logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO REPORTAJ/Umbra războiului de peste Tisa, așa cum se vede în Maramureș; 260 de ucraineni salvați din munți

Image

În Munții Maramureșului, războiul de peste Tisa își aruncă umbra hidoasă tot la câteva zile. Nu sunt drone care cad necontrolat, nici explozii sau rachete, dar moartea îi pândește la fiecare pas pe ucrainenii care trec granița prin munți, fugind de un război despre care spun că nu e al lor.

 


Zeci dintre ei au murit. Peste 260 au scăpat cu viață, în urma unor acțiuni derulate la limită și în condiții extreme de către salvatorii români. Cine sunt acești salvatori? O mână de oameni, bugetari, care știu când pleacă la serviciu, nu și când se întorc. Și pentru care ziua de sfârșește cu conștiința faptului că au mai salvat o lume.

Trei ani de război în Ucraina. Milioane de ucraineni au trecut granița în România. Sute de mii au rămas aici. Zeci de mii încearcă încă să-și facă un rost. Mii dintre ei depind de noi și primesc ajutor, sub o formă sau alta, de la statul român, de la ONG-uri. Dincolo de cifre, sunt oameni, iar în cazul celor care au fugit din calea războiului poveștile sunt, de cele mai multe ori, drame.

 

FOTO: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


 

Poate cele mai mari drame sunt cele care se petrec în munți, unde mii de tineri ucraineni fug de moarte, riscându-și viața. Sunt oameni tineri care fug de un război care nu este al lor, care fug din țara lor, prin munți, către România, știind că pe front se duc la moarte sigură.

Șeful Salvamont Maramureș, Dan Benga, își amintește primul apel. Era în aprilie 2022. Salvatorii maramureșeni erau anunțați că trebuie să intervină pentru salvarea unui grup de ucraineni.

'Diferit nu e felul în care am acționat, pentru că noi abordăm misiunile exact la fel fie că e vorba de intervenții Munții Maramureșului pentru ucraineni, fie că e vorba de intervenții Munții Rodnei pentru turiști care au probleme medicale sau rătăciți. Problema cea mare a fost modul în care am abordat, din punct de vedere psihologic, acțiunea, pentru că oamenii erau speriați, fugeau de un război care, din spusele lor, și aici vorbesc de o mare majoritate, peste 95% din cei care au trecut ne-au spus că nu e războiul lor, nu vor să facă parte din el și pleacă de acasă, majoritatea fiind tineri, cu vârste numai bune pentru a fi încorporați. Au spus că nu e vorba de a-și apăra țara sau nu, e vorba de a fi trimiși la război când nu au deprinderi, nu au competențe să lupte și atunci au simțit că sunt trimiși la o moarte sigură și au vrut să scape din infernul acela. Vă dați seama că abordarea a fost făcută altfel un pic, am lucrat un pic și la partea emoțională a intervențiilor cu ei. La început erau speriați, nu știau ce se întâmplă cu ei, ne rugau să nu-i dăm înapoi, ne rugau să nu anunțăm autoritățile ucrainene', a povestit, pentru AGERPRES, Dan Benga.

Mulți dintre cei care trec granița în România prin munți nu sunt echipați corespunzător. Nu pentru că nu știu ce-i așteaptă, ci pentru că, spun ei, dacă în Ucraina sunt prinși la mai puțin de cinci kilometri de frontieră și există suspiciunea că vor să dezerteze, sunt trimiși la închisoare sau direct pe front.

 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook.com


 

După primul apel au urmat alte zeci. Cel mai recent bilanț arată că autoritățile din România - Salvamont, Poliția de Frontieră, STS, care ajută la localizare, echipaje medicale de la diverse structuri, echipaje aeriene - au salvat, în cei peste trei ani de când a început războiul, mai mult de 260 de bărbați ucraineni care au fugit de moartea sigură, căutând o viață într-un loc unde e pace.

Dintre misiuni sunt unele care rămân în sufletele salvatorilor. Dan Benga își amintește de cea din preajma Crăciunului din 2022. Când toată lumea desfăcea cadouri sau se bucura de liniște în familie, 11 ucraineni cereau ajutor de la români.

'Am primit un apel de urgență că sunt 11 ucraineni care se află în zona frontierei, încearcă să scape și au intrat în niște zone extrem de dificile, cu ravene de 400-500 de metri, niște prăpăstii unde și vara, când e frumos afară și este cer senin, te cam gândești două ori dacă să calci doi-trei metri înainte. Atunci am realizat că va fi ceva inedit și a fost inedit. Au fost 133 de ore în care am tras, la temperaturi de minus 23, minus 24 de grade. Știam că unul dintre ei căzuse și a fost văzut de ceilalți și ne-am propus în momentul ăla să facem tot ce se poate, la temperatura aceea, ca să-i scoatem vii pe cât mai mulți de acolo. Și am reușit să-i salvăm pe cinci dintre ei, doi din păcate erau decedați, n-am mai avut ce să facem. S-au aventurat în niște ravene, au căzut de la înălțime de 300-400 de metri, s-au făcut praf până jos. Tot noi a trebuit să-i recuperăm și aici au intrat absolut toate agențiile în misiune. Am avut avion Frontex, am avut elicopter Frontex, toate instituțiile au colaborat', își amintește Dan Benga.

Cei salvați au fost găsiți în stare gravă, cu degerături. Unul dintre ei a suferit chiar amputarea labelor picioarelor. Altul a pierdut mai multe degete de la mâini din cauza degerăturilor severe.

'Pe unul dintre ei l-am predat la ambulanță după ce l-am căutat trei zile. Omul chiar nu mai voia să fie găsit, spunea că vrea să moară. L-am găsit într-o hipotermie severă, corpul lui avea undeva la 30-35 grade. Omul acela trăiești astăzi', spune Dan Benga.

Despre ceilalți patru nu se știe nimic. E posibil să se fi întors, speriați de obstacolele întâlnite în munți.

Intervenția care a rămas la sufletul salvamontiștilor a fost cea în care au salvat un tânăr jurnalist de 29 de ani, care a fost găsit aproape mort, într-o prăpastie, cu o pisică la piept.

 

 

FOTO: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO


 

Mihai Cantea, salvator în cadrul Formației Vișeu din cadrul Salvamont Maramureș, își amintește că a fost o intervenție de 23 de ore și că nici cei mai optimiști nu credeau că îl mai găsesc în viață pe tânărul ucrainean.

'Era de 11 zile pe jos. Am coborât 400 de metri după el, într-o râpă cu pereți abrupți. Erau minus 10, minus 11 grade, era ceață și viscol, elicopterul nu putea ajunge la noi. El era ud leoarcă, deshidratat, în stare de hipotermie. L-am extras de acolo, l-am dus într-o zonă mai sigură. I-am dat ciorapi și când l-am desfăcut la geacă, acolo avea o pisică, ne-a spus că era primită de la prietena lui', a povestit Mihai Cantea.

Povestea tânărului ucrainean, aflat acum în Austria din datele pe care le au salvatorii, a făcut înconjurul lumii.

'Pisica aia i-a salvat viața. Pentru că a fost motivația lui de a trăi. În momentul în care zaci într-o râpă și nu mai ai nici o șansă să ieși de acolo, erau pereți de 50-55 grade, în momentul în care vezi că nu mai ai nici o șansă să faci nici măcar doi metri pentru că aluneci înapoi, atunci te resemnezi și te gândești că acolo e sfârșitul. Astea sunt lucrurile emoționante', spune și șeful Salvamont Maramureș.

Din fondurile lor proprii, că nu se pune problema de protocol sau de altceva, salvamontiștii pleacă la drum către ucraineni cu ceai, mâncare, batoane proteice. Pentru că știu ce vor găsi: oameni epuizați, deshidratați, aflați la limita puterilor.

Modul în care decurg intervențiile este urmărit, de dincolo de Tisa, cu sufletul la gură. Sunt aparținători, sau oameni care pur și simplu nu îi cunosc pe cei salvați, care le scriu și le mulțumesc salvatorilor români. Unul dintre mesajele primite pe rețelele de socializare le transmitea salvatorilor că fac pentru ucraineni mai mult decât fac autoritățile de acolo.

'Ei sunt într-o zonă emoțională și fizică extrem de delicată. Noi nu putem să înțelegem și nici n-aș vrea să înțelegem vreodată. Să nu fim în locul lor. (...) Pentru noi, mulțumirea mare e că ei trăiesc și că pot să-și vadă de viață mai departe. Nu așteptăm nimic din partea nimănui, în sensul că încercăm să fim cât mai profesioniști cu putință, dar pe de altă parte vă dați seama că ne afectează și pe noi emoțional toată nebunia asta', spune șeful Salvamont Maramureș.

Salvamontiștii din Maramureș pot povesti mult și multe despre ucrainenii pe care i-au salvat. Sunt 260 de lumi salvate, 260 de vieți care au primit o nouă șansă. Cu modestie, șeful Salvamont Maramureș spune că nu e vorba despre un om, ci despre o echipă care contribuie la succesul operațiunilor. Iar echipa sa face parte dintr-un sistem pentru care șeful Salvamont Maramureș este recunoscător: polițiști de frontieră, medici, piloți de elicoptere, tot sistemul de urgență care a făcut posibilă salvarea atâtor sute de oameni

Recent, la Genova, în Italia, salvatorii români au fost prezenți la cel mai mare Congres în care s-a discutat despre acțiuni de salvare în mediul ostil și extrem. Salvamont Maramureș este un exemplu în acest sens.

 

Ar putea fi o imagine cu plug de zăpadă, jeep şi pârtie de schi

Sursa foto: Facebook.com


 

Sunt 18 oameni la Salvamont Maramureș, mult mai puțini decât ar fi nevoie. Dan Benga estimează că instituia funcționează cu doar 30% din necesar. Salvatorii nu fac politică, dar nu pot să nu constate niște realități dureroase.

'Mă doare când văd foarte mulți care zic de bugetarii ăia care stau și i-aș invita cu noi în teren ca să vadă ce înseamnă să fii un bugetar, hai să zicem, de lux. (...) Și bine ar fi să audă cei care ar trebui să audă, pentru că dintr-un fotoliu e foarte ușor să judeci sau să iei niște decizii fără să ții cont de realitatea din teren. Tare bine ar fi ca, în sfârșit, oamenii care fac legile în țara asta și oamenii care se gândesc la ceea ce înseamnă un anumit parcurs, să țină cont și de noi. Suntem foarte puțini, gândiți-vă că noi în România suntem 320 de salvatori montani angajați. În Salvamont Maramureș avem 18 salvatori montani angajați. 18, nu 180, nu 1.880. Având o vizită a celor din Tirol, Tirol este o zonă un pic mai mică decât jumătate din județul Maramureș, au fost întrebați de un oficial: voi cât salvatori montani aveți în Tirol? Și în momentul în care a primit răspunsul că sunt peste 1.100 a rămas cu gura căscată și a zis: mai bine nu întrebam. Despre asta e vorba. Și totuși suntem apreciați la nivel mondial pentru munca pe care o facem', afirmă Dan Benga. AGERPRES/(AS - redactor: Daciana Ilie, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1750

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-05-2025 08:20

Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași

Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au

Social 15-05-2025 08:13

Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi

Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo

Social 15-05-2025 08:00

Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei

Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica

Social 15-05-2025 06:00

Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina

Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de

Social 14-05-2025 21:31

MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară

O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza

Social 14-05-2025 18:44

Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina

Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul

Social 14-05-2025 18:02

Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso

Social 14-05-2025 17:26

Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată

Administratie 14-05-2025 16:37

Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi

Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen

Social 14-05-2025 16:03

Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU

Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr

Social 14-05-2025 16:00

REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani

Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t

Social 14-05-2025 15:32

Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da

Social 14-05-2025 14:54

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.

Administratie 14-05-2025 14:44

Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial

Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali

Administratie 14-05-2025 14:02

Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați

Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam