logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Hărților

BUCUREȘTI. O STRATIGRAFIE ÎN HÃRȚI ȘI PLANURI EXPOZIȚIE TEMPORARÃ LA MUZEUL HÃRȚILOR

Muzeul Hărților și Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției documentare 'București. O stratigrafie în hărți și planuri', curatoriată de Mihai Ștefan Florea, muzeograf (Muzeul Național de Istorie a României), Ștefan Huțanu, arhitect și designer 3D (Lavița Verde) și Eugen Grama, muzeograf (Muzeul Hărților). Proiectul este organizat cu susținerea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Anticariat Unu și Lavița Verde.

Vernisaj: 21 mai 2025, de la ora 18:00. Accesul la vernisaj este gratuit.

Expoziția este deschisă în perioada 22 mai - 7 septembrie 2025, la sediul Muzeului Hărților din strada Londra nr. 39, București. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 - 18:00.

Preț bilet: 10 lei (tarif întreg), 5 lei (pensionari), 2.5 lei (elevi și studenți)

'București. O stratigrafie în hărți și planuri' propune o explorare în istoria urbană a Bucureștiului începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, prin planuri și hărți, imagini de arhivă și o machetă 3D ce reconstituie locuri și zone astăzi dispărute ori profund schimbate din structura urbană a Bucureștiului.

'Expoziția oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureștiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Orașul pare că prinde viață prin intermediul hărților și planurilor, dar și al fotografiilor de epocă. Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Arthur Rudolf von Borroczyn, veți putea retrăi atmosfera celui mai mare oraș al Valahiei, la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară. Reconstituirea țesutului urban al orașului la mijloc de secol XIX prin intermediul unei machete la scară întregește experiența vizitatorilor pe întreaga durată a expoziției.' Mihai Ștefan Florea, curator și muzeograf Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția își propune prezentarea detaliată a planurilor și hărților care au surprins Bucureștiul începând de la 1843 până după Primul Război Mondial. Baza cartografică este asigurată de planul Borroczyn, primul plan cadastral al orașului, realizat între 1844 și 1846 de maiorul prusac Arthur Rudolf von Borroczyn și echipa sa. De asemenea, vor fi prezentate diferite documente relevante care ajută la înțelegerea eforturilor de cartografiere urbană din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Pe lângă machetă, hărți și planuri, în expoziție se află lucrări de grafică ce prezintă peisaje urbane din Bucureștiul secolului al XIX-lea, precum și o rară panoramă a orașului văzut din Turnul Colței; aceasta a fost realizată pe baza unor fotografii atribuite artistului Carol Popp de Szathmary, unul dintre primii fotografi documentariști din Regatul României. Imaginea recreată a orașului, prin intermediul proiecțiilor și al machetei, completează această călătorie vizuală și documentară, oferind vizitatorilor o experiență imersivă și educativă.

Ștefan Huțanu a studiat Urbanism la Universitatea de Arhitectură 'Ion Mincu' și lucrează de peste un deceniu în publicitate ca artist 3D. În timpul liber, dă viață unui proiect pasionant: reconstruiește digital Bucureștiul vechi, așa cum arăta între 1844 și 1847, folosind inteligența artificială și modelarea 3D. Pe pagina sa de Facebook, numită Lavița Verde, a publicat deja imagini spectaculoase cu case, străzi și personaje dispărute, dar și momente dramatice din istoria orașului, cum a fost Marele Foc din 1847.

Mihai Ștefan Florea este muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României și, din 2014, coordonator al colecției de Cartografie Istorică. Este doctor în științe, cu o teză dedicată administrării patrimoniului imobil, incluzând situri arheologice și monumente istorice.

Eugen Grama este muzeograf în cadrul Muzeului Hărților, licențiat al Facultății de Geografie din București și absolvent al unui program de master în domeniul planificării teritoriale. Printre interesele sale profesionale se regăsesc geografia istorică, cartografia și istoria ecleziastică, cu precădere istoria Bizanțului.

Muzeul Hărților este o instituție unică, dedicată explorării lumii prin cartografie, arte și științe. Cu o colecție de hărți vechi și gravuri realizate între secolele XVI-XX, muzeul păstrează și valorifică reprezentări cartografice ale provinciilor românești, ale Europei și ale cosmosului, incluzând și planuri istorice de orașe. Prin expoziții, prelegeri, dialoguri culturale și concerte, instituția promovează cercetarea, educația continuă și interactivitatea. Publicul este invitat să descopere nu doar hărți, ci și povești, idei și sunete, într-un cadru ce încurajează curiozitatea și angajarea creativă.

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Lavița Verde, Anticariat UNU

Colaboratori: Dragoș Stăncescu (consultant fotografii istorice), Radu Oltean (consultant, ilustrator secvențe istorice)

Parteneri media: Ziarul News, Radio RFI, România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.

Afisari: 66

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].