logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț, locul în care te poți plimba printre zeci de zimbri aflați în libertate

Image

La circa 50 de kilometri de municipiul Piatra-Neamț, într-un cadru natural care îți taie respirația prin frumusețea și unicitatea lui, zimbrul pășește din nou maiestuos, așa cum o făcea în urmă cu peste 150 ani, în pădurile Neamțului.

Cele aproape 30.000 hectare ale Parcului Natural Vânători-Neamț sunt deja în 'stăpânirea' a peste 80 de exemplare: masculi, femele și pui.

Peste 70 de zimbri sunt în libertate, în țarcul de aclimatizare desfășurat pe 180 hectare sunt alte zece exemplare, iar la grădina zoologică a parcului, încă șase zimbri.

Pentru cei dornici de experiențe unice, conducerea parcului pune la dispoziție incursiuni în adâncul rezervației, în cadrul cărora întâlnirea cu exemplare ce pot ajunge și la 900 kilograme rămâne o amintire de neuitat.

 


Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES



Inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural 'Vânători-Neamț', a explicat, pentru AGERPRES, că rangerii care ghidează astfel de tururi cunosc foarte bine zonele în care pot fi văzuți zimbrii în cadrul lor natural, așa cum trăiau până la mijlocul secolului al XIX-lea, când au fost semnalate ultimele exemplare în libertate.

'Zimbrul a existat în fauna României până acum vreo 200 ani, există dovezi istorice. Există și partea colocvială, povestită, potrivit căreia ar fi existat până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe catena estică Neamț - Suceava. Sunt povești, sunt amintiri, lucruri spuse, dar nu dovedite. Zimbrul a dispărut prima dată în Ardeal, odată cu marșul civilizației, cu împărțirea pământurilor, cu culturile mari. Oarecum a intrat în conflict cu civilizația umană și a supraviețuit mai mult în zonele sălbatice, împădurite, acolo unde contactele au fost mai rare. Poate aceasta este și diferența între zimbru și bour. Bourul a fost asociat cu zonele deschise, de câmpie, de podiș jos și cu siguranță conflictele au fost mult mai dese. Și ca specie, bourul era un animal violent și atunci dispariția este în jurul anului 1600. Zimbrul, dacă a fost o specie forestieră, mai timidă, a reușit să supraviețuiască cel puțin până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în țara noastră', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.

 



Zimbrilor au reapărut în România în 1958, odată cu înființarea rezervației de la Hațeg, apoi, zece ani mai târziu, a rezervației de la Vânători-Neamț.

Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț a punctat că acestea au fost nucleele în care au existat zimbri în condiții de semilibertate.

Începând cu anul 1999 au început programe de training cu specialiști din Polonia, fiind construit unui țarc de aclimatizare la Vânători-Neamț, pe 180 hectare, dotat cu hrănitori, adăpători și depozite de furaje.

Odată făcuți acești pași, a început procesul de repopulare a zonei cu zimbri aduși din străinătate, pentru că animalele aflate în grădinile zoologice din România erau înrudite și nu putea fi creată o linie genetică diversificată.

 



Potrivit inginerului Cătănoiu, primii zimbri au fost aduși la Vânători-Neamț în 2003. Au fost puși în semilibertate și astfel au avut contact cu diferite specii de plante lemnoase și ierboase, dar și cu alte animale sălbatice din parc.

'Cele 180 de hectare din țarcul de aclimatizare reprezintă un melanj foarte atrăgător din punct de vedere al speciei. Nu este doar pădure, sunt și pajiști și pășuni, arborete de diferite vârste și compoziții, relieful este accidentat cu pante și văioage. Odată ce au stat în țarcul de aclimatizare, știu către care specie să se îndrepte, cum să se aclimatizeze', a explicat directorul parcului.

Primii zimbri au pășit în libertate, în afara țarcului de aclimatizare, începând cu 2012 și nu mică a fost surpriza conducerii parcului când, în același an, a apărut primul pui fătat în libertate.

De atunci și până acum, animalele se pot mișca în libertate și nu de puține ori au fost semnalate exemplare care au depășit cu mult teritoriul parcului.

'Animalele sunt libere să se miște în orice direcție, iar unul dintre masculi a trecut pe la coada lacului Izvorul Muntelui spre Ceahlău. Există o legendă care spune că un zimbru alb apare pe Ceahlău, iar acest zimbru mascul care a trecut pe la coada lacului parcă ar fi venit să îndeplinească această legendă', a povestit inginerul Sebastian Cătănoiu.

Alte exemplare au ajuns în curtea Mănăstirii Neamț sau a Mănăstirii Petru Vodă, un exemplar a fost văzut la Râșca - Suceava, un altul a ajuns în apropiere de Piatra-Neamț, iar un exemplar a luat-o pe câmpuri și a ajuns în localitatea Petricani.

Au fost situații când localnicii s-au trezit cu zimbrii pe ulițele satelor, veniți fie pentru a căuta hrană, fie pentru a se adăposti în zilele cu ger și viscol.

În general a fost vorba de masculi, pentru că aceștia sunt solitari și mai îndrăzneți, spune inginerul Cătănoiu.

Directorul parcului a adăugat că niciuna din întâlniri nu s-a soldat cu evenimente negative, asta și pentru că oamenii au știut să fie precauți.

'Articole științifice vorbesc de patru zimbri la 1.000 hectare, iar cum parcul are 30.000 hectare, ar însemna spre 120 capacitatea de suport. Acestea sunt socotelile noastre, dar de care nu știu animalele. Parcul nu are o delimitare fizică în teren și atunci zimbrii au explorat mai bine de 60.000 hectare. (...) În relația cu orice animal sălbatic trebuie să existe o rezervă. Având în vedere și dimensiunile unui zimbru, cel mai bine este de păstrat distanța. Deci nu trebuie apropiat sau pus într-o situație dificilă. Un zimbru mascul ajunge până la 900 kilograme, iar femela la circa 600 kilograme', a explicat Sebastian Cătănoiu.

 



Iubitorii de natură și adrenalină pot participa, contra sumei de 50 lei de persoană, la 'Bison Safari', o incursiune, la pas, în lumea reală și mai ales sălbatică a zimbrilor.

'Un safari se desfășoară în țarcul de aclimatizare. Se pornește de aici, de la centrul de vizitare, se intră în țarc și pe parcursul a două ore se face un tur în care se văd animalele dar, mai important, se vede mediul lor natural și urmările prezenței acestor animale în mediul forestier. Satisfacția maximă este când vezi animalul, dar nu sunt lipsite de interes și urmele pe care acesta le lasă cojind un copac, mâncând din semințiș, îmbăindu-se într-o baltă. Colegii care fac ghidaj știu aceste locuri. Pentru cei care sunt dornici și mai mult de activitate fizică, facem o vizionare pentru zimbrii din libertate. Unele animale au colar gps, dar întâlnirea cu animalul aflat în libertate nu este întru totul garantată. Semnalul de la colarul gps vine o singură dată pe zi și până ajungi acolo animalul poate nu mai este. Dar colarele gps moderne au și facilitate radio și atunci pe baza antenei poți să te apropii cât mai mult, să restrângi perimetrul și poți avea întâlnirea cu zimbrii', a precizat directorul Sebastian Cătănoiu.

 



Pentru cei comozi, mai temători sau care nu fac față efortului, există șase exemplare de zimbri în grădina zoologică a parcului.

Astfel, Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semilibertate și libertate. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: Parcul Natural Vânători-Neamț

Afisari: 374

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-02-2025 14:36

Atenționare de călătorie MAE: Croația - coduri roșu și portocaliu de vânt

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de către Institutul Hidro - Meteorologic local, pentru sâmbătă au fost emise coduri roșu și portocaliu de vânt valabile în regiunile Rijeka, Kvarner, Split, Dubrovnik

Social 15-02-2025 14:34

Primăria Capitalei: 309 utilaje - pregătite să acționeze în caz de condiții meteo severe

Primăria Capitalei este pregătită să acționeze cu 309 utilaje specializate, 1.222 de operatori de deszăpezire și stocuri totale de materiale antiderapante de 17.407 tone, în cazul unor condiții meteo severe, conform prognozei pentru București. PMB a informat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, care sunt echipamentele pregătite p

Social 15-02-2025 13:36

Argeș: Un autoturism a ieșit de pe carosabil și a luat foc la o ieșire de pe A1; două persoane au fost găsite decedate

Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a luat foc, sâmbătă, în zona uneia dintre ieșirile de pe autostrada A1 către municipiul Pitești, în interiorul mașinii fiind găsite două persoane decedate. Potrivit informațiilor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în zona

Social 15-02-2025 11:48

Salvamont: 69 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Un număr de 69 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, a informat sâmbătă dimineața Dispeceratul Național Salvamont. Dintre acestea, 30 de persoane au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor.

Social 15-02-2025 11:34

Protecția consumatorilor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor în atenția ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, în prezent, o serie de acțiuni de control la nivel național pentru a verifica respectarea reglementărilor legale privind protecția consumatorilor în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și minori și centrele sociale.

Social 15-02-2025 11:19

Prognoză București: Vreme rece și ninsori temporare, până marți dimineața

Vremea se va răci semnificativ în București, va ninge temporar și se va depune strat de zăpadă, în următoarele zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată sâmbătă. Potrivit sursei citate, în Capitală, în intervalul 15 februarie, ora 10:00 - 16 februarie, ora 8:00, vr

Social 15-02-2025 10:45

Incendiu într-un atelier de reparații auto din Botoșani

Un incendiu violent a izbucnit sâmbătă într-un atelier de reparații auto din municipiul Botoșani, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță. 'Aceștia au c

Social 15-02-2025 10:28

ANM: Ninsoare, vânt și răcire semnificativă în următoarele trei zile

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de precipitații mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopți și dimineți geroase, valabilă în intervalul 15 februarie, ora 10 - 18 februarie, ora 10. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă

Social 15-02-2025 07:50

UPDATE Buzău: Incendiu la un service auto; şase autoturisme au ars complet

Șase mașini au fost distruse complet și alte 19 au fost afectate în urma incendiului izbucnit sâmbătă dimineața la un service auto aflat la ieșirea din municipiul Buzău. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit, începând cu ora 5:30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un service auto.  

Social 15-02-2025 00:26

VIDEO Marea Britanie: Important incendiu la un hotel de lux din Londra, 100 de persoane evacuate

Peste 100 de persoane au fost obligate să evacueze vineri un hotel de lux din Londra, o fostă cazarmă de pompieri transformată într-un refugiu al vedetelor, din cauza unui important incendiu, au anunțat pompierii, notează AFP. London Fire Brigade a raportat pe X că '20 de mașini de pompieri și aproximativ 125 de pompieri (sunt) la lo

Social 14-02-2025 22:54

Valeriu Tabără (ASAS): România are nevoie de o strategie pe agricultură și economie rurală pe următorii 25 de ani

România are nevoie de o strategie națională în agricultură care să țină cont de realitatea din țară, una dintre principalele probleme din acest sector important al economiei naționale fiind aceea că ne bazăm foarte mult pe importuri, deși potențialul de a dezvolta afaceri locale este uriaș, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Sil

Social 14-02-2025 19:03

Prahova: Sesizări penale ale Primăriei Ploiești privind salubritatea; directorul ADI Deșeuri anunță audit

Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, a anunțat, vineri, că a transmis organelor de cercetare penală două sesizări care vizează conducerea ADI Deșeuri Prahova, iar directorul acesteia, Cristian Ganea, a afirmat că urmează un audit ca urmare a ieșirii unilaterale a Ploieștiului din această structură. Potrivit informațiilor postate pe pagina d

Social 14-02-2025 18:48

Tulcea: Două persoane rănite în accidentul de la Satu Nou, transportate cu elicopterele la spital

Două dintre cele trei persoane rănite într-un accident rutier produs, vineri, în apropierea localității Satu Nou din județul Tulcea, au fost transportate cu elicopterele la spitale din Constanța și Galați. Potrivit informațiilor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea, o femeie rănită a fost transportată

Social 14-02-2025 18:31

Vâlcea: Primarul municipiului reședință anunță că dă liber la debranșări în urma scandalului facturilor mari la căldură

Toate cererile de debranșare de la sistemul centralizat de termoficare din Râmnicu Vâlcea vor fi aprobate, a anunțat, vineri, primarul Mircia Gutău, în urma scandalului facturilor mari la căldură emise de operatorul de agent termic din oraș pentru luna ianuarie. Potrivit unui contract cu finanțare europeană, ce vizează modern