logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: 'Consumul de droguri e un joc de noroc cu propria viață' - mesajul unei campanii antidrog la Focșani

Image

Peste 300 de elevi au participat joi, la Focșani, la o întâlnire organizată în cadrul campaniei naționale 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția', unde tema principală a fost prevenirea consumului de droguri.

Reprezentanții Poliției Române, autorități locale, dar și un fost consumator de droguri au transmis mesaje directe și emoționante despre riscurile și consecințele dependenței.

'Consumul de droguri este un joc de noroc cu propria viață' a fost mesajul transmis elevilor de comisarul-șef Silvia Voicu, din cadrul Direcției Siguranță Școlară a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

 


Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES


Ea le-a explicat tinerilor că pierderea controlului începe în momentul în care voința este înlocuită de efectul substanței consumate și a subliniat că percepțiile greșite privind siguranța acestor substanțe pot avea efecte devastatoare.

'Atunci când devii dependent de o substanță chimică, nu mai ești condus de propria voință, ci de efectul drogului. (...) Aceste substanțe, adesea promovate ca 'legale' și 'naturale', sunt o modă periculoasă, de cele mai multe ori construită pe dezinformare, pe curiozitate, pe presiune socială, însă cu consecințe extrem de grave asupra sănătății. Aș vrea să subliniez două aspecte esențiale: 'la modă' nu înseamnă 'sigur'. Este doar o tendință promovată de persoane neinformate sau cu interese comerciale. Este o modă periculoasă care poate duce la dependență, la consecințe medicale severe și chiar la moarte. 'Natural' sau 'legal' nu înseamnă lipsit de risc. Majoritatea acestor substanțe sunt produse în laboratoare clandestine, nu sunt testate, sunt imprevizibile și de multe ori pot duce la consecințe în zona halucinațiilor severe, convulsii, infarct sau comportamente suicidare. Când cumperi un drog, nu știi ce primești. Nu există garanții de siguranță, iar riscul asupra sănătății este uriaș. De aceea, spun mereu: consumul de droguri este un joc de noroc cu propria viață', a avertizat Silvia Voicu.

Aceasta a îndemnat elevii să reflecteze la consecințele alegerilor lor.

'Este esențial să evaluăm, cu sinceritate, argumentele 'pro' și 'contra' înainte de a lua orice decizie. Să ne punem întrebarea: 'Ce am de câștigat? Ce risc să pierd?' Și o ultimă întrebare la care este necesar să răspundem este, evident, 'Ce avem de făcut'? Răspunsul este clar: să nu tăcem, să nu ne ascundem, să cerem ajutor, să alegem conștient. Soluțiile există și ne sunt la îndemână. Tentația devine mai ușor de controlat atunci când știm ce avem de făcut. Vă încurajez ca atunci când aveți nevoie de sprijin, să cereți ajutorul unor persoane de încredere: părinți, rude, profesori, diriginți, consilieri școlari sau psihologi. Curajul de a vorbi despre ceea ce simți este primul pas spre soluție. (...) Vă încurajez să refuzați influența unor grupuri care promovează încercarea de 'prima dată' și să vă gândiți că refuzul este un act de putere, este un act de curaj și, de ce nu, de respect față de tine însuți. (...) Sunteți la o vârstă în care drumurile vi se deschid. Și fiecare decizie pe care o luați, vă poate modela ziua de mâine. Drogurile nu sunt un joc. O singură alegere greșită vă poate schimba viitorul', le-a transmis Silvia Voicu tinerilor prezenți.

Un moment cu impact emoțional puternic a fost intervenția lui Andrei Ștefan, fost consumator de droguri, care a povestit deschis cum a fost prins în capcana dependenței încă din adolescență.

'Am crescut și am copilărit în cartierul Ferentari. În ciuda faptului că am avut o familie foarte bună, tatăl meu a lucrat în cadrul Serviciului de Protecție și Pază aproape toată viața, a făcut parte din Garda Prezidențială, dar asta nu a făcut ca eu să iau deciziile cele mai bune pentru mine. (...) Eu am început să consum droguri la 13 ani. La vremea respectivă nu existau atâtea tipuri de droguri ca acum. Heroina era cel mai la îndemână. Am început să consum cu fratele meu mai mare și cu câțiva prieteni de-ai lui. Voiam doar distracție. Credeam că ne putem opri oricând. Dar nu a fost așa. Există o vorbă: când poți să te lași, nu o faci. Iar când vrei să te lași, nu mai poți. Eu, aș îndrăzni să spun că am devenit dependent la prima doză. Poate că dependența fizică nu s-a instalat imediat, dar dependența fizică se instalase. Tot ce făceam, toate gândurile, emoțiile mele se duceau către următoarea doză. Primul an a fost de distracție. Un mod de a spune. Pentru că trebuia să fur bani din casă, dar gândeam că asta e adevărata libertate. Ușor, ușor, problemele au început să apară', a povestit Andrei.

El a subliniat cât de mult a pierdut în viață din cauza dependenței de droguri, atât el, cât și familia lui.

'Eram în clasa a X-a, am zis că îngheț anul, mă las de droguri când vreau eu și reiau școala. Asta gândeam atunci. Astăzi am 39 de ani și mă pregătesc să dau examenul de bacalaureat. M-am reînscris din nou la liceu. Credeți că e confortabil la vârsta mea să înveți 'Moara cu noroc'? Diriginta mea e de o seamă cu mine. Am dat competențele pentru BAC și a fost ciudat. Colegii mei erau elevi de vârstă normală și când au intrat au zis că e ședință cu părinții. Am realizat cât de mult am pierdut din cauza drogurilor. Dar asta a fost prima consecință. Văzând ceea ce facem noi, fratele mai mic a început să consume și el. Astăzi e la închisoare. (...) Viața mea, și a fraților mei, a fost distrusă de droguri. Din patru copii, trei am ajuns dependenți. Dependența a venit ca un prieten fals, într-o perioadă confuză. Mi-a oferit senzații, dar apoi mi-a luat tot. Am pierdut 11 prieteni foarte buni din cauza drogurilor. Unii s-au sinucis, alții au murit de supradoză. Dependența e o capcană care se închide fără să-ți dai seama', a menționat Andrei.

Totodată, el a vorbit și despre eforturile de recuperare, dar și despre realitatea cruntă cu care se confruntă mulți foști consumatori.

'Am avut șansa să intru într-un centru terapeutic. Dar știți câte locuri sunt disponibile în țară? Mai puțin de 300. Iar la nivel național, peste 1,8 milioane de oameni au consumat droguri cel puțin o dată. Câți consumatori au șansă să ajungă într-un centru terapeutic? Și nici faptul că ai această șansă nu reprezintă o certitudine. Am avut un prieten, Adi Ștefan, cu care am trecut prin tot programul. Avea vise, voia să și le împlinească. Dar după ce a ieșit, a recăzut și a fost găsit mort din cauza unei supradoze. Aș vrea să vă spun: nu merită. Nu trebuie să treceți pe acolo. Drogurile nu rezolvă nicio problemă. Doar creează altele, mult mai mari. Refuzați, aveți curajul să spuneți 'nu'. Este cel mai mare act de putere pe care-l puteți face pentru voi. Aveți toată viața înainte. Nu o irosiți pentru o senzație de moment', a transmis Andrei elevilor.

La rândul său, prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, a atras atenția că fenomenul consumului de droguri nu este o problemă individuală, ci afectează întreaga comunitate.

 


Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES


'Nimeni nu începe consumul de droguri cu intenția de a deveni dependent. Am constatat că există două motive mari care stau la baza acestei decizii: presiunea socială, din frica de a fi marginalizat în grupul de prieteni, și curiozitatea. Din păcate, aceste motive superficiale conduc la un drum cu consecințe grave și, uneori, ireversibile. Trebuie să înțelegeți că acest fenomen nu este doar o problemă personală, ci o problemă a întregii comunități. De aceea, este nevoie de implicare, sprijin și mai ales de informare corectă', a spus prefectul.

Evenimentul a mai reunit reprezentanți ai instituțiilor specializate în siguranță școlară și combaterea criminalității, ai Asociației Teen Challenge România, precum și autorități locale și județene. AGERPRES / (A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 195

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-05-2025 20:56

Dolj: Doi morți într-un accident produs pe Centura de Nord a Craiovei

Un grav accident a avut loc, joi seara, pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F în urma căruia două persoane au decedat și una a fost transportată la spital. Potrivit IPJ Dolj, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F, din cauze ce urmează a

Administratie 22-05-2025 20:32

Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare

Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta

Administratie 22-05-2025 20:12

Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp

Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac

Social 22-05-2025 19:54

Sindicaliștii din MIPE au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de lipsa dialogului cu profesioniștii din sistem

Sindicatul MIPE Normalitate, afiliat la Federația Publisind, a intrat, joi după-amiaza, în grevă japoneză la locul de muncă, pentru a avertiza asupra lipsei dialogului cu profesioniștii din sistem și a riscului de blocare a proiectelor aflate in implementare. 'Sindicatul MIPE-Normalitate - afiliat la Federația Publisind, organizează începâ

Social 22-05-2025 18:47

Sibiu: Zeci de tatuatori din șapte țări așteptați la Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai)

Zeci de artiști tatuatori din șapte țări (SUA, Marea Britanie, Germania, Muntenegru, Danemarca, Ungaria, România) sunt așteptați de vineri până duminică la Sala Thalia din Sibiu, la cea de a 13-a ediție a Transilvania Tattoo Expo, cea mai veche convenție internațională de tatuaje din România, informează un comunicat de presă. 'Transilvani

Social 22-05-2025 18:12

MAI: Predoiu - întâlnire cu omologul din Republica Moldova: Securitatea regională, pe agendă

Securitatea regională și sprijinul pentru consolidarea parcursului democratic și european al Republicii Moldova au fost printre temele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu omologul său de la Chișinău, Daniella Misail-Nichitin, aflată la București cu ocazia participării la cea de-a noua ediții a Black Sea and Balkans Security Forum. 

Social 22-05-2025 17:41

Noi avertizări Cod portocaliu de vijelii și grindină, în localități din șase județe, joi seara

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale și grindină, valabile în ora următoare în localități din șase județe. Potrivit ANM, până la ora 18:00, în județele Constanța (Cernavodă, Hârșova, Ostrov, Băneasa, Mircea Vodă, Rasova, Lipnița, Ciobanu, Crucea, Peștera, Olti

Social 22-05-2025 16:52

Alba: Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina

Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, cea mai nouă instituție muzeală din Alba Iulia, și Muzeul Principia pot fi vizitate gratuit, de joi până duminică, în cadrul Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic la Alba Iulia. Pe lângă accesul gratuit la cele două obiective muzeale aflate în subordinea Primăriei, sunt orga

Social 22-05-2025 16:35

Încă două aeronave F-16 au sosit în România din Norvegia; vor intra în dotarea Bazei de la Kogălniceanu

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii, acestea urmând să intre în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail

Social 22-05-2025 16:15

Avocatul Poporului: Sunt necesare măsuri privind infrastructura, legislația și educația rutieră (raport)

Un raport special al Avocatului Poporului privind siguranța rutieră în România semnalează că, pe lângă îmbunătățirea rapidă a infrastructurii rutiere la nivel național și local, care să țină cont de realitățile cotidiene, dar și alinierea cadrului legislativ existent la nivelul celui european, este necesară și sporirea gradului de educație rutieră.

Administratie 22-05-2025 15:14

Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune

Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă

Social 22-05-2025 14:39

Galați: Proprietarul depozitului de anvelope care a ars duminică, amendat cu 30.000 lei de Garda de Mediu

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Galați l-au amendat cu 30.000 lei pe proprietarul depozitului de anvelope uzate, din localitatea Șendreni, județul Galați, unde duminică, 18 mai, a avut loc u

Administratie 22-05-2025 13:54

Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Ministerul de Finanțe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanțare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis. 'Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenți pe asigurarea finanțării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Social 22-05-2025 13:12

Iași: Peste 40 de artiști, la New Media District din cadrul Romanian Creative Week

Peste 40 de artiști expun în cadrul secțiunii New Media. New Media District din cadrul Romanian Creative Week, eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași. Artistul vizual Andrei Cozlac, dublu premiat UNITER pentru videomapping, a anunțat, joi, deschiderea pilonului 'New Media. New Media District', și propune o