logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Conacul marilor filantropi Mocioni din Foeni - un nou punct de atracție pe harta turistică a județului (GALERIE FOTO)

Image

Conacul marilor filantropi Mocioni din Foeni a devenit un nou punct de atracție pe harta turistică a județului Timiș, clădirea fiind redată comunității după ce a fost reabilitată de administrația județeană printr-o investiție de 2,4 milioane de euro susținută prin programul național RoCultura.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că aici se vor organiza permanent activități culturale, pentru atragerea a cât mai multor turiști.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Este un prim edificiu construit dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județul Timiș, un circuit al conacelor, al castelelor, dar și a bisericilor monument istoric din județ și din întregul Banat. Din păcate, marea lor majoritate sunt în paragină, iar obligația noastră este aceea de a investi în cultură, în artă, în educație, să investim în aceste monumente care sunt atât de importante pentru istoria și turismul Banatului. Aceasta este prima etapă în reabilitarea conacului. (...). Pentru a organiza și evenimente, avem nevoie de bucătărie, de spații de cazare. Vor continua reabilitări similare la conacele din Banloc, Jamu, Parța, dar și în alte localități în care descoperim săptămânal astfel de clădiri, monumente istorice care sunt atât de frumoase și nepuse în valoare'', a afirmat Alfred Simonis.

Jumătate din suma necesară acestui proiect a fost pusă la dispoziție de CJ, care administrează conacul Mocioni, și restul din fonduri puse la dispoziție de Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Conacul familiei Mocioni a fost realizat în stil neoclasic în anul 1750, după planurile arhitectului Mor Kallina, fiind declarat monument istoric de o mare valoare arhitecturală și simbolică. Cel mai important membru al familiei care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii românești, care au dat burse pentru studenții români pe vremea lui Eminescu. Este și o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc, care s-ar putea încadra pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Un localnic își amintește că familia Mocioni organiza întâlniri la conac cu oameni aleși, iar la sărbători ''de la ferestrele mansardei cobora pe frânghii coșuri și pachete cu alimente pe care le dădea consătenilor''.

Preotul Nicolae Strizu, care a slujit la biserica din Foeni, a amintit personalitatea Mocioneștilor și rolul lui Andrei Mocioni în păstrarea identității culturale a românilor, în condițiile în care Banatul era sub Coroana de la Viena.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Pe la 1780, Andrei Mocioni primește diploma nobiliară de la Iosif al II-lea. Dovada rezultă din tot felul de lucrări, monografii scrise de istorici maghiari, care reliefează în lucrările lor acest aspect. Sunt și lucrări monografice scrise de români, cum ar fi Teodor Botiș, care a scris Monografia familiei Mocioni (...) și care vorbește despre castel, nu conac. Mocionii au fost mentori ai neamului românesc. Secolul XIX este marcat de prezența acestei familii nobiliare dar și de mari patrioți români, care au căutat emanciparea neamului românesc, culturalizare, dezvoltare și economic. În Parlamentul de la Budapesta și în Dietă, în Senatul Imperial Lărgit, al cărui membru a fost, Andrei Mocioni a luptat pentru drepturile acestor români, reprezentând în special Banatul, iar Andrei Șaguna reprezenta interesele românilor din Ardeal. Se cunoaște lupta marelui Alexandru Mocioni în Parlamentul de la Budapesta, făcând cinste poporului român prin atitudinea și istețimea lui, dar și prin modul în care punea el problema drepturilor, a libertăților și a drepturilor cetățenești, a popoarelor care constituiau la data respectivă Imperiul Austro-Ungar. Erau filantropi, dar în primul rând, a fost marea filantropie, lupta pentru eliberarea poporului român de sub un jug străin. Acest castel este un bun al neamului românesc'', a detaliat părintele Nicolae Strizu, pentru AGERPRES.

În timpul Revoluției din 1848 domeniul din Foeni a fost devastat. Ulterior, domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-și ultimii ani de viață aici, alături de soția sa, Laura Cernovici, și de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soției și altor urmași.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Conacul din Foeni a ajuns ruină după 1990, familia Mocioni neavând urmași astăzi.

Conacele și castelele bănățene ar putea fi descoperite de turiștii care vor găsi în ele fermecătoare povești, destine frământate, istorii și istorioare despre cei care le-au zidit ori le-au locuit. Fiecare castel este învelit într-o dublă aură, pe de-o parte a traiului îmbelșugat, cu muzici pe care conți și contese, baroni și baronese își etalau ținutele în seratele de pe vremuri, iar pe de altă parte a unui blestem care le-a făcut să fie ulterior părăsite, îmbrăcate în iedera sălbatică ce a ținut departe pașii turiștilor. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 599

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-04-2025 10:13

UPDATE Maramureș: Salvamontiștii l-au găsit pe ucraineanul blocat pe munte; urmează să-l coboare și să-l predea autorităților

Salvatorii montani l-au găsit pe cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la o altitudine de peste 1.700 metri, a informat, marți, directorul Serviciului Public Județean(SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Ucraineanul a fost găsit. Cu toate că nu a respectat întocmai cele solicitate de echipa de salvare

Social 15-04-2025 09:09

Botoșani: Un bărbat blocat pe o insulă în mijlocul râului Prut, salvat de pompieri și polițiștii de frontieră

Un bărbat care a rămas blocat pe o insulă în mijlocul râului Prut, în noaptea de luni spre marți, a fost salvat de pompieri și polițiștii de frontieră. 'Un bărbat în vârstă de 30 de ani, care se afla pe o insulă formată în mijlocul râului Prut, în dreptul localității Baranca, a fost salvat de pompierii milita

Social 15-04-2025 08:32

Accident rutier la intersecția bulevardelor Tineretului și Gheorghe Șincai; au fost implicate două mașini

București, 15 apr /Agerpres/ - Un accident rutier în care au fost implicate două mașini s-a produs, marți dimineața, la intersecția bulevardelor Tineretului și Gheorghe Șincai, șoferul unuia dintre autoturisme și pasagerul care îl însoțea fiind răniți ușor și transportați la spital. 'În jurul orei 06,20, Brigada Rutieră a fost sesiz

Social 14-04-2025 21:33

Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre - Planul Roșu de intervenție a fost dezactivat

Autoritățile au dezactivat Planul Roșu de intervenție după ce microbuzul răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, a fost scos la mal și ancorat, iar șoferul - un cetățean bulgar a fost scos din interiorul autovehiculului, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. De asemenea, căut

Social 14-04-2025 20:48

VIDEO Mehedinți: Microbuzul răsturnat în Dunăre a fost adus la mal, iar corpul șoferului a fost scos afară

Forțele de intervenție au reușit să aducă la mal autovehiculul care s-a răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, după ce a părăsit carosabilul, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. De asemenea, șoferul care este un cetățean bulgar a fost scos din interiorul autovehiculului și

Social 14-04-2025 20:23

Mehedinți: Șoferul autovehiculului răsturnat în Dunăre este un cetățean bulgar; traficul rutier s-a reluat pe DN 6

Polițiștii au stabilit că șoferul autovehiculului care s-a răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, pe drumul național DN 6, în județul Mehedinți, după ce a părăsit carosabilul la viaductul Bahna, este un cetățean bulgar care conducea o autoutilitară de transport marfă și era singur în mașină.

Social 14-04-2025 19:49

Olt: Plase de pescuit și pripon confiscate după controale privind respectarea prohibiției; 160 kg de pește, eliberat

Comisarii de mediu au ridicat din apele râului Olt 950 de metri de plasă de pescuit și 4.900 de metri de pripon, găsite în timpul unor controale efectuate de la începerea perioadei de prohibiție, a informat luni, Garda de Mediu - Comisariatul Județean Olt, într-un comunicat postat pe

Social 14-04-2025 19:47

Mehedinți: Microbuzul răsturnat în Dunăre - scafandrii au identificat autovehiculul și o victimă

Scafandrii care intervin pentru scoaterea microbuzului răsturnat în Dunăre, în județul Mehedinți, în urma unui accident rutier pe drumul național DN 6, au reușit să identifice autovehiculul și o victimă. Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 6, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, județul Mehedinți, s-a produs un

Social 14-04-2025 19:15

Bacău: TIR din Bulgaria încărcat cu melasă, răsturnat la Fărăoani, pe DN 2; traficul este blocat

Un TIR înmatriculat în Bulgaria, care era încărcat cu melasă, s-a răsturnat, luni seara, pe drumul național DN2 (E85), în localitatea Fărăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La sosirea pompierilor, șoferul se autoevacuase și a fost preluat de un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Jud

Social 14-04-2025 18:51

UPDATE Circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 a fost reluată

UPDATE ORA 19:30 Circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 a fost reluată după 85 de minute de blocaj, din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil Ressu cu Șoseaua Mihai Bravu, informează Societatea de Transport București (STB). Tramvaiele au fost blo

Social 14-04-2025 18:49

Olt: Bombă cu focosul activ, din Al Doilea Război Mondial, descoperită în timpul unor lucrări agricole

O bombă având focosul activ, ce ar putea proveni din Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită luni după amiaza de un bărbat care efectua lucrări agricole pe un teren din comuna Perieți, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Alin Băsășteanu. Acesta a precizat că ridicarea proiec

Social 14-04-2025 16:48

TPBI: Linia 42 se suspendă pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, de miercuri; va fi reînființată linia 642

Linia 42 se suspendă, de miercuri, pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, urmând să fie reînființată linia 642, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Având în vedere începerea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Expoziț

Social 14-04-2025 16:33

VIDEO Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre, în zona Viaductului Ilovița; a fost activat Planul Roșu de Intervenție

Detașamentul de Pompieri Drobeta intervine la un accident rutier în județul Mehedinți, pe DE 70 - DN 6, în zona Viaductului Ilovița, unde un microbuz a căzut în fluviul Dunărea, însă nu este confirmat dacă vehiculul transporta pasageri, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți.

Social 14-04-2025 16:18

Fundația Friedrich Ebert: Numărul cazurilor de rujeolă la nivel european, în creștere în ultimul an; 85% - în România

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut, în perioada februarie 2024 - ianuarie 2025, la nivel european, iar România se află în centrul acestei tendințe, raportând 85% dintre cele înregistrate în regiune, arată ''Monitorul Social'', un proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Potrivi

Social 14-04-2025 16:06

IGSU: Peste 145.000 de misiuni ale pompierilor în primele 3 luni ale anului; 80% au fost la SMURD

Echipajele de pompieri au gestionat, în primele trei luni ale anului, peste 145.000 de misiuni, dintre care peste 80% (121.168) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență cu ajutorul SMURD. ''În aceeași perioadă, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 10.909 incendii și au desfășurat 13.101 acțiuni destinate prot