logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fost consumator de droguri (23 de ani): De la dependenţa de jocuri de noroc, am ajuns la dependenţa de droguri de la vârsta de 15 ani

Image

Un tânăr de 23 de ani din Cluj-Napoca, fost consumator de droguri, care urmează în prezent un program de reabilitare, a povestit, luni, la Craiova, în cadrul Conferinţei "Drogurile? Un pariu cu viaţa ta", că dacă ar fi ştiut că în urma consumului de droguri şi a jocurilor de noroc suportă asemenea consecinţe aşa de mari, nu ar fi încercat niciodată.

Acesta a arătat că a început totul la vârsta de 12 ani, cu jocuri de noroc, doar pentru a avea validarea anturajului lui pe care azi nu îl mai are lângă el, însă era să moară de două ori.

Alex a amintit cum, iniţial dependent de jocurile de noroc, a ajuns să consume droguri şi apoi să le şi vândă participanţilor la festivaluri, inclusiv la UNTOLD, unde a şi fost prins şi ulterior condamnat la muncă în folosul comunităţii.

"Am practicat fotbal şapte ani de zile, am jucat la Universitatea Cluj, primind acasă o educaţie aparte, cu principii bine stabilite. Tata lucra în domeniul cazinourilor şi vedea oameni care se distrug singur, care pierd banii la jocurile de noroc. Am avut o situaţie financiară chiar bună, nu mi-a lipsit nimic, dar voiam să fiu mai privilegiat decât sora mea mai mare cu 7 ani decât mine, să am rezultate mai bune decât ea. La 12 ani eram afară cu băieţii, la fotbal, şi un băiat mai mare cu 3 ani decât mine mi-a propus să intrăm într-o sală de jocuri de noroc. La început era ok, am zis că voi face bani din ceea ce îmi place şi mai urmăresc şi fotbal. Numai că nu îmi dădeam seama că o să mă prindă. Primii ani am învăţat bine, chiar am intrat la un liceu de top din Cluj. Numai că la 15 ani când am intrat la liceu viaţa mea a luat-o în jos, pentru că deja începeam să fiu dependent de jocuri, chiar dacă nu pariam sume foarte mari. Şi atunci am cunoscut prima dată canabisul", a relatat Alex.

La liceu, unul dintre colegi vindea droguri în clasă şi a decis să schimbe anturajul din cartier cu cel de la liceu.

"Când am consumat prima dată canabis mi-a plăcut senzaţia, chiar dacă nu mi-a plăcut gustul. Şi pe la vârsta de 16 ani, după ce am avut un câştig destul de mare la jocurile de noroc, am simţit prima dată ce înseamnă să mă droghez două zile şi să nu ajung acasă, pentru că la început era ocazional, dar seara mergeam acasă. De atunci viaţa mea a luat o mare întorsătură, pentru că atunci când pierdeam la jocuri, consumam droguri, ca să mă refugiez în ceva. Am mers aşa până la vârsta de 18 ani, până când, cu o săptămână înainte de Bac, mama, după nişte certuri, nu ştia ce să facă cu mine pentru că furam bani foarte mulţi din casă, a luat decizia să mă dea afară din casă. Am trăit pe la nişte prieteni o săptămână, m-am dus acasă doar să fac un duş ca să mă pot duce la Bac. Numai că am luat Bacul cu notă chiar mare şi i-am spus lui tata: 'uite, jocurile de noroc nu mă influenţează aşa tare', pentru că ei nu ştiau de consumul de droguri până nu am intrat în centru", a continuat Alex povestea.

A reuşit să se angajeze repede ca ospătar, dar toţi banii îi juca la jocurile de noroc, iar când nu a mai reuşit să îi pună la loc a cunoscut cămătăriile legale, a împrumutat de la bănci cu dobânzi foarte mari, de la prieteni. Când a ajuns la facultate a dat de un alt anturaj care consuma amfetamină, nu "iarbă" şi "a trecut la nivelul următor".

"Ajunsesem să mă droghez câte opt zile, patru-cinci zile nu mâncam, ajunsesem la 50 kg, aveam probleme de sănătate, nu mai puteam să umblu. Am început să îmi amanetez cam tot ce aveam şi la festivalul UNTOLD am fost prins cu o cantitate de droguri, destul de infimă, dar am avut dosar penal şi am fost condamnat la muncă în folosul comunităţii. Aveam 19 ani şi o vedeam pe mama care mereu plângea şi spunea că nu ştie ce să facă cu mine. Iniţial am minţit-o, i-am spus că nu mă droghez, că m-au prins cu drogurile altcuiva", a mai spus Alex.

În pandemie s-a lăsat şapte luni de zile, după care a reluat consumul şi la începutul anului 2022 a pierdut circa 100.000 de euro. A început să intre la festivaluri cu droguri pentru comercializare, dar şi să consume pastile cu ecstasy, motiv pentru care a avut un grav accident de maşină, s-a răsturnat de trei ori cu autoturismul. A plecat la muncă în Germania, unde banii pe care îi producea îi consuma pe droguri şi pe jocurile de noroc, iar bani de chirie şi de mâncare primea de acasă. În urma unui alt accident cu maşina, când a intrat într-un copac şi a scăpat printr-un miracol, a decis să spună stop. După ce îşi propusese să se sinucidă, a mers într-o clinică de psihiatrie în Germania, unde o comisie de nouă medici i-a spus că este ''nebun'', "pentru că acolo cazuri de acest gen în care tineri la o vârstă aşa fragedă să se drogheze sunt destul de rare, nu sunt ca în România".

"Nu îmi dădeau drumul de acolo, dacă nu aveam un plan, iar planul meu a fost să intru în programul Teen Challenge, un program destul de strict, care durează 11 luni şi două săptămâni, în care nu avem telefon, suntem într-un centru în care ne autogospodărim. Sunt de 8 luni în acest program", a conchis tânărul din Cluj.

Cătălin Ţone, expert antidrog, a afirmat că în prezent Alex este internat şi urmează un tratament tip cură la Centrul Teen Challenge din Grădiştea, judeţul Ilfov, "dar pentru o restaurare neuronală definitivă sunt necesare câteva luni bune".

Conferinţa "Drogurile? Un pariu cu viaţa ta" a fost organizată, luni, la Craiova, în Sala "Amza Pellea" a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" în cadrul Programului "Fii Avocat în Şcoala Ta!", un proiect al Uniunii Naţionale a Barourilor din România privind educaţia juridică non-formală, adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal, prin care avocaţi voluntari din fiecare barou urmăresc familiarizarea elevilor cu informaţii despre organizarea sistemului de justiţie, cu cunoştinţe elementare despre drept, morală, precum şi cu funcţionarea şi aplicarea acestora.

"Educaţia reprezintă în zilele noastre o prioritate a societăţii, iar educaţia juridică reprezintă un demers de responsabilizare a acesteia, în care comunitatea avocaţilor din România îşi asumă responsabilitatea susţinerii sale prin implementarea Programului 'Fii Avocat în Şcoala Ta!' ", susţin organizatorii. AGERPRES/(A, AS - autor: Maria Mitrică, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Laboratoarele Colegiului Național Economic ”Gheorghe Chițu” - Craiova/Facebook

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-04-2025 05:25

Porți Deschise la Palatul Cotroceni; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri

Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și tehnică de telecom

Social 24-04-2025 22:46

VIDEO Maramureș: Doi ucraineni recuperați din munți; la coborâre, salvamontiștii au mai recuperat alți trei ucraineni

Cei doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului și au solicitat ajutorul autorităților române au fost recuperați de salvatori și coborâți în siguranță, a informat, joi seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi ucraineni a

Social 24-04-2025 21:30

Suceava: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit

Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.  

Social 24-04-2025 20:24

Dolj: Incendiu la o locuință din Ghindeni în urma exploziei unei butelii de gaz; 70 de persoane, evacuate

Un incendiu a izbucnit joi la o locuință din comuna Ghindeni în urma exploziei unei butelii GPL, 70 de persoane din zonă fiind evacuate până când pompierii au reușit să stingă focul. Potrivit ISU Dolj, din cauza fumului dens, două persoane au avut nevoie de acordarea primului ajutor, dar au refuzat să meargă la spital.

Social 24-04-2025 17:58

Sibiu: Cel mai mare strat de zăpadă, pe Vârful Omu; cel mai mic, la Bâlea Lac

Cel mai mare strat de zăpadă înregistrat la o stație meteo este de 33 de centimetri, la Vârful Omu, și cel mai mic strat de zăpadă măsurat de meteorologi este în județul Sibiu, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, au anunțat joi specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. De asemenea, potrivit Buletinului nivome

Social 24-04-2025 17:40

Mureș: Ziua de doliu național în memoria Papei Francisc modifică programul Festivalului Bujorului la Castel

Ca urmare a declarării zilei de sâmbătă ca zi de doliu național în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, organizatorii celei de-a doua ediții a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, au anunțat modificarea programului de concerte. 'Dragi participanți, expozanți și vizitatori! Ca urmare a declar

Administratie 24-04-2025 16:58

Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile

Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si

Social 24-04-2025 15:55

Peste 150 de organizații la Romanian Design Week, în perioada 16 - 25 mai

Peste 150 de organizații din România și din Europa vor fi prezente timp de zece zile, în perioada 16 - 25 mai, la cea de-a XIII-a ediție a Romanian Design Week. Cu tema 'Design Tomorrow Today', Romanian Design Week 2025 propune un program curatoriat exclusiv prin colaborări cu organizații, ambasade, institute culturale, stu

Social 24-04-2025 15:49

Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025

Guvernul României a aprobat, joi, continuarea și în 2025 a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (FIV), a anunțat joi Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS). Astfel, Ministerul Muncii va putea demara procedurile prin care 10

Social 24-04-2025 15:25

TPBI prelungește programul a două linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - FCSB

Liniile 41 și 178 vor avea un program de circulație prelungit, duminică seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - FCSB, programat de la ora 21:00, pe Stadionul 'Giulești', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Liniile

Social 24-04-2025 15:00

Funeralii Papa Francisc/Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România

Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat, joi, în numele MS Margareta, în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc. 'Alteța Sa Regală Principesa Sofia și Alteța Sa Regală Principesa Maria au reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la Nunțiatura A

Social 24-04-2025 14:56

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța de 1 Mai

CFR Călători va asigura în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Suceava, Iași, Buzău, Oradea. Potrivit unui comunicat al companiei, cu prile

Administratie 24-04-2025 14:20

Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația

Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan

Social 24-04-2025 12:54

Porți Deschise la Palatul Cotroceni în weekend; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri

Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, în weekend, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și

Social 24-04-2025 12:46

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din șase județe, până vineri dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până vineri dimineața în șase bazine hidrografice. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 - 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitațiilor prognozat