logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Urme de paşi fosilizate descoperite în Kenya demonstrează că două specii umane străvechi au coexistat

Image

În urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, indivizi din două specii diferite din linia evolutivă umană păşeau pe un mal noroios al unui lac din nordul Kenyei, lăsând urme care s-au intersectat cu cele de antilope, cai, facoceri, berze uriaşe şi alte animale, relatează Reuters care citează un studiu publicat joi.

Urmele s-au transformat în fosile pe care oamenii de ştiinţă le-au descoperit recent într-un loc numit Koobi Fora, o descoperire ce furnizează prima dovadă conform căreia aceste două specii - Paranthropus boisei şi Homo erectus - au împărţit acelaşi peisaj, încrucişându-se, literalmente. Descoperirea ridică întrebări interesante cu privire la relaţia dintre cele două specii şi la eventuala concurenţă pentru resurse.

Paranthropus boisei, cea mai îndepărtată rudă a oamenilor moderni dintre cele două specii, a trăit în urmă cu aproximativ 2,3 până la 1,2 milioane de ani, având o înălţime de până la 137 cm. Aceşti indivizi aveau un craniu adaptat muşchilor masticatori mari, inclusiv o creastă craniană asemănătoare cu cea a gorilelor de sex masculin, precum şi molari masivi. Picioarele lor aveau caracteristici asemănătoare maimuţelor, inclusiv la degetul mare.

Homo erectus, un membru timpuriu al liniei noastre evolutive, cu proporţii corporale asemănătoare cu cele ale lui Homo sapiens, a trăit din urmă cu aproximativ 1,89 milioane până acum 110.000 de ani, având o înălţime cuprinsă între 145 şi 185 cm. Aceşti indivizi aveau fruntea proeminentă şi creiere mai mari decât Paranthropus boisei, cu toate că mai mici comparativ cu specia noastră.

Cercetătorii au descoperit urmele de paşi în 2021, în apropierea lacului Turkana. Ei au identificat un şir lung de 12 urme de paşi, fiecare de aproximativ 26 cm lungime, atribuite unui individ adult din specia Paranthropus boisei pe baza formei şi a modului de locomoţie.

Trei amprente izolate, cu o lungime de 20,5-23,5 cm, asemănătoare celor ale oamenilor moderni, erau aproape perpendiculare pe traseul principal. Două erau îndeajuns de complete pentru a fi atribuite lui Homo erectus, posibil unui individ tânăr. A treia a fost mai dificil de atribuit.

Cercetătorii au declarat că şirurile de urme par să fi fost lăsate la distanţă de câteva ore sau poate de câteva zile - noroiul nu se uscase şi nu se crăpase - iar indivizii s-ar fi putut chiar vedea unii cu alţii. Nu a fost identificată nicio dovadă de interacţiune.

"Urmele de paşi fosilizate ne oferă o imagine clară a acelui moment în timp, din urmă cu 1,5 milioane de ani. Este foarte posibil ca diferiţi strămoşi umani să fi trecut unul pe lângă altul, înaintând prin apa puţin adâncă, posibil vânând şi culegând", a declarat specialista în paleoantropologie Louise Leakey, directoare a Proiectului de cercetare Koobi Fora şi coautoare a studiului publicat joi în revista Science.

Cercetătorii au reanalizat urmele de paşi descoperite anterior în apropiere, stabilind că ambele specii au fost prezente împreună pe suprafeţele noroioase fosilizate de-a lungul unei perioade de aproximativ 200.000 de ani.

"Este posibil să fi concurat direct, dar este de asemenea posibil să nu fi fost în competiţie directă şi ambele (specii) să fi avut acces la resursele de care aveau nevoie în acest peisaj pe care îl împărţeau", a indicat paleoantropologul Kevin Hatala de la Universitatea Chatham din Pittsburgh, de asemenea autor principal al studiului.

Diferenţele alimentare dintre cele două specii este posibil să fi atenuat concurenţa. "Paranthropus boisei consuma hrană culeasă, de calitate scăzută, care probabil necesita o mestecare repetitivă. Homo erectus era, probabil, omnivor, folosind unelte pentru a măcelări carcase, dieta sa incluzând şi carne", a spus Leakey.

Liniile evolutive ale omului şi cimpanzeilor s-au despărţit în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani, în Africa.

Urmele de paşi oferă informaţii despre anatomie, locomoţie, comportament şi mediul înconjurător, pe care fosilele scheletice sau uneltele de piatră nu le pot oferi. Picioarele acestor două specii erau distincte din punct de vedere anatomic, iar mersul lor era diferit.

"Urmele pe care le atribuim lui Homo erectus au o formă foarte asemănătoare omului modern, cu o arcadă înaltă de sedimente în mijlocul urmei, ceea ce indică un picior rigid şi un mers care include împingerea degetelor", a declarat Neil Roach, biolog evoluţionist la Universitatea Harvard şi coautor al studiului.

"Urmele de Paranthropus nu au această arcadă înaltă şi indică un mers cu picior mai plat. În plus, urmele Paranthropus indică un deget mare de la picior care este uşor mai divergent faţă de celelalte degete şi mai mobil. Ambele aspecte sunt mai asemănătoare cu modul în care merge un cimpanzeu, deşi sunt clar distincte şi intermediare între urmele de picior de cimpanzeu şi cele umane", a declarat Roach.

Paranthropus boisei a dispărut la câteva sute de mii de ani după producerea acestor urme, în timp ce specia Homo erectus a înflorit. Posibil un strămoş direct al lui Homo sapiens, Homo erectus a fost prima specie umană care s-a răspândit dincolo de Africa.

Situl fosilifer era un mal de lac bogat în resurse, situat în apropierea gurii unui râu. "Faptul că vedem în mod constant două specii de hominini în aceste peisaje, în pofida prezenţei unor animale periculoase precum hipopotamii şi crocodilii, sugerează că aceste medii erau suficient de importante pentru strămoşii noştri pentru a merita riscul de a le vizita", a precizat Roach. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 15-05-2025 09:09

Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice

Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat

Planeta 14-05-2025 18:04

Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată

În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co

Planeta 14-05-2025 17:33

Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956

Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar

Planeta 14-05-2025 03:19

VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (

Planeta 13-05-2025 18:50

BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor

Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf

Planeta 13-05-2025 14:43

Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k

Stiinta 13-05-2025 14:17

Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, potrivit unui studiu

Sfârșitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință olandezi, informează AFP. Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâm

Stiinta 12-05-2025 20:37

O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață

O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The

Stiinta 12-05-2025 19:54

Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)

Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția

Stiinta 12-05-2025 17:19

O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni

Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata

Planeta 12-05-2025 15:46

Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor

Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători

Planeta 12-05-2025 14:51

Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni

Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr

Stiinta 12-05-2025 14:34

'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii

Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic

Planeta 12-05-2025 09:57

Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător

Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a