Tulcea: Presiune în creştere pe resursele naturale din nordul Dobrogei

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) din Tulcea a respins anul acesta patru cereri de înfiinţare a unor cariere de piatră din judeţ sau de extindere a exploatărilor existente şi consideră că reconfigurarea siturilor Natura 2000 declarate în urmă cu 17 ani ar fi o soluţie pentru gestionarea durabilă a resurselor minerale, iar activităţile din carierele din judeţ să poată contribui la dezvoltarea infrastructurii şi, implicit, a comunităţilor locale.
În acelaşi timp, preşedintele fundaţiei Eco Pontica, Florin Palade, compară exploatarea carierelor de piatră, activitate considerată de legiuitor drept una tradiţională, cu pescuitul cu dinamita în Delta Dunării şi susţine că necesitatea unui nou cadru legal care să asigure obiectivitatea studiilor de impact aferente activităţilor din cariere.
Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat pentru AGERPRES că în repetate rânduri a propus Ministerului Mediului reconfigurarea siturilor Natura 2000, în condiţiile în care, încă de la declarare, în anul 2007, în ariile naturale protejate au fost incluse 13 cariere de piatră, pe care ulterior legiuitorul le-a declarat potenţial generatoare de impact asupra mediului şi le-a interzis funcţionarea.
"S-au declarat arii ca la Yalta. Din start au fost puse potenţiale conflicte dintre om şi situri Natura 2000 şi băgate sub preş. Există hotărâri de Consiliu Judeţean emise în octombrie şi decembrie 2007, care au declarat suprafeţe situri Natura 2000 de interes comunitar (SCI-uri) şi de interes avifaunistic (SPA). Au fost recunoscute, au fost o laudă a judeţului, iar acum au apărut solicitări de piatră. Unde sunt cele mai bune surse de granit, de şisturi, de roci cu duritate mare? În siturile Natura 2000. Este necesară o reconfigurare a acestora", a afirmat directorul APNMM.
Viorel Roşca a amintit că instituţia pe care o conduce administrează un parc naţional cu o suprafaţă de circa 11.200 de hectare, un sit Natura2000 de interes avifaunistic, Măcin-Niculiţel, cu o suprafaţă de circa 67.300 de hectare, precum şi un sit Natura 2000 de interes comunitar, cu o suprafaţă de 16.900 de hectare. Suprafeţele celor trei arii naturale se suprapun şi au un management diferit, dar practic cele trei arii naturale au o întindere totală de 68.715 hectare şi cuprind arii de la nordul judeţului până în zona complexului lagunar Razim-Sinoe.
"Trebuie reconfigurat terenul şi nu excluse suprafeţe. Slavă Domnului, şi judeţul Tulcea, şi alte judeţe, pentru că situaţia de la noi nu este unică în România, au zone cu elemente de biodiversitate unice la nivel european şi mondial", a mai spus directorul APNMM, Viorel Roşca.
Potrivit acestuia, niciuna din cererile înaintate până acum ministerului de resort pentru reconfigurarea siturilor Natura2000 nu a primit vreun răspuns concret, iar anul acesta instituţia pe care o conduce a respins patru cereri de înfiinţare a unor cariere de piatră din judeţ sau de extindere a exploatărilor existente, lucru care a nemulţumit firmele ce exploatează resursele minerale.
"Avem 920 de hectare de teren în intravilanul localităţilor care se suprapun cu SPA Măcin-Niculiţel. La Greci, Jijila, Valea Teilor, Alba, Cetăţuia, Tichileşti, sunt zone în intravilan unde oamenii trebuie să se supună regulamentului Natura 2000", a punctat directorul APNMM.
La rândul său, preşedintele fundaţiei Eco Pontica, Florin Palade, a comparat exploatarea carierelor de piatră cu pescuitul cu dinamita.
"Este o activitate tradiţională care nu se mai face cu unelte şi metode tradiţionale. Şi pescuitul în Delta Dunării este o activitate tradiţională, dar nu atunci când dai cu dinamita sau curent electric. Aşa este şi cu activităţile din carierele deschise", a afirmat preşedintele Palade.
În opinia lui, pentru protejarea habitatelor unice în Europa care există în zona administrată de APNMM, legiuitorul trebuie să întrerupă relaţia directă actuală dintre investitori şi firmele care fac studiile de impact asupra mediului a activităţilor de exploatare a carierelor de piatră.
"Soluţia ar fi ca studiile de impact să fie făcute pe bune, în mod profesionist, într-un alt cadru legal, astfel încât cel care face aceste studii de impact să nu aibă legătură directă cu investitorul. Nu există studiu de impact plătit de un investitor care să interzică activitatea economică. În alte state europene, există un sistem în care legătura dintre cele două părţi este întreruptă printr-o agenţie a statului, printr-un minister", a mai spus Palade.
Referindu-se la presiunea asupra resurselor minerale din judeţul Tulcea, preşedintele fundaţiei Eco Pontica a atras atenţia asupra impactului activităţilor umane asupra zonelor protejate.
"În Dobrogea, nu e ca în Carpaţi, unde sunt drumuri grele să ajungi cu camioanele în zone înalte de unde se extrage piatra. În Dobrogea, e foarte simplu, foarte ieftin şi la îndemână, dar trebuie să înţelegem că şi aici este o presiune antropică la fel de mare, dacă nu şi mai mare decât în restul României. În Dobrogea, sunt cele mai multe centrale eoliene, în Dobrogea e centrala atomoelectrică de la Cernavodă (judeţul Constanţa), în Dobrogea sunt cele mai extinse zone cu agricultură intensivă, în Dobrogea, sunt cele mai multe cariere. Parcă toată presiunea ar fi pe această zonă", a conchis preşedintele fundaţiei Eco Pontica, Florin Palade.
Potrivit organizaţiei neguvernamentale, circa 75% din suprafaţa judeţului Tulcea este cuprinsă în reţeaua Natura 2000.
Resursele naturale din nordul judeţului Tulcea, respectiv granitul din zona Munţilor Măcinului, a atras atenţia industriaşilor din Europa încă de la finele secolului al XIX-lea, piatra de aici fiind folosită, după unele surse, la realizarea unor monumente arhitecturale cunoscute în Europa. Până la căderea regimului comunist, Decembrie 1989, carierele de piatră au fost folosite de asemenea, iar de-a lungul timpului numărul firmelor care exploatau resursele minerale a fost de peste 40.
România a devenit membră a Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007, iar în luna iunie a aceluiaşi an, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, prin care ţara noastră îşi asumă obligaţia de a gestiona durabil ariile naturale protejate. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune
Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv
Harghita: Peste 100 de persoane au participat la un exercițiu al ISU, la Miercurea-Ciuc; s-a simulat intervenția la un accident chimic
Peste 100 de persoane, angajați ai mai multor instituții, dar și voluntari, au participat, miercuri, la un amplu exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cadrul căruia s-a simulat intervenția la un accident chimic produs la o firmă din zona industrială a municipiului Miercurea-Ciuc. Într-un comunicat trans
Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate
Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru
Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m
Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural
Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a
FOTO/VIDEO Buzău: Izvoare de suprafață cu petrol la Beciu-Scorțoasa transformate în atracție turistică; inițial a fost sesizat un accident de mediu
Izvoare de petrol care țâșnesc din straturi de roci având peste 10 milioane de ani vechime, în localitatea Beciu, au fost transformate recent într-o atracție turistică a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, după ce anterior fenomenul natural fusese sesizat autorităților ca un accident de mediu.
Actorul Kevin Costner vine în septembrie în România, la Impact Bucharest
Actorul Kevin Costner va participa, pe 17 și 18 septembrie, la cea de-a doua ediție a Impact Bucharest, eveniment care reunește lideri din business, politică, tehnologie și cultură din toată Europa, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Agenda evenimentului include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziția verde, digitalizar
Sibiu: 72 de porci, neutralizați în satul Chesler, unde a fost depistat un caz de pestă porcină africană
Autoritățile au decis să neutralizeze 72 de porci dintr-o gospodărie din satul Chesler, comuna Micăsasa, unde a fost depistat un porc mort din cauza pestei porcine africane, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, Prefectura Sibiu. 'În dimineața zilei de 20 mai, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de
West Side Kids Race - pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei
Cea de-a X-a ediție a Paradei Micilor Bicicliști - West Side Kids Race va avea loc pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei, de la strada Valea Ialomiței până la strada Valea Argeșului, între orele 9:00 - 17:00, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. 'Sărbătorim într-o zi cât alții în trei: Ziua
Sector 6: Concerte, ateliere și spectacole de teatru la festivalul 'West Side Flower Fest', în perioada 30 mai - 1 iunie
Concerte, ateliere și spectacole de teatru se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis miercuri, pe lângă decorațiuni, grădinile tematice și bunătățile celor 123
Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară): Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România
Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale in
Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului
Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.
Vrancea: Șapte persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN11A, în comuna Corbița
Șapte persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier produs pe DN11A, în afara localității Rădăcinești, comuna Corbița, mai multe echipate de pompieri și ambulanță fiind mobilizate la fața locului pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.
SOS Satele Copiilor organizează, pe 14 iunie, festivalul caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili
SOS Satele Copiilor organizează pe 14 iunie, în Satul SOS din București, cea de-a treia ediție a festivalului caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili din programele asociației. 'Participanții vor sta la masa binelui, unde nu există distanță între artiști, influenceri, oameni de business, sus
Maramureș: Accident rutier cu cinci persoane spitalizate, în municipiul Sighetu Marmației
Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Sighetu Marmației, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Florina Meteș. 'Din primele cercetări efectuate la fața locului s-a stabilit că un tânăr de 25 de ani a condus un a