logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Conacul marilor filantropi Mocioni din Foeni - un nou punct de atracție pe harta turistică a județului (GALERIE FOTO)

Image

Conacul marilor filantropi Mocioni din Foeni a devenit un nou punct de atracție pe harta turistică a județului Timiș, clădirea fiind redată comunității după ce a fost reabilitată de administrația județeană printr-o investiție de 2,4 milioane de euro susținută prin programul național RoCultura.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că aici se vor organiza permanent activități culturale, pentru atragerea a cât mai multor turiști.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Este un prim edificiu construit dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județul Timiș, un circuit al conacelor, al castelelor, dar și a bisericilor monument istoric din județ și din întregul Banat. Din păcate, marea lor majoritate sunt în paragină, iar obligația noastră este aceea de a investi în cultură, în artă, în educație, să investim în aceste monumente care sunt atât de importante pentru istoria și turismul Banatului. Aceasta este prima etapă în reabilitarea conacului. (...). Pentru a organiza și evenimente, avem nevoie de bucătărie, de spații de cazare. Vor continua reabilitări similare la conacele din Banloc, Jamu, Parța, dar și în alte localități în care descoperim săptămânal astfel de clădiri, monumente istorice care sunt atât de frumoase și nepuse în valoare'', a afirmat Alfred Simonis.

Jumătate din suma necesară acestui proiect a fost pusă la dispoziție de CJ, care administrează conacul Mocioni, și restul din fonduri puse la dispoziție de Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Conacul familiei Mocioni a fost realizat în stil neoclasic în anul 1750, după planurile arhitectului Mor Kallina, fiind declarat monument istoric de o mare valoare arhitecturală și simbolică. Cel mai important membru al familiei care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii românești, care au dat burse pentru studenții români pe vremea lui Eminescu. Este și o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc, care s-ar putea încadra pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Un localnic își amintește că familia Mocioni organiza întâlniri la conac cu oameni aleși, iar la sărbători ''de la ferestrele mansardei cobora pe frânghii coșuri și pachete cu alimente pe care le dădea consătenilor''.

Preotul Nicolae Strizu, care a slujit la biserica din Foeni, a amintit personalitatea Mocioneștilor și rolul lui Andrei Mocioni în păstrarea identității culturale a românilor, în condițiile în care Banatul era sub Coroana de la Viena.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Pe la 1780, Andrei Mocioni primește diploma nobiliară de la Iosif al II-lea. Dovada rezultă din tot felul de lucrări, monografii scrise de istorici maghiari, care reliefează în lucrările lor acest aspect. Sunt și lucrări monografice scrise de români, cum ar fi Teodor Botiș, care a scris Monografia familiei Mocioni (...) și care vorbește despre castel, nu conac. Mocionii au fost mentori ai neamului românesc. Secolul XIX este marcat de prezența acestei familii nobiliare dar și de mari patrioți români, care au căutat emanciparea neamului românesc, culturalizare, dezvoltare și economic. În Parlamentul de la Budapesta și în Dietă, în Senatul Imperial Lărgit, al cărui membru a fost, Andrei Mocioni a luptat pentru drepturile acestor români, reprezentând în special Banatul, iar Andrei Șaguna reprezenta interesele românilor din Ardeal. Se cunoaște lupta marelui Alexandru Mocioni în Parlamentul de la Budapesta, făcând cinste poporului român prin atitudinea și istețimea lui, dar și prin modul în care punea el problema drepturilor, a libertăților și a drepturilor cetățenești, a popoarelor care constituiau la data respectivă Imperiul Austro-Ungar. Erau filantropi, dar în primul rând, a fost marea filantropie, lupta pentru eliberarea poporului român de sub un jug străin. Acest castel este un bun al neamului românesc'', a detaliat părintele Nicolae Strizu, pentru AGERPRES.

În timpul Revoluției din 1848 domeniul din Foeni a fost devastat. Ulterior, domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-și ultimii ani de viață aici, alături de soția sa, Laura Cernovici, și de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soției și altor urmași.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Conacul din Foeni a ajuns ruină după 1990, familia Mocioni neavând urmași astăzi.

Conacele și castelele bănățene ar putea fi descoperite de turiștii care vor găsi în ele fermecătoare povești, destine frământate, istorii și istorioare despre cei care le-au zidit ori le-au locuit. Fiecare castel este învelit într-o dublă aură, pe de-o parte a traiului îmbelșugat, cu muzici pe care conți și contese, baroni și baronese își etalau ținutele în seratele de pe vremuri, iar pe de altă parte a unui blestem care le-a făcut să fie ulterior părăsite, îmbrăcate în iedera sălbatică ce a ținut departe pașii turiștilor. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 618

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.

Social 22-04-2025 11:56

Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Universitatea de Apărare (GALERIE FOTO)

Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare ''Carol I'', în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.

Social 22-04-2025 11:41

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până miercuri dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până miercuri dimineața, râuri de pe raza a zece județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 22 aprilie, ora 14:00 - 23 aprilie, ora 6:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți

Social 22-04-2025 10:34

Maramureș: Incendiu de vegetație uscată, stins cu dificultate de pompieri; focul a distrus 200 de hectare de teren

Un incendiu de vegetație uscată, care a izbucnit în vecinătatea comunei Săpânța, pe câmpul Runcu, a fost stins cu dificultate de pompierii militari, fiind afectată o suprafață de 200 de hectare, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. ''Pompierii militari au fost alertați cu priv

Social 22-04-2025 10:32

DSU: Incendiul din localitatea Cetățeni, lichidat după 5 zile

Incendiul din localitatea Cetățeni a fost lichidat, luni, după 5 zile de intervenții ale pompierilor, misiune care a fost solicitantă din cauza zonei accidentate, a vântului și a suprafeței pe care s-a manifestat incendiul. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, pompierii vor supraveghea zona în continuare.

Social 22-04-2025 10:26

ANM: Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în 25 de județe, pe parcursul zilei de marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul acestei zile în 25 de județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul orar 12:00 - 23:00, în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munten

Social 22-04-2025 09:47

Două cutremure slabe cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți

Două cutremure slabe, cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți în zona seismică Vrancea, județul Buzău, după ce alte trei seisme cu magnitudini de 3,6, 3,9 și 3,3 au avut loc luni în aceeași zonă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Administratie 22-04-2025 09:38

CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor

Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul

Social 22-04-2025 08:34

VIDEO Doi ucraineni, recuperați dintr-o zonă abruptă a Munților Maramureșului

Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului, într-o zonă alpină abruptă, au fost recuperați de salvatori în noaptea de luni spre marți, a informat directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga.

Social 22-04-2025 07:50

Giurgiu: Două proiectile explozive, găsite pe un teren din Băneasa, în urma unor lucrări agricole

Două proiectile explozive, cu calibre de 150, respectiv 75 de milimetri, au fost găsite luni seara pe un teren agricol din localitatea Băneasa, județul Giurgiu. Potrivit ISU Giurgiu, un proiectil a fost găsit de un bărbat care efectua lucrări agricole, iar celălalt a fost găsit de pirotehnicienii sosiți la fața locului, care au verificat teren

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50