Comunicat de presă - Senat
Participarea delegației Grupului Român al Uniunii Interparlamentare la cea de-a 150-a Adunare a UIP și reuniunile asociate și la reuniunea Asociației Secretarilor Generali de Parlamente
La sesiunea de primăvară a UIP, care a avut loc la Tașkent, în perioada 4-9 aprilie a.c., au fost prezenți 1400 de participanți din 130 de țări.
Delegația română a fost condusă de senatorul Ioan Stan, președintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI). Din delegație au mai făcut parte senatoarea Daniela Ștefănescu, membră a Comitetului Director al GRUI, precum și deputații Pollyanna-Hanellore Hangan, Miklos Zoltan, Adrian Solomon, Andreea-Firuța Neacșu, Mihai-Adrian Țiu și Varol Amet.
La reuniunea Asociației Secretarilor Generali de Parlamente (ASGP), care s-a desfășurat în paralel cu activitățile parlamentare, Senatul a fost reprezentat de secretarul general adjunct Vikarius Arany.
Senatorul Ioan Stan, președintele GRUI, alături de alți membrii ai delegației, au participat la reuniunile Grupului geo-politic 12 Plus, la care este afiliat GRUI, desfășurate pe întreaga durată a sesiunii, începând cu data de 4 aprilie a.c., în scopul stabilirii unor strategii comune ale membrilor săi în raport cu agenda Adunării și activitatea UIP.
Totodată, senatorul Ioan Stan, președintele GRUI, a participat la lucrările Consiliului Director, în cadrul căruia s-au luat decizii privind componența, politicile, programul de activitate, situația financiară și bugetul organizației și s-au examinat rezultatele celor mai recente reuniuni ale UIP, rapoartele de activitate ale președintelui, secretarului general, comitetelor și grupurilor de lucru ale UIP, aspecte ale cooperării dintre UIP și ONU, precum și o serie de amendamente la statutul și regulamentul organizației.
În cadrul dezbaterii generale a Adunării UIP, participanții au abordat tema Acțiune parlamentară pentru dezvoltare socială și justiție și au adoptat Declarația de la Tașkent, în care subliniază necesitatea unor eforturi reînnoite în domeniul dezvoltării sociale și cer o revizuire a politicilor sectoriale pentru a se asigura echilibrul între cerințele pieței și nevoile populației.
Adunarea UIP a adoptat și două rezoluții privind reducerea impactului pe termen lung al conflictelor asupra dezvoltării durabile (elaborată de Comisia pentru dezvoltare durabilă) și, respectiv, rolul parlamentelor în promovarea soluției celor două state în Palestina (elaborată de Comisia pentru pace și securitate internațională).
Totodată, în cadrul comisiilor permanente ale UIP au mai fost dezbătute teme precum recunoașterea și sprijinirea victimelor adopției internaționale ilegale și măsuri pentru prevenirea acestei practici (Comisia pentru democrație și drepturile omului) sau prezența ONU pe teren în sprijinul dezvoltării naționale (Comisia pentru Națiunile Unite).
Senatoarea Daniela Ștefănescu a participat la lucrările Forumului Femeilor Parlamentare, care și-a sărbătorit 40 de ani de existență. În acest context aniversar, UIP a lansat noua sa campanie Realizarea egalității de gen: acțiune prin acțiune, care își propune să mobilizeze comunitatea parlamentară globală pentru a accelera promovarea egalității de șanse între femei și bărbați în politică și în societate.
Cu ocazia schimbului de opinii pe marginea rezoluției referitoare la impactul pe termen lung al conflictelor asupra dezvoltării durabile, senatoarea Daniela Ștefănescu a prezentat propunerile de amendamente ale GRUI din perspectiva egalității de șanse între femei și bărbați și a subliniat că femeile trebuie să fie deplin implicate în procesele de pace și în procesele decizionale post-conflict și sunt parteneri esențiali în realizarea redresării economice și în consolidarea coeziunii sociale. 'O pace durabilă trebuie să recunoască și să răspundă în mod egal nevoilor și preocupărilor atât ale bărbaților, cât și ale femeilor. Participarea femeilor la procesele de pace este o garanție puternică că eforturile de pace și de realizare a Obiectivelor dezvoltării durabile integrează dimensiunea de gen, atât de necesară', a subliniat senatoarea Ștefănescu.
Forumul Femeilor Parlamentare a convenit să susțină amendamentele în materie propuse de România, în vederea includerii lor în rezoluția UIP, apreciind că acestea reflectă cel mai bine opiniile și preocupările membrelor UIP.
Agenda sesiunii UIP a mai inclus dezbateri, ateliere și mese rotunde pe teme precum: promovarea dialogului parlamentar și a coexistenței pașnice cu ajutorul valorilor religioase și etice; impactul convingerilor și normelor sociale asupra sănătății femeilor; comunicare parlamentară în sprijinul acțiunii climatice; reducerea emisiilor de metan - o etapă critică în gestionarea crizei climatice; combaterea armelor de distrugere în masă - o perspectivă umanitară; diplomația și medierea parlamentară.
Programul reuniunii ASGP a inclus, în principal, două sesiuni de dezbateri generale cu temele Formarea profesională inițială și continuă a funcționarilor parlamentari și Utilizarea rețelelor sociale de către parlamente; comunicări ale membrilor Asociației privind aspecte de actualitate și inovare în parlament; accesibilitatea parlamentului pentru persoanele cu dizabilități, îndeplinirea așteptărilor tinerilor parlamentari; prezentări privind evoluțiile recente din cadrul UIP, prezentarea Studiului privind primirea noilor parlamentari, realizat de ASGP în colaborare cu Centrul pentru Inovare în Parlament al UIP.
În cadrul intervenției sale referitoare la formarea funcționarilor parlamentari, secretarul general adjunct Vikarius Arany a arătat că Senatul sprijină constant formarea profesională a funcționarilor parlamentari, prin cursuri organizate intern sau în parteneriat cu instituții specializate, în scopul dezvoltării competențelor în conducere, comunicare, administrație, control financiar s.a., cu acoperirea costurilor din bugetul anual sau din fonduri nerambursabile. Un exemplu concret al acestui angajament este proiectul Soluții digitale pentru îmbunătățirea capacității administrative a Senatului României, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, dedicat modernizării Senatului prin implementarea de soluții informatice inovatoare.
Cu prilejul participării la sesiunea ASGP, secretarul general adjunct al Senatului a avut discuții bilaterale cu președintele ASGP, Jose Montero, secretarul general al Parlamentului din Uruguay, precum și cu omologi din parlamentele membre ale ASGP, pe teme privind activitățile Asociației și măsuri de eficientizare instituțională.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].