24 Ianuarie/ Bogdan Cuza: Este un privilegiu să pot purta acest nume, dar implică şi un sacrificiu

Bogdan Cuza, descendent al domnitorului român Alexandru Ioan Cuza, mărturiseşte că purtarea acestui nume este un ''har de la Dumnezeu'' şi ''un privilegiu'', dar poate să fie, în acelaşi timp, şi o ''povară''.
În copilărie, Bogdan Gheorghe Ilie Cuza a aflat de la tatăl său că îşi are rădăcinile în familia celui care a fost artizanul Unirii Principatelor Române, fiind învăţat că trebuie să se sacrifice, dacă este necesar, ''pentru menţinerea numelui cu demnitate şi onoare''.
"Ideea constă în faptul că orice nume istoric şi orice nume relevant trebuie protejat, ceea ce implică un sacrificiu şi de aceea de multe ori purtarea unui asemenea nume reprezintă mai mult o povară decât un privilegiu. Pe de altă parte, este un har de la Dumnezeu şi un privilegiu să pot purta acest nume, dar trebuie să fie în permanenţă îngrijit şi onorat cum se cuvine. Personajul Alexandru Ioan Cuza, care am norocul să îmi fie şi străbun, este pentru mine un sfânt ca mirean, pentru România este părintele statului unitar, naţional, modern român. Sunt lucruri care mă leagă, documente de familie într-adevăr, dar sunt majoritatea donate Academiei Române pentru că acolo trebuie să îşi aibă locul şi să sperăm că este custodele, singurul păstrător al acestor documente de valoare inestimabilă. Din primii ani ai copilăriei mele, tatăl meu, pe care l-a chemat chiar Alexandru Ioan Cuza, m-a făcut atent asupra numelui pe care îl port şi a modului prin care trebuie să mă sacrific, dacă este necesar, pentru menţinerea lui cu demnitate şi onoare", a declarat pentru AGERPRES Bogdan Gheorghe Ilie Cuza.
Aflat la Buzău cu ocazia unui eveniment organizat de Liceul Tehnic cu prilejul Unirii Principatelor Române, Bogdan Cuza a amintit despre popasul pe care Alexandru Ioan Cuza l-a făcut pe tărâmul Ţării Luanei. Potrivit legendei, Ţara Luanei şi-ar fi luat numele de la o semizeiţă de o frumuseţe răpitoare, care, văzând zona, s-ar fi îndrăgostit şi de un localnic. Pentru a fugi de furia fostului iubit, se ascundea printre stâncile munţilor şi în acest fel este explicat şi numărul mare de peşteri din zona Buzăului.
"Buzăul este un ţinut cu un istoric total aparte, evoluţia sa trebuie urmărită cu mare atenţie, este o zonă plină de frumos şi de istorie. Să nu uităm că Buzăul a fost primul care l-a găzduit după actul Unirii de la 1859 (n.r. - pe Cuza), la o săptămână venind pe aceste meleaguri şi rămânând profund impresionat de entuziasmul poporului", a precizat Bogdan Cuza.
Referitor la problemele cu care România se confruntă în prezent, inclusiv cele din agricultură, descendentul părintelui reformei agrare de la 1864 a făcut o incursiune în istorie.
"Ca mulţi alţii (n.r. - Cuza) nu ar înţelege cum a fost posibil să se ajungă în situaţia aceasta, sunt convins că s-ar pune la dispoziţie, prin jertfă şi sacrificiu, să îmbunătăţească starea acestei ţări şi să ne readucă la păstrarea sentimentului naţional şi identităţii noastre naţionale. Nu ar înţelege cum de este posibil aşa ceva pentru că, să nu uităm, împroprietărirea ţăranilor a fost un act istoric care a pornit până a fi realizat de la Matei Basarab încoace, ori noi să distrugem acest mit din pix în câţiva ani este un lucru lamentabil", a transmis el.
În contextul zilei de 24 ianuarie, Bogdan Cuza consideră că Unirea Principatelor reprezintă ''Unirea fundamentală a poporului român, fără de care nu ar fi putut exista Unirea întregitoare de la 1918".
"Nu poţi să uiţi o etapă istorică, de multe ori se cam face treaba asta mai ales în ultima vreme şi se pune într-un con de umbră actul providenţial al Unirii de la 1859, unde impropriu i se spune din cauza unei sintagme nefericite 'Mica Unire'. Aceasta nu este 'Mica Unire', este Unirea fundamentală a poporului român, fără de care nu ar fi putut exista Unirea întregitoare de la 1918", este de părere el.
Bogdan Cuza s-a născut în anul 1955 la Sibiu şi este descendent pe linie indirectă din familia domnitorului.
Trei momente importante din istorie îl leagă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza de Buzău.
"Sunt cel puţin trei momente importante, respectiv 6 februarie 1859 când Alexandru Ioan Cuza rămâne în Buzău... Al doilea moment este în martie 1859 când trupele moldoveneşti trec prin Buzău, în tabăra de la Floreşti, care a însemnat unificarea Armatei Române, primită extraordinar de buzoieni. Al treilea moment, sigur este 23 ianuarie, un an (n.r. - de la Unire) pe care Cuza îl sărbătoreşte la Buzău. Cum vedeau buzoienii sosirea lui Alexandru Ioan Cuza, respectiv Unirea - Au fost trei scrisori pe care buzoienii le-au adresat domnitorului cu ocazia alegerii sale. În prima dintre ele intitulată 'Ziua fericirii Unirii şi entuziasmului renaşterii poporului român' se spune: 'Să conduci, Măria Ta, ţara astfel ca naţia română să prospere şi să poată da proba de unire şi de tărie spre înfruntarea viscolelor sale viitoare (...)'. Cea de-a doua scrisoare - un extras: 'Credinţa noastră a fost, este şi va fi că dacă în noi şi în fraţii noştri de peste Milcov circulă un sânge de aceeaşi origine, pomenit cu respect de istoriografi în analele lumii, dacă în noi bate o inimă şi un presimţământ unit, este fireşte probabil că şi aerul pe care-l respirăm este omogen'. Cea de-a treia scrisoare - extras: 'Te rugăm, Măria Ta, să-ţi fixezi privirea părintească asupra noastră, a poporului, că suntem aduşi în desăvârşită şovăire de mâinile sugrumătoare ale trecutului, să distrugi şi să diseci rădăcinile fructelor intrigilor perfide ale vrăjmaşilor, să cimentezi lumina şi progresul, iar nedreptatea să-şi strice cuibul şi să piară cu trecutul în abisurile întunericului' '', a amintit istoricul Adrian Nicoară.
Alexandru Ioan Cuza, rămas în istorie ca ''Domnul Unirii'' şi personalitatea cea mai importantă a începutului perioadei de modernizare a României, s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, fiind descendentul unei vechi familii de înalţi dregători, cu funcţii importante în administraţia centrală şi locală din Moldova. Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Potrivit Muzeului Judeţean, acum 165 de ani buzoienii luau parte la ceea ce se consideră a fi primul pas către înfăptuirea României Mari. Entuziasmul lor, marcat de presa momentului, "a făcut mare impresie Măriei Sale Prinţul", "în aclamaţiile mulţimii, Cuza (intrând) în Catedrala Episcopală". "Seara, atmosfera în oraş a fost feerică, totul culminând cu rămânerea în oraş peste noapte a domnitorului", mai arată muzeul. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
TPBI: Linia 42 se suspendă pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, de miercuri; va fi reînființată linia 642
Linia 42 se suspendă, de miercuri, pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, urmând să fie reînființată linia 642, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Având în vedere începerea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Expoziț
Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre, în zona Viaductului Ilovița; a fost activat Planul Roșu de Intervenție
Detașamentul de Pompieri Drobeta intervine la un accident rutier în județul Mehedinți, pe DE 70 - DN 6, în zona Viaductului Ilovița, unde un microbuz a căzut în fluviul Dunărea, însă nu este confirmat dacă vehiculul transporta pasageri, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. Potrivit ISU Me
Fundația Friedrich Ebert: Numărul cazurilor de rujeolă la nivel european, în creștere în ultimul an; 85% - în România
Numărul cazurilor de rujeolă a crescut, în perioada februarie 2024 - ianuarie 2025, la nivel european, iar România se află în centrul acestei tendințe, raportând 85% dintre cele înregistrate în regiune, arată ''Monitorul Social'', un proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Potrivi
IGSU: Peste 145.000 de misiuni ale pompierilor în primele 3 luni ale anului; 80% au fost la SMURD
Echipajele de pompieri au gestionat, în primele trei luni ale anului, peste 145.000 de misiuni, dintre care peste 80% (121.168) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență cu ajutorul SMURD. ''În aceeași perioadă, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 10.909 incendii și au desfășurat 13.101 acțiuni destinate prot
Tulcea: Gura Portiței se deschide oaspeților în luna iunie (GALERIE FOTO)
Gura Portiței va fi închisă în prima parte a sezonului turistic, pentru finalizarea unor lucrări de modernizare, dar operatorii turistici din comuna tulceană Jurilovca le oferă oaspeților care vor ajunge în perioada sărbătorilor pascale plimbări gratuite până la Marea Neagră. Administratorul stațiunii de pe malu
Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.
Trenurile de metrou vor circula în perioada sărbătorilor pascale și în timpul nopții
Trenurile de metrou vor circula pe toate magistralele, în perioada 18 - 21 aprilie, conform graficelor pentru zilele de weekend și sărbători legale, a anunțat, luni, Metrorex. Potrivit unui comunicat al companiei, în noaptea de Înviere, 19/20 aprilie, trenurile de metrou vor circula între orele 23:00 - 1:00 la un interv
Olt/ Explozie la un bloc din Balș: Deflagrația s-a produs de la o sobă pe gaz; au fost afectate 16 garsoniere
Explozia produsă luni într-un bloc de garsoniere din orașul Balș, în urma căreia o fetiță și o femeie au fost rănite, s-a produs de la o sobă pe gaz racordată la rețeaua de gaz metan a imobilului, a informat ISU Olt. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu,
Meteorologii anunță vreme schimbătoare și precipitații în următoarele două săptămâni
Vremea va fi oscilantă din punct de vedere termic în următoarele două săptămâni (14 - 27 aprilie) în majoritatea regiunilor, iar precipitațiile vor fi prezente mai ales în intervalele 15 - 16 aprilie, 18 - 20 aprilie și după data de 24 aprilie, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
VIDEO Olt: Explozie la un bloc de garsoniere din Balș; a fost activat planul roșu de intervenție
O explozie a avut loc luni într-un bloc de garsoniere cu patru etaje din orașul Balș, autoritățile declanșând planul roșu de intervenție, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Alin Băsășteanu.
Gorj: Prefectul, despre relocarea activității din Palatul Administrativ - O problemă destul de complicat de rezolvat și de durată
Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat, luni, cu privire relocarea activității din instituția care urmează să fie reabilitată, că 'această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată'. El a menționat, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul anului se va cunoaște constructorul care se va ocupa de
Mureș: Vremea rece întârzie înflorirea bujorului de stepă de la Zau de Câmpie; turiștii, îndemnați la răbdare
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie, aflați în unica rezervație botanică de acest gen din Europa, situată pe cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a putut adapta, au răsărit foarte târziu din cauza temperaturilor scăzute din această primăvară, iar primele flori ar putea să apară cel mai devreme la sfârșitul acestei săptăm&ac
IGSU: Peste 4.500 de intervenții în weekendul de Florii
Pompierii au intervenit, în zilele de vineri, sămbătă și duminică, la 4.500 de situații de urgență înregistrate la nivel național. 'Echipajele SMURD au desfășurat 3.680 de misiuni, dintre care 3.658 au vizat acordarea primului ajutor, iar 22 au fost intervenții pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere. În total, peste 3.650 de
Vâlcea: Incendiu într-o școală aflată în renovare din comuna Valea Mare; un muncitor rănit
Un muncitor care lucra la renovarea unei școli din comuna Valea Mare a ajuns, luni dimineață, la spital cu arsuri pe față, după ce un incendiu a izbucnit în clădire. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, bărbatul a fost găsit de echipajele de pompieri în momentul intervenției, inițial nefiind anunț
Particule de praf saharian vor traversa România în perioada 14 - 18 aprilie (meteorologi)
O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România, în perioada 14 - 18 aprilie, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), într-un comunicat publicat luni. 'În perioada 14 - 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de