logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Hunedoara: Tinerii, principalii expozanți la salonul de inventică InventCor 2025

Image

Zeci de tineri au ales să-și prezinte lucrările inovative la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care s-a deschis oficial joi, la Deva, în spațiul casei de cultură din municipiu. Între ei se numără pasionați de robotică, de științe exacte, de cercetarea dinozaurilor sau de artă în forme dintre cele mai diverse.

Potrivit inventatorului Corneliu Birtok Băneasă, la InventCor 2025 s-au înscris peste 480 de participanți, din 40 de țări ale lumii, iar lucrările prezentate cuprind domenii cum ar fi medicina, serviciile de IT, agricultura, cercetarea sau arta. Nu au fost uitați copiii, pentru care a fost pregătit un stand special.

'Anul acesta am reușit să trecem de bariera celor 400 de lucrări înscrise, un lucru pe care l-am dorit de ani de zile. Avem foarte mulți participanți aflați în premieră la această expoziție, iar dintre invitați cei mai mulți sunt din Republica Moldova. Ne-am orientat spre o multitudine de sectoare de activitate, din domenii diverse', a precizat Birtok Băneasă.

 



În cadrul expoziției, un interes aparte au stârnit roboții construiți de elevii unor colegii din municipiile Hunedoara și Deva, tinerii explicând celor interesați la ce folosesc aparatele expuse, dar și cât au lucrat pentru asamblarea și programarea echipamentelor, alături de profesorii lor.

 


'Am venit la InventCor pentru a prezenta roboții noștri pe care i-am realizat în acest sezon. Participăm cu ei în concursuri internaționale, ceea ce presupune ca roboții să îndeplinească anumite task-uri, cerințe, adică să colecteze niște cuburi și să le așeze în niște coșuri aflate la o anumită distanță. Alte cuburi trebuie agățate pe niște bare. La început este greu pentru că o dată ce ești nou în domeniu trebuie să înveți multe lucruri și este un proces destul de lung. În cazul meu am fost norocoasă pentru că am avut colegi mai mari care ne-au prezentat și ajutat în ceea ce trebuia făcut. În general, rămân câteva ore ca să lucrez la acești roboți, să scriu în caietele tehnice, să-mi ajut echipa', a explicat Iulia, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național 'Decebal' din Deva.

Efortul copiilor este apreciat și de profesorul Mircea Nistor, din Hunedoara, cunoscut pentru performanțele înregistrate cu elevii din cercurile de robotică, împreună cu care s-a clasat pe primul loc al Campionatului Mondial de Robotică First Challenge Mexic 2018, dar și la alte competiții naționale și internaționale.

 


'Un salon de inventică este ceea ce ne dorim. Este un prilej să vedem ceea ce fac și oamenii mari pentru că și noi, dascălii, încercăm să creștem niște oameni mari. Pregătim două echipe mari de First Tech Challenge și o echipă de copii mai mici, de First Lego. Avem preocupări diverse în materie de inventică, așa cum este aici. Vom participa, în perioada următoare, la mai multe concursuri de creativitate științifică, deci, copiii aceștia nu au astâmpăr. Ne interesează să găsim soluții la o mulțime de probleme cu care se confruntă oamenii. Avem în lucru o mulțime de proiecte legate de performanță în agricultură, energie și multe altele, în așa fel încât acești copii să fie capabili să rezolve problemele pe care, din păcate, noi le lăsăm lor, nerezolvate', a menționat profesorul Mircea Nistor.

 


Tehnologia și-a spus cuvântul și în ceea ce privește cercetarea din siturile cu oase de dinozauri pitici, din Țara Hațegului. Un fragment de femur, de peste un metru, trona pe o masă la care se afla dr. Cristian Ciobanu, de la administrația Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, însoțit de unul dintre voluntarii geoparcului.

'Vrem să arătăm că știința se întâlnește cu educația și cu tehnologia. În Țara Hațegului avem fosile de dinozauri, printre alte lucruri minunate. Am venit la InventCor să arătăm cum sunt cercetate și cum sunt interpretate pentru publicul larg aceste fosile de dinozauri. Pe masă avem o copie a unui os real care se află în colecția Universității din București - este un os de sauropod. Este o replică pe care am făcut-o utilizând tehnologie de scanare 3D și apoi de printare 3D', a arătat dr. Cristian Ciobanu.

'Pe mine mă pasionează foarte mult dinozaurii, am chiar și o colecție de 25 de figurine. Mi-au plăcut așa de mult încât am strâns încontinuu, de ziua mea, de Crăciun, când aveam ocazia', a mărturisit Mircea, voluntar în cadrul Geoparcului Dinozaurilor.

 


Organizat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, cu sprijinul Universității Politehnica din Timișoara și al Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu, InventCor 2025 are ca temă 'comunitatea', reflectând astfel importanța colaborării și a inovației în dezvoltarea societății.

Expoziția este deschisă până pe 5 aprilie, iar accesul publicului este gratuit. AGERPRES / (A, AS - redactor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1030

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 23-05-2025 05:20

Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei

Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial

Social 23-05-2025 05:05

Începe Asian Food Fest în Parcul Titan

Preparate tradiționale din 15 țări, momente culturale asiatice și ateliere se regăsesc în programul Asian Food Fest, care are loc de vineri până duminică, în Parcul Titan. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, la Asian Food Fest vizitatorii vor avea ocazia să deguste sute de preparate tradiționale din cincispreze

Social 22-05-2025 20:56

Dolj: Doi morți într-un accident produs pe Centura de Nord a Craiovei

Un grav accident a avut loc, joi seara, pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F în urma căruia două persoane au decedat și una a fost transportată la spital. Potrivit IPJ Dolj, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F, din cauze ce urmează a

Administratie 22-05-2025 20:32

Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare

Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta

Administratie 22-05-2025 20:12

Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp

Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac

Social 22-05-2025 19:54

Sindicaliștii din MIPE au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de lipsa dialogului cu profesioniștii din sistem

Sindicatul MIPE Normalitate, afiliat la Federația Publisind, a intrat, joi după-amiaza, în grevă japoneză la locul de muncă, pentru a avertiza asupra lipsei dialogului cu profesioniștii din sistem și a riscului de blocare a proiectelor aflate in implementare. 'Sindicatul MIPE-Normalitate - afiliat la Federația Publisind, organizează începâ

Social 22-05-2025 18:47

Sibiu: Zeci de tatuatori din șapte țări așteptați la Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai)

Zeci de artiști tatuatori din șapte țări (SUA, Marea Britanie, Germania, Muntenegru, Danemarca, Ungaria, România) sunt așteptați de vineri până duminică la Sala Thalia din Sibiu, la cea de a 13-a ediție a Transilvania Tattoo Expo, cea mai veche convenție internațională de tatuaje din România, informează un comunicat de presă. 'Transilvani

Social 22-05-2025 18:12

MAI: Predoiu - întâlnire cu omologul din Republica Moldova: Securitatea regională, pe agendă

Securitatea regională și sprijinul pentru consolidarea parcursului democratic și european al Republicii Moldova au fost printre temele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu omologul său de la Chișinău, Daniella Misail-Nichitin, aflată la București cu ocazia participării la cea de-a noua ediții a Black Sea and Balkans Security Forum. 

Social 22-05-2025 17:41

Noi avertizări Cod portocaliu de vijelii și grindină, în localități din șase județe, joi seara

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale și grindină, valabile în ora următoare în localități din șase județe. Potrivit ANM, până la ora 18:00, în județele Constanța (Cernavodă, Hârșova, Ostrov, Băneasa, Mircea Vodă, Rasova, Lipnița, Ciobanu, Crucea, Peștera, Olti

Social 22-05-2025 16:52

Alba: Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina

Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, cea mai nouă instituție muzeală din Alba Iulia, și Muzeul Principia pot fi vizitate gratuit, de joi până duminică, în cadrul Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic la Alba Iulia. Pe lângă accesul gratuit la cele două obiective muzeale aflate în subordinea Primăriei, sunt orga

Social 22-05-2025 16:35

Încă două aeronave F-16 au sosit în România din Norvegia; vor intra în dotarea Bazei de la Kogălniceanu

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii, acestea urmând să intre în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail

Social 22-05-2025 16:22

REPORTAJ Vrancea: 'Consumul de droguri e un joc de noroc cu propria viață' - mesajul unei campanii antidrog la Focșani

Peste 300 de elevi au participat joi, la Focșani, la o întâlnire organizată în cadrul campaniei naționale 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția', unde tema principală a fost prevenirea consumului de droguri. Reprezentanții Poliției Române, autorități locale, dar și un fost consumator de droguri au transmis mesaje directe ș

Social 22-05-2025 16:15

Avocatul Poporului: Sunt necesare măsuri privind infrastructura, legislația și educația rutieră (raport)

Un raport special al Avocatului Poporului privind siguranța rutieră în România semnalează că, pe lângă îmbunătățirea rapidă a infrastructurii rutiere la nivel național și local, care să țină cont de realitățile cotidiene, dar și alinierea cadrului legislativ existent la nivelul celui european, este necesară și sporirea gradului de educație rutieră.

Administratie 22-05-2025 15:14

Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune

Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă

Social 22-05-2025 14:39

Galați: Proprietarul depozitului de anvelope care a ars duminică, amendat cu 30.000 lei de Garda de Mediu

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Galați l-au amendat cu 30.000 lei pe proprietarul depozitului de anvelope uzate, din localitatea Șendreni, județul Galați, unde duminică, 18 mai, a avut loc u