Harghita: ANANP va face plângere penală cu privire la un cuib de berze doborât de persoane necunoscute, la Sâncrăieni

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) din Harghita va face plângere penală după ce cuibul unor berze a fost doborât de pe stâlpul electric pe care îl construiseră, în localitatea Sâncrăieni.
Incidentul a fost adus în atenţia publică de localnici, care au postat pe Facebook fotografii cu stâlpul electric şi urmele cuibului, după doborâre, dar şi cu perechea de berze care s-a reîntors în zonă şi a reînceput reconstruirea acestuia.
Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a declarat joi, pentru AGERPRES ,că doborârea cuibului de barză în perioada de cuibărire reprezintă infracţiune, motiv pentru care se va face o plângere penală.
"Doborârea cuibului de barză în perioada de cuibărire reprezintă infracţiune. (...) Am documentat cazul şi vom face sesizare penală", a precizat Demeter László.
El a mai spus că berzele îşi construiesc cuiburile cu precădere pe stâlpii electrici, iar în unele cazuri aceştia sunt situaţi foarte aproape de case sau de geamurile imobilelor şi pot reprezenta o neplăcere pentru locatari, dar doborârea cuiburilor nu este, în niciun caz, o soluţie.
Demeter László a mai subliniat că, din discuţiile purtate cu reprezentanţii distribuitorului de energie electrică, cuibul de la Sâncrăieni nu a fost doborât cu ştiinţa lor şi se ridică semne de întrebare cine a avut curajul şi posibilitatea să facă acest lucru, discuţii fiind purtate şi cu localnicii din zona în care a avut loc incidentul.
"Electrica zice că în niciun caz nu fac acest lucru. Deci, cu ştiinţa celor de la Electrica cu siguranţă nu (s-a întâmplat - n.red). Şi atunci, mai departe, sunt semne de întrebare cine a avut curajul sau posibilitatea să manipuleze stâlpul cu liniile (electrice - n.red). În niciun caz nu este probabil ca să se fi suit acolo cineva nepriceput, că e pericol de moarte. Astfel de situaţii s-au mai întâmplat, ştiu, cunosc, a vrut să doboare (cuibul - n.red) cu furca şi a murit. (...) Plângerea penală se va face pentru situaţie, pentru care nu cunoaştem făptaşul, dar există suspiciunea că s-a făcut o infracţiune", a mai spus şeful ANANP Harghita.
Potrivit acestuia, perechea de berze încearcă acum să reconstruiască cuibul şi ar fi de mare ajutor amplasarea unui suport de cuib, dar nici distribuitorul de energie şi nici Primăria nu dispun, momentan, de un astfel de sistem.
"În judeţul Harghita, având în vedere numărul mare al populaţiei de berze, deşi sunt amplasate multe suporturi de cuib, ar fi nevoie de aproximativ 200 de noi suporturi de cuib. Unele primării au achiziţionat astfel de suporturi, de exemplu Sânsimion, comuna cu cele mai multe cuiburi de berze din ţară, aproximativ 60 de cuiburi la nivel de comună. (...) La Sâncrăieni, pentru ajutorarea berzelor ar fi bine să fie montat un suport de cuib, din păcate, Electrica nu are, momentan, la dispoziţie şi nici Primăria, pentru că am vorbit şi cu primăria", a mai spus Demeter.
Cazul doborârii cuibului de berze de la Sâncrăieni a fost adus în atenţia autorităţilor de biologul Imecs Istvan, de la Organizaţia GeoEcologică Accent, care a fost sunat de localnicii revoltaţi de situaţie.
"Localnicii mi-au zis că pe 1 mai, spre seară, curentul a fost oprit şi au apărut persoane în jurul cuibului şi l-au dat jos cu nişte bâte, după care curentul a fost repus în funcţiune. Lumea a considerat că era ceva ilegal, pentru că aşa ceva nu se poate face şi, mai mult, cei care au copii şi au fost frustraţi că au urmărit evoluţia cuibului şi erau foarte supăraţi după. Pe 2 mai am primit telefonul şi l-am sunat imediat pe domnul Demeter, de la ANANP, care s-a şi dus acolo. (...) Ideea este că imediat s-a aflat că nu era din partea firmei Electrica, adică nu era ceva oficial, în baza unei solicitări. Ceea ce s-a întâmplat era ceva local, realizat între săteni sau între localnici, nu era nimic oficial şi nici nu se putea să fie pentru că, în conformitate cu OUG 57 din 2007, e ilegal să deranjezi sau să distrugi un cuib al unei specii protejate, mai ales în perioadă de cuibărit", a declarat Imecs Istvan, pentru AGERPRES.
Biologul Imecs Istvan este un bun cunoscător al zonei pentru că, în trecut, Organizaţia GeoEcologică Accent a fost custode al sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos şi chiar a monitorizat cuiburile de berze din zonă.
El consideră că o soluţie în acest caz ar fi mutarea dintr-o altă zonă, la Sâncrăieni, a unui suport de cuib care nu este ocupat.
"Ieri (miercuri - n.red), deja am fost sunat că ar fi urgent să se găsească o soluţie pentru că berzele au revenit şi îşi continuă activitatea. În acest caz, e foarte greu de spus. Sunt sistemele acestea (suport de cuib - n.red) puse în anumite zone, unde nu există cuib, ar trebuie verificate cât de repede, în comunele unde Electrica ştie foarte bine unde este şi unde nu este (cuib - n.red) şi acolo unde nu este cuib ar trebui mutat acel suport cât mai repede, pentru că nu există timp să se aştepte confecţionarea lui", a spus Imecs Istvan.
El a pledat şi pentru prevenirea unor astfel de situaţii şi a propus ca primăriile din zonele unde cuibăresc berzele să cumpere câteva suporturi de cuib care, la nevoie, pot fi montate de urgenţă.
"Ideea şi soluţia ar fi ca după ce ieşim din perioada asta de cuibărit să găsim o soluţie, prin proiecte sau la nivel de judeţ, sunt soluţii şi se pot găsi, să cumpere fiecare primărie câte zece bucăţi şi să fie undeva într-un magazie şi atunci, dacă e nevoie de o intervenţie, angajatul local Eletrica ştie de unde să ia şi să monteze aceste sisteme. (...) Trebuie pus accent mai mare pe prevenţie şi să nu lăsăm localnicii să decidă (...) pentru că, prin astfel de acţiuni, nu numai specia în sine este deranjată, ci se creează un deranj şi între localnici, un stres, o tensiune care pur şi simplu ar trebui prevenită (...) Nu există o entitate care e responsabilă 100%, aici (...) trebuie să intervină şi Electrica, şi primăria, şi ANANP-ul, de exemplu, care este entitatea care se ocupă de specii protejate, indiferent dacă e în intravilan sau în extravilan. (...) Deci, sunt mai multe entităţi care ar trebui să conlucreze cumva să găsească soluţii", a punctat biologul Imecs Istvan.
În ultimii 20 ani, populaţia de berze care cuibăreşte în Harghita s-a dublat, ajungând la 400 de perechi, aceste păsări găsind în judeţ habitate ideale pentru hrănire.
"Avem date exacte, în jur de 400 de perechi cuibăresc în judeţ. Facem recensământul perechilor în fiecare an şi a crescut, în ultimii 20 de ani s-a dublat populaţia de berze în judeţul Harghita. (...) Vin aici pentru că există habitat favorabil. Fâneţele umede, care sunt în împrejurimile satelor, reprezintă habitate ideale de hrănire pentru berze", a explicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László.
Acesta a mai arătat că, în general, localnicii respectă şi admiră aceste păsăiri, iar cazurile în care cuiburile sunt doborâte sunt izolate. Demeter a mai spus că, în ciuda faptului că se poate înţelege şi supărarea unui localnic, astfel de situaţii nu sunt acceptabile. AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: Tanczos Vitos Zsofia/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo
Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86
Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani
Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e
ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași
Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș
Vreme deosebit de rece la București; duminică, temperatura maximă nu trece de 7 grade
Valorile termice vor scădea semnificativ în Capitală începând de duminică, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie. Potrivit prognozei speciale pentru București emise vineri de Administrația Națională de Meteorologie, după ce sâmbătă vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 20 de grade și v&ac
Vremea se răcește accentuat în cea mai mare parte a țării, de sâmbătă; temperaturi preponderent negative noaptea și dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o atenționare Cod galben de vânt, valabilă de sâmbătă după-amiaza în peste jumătate de țară. Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 aprilie, ora 15:00 - 6 aprilie, ora 3:00, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și la munte vor fi
Satu Mare: Magazin din Berveni, închis de Protecția Consumatorilor; au fost găsite produse expirate și de 6 luni
Un magazin alimentar din localitatea Berveni a fost închis temporar de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, în urma unui control fiind găsite produse expirate și de șase luni, informează instituția vineri, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, ca urmare a dispoziției presedintelui Autorității
Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu
Harghita: Camerele video din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș oferă informații prețioase specialiștilor
Camerele video amplasate în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș oferă specialiștilor informații prețioase despre comportamentul animalelor în diferite situații, despre numărul de exemplare existent și pot surprinde imagini cu cei care încalcă legea și intră în aria naturală cu vehicule off-road. Directorul Parcului Național Cheile B
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi
Bugetul Capitalei, aprobat de Consiliul General
Bugetul Capitalei pe anul 2025 a fost aprobat, joi seara, de Consiliul General al Municipiului București cu 38 de voturi favorabile. De asemenea, CGMB a aprobat amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL. Conform am
Vaslui: Persoană carbonizată într-un incendiu produs la o locuință din Duda Epureni
O persoană a fost găsită carbonizată după un incendiu produs, joi, la o locuință din localitatea Duda-Epureni, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. La locul producerii incendiului au intervenit mai mulți cetățeni din zonă, care au apelat ulterior la numărul de urgență 112. 'Secț