logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Gradul de rezervare a pensiunilor din Deltă în minivacanța de 1 Mai - de circa 80%

Image

Gradul de rezervare a pensiunilor din Delta Dunării în minivacanța de 1 Mai este de circa 80%, similar celui din perioada sărbătorilor pascale, în luna mai în Tulcea și în localitățile înconjurate de ape din Rezervație urmând să aibă loc festivaluri și concursuri sportive.

Prețurile ofertelor unităților de cazare din Deltă pentru minivacanța de 1 Mai pornesc de la 1.700 de lei pentru trei nopți de cazare, demipensiune și acces gratuit la toate facilitățile deținute de acestea, unele incluzând și transportul din Tulcea spre localitățile de destinație.

 

'De sărbătorile pascale am avut un grad de ocupare de peste 70%. La finele săptămânii trecute, pentru minivacanța de 1 Mai, gradul de rezervare era similar și ne așteptăm la un grad de ocupare de peste 90%. Sfântu Gheorghe are cea mai frumoasă plajă (de la Marea Neagră - n.r.) din România, cel mai fin nisip, iar aerul este cel mai rarefiat. În urmă cu 20-30 de ani, s-ar fi făcut un studiu și s-a constatat că acolo aerul este mai pur decât la Vârful Omu', a declarat pentru AGERPRES reprezentantul unui resort din satul Sfântu Gheorghe, Octavian Moldovan.

El a spus că anul trecut gradul de ocupare a unității de cazare a fost de peste 65%, în condițiile în care a fost deschisă oaspeților nouă luni, nu doar șase luni.

'Sperăm ca anul acesta să avem cel puțin același număr de clienți, dacă nu vom reuși să creștem cu minim 5%. Din cauza războiului cu Ucraina, nu avem turism de incoming. Ne bazăm pe turiști români. Avem, e adevărat, și turiști străini, dar vin individual', a menționat Moldovan.

La o unitate hotelieră din satul Băltenii de Sus, localitate aflată pe brațul Sf. Gheorghe al Dunării, gradul de ocupare în perioada sărbătorilor pascale a fost de circa 90%. În momentul de față, administratorii unității îi așteaptă pe oaspeți cu preparate specifice zonei.

'Îi așteptăm cu drag de 1 Mai pe doritorii de evadare din cotidian pentru recreere, relaxare și reîncărcare a bateriilor. Noi mergem pe gastronomia locală tradițională, de la borșul de pește, plachie, crap la grătar, orice se dorește din pește, dar și alte produse pentru cei care nu doresc pește', a menționat reprezentanta unui hotel din satul Băltenii de Sus, Brigitte Popescu.

În unele zone ale Rezervației Biosferei Delta Dunării, ca de exemplu în comuna Jurilovca, ofertele unor unități pentru 1 Mai s-au epuizat încă de anul trecut.

Startul petrecerilor din minivacanța de 1 Mai va fi dat miercuri seara, începând cu ora 18:00, la fântâna arteziană de pe faleza Dunării 'Ivan Patzaichin', în municipiul Tulcea, acolo unde va fi un flashmob care va marca Ziua internațională a dansului și un recital susținut de o fanfară din județul Bistrița-Năsăud, înainte ca joi să înceapă 'Street Art Fest & Street Food', potrivit datelor furnizate de Consiliul Județean.

'Timp de patru zile, arta stradală și cea contemporană se vor împleti cu atmosfera festivă a muzicii și a numeroaselor forme de expresie artistică, oferind spectacole captivante, experiențe multisenzoriale și momente de conexiune. Zile pline de activități recreative, delicii culinare, concerte de stradă, distracție la intensitate maximă și momente pentru întreaga familie. Arta iese în stradă cu show-uri spectaculoase ce îți vor tăia respirația: artiști de muzică stradală, fachiri care sfidează limitele, artiști pe catalige care străbat mulțimea, acrobații de circ la sol și la înălțime, aerial dance, cu dansatori suspendați în aer, dans urban, street dance și coregrafii show cu foc, flăcări dansante și dragoni', a anunțat CJ.

În aceeași perioadă, Primăria Municipiului Tulcea pune la dispoziția a 24 de producători din țară centrul orașului.

'Începând cu data de 1 mai, timp de patru zile, vă așteptăm în Piața Civică, unde vom avea încălțăminte de la Suceava, produse tradiționale românești din Argeș, produse cosmetice din Dăeni (comună din județul Tulcea - n.r.), avem flori, la standul de vânzare carte vor fi și activități pentru copii. Nu vor lipsi micii și berea și vom avea o masă de fotbal, la care cine vrea să-și ocupe timpul liber făcând mișcare și bând bere poate lua un loc', a declarat directoarea societății Agropiețe SA a Primăriei municipiului, Rodica Pascale.

De altfel, în perioada 16 mai - 1 iunie, orașul va găzdui Aegyssus Sport Fest, un eveniment care reunește competiții sportive, unele din ele campionate naționale, la care și-au anunțat participarea peste 1.800 de persoane din țară.

'Campionatul național de semimaraton, Campionatul național de pangration athlima, Cupa națională Mountain Bike XCO și Campionatul național de triatlon vor aduce la Tulcea sportivi de elită și vor confirma importanța acestui festival în calendarul sportiv național. Accesul publicului este liber, iar atmosfera va fi animată de spiritul fair-play, determinare și pasiune pentru mișcare. Aegyssus Sport Fest își consolidează astfel poziția de unul dintre cele mai importante evenimente multisportive din România, susținând performanța și promovând valorile sportului', se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Tulcea.

Festivalul sportului include și startul primei ediții a Maratonului internațional de canoe 'Ivan Patzaichin', care va avea loc pe Dunăre, în perioada 23 - 25 mai, pe o distanță de circa 40 de kilometri. La capătul traseului, Mila 23, sat din Delta Dunării, pe participanți îi așteaptă Muzeul Ivan Patzaichin, care se redeschide în luna mai publicului. Anul acesta, vizitatorii vor putea avea acces doar pe bază de programare, iar la cerere se vor organiza și recitaluri de muzică tradițională lipovenească, recitaluri care vor cuprinde și melodii mai puțin cunoscute.

'Vom scoate la iveală ce s-a uitat a cânta. O să fie și muzică veselă, dar va fi și muzică tristă, care nu se cântă peste tot', a afirmat administratorul muzeului, Lucica Buhaev.

De altfel, participanții la Maratonul internațional ''Ivan Patzaichin'' ar putea opri în drum spre Mila 23 și la Maliuc, acolo unde pe 24 și 25 mai va avea loc Festivalul scrumbiei, organizat de Primăria comunei.

'Vrei să evadezi din rutina zilnică și să experimentezi un festival autentic, plin de viață și tradiții? Atunci pregătește-te pentru o aventură de neuitat în inima Deltei Dunării! Serbările Scrumbiei 2025 te așteaptă cu o experiență unică, bogată în detalii, care îți va captiva simțurile. Imaginează-ți muzică tradițională, dansuri pline de energie, preparate delicioase din pește proaspăt și o atmosferă magică', îi îmbie autoritatea locală pe turiști.

Și Sulina îi așteaptă vineri, 2 mai, pe turiști la Festivalul scrumbiei albastre, eveniment organizat de Primăria orașului și Casa de cultură.

'Manifestarea își propune păstrarea și punerea în valoare a gastronomiei pe bază de rețete tradiționale deltaice; promovarea potențialului turistic din Delta Dunării; conservarea și valorificarea tradițiilor din zona Deltei Dunării. Programul va include prepararea și degustarea scrumbiei în diverse rețete tradiționale, expoziții de produse locale, spectacole de muzică și dansuri prezentate de ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură Sulina și ale minorităților din Delta Dunării, precum și recitaluri susținute de artiști locali, Elena Cojocariu, Lucica Buhaev, Florentina Dunaev și formația Euxinus', se arată într-un comunicat de presă.

Unul dintre cele mai mari evenimente ale singurului oraș al Deltei, Festivalul piraților, va avea loc în perioada 15 - 18 mai. El a fost inițiat de un bucureștean, Gelu Tușu, născut în comuna Baia, județul Tulcea.

 

În imagine, initiatorul Festivalului piraţilor din Sulina, Gelu Tuşu

Foto: Luisiana BIGEA/AGERPRES 


 

'Mă aflam în Deltă cu niște prieteni, într-o toamnă, acum nouă ani, și stăteam la Crișan. În timpul unei excursii la Sulina, barcagiul a insistat să ne arate cimitirul din Sulina și am spus într-o doară să mergem. Am văzut mormintele celor doi îndrăgostiți, ale comandanților de nave, mormântul prințesei Moruzi, cel al unui pirat și-am întrebat barcagiul dacă le-a făcut cineva parastasul. În primăvara următoare, le-am făcut noi pomana', și-a amintit Gelu Tușu începuturile evenimentului.

La primele ediții, au fost câteva zeci de persoane, iar ritualul pomenii a presupus inclusiv o slujbă religioasă în cimitir, obicei care se mai păstrează în programul festivalului.

'Anul trecut, am avut 2.500 de spectatori în fiecare zi, în Sulina, iar anul acesta sper să atragem peste 3.000. În fiecare zi, sunt câte trei trupe, avem și o trupă internațională anul acesta, Gipsy Kings, pe 18 mai, dar avem Loredana, Cargo, White Mahala, Proconsul, Vița de Vie', a mai spus Gelu Tușu.

În general, în perioada festivalului, toate locurile de cazare din Sulina sunt ocupate, în ciuda prețurilor practicate pentru un bilet.

'Pomana este în continuare la cimitir. Restul trebuie plătit. Toată logistica trebuie cărată pe apă, de aici și prețurile care se ridică la un moment dat. Nu putem să le ținem foarte jos', a explicat Tușu.

Luna aceasta, în Deltă, începe și sezonul de stand-up paddle (SUP). Primele excursii sunt programate în weekendul viitor și costă aproape 300 de lei.

'Plecăm de la Tulcea, în jurul orei 9:00, până la lacul Cotețe, unde stăm două sau trei ore pentru o acomodare cu placa, apoi mergem spre Scăunele, un alt loc de vâslit, unde luăm și masa. Excursia durează în total aproape nouă ore, iar produsul turistic oferă Delta fără zgomot și fără filtre', a afirmat organizatorul de excursii, Cristian Mocanu.

În parcul național Munții Măcinului, turiștii vor putea vedea bujorii înfloriți, plantă care în tradiția și cultura românească este asociată cu dragostea, devotamentul și sacrificiul. Pe data de 10 mai, filiala teritorială a Uniunii Ucrainenilor din România organizează ediția a VIII-a a Festivalului bujorului care va avea loc în pădurea satului Fântâna Mare.

De altfel, oaspeții parcului au la dispoziție în acest an un traseu reconfigurat, Celic-Dere - Alba, care le oferă posibilitatea admirării la pas, pe o distanță de 1,6 kilometri, rezervația naturală mixtă Carasan-Teke. Accesul în noua zonă amenajată pentru vizitatori se poate face cu mașina de la mănăstirea Celic-Dere până la Izvor, iar de acolo, la pas, până la rezervația Carasan-Teke, de unde turiștii se pot întoarce la mănăstire și parcurg astfel circa 9 kilometri, față de 16 kilometri, cât are traseul Celic-Dere - Alba în total.

 

În imagine, directorul Administraţiei Parcului naţional Munţii Măcinului,
Viorel Roşca

Foto: Luisiana BIGEA/AGERPRES 


 

'Un traseu turistic trebuie să parcurgă zone cu elemente de biodiversitate, dar să păstreze traseul pe cărări preexistente, realizate de faună, nu antropizate, astfel încât să nu fie ocolite zonele de maximă biodiversitate cu specii rare, vulnerabile sau periclitate, dar în același timp, prin configurația traseului, să se asigure păstrarea acestora, prin evitarea tasării directe, sau să asigurăm liniștea atât a viețuitoarelor necuvântătoare, cât și a noastră', a explicat necesitatea reconfigurării traseului directorul Administrației parcului național, Viorel Roșca. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 561

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 21-05-2025 20:26

Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune

Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv

Social 21-05-2025 16:48

Harghita: Peste 100 de persoane au participat la un exercițiu al ISU, la Miercurea-Ciuc; s-a simulat intervenția la un accident chimic

Peste 100 de persoane, angajați ai mai multor instituții, dar și voluntari, au participat, miercuri, la un amplu exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cadrul căruia s-a simulat intervenția la un accident chimic produs la o firmă din zona industrială a municipiului Miercurea-Ciuc. Într-un comunicat trans

Administratie 21-05-2025 16:34

Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate

Administratie 21-05-2025 16:23

Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m

Administratie 21-05-2025 15:03

Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural

Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a

Social 21-05-2025 15:03

FOTO/VIDEO Buzău: Izvoare de suprafață cu petrol la Beciu-Scorțoasa transformate în atracție turistică; inițial a fost sesizat un accident de mediu

  Izvoare de petrol care țâșnesc din straturi de roci având peste 10 milioane de ani vechime, în localitatea Beciu, au fost transformate recent într-o atracție turistică a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, după ce anterior fenomenul natural fusese sesizat autorităților ca un accident de mediu.

Social 21-05-2025 14:23

Actorul Kevin Costner vine în septembrie în România, la Impact Bucharest

Actorul Kevin Costner va participa, pe 17 și 18 septembrie, la cea de-a doua ediție a Impact Bucharest, eveniment care reunește lideri din business, politică, tehnologie și cultură din toată Europa, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Agenda evenimentului include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziția verde, digitalizar

Social 21-05-2025 13:43

Sibiu: 72 de porci, neutralizați în satul Chesler, unde a fost depistat un caz de pestă porcină africană

Autoritățile au decis să neutralizeze 72 de porci dintr-o gospodărie din satul Chesler, comuna Micăsasa, unde a fost depistat un porc mort din cauza pestei porcine africane, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, Prefectura Sibiu. 'În dimineața zilei de 20 mai, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de

Social 21-05-2025 13:31

West Side Kids Race - pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei

Cea de-a X-a ediție a Paradei Micilor Bicicliști - West Side Kids Race va avea loc pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei, de la strada Valea Ialomiței până la strada Valea Argeșului, între orele 9:00 - 17:00, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. 'Sărbătorim într-o zi cât alții în trei: Ziua

Social 21-05-2025 13:28

Sector 6: Concerte, ateliere și spectacole de teatru la festivalul 'West Side Flower Fest', în perioada 30 mai - 1 iunie

Concerte, ateliere și spectacole de teatru se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis miercuri, pe lângă decorațiuni, grădinile tematice și bunătățile celor 123

Social 21-05-2025 12:48

Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară): Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale in

Administratie 21-05-2025 12:25

Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului

Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.

Social 21-05-2025 12:12

Vrancea: Șapte persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN11A, în comuna Corbița

Șapte persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier produs pe DN11A, în afara localității Rădăcinești, comuna Corbița, mai multe echipate de pompieri și ambulanță fiind mobilizate la fața locului pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.

Social 21-05-2025 12:02

SOS Satele Copiilor organizează, pe 14 iunie, festivalul caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili

SOS Satele Copiilor organizează pe 14 iunie, în Satul SOS din București, cea de-a treia ediție a festivalului caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili din programele asociației. 'Participanții vor sta la masa binelui, unde nu există distanță între artiști, influenceri, oameni de business, sus

Social 21-05-2025 10:40

Maramureș: Accident rutier cu cinci persoane spitalizate, în municipiul Sighetu Marmației

Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Sighetu Marmației, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Florina Meteș. 'Din primele cercetări efectuate la fața locului s-a stabilit că un tânăr de 25 de ani a condus un a