucruri și fără reprezentări ale Soarelui', a declarat Rune Iversen, profesor de arheologie la Universitatea Copenhaga.

Însă, după primele descoperiri făcute în Bornholm, arheologii au dezgropat între anii 2013 și 2018 o adevărată comoară în situl Vasagard.

'O exprimare masivă a artei vizuale care descrie Soarele', a rezumat profesorul Iversen, autorul principal al studiului publicat joi în revista Antiquity.

O populație umană s-a stabilit la Vasagard în anul 3400 î.e.n., într-un sit dublu, separat de un râu. Situl era înzestrat cu gropi, comune multor situri europene din Neolitic, 'tipic interpretate ca fiind locuri de reunire a comunității (...) și găzduind în mod frecvent depozite sau ofrande', a precizat profesorul Iversen.

Iar acolo, 'ca și cum cineva ar fi plantat semințe în sol', oamenii au depus pe fundul unui șanț, pe un pat pavat, sute de pietre gravate. Acestea erau în cea mai mare parte gravate cu motive care simbolizează Soarele și tipuri de plante.

Fasonate din piatră de șist, 'pietrele solare' au formă circulară. Încăpând în palma unei mâini, unele au un motiv de bază, sumar, în timp ce la altele acesta este mai elaborat. Iar altele sunt uzate, 'ca și cum ar fi fost frecate cu degetele'.

Ipoteza unei erupții cataclismice

Aspectul cel mai surprinzător este acela că depozitul a fost făcut în aceeași perioadă, în jurul anului 2900 î.e.n. Însă de ce la acea dată?

Climatologii de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga le-au propus arheologilor o pistă de cercetare. Cea a unei erupții cataclismice, care ar fi perturbat clima, atenuând suficient de mult razele Soarelui pentru a afecta recoltele.

Ei au identificat urmele unui astfel de eveniment, survenit puțin înaintea anului 2900 î.e.n., în ghețurile din Groenlanda și Antarctica.

Apoi, profesorul Iversen și echipa lui au apelat la ajutorul biologilor de la Universitatea Hohenheim din Germania. Analiza lor efectuată asupra unor fosile de arbori ce datau din acea perioadă a arătat că acei copaci au trecut prin înghețuri timp de mai mulți ani în timpul perioadelor lor de creștere.

Totul indică 'o mare erupție care a afectat o mare parte a emisferei nordice', potrivit profesorului Iversen. Și, în primul rând, o regiune daneză care nu ducea lipsă de apă, dar pentru care Soarele ar fi fost vital, în special pentru 'o comunitate agricolă primitivă'.

Atunci, locuitorii sitului ar fi putut să depună în sol acele pietre solare și pe cele reprezentând plante pentru a alunga acea soartă nefavorabilă. 'În speranța de a obține întoarcerea Soarelui pe cer sau poate ca semn de gratitudine dacă acesta a reapărut după doi sau trei ani', presupune profesorul Iversen.

În orice caz, după acea depozitare, gropile au fost acoperite, situl înconjurat de palisade din lemn și echipat cu 'case de cult' ridicate cu ajutorul unor stâlpi înfipți în sol.

Arheologii își imaginează că situl, deși și-a schimbat forma, a putut să își păstreze funcția de spațiu de reunire a comunității de pe insulă.

Noua epocă de atunci era cea a unui declin al Neoliticului, marcat de o scădere a populației, epidemii de ciumă și reîmpăduriri. Totul s-a petrecut înainte de sosirea populațiilor care veneau din stepele Asiei, detectabile din punct de vedere genetic în Bornholm în jurul anului 2600 î.e.n.

Profesorul Iversen se întreabă dacă nu cumva erupția vulcanică, ale cărei consecințe au putut afecta insula, ar fi contribuit, de asemenea, la deplasare acelor populații spre vest. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: .livescience.com

Afisari: 196

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Stiinta 10-05-2025 17:40

O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ

Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic

Stiinta 09-05-2025 12:16

O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn

Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri

Stiinta 09-05-2025 10:25

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto